Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Vlada potpisala, pa sakrila nezakonit ugovor * Uvod u Radmilinu smjenu * Aco će krojiti planove * U Porto Montenegru imaju stanove od dva miliona * Tramp prijeti sankcijama * Sankcije nisu oruđe za gušenje režima * Cirkus zvani zadruga
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 19-09-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Džavid Šabović, poslanik SDP-a:
– Gdje mogu da kupe glasove, DPS kupuje, gdje ne mogu, pokušavaju da zastraše. Sve „demokratske” metode, korištene od Kube do Iraka, oni će da upotrijebe ovdje.

Vic Dana :)

Haso: Mujo, care, odakle ti to odijelo?
Mujo: Dao mi šef da bih izgledao kao oni šoferi u filmovima!
Haso: Zašto ti nije kupio i cipele, nego hodaš bos?
Mujo: Seljačino, ne idu cipele uz ovaj model, vidi šta piše - Boss!


Čovjek se napio i legao nasred parkinga.
Dođe policajac i pita ga:
-Šta radiš tu?
-Zar ne vidiš da sam se parkirao?!
-Pa nisi ti auto!
-Baš me briga, nisi ni ti pauk!

Dolazi Čak Noris kasnije u školu. A učitelj će: Izvini što je zvonilo prije nego što si došao.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Kultura - datum: 2017-09-18 PROMOVISANA ZBIRKA PRIČA ZORICE JOKSIMOVIĆ Oživjela legende Budve
Pred mno­go­broj­nom pu­bli­kom u or­ga­ni­za­ci­ji Na­rod­ne bi­bli­o­te­ke Bu­dve pro­mo­vi­sa­na knji­ga Zo­ri­ce Jok­si­mo­vić „Od vo­de i ka­me­na do pri­če i pri­ča­nja”. Ova knji­ga na­sta­la po mo­ti­vi­ma bu­dvan­skih le­gen­di, ob­ja­vlje­na 2015. go­di­ne, sa­da je u pre­vo­du prof. Dra­ga­na Vug­de­li­ća ugle­da­la svi­je­tlost da­na na en­gle­skom. Vug­de­lić je na­gla­sio da je po­ku­šao ru­ko­pis Jok­si­mo­vi­će­ve da pri­bli­žio stra­nom či­ta­o­cu „jer se u knji­zi go­vo­ri o na­šem te­re­nu, do­ga­đa­ji­ma i mje­sti­ma ko­ja su bli­ska.
U ime su­i­zda­va­ča, NVO „Ta­las”, go­vo­ri­la je Sa­nja Pan­to­vić, ko­ja je is­ta­kla da je bio cilj ovu knji­gu use­li­ti knji­gu u tu­ri­stič­ke objek­te kao dio tu­ri­stič­ke po­nu­de. Sla­vi­ca Ra­do­man u ime TO Bu­dve na­ve­la je da je knji­ga Zo­ri­ce Jok­si­mo­vić „vid ar­hiv­ske ri­zni­ce ko­ja će ču­va­ti od za­bo­ra­va pri­če o Bu­dvi pre­pri­ča­va­ne de­ce­ni­ja­ma ”.
Prof. dr So­fi­ja Ka­le­zić je is­ta­kla da je ova knji­ga na­sta­la is­klju­či­vo po­sred­stvom autor­ki­ne ima­gi­na­tiv­no­sti.
- U cr­no­gor­skoj fan­ta­sti­ci naj­vi­še su tra­ga osta­vi­li grč­ki mi­to­vi, što se mo­že sa­gle­da­ti i iz knji­ge Zo­ri­ce Jok­si­mo­vić. Ove le­gen­de pro­že­te su fan­ta­sti­kom i ele­men­ti­ma ču­de­snog, oso­bi­to one sa hri­šćan­skom re­li­gi­o­znom pod­lo­gom, ko­je pod­ra­zu­mi­je­va­ju i od­re­đe­no te­o­lo­ško na­ra­vo­u­če­ni­je – na­ve­la je Ka­le­zić.
Stan­ka Sta­no­je­vić je obra­ća­ju­ći se u ime iz­da­va­ča - Na­rod­ne bi­bli­o­te­ke Bu­dve ka­za­la da „či­ta­ju­ći pri­če Zo­ri­ce Jok­si­mo­vić iš­či­ta­va­mo ra­ni­ji tekst le­gen­de, a ta­kav po­stu­pak pod­sje­ća na pa­limp­sest”.
Autor­ka se za­hva­li­la svi­ma ko­ji su do­pri­ni­je­li da ova knji­ga bu­de ob­ja­vlje­na. i na­gla­si­la je nje­na zbir­ka, iz­me­đu osta­log, njen pri­log od­bra­ni kul­tu­re Bu­dve.S.Ć.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"