Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Vlada potpisala, pa sakrila nezakonit ugovor * Uvod u Radmilinu smjenu * Aco će krojiti planove * U Porto Montenegru imaju stanove od dva miliona * Tramp prijeti sankcijama * Sankcije nisu oruđe za gušenje režima * Cirkus zvani zadruga
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 19-09-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Džavid Šabović, poslanik SDP-a:
– Gdje mogu da kupe glasove, DPS kupuje, gdje ne mogu, pokušavaju da zastraše. Sve „demokratske” metode, korištene od Kube do Iraka, oni će da upotrijebe ovdje.

Vic Dana :)

Haso: Mujo, care, odakle ti to odijelo?
Mujo: Dao mi šef da bih izgledao kao oni šoferi u filmovima!
Haso: Zašto ti nije kupio i cipele, nego hodaš bos?
Mujo: Seljačino, ne idu cipele uz ovaj model, vidi šta piše - Boss!


Čovjek se napio i legao nasred parkinga.
Dođe policajac i pita ga:
-Šta radiš tu?
-Zar ne vidiš da sam se parkirao?!
-Pa nisi ti auto!
-Baš me briga, nisi ni ti pauk!

Dolazi Čak Noris kasnije u školu. A učitelj će: Izvini što je zvonilo prije nego što si došao.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Kultura - datum: 2017-09-18 SLIKE DADA ĐURIĆA U MODERNOJ GALERIJI U VALJEVU Slikarstvo važnije od života i smrti
Iz­lo­žba jed­no­stav­no na­slo­vlje­na „Da­do – sli­ke” bi­će otvo­re­na 23. sep­tem­bra u 12 ča­so­va u Mo­der­noj ga­le­ri­ji Va­lje­va.
Na iz­lo­žbi će bi­ti pri­ka­za­na dje­la kroz ko­ja se mo­gu pra­ti­ti naj­zna­čaj­ni­ji pe­ri­o­di stva­ra­la­štva Da­da Đu­ri­ća. U sve tri pro­sto­ri­je ove ga­le­ri­je po­sje­ti­o­ci će ima­ti pri­li­ku da vi­de ne­ke od naj­mo­nu­men­tal­ni­jih Da­do­vih sli­ka ko­ja se na­la­ze u Sr­bi­ji. Svi ra­do­vi su iz pri­vat­nih ko­lek­ci­ja, ta­ko da će ne­ka dje­la pr­vi put bi­ti iz­lo­že­na za jav­nost. Ovo je ujed­no naj­o­bu­hvat­ni­ja iz­lo­žba Da­do­vih sli­ka na pro­sto­ru biv­še Ju­go­sla­vi­je.
U ka­ta­lo­gu za ovu iz­lo­žbu u tek­stu „Vi­zu­al­ni nok­tur­no” isto­ri­čar­ka umjet­no­sti Na­ta­ša Kri­stić je na­pi­sa­la:
- Mi­o­drag Da­do Đu­rić spa­da u red vr­snih usa­mlje­ni­ka. Či­tav nje­gov ži­vot stao bi u je­dan pa­sus, za nje­go­vu umjet­nost po­treb­no je mno­go vi­še. I on, to­ga svje­stan, ne ža­li. U go­di­na­ma du­bo­ke zre­lo­sti ve­li: „Me­ni je mo­je sli­kar­stvo, da opro­stiš, va­žni­je od mog ži­vo­ta”, da­lje u tek­stu bru­tal­ni­je oja­ča­va ide­ju: „Me­ni je mo­je sli­kar­stvo, da opro­stiš, va­žni­je od mo­je smr­ti”. Ma­lo je onih u isto­ri­ji sli­kar­stva ko­ji su umjet­nost iz­di­gli iz­nad eg­zi­sten­ci­je bi­ća, po­ni­šti­li sop­stve­nu tvar i u pot­pu­no­sti se pre­da­li či­nu kre­a­ci­je. Da­do se de­kla­ri­še kao je­dan od njih, a nje­go­va plat­na po­tvr­đu­ju is­klju­či­vu po­sve­će­nost li­kov­nim is­tra­ži­va­nji­ma. Za nje­go­vo sli­kar­stvo se s ve­li­kom si­gur­no­šću mo­že us­tvr­di­ti da je oni­rič­no, me­ta­fi­zič­no i mo­der­no. A ve­li­ke svjet­ske zbir­ke umjet­nič­kih dje­la i po­zna­ti mu­ze­ji su ga, in­kor­po­ri­ra­njem u svo­je pri­mar­ne ko­lek­ci­ja, pro­gla­si­li i isto­rij­ski ne­za­o­bi­la­znim – za­pi­sa­la je Kri­sti­će­va. Ž.J.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"