Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Nema razloga da dolazimo na sjednicu * Pobrkali šar i skiptar * Lukšića saslušavaju zbog „Primorke” * Vlada i Ustavni sud se poigrali sa majkama * Za brucoše 600 mjesta * Vučjak šeta hodnicima KCCG * Grad obijelio imanja
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 15-06-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Momo Joksimović, Partija penzi., inval.i restitucije:
– Teret loših odluka Vlada stavlja na sirotinju.

Vic Dana :)

Sudija pita okrivljenog kojeg su uhvatili na djelu kako krade:
- Jeste li oženjeni?
- Ne, nisam i nikada neću biti!
- Toliko pametan čovjek, a krade!U bolnici za vrijeme doručka:
- Ovaj čaj je grozan!- kaže pacijent.
- To nije čaj, to je kafa! - kaže drugi.
- Hajde, ko hoće još supe?- pita bolničarka.


- Zašto pijetao ujutro kukuriče?
- Zato što poslije ne može doći do riječi.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Kultura - datum: 2017-06-14 ANDERHIL: „INGRID BERGMAN – NJENIM RIJEČIMA” U OKVIRU PROGRAMA „U FOKUSU” Da žene osvoje filmski svijet
Du­go­me­tra­žni do­ku­men­tar­ni film „In­grid Berg­man – nje­nim ri­je­či­ma” Sti­ga Bjork­ma­na, ko­ji je pri­ka­zan u okvi­ru pro­gra­ma „U fo­ku­su” po­slu­žio je da, na­ža­lost, ma­lo­broj­na pu­bli­ka sa v.d. di­rek­to­rom Film­skog cen­tra Se­ha­dom Če­ki­ćem po­di­je­li nje­go­ve sta­vo­ve o le­gen­di svjet­ske ki­ne­ma­to­gra­fi­je, ali i že­na­ma na fil­mu, tu­đim is­ku­stvi­ma i na­šim na­mje­ra­ma.
Ovaj film sim­bo­li­še ži­vot­nu pri­ču o tro­stru­koj oska­rov­ki In­grid Berg­man, bi­o­gra­fi­ju jed­ne film­ske di­ve ali i isto­ri­ju Ho­li­vu­da. Jer, do­zvo­liv­ši se­bi slo­bo­du iz­bo­ra, ka­da je In­grid Ber­ga­man iza­bra­la lju­bav sa ita­li­jan­skim ma­gom fil­ma Ro­ber­tom Ro­se­li­ni­jem i ta­ko se us­pro­ti­vi­la ho­li­vud­skom esta­bli­šmen­tu i mo­ra­lu, do­ži­vje­la je oštru osu­du. Tek po­sli­je ne­ko­li­ko de­ce­ni­ja glu­mi­ca ko­ja je pr­va do­zvo­li­la da joj ka­me­ra sni­mi bo­re, vra­ti­la se u Ho­li­vud ali ni ta­da ni­je ustuk­nu­la pred moć­nim Ho­li­vu­dom – pr­vo što je re­kla je „ne ka­jem se”.
Sud­bi­na ove di­ve u mno­go­me pod­sje­ća na po­lo­žaj že­na na fil­mu, i ta­da i sa­da. Na­i­me, i da­nas ima­mo di­ve ko­je do­no­se sto­ti­ne mi­li­o­na film­skim stu­di­ji­ma i pro­du­cen­ti­ma. Ali, udio že­na u od­lu­či­va­nju, od­no­sno bro­ju pro­du­ce­na­ta i re­di­te­lja ve­o­ma je ma­li, ka­zao je Če­kić. Ta­ko je u Ho­li­vu­du, ali ni u Evro­pi ni­je mno­go bo­lje, na­gla­sio je on. Za­to je na pro­šlo­go­di­šnjem Sa­ra­je­vo film fe­sti­va­lu pot­pi­sa­na de­kla­ra­ci­ja ko­ja bi u do­gled­no vri­je­me tre­ba­la da po­pra­vi sta­nje u film­skoj in­du­stri­ji i na Sta­rom kon­ti­nen­tu.
Dr­ža­va Cr­na Go­ra, cr­no­gor­ski film­ski po­sle­ni­ci i no­vo­o­sno­va­ni Film­ski in­sti­tut do­du­še bo­re se sa mno­go pro­za­ič­ni­jim pro­ble­mi­ma, pri­je sve­ga ka­ko sni­mi­ti film. No, ka­ko je is­ta­kao Če­kić, i kod nas se raz­mi­šlja ka­ko po­ve­ća­ti broj že­na film­skih auto­ra. Pro­mje­ne mo­ra­ju kre­nu­ti od po­čet­ka, od osno­ve, sma­tra Če­kić. U tom smi­slu sla­že se sa onim film­skim auto­ri­ma i evrop­skim kre­a­to­ri­ma pro­pi­sa ko­ji sma­tra­ju da tre­ba mi­je­nja­ti obra­zov­ni si­stem. Da­kle, osim što dje­cu tre­ba uči­ti film­skom za­na­tu kao jed­nom od me­dij­skih na­či­na iz­ra­ža­va­nja, tre­ba po­spje­ši­va­ti i dje­voj­či­ce i mla­de že­ne da se pri­hva­te ka­me­ra i za­ko­ra­če u svi­jet fil­ma, pro­duk­ci­je i re­ži­je.
S.Ć.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"