Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Predsjednik i dvoje sudija bez pravosudnog ispita * Odbornicu uhapsili zbog telefonskog poziva * Mila tumačio uz pomoć rječnika * Tužilaštvo da ispita bogatstvo Vujovića * Decembar u znaku dobrog zvuka * Savremena srpska umjetnost pred kineskom publikom * Predsjednik i dvoje sudija bez pravosudnog ispita
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 02-12-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Janko Vučinić, predsjednik Radničke partije :
Ako državni funkcioneri ne mogu da dokažu da su nešto stekli od svojih primanja, svu takvu imovinu im treba oduzeti. Mnogi su stekli imovinu na račun pljačke države i naroda.

Vic Dana :)

Mujo se jedva dovukao kući mrtav pijan u sitne sata, a bijesna Fata ga dočeka u kuhinji i zvizne mu jednu za uho:
- Pijanduro jedna obična, ‘o’š još pit’?
Mujo ćuti, a Fata mu zalijepi još jednu:
- A, budalet’no, ‘o’š još pit’?
Mujo i dalje ćuti, pa ga Fata tresne nogom:
- Čuješ ti mene? ‘O’š još pit?!
Mujo slegne ramenima:
- A daj onda još jednu kad s’ već tol’ko navalila...

Utrčava muž u kuću i s vrata viče:
- Ženooo... šta bi radila kad bih dobio na lotou?
- Uzela bih ti pola i ostavila te!
Muž izvadi 20 eura, daje ženi 10 i kaže:
- Briši.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija - datum: 2017-12-01 PARTIJA PENZIONERA NEZADOVOLJNA IZNOSOM KOJI VLADA IZDVAJA IZ BUDŽETA ZA PRIMANJA NAJSTARIJE POPULACIJE
Penzije veće za deset eura, a plate ministara preko 500
Penzije veće za deset eura, a plate ministara preko 500 Sa planiranim usklađivanjem penzija od 3,6 odsto u narednoj godini će prosječna penzija od 280 eura biti uvećana za deset eura, a minimalna od 122 eura za oko četiri eura. To povećanje je mizerno i uvredljivo, kada se zna da su članovi Vlade uvećali svoje zarade za preko 70 odsto, odnosno između 500 i hiljadu eura, rekao je Joksimović
Par­ti­ja pen­zi­o­ne­ra, in­va­li­da i re­sti­tu­ci­je (PIR) ne­za­do­volj­na je uve­ća­njem bu­džet­skih sred­sta­va za pen­zi­je u 2018. go­di­ni od 15 mi­li­o­na eura, ko­ji­ma će se pri­ma­nja naj­sta­ri­je po­pu­la­ci­je uve­ća­ti za 3,6 od­sto.
– Po­ve­ća­nje bu­džet­skih sred­sta­va za pen­zi­o­ne­re od 15 mi­li­o­na je uvre­dlji­vo, ka­da se zna da su čla­no­vi Vla­de se­bi u 2016. go­di­ni po­ve­ća­li pla­te pre­ko 70 od­sto i sa­mo se po tom osno­vu u ovoj go­di­ni za­du­ži­li 50 mi­li­o­na eura – iz­ja­vio je za „Dan” pred­sjed­nik PIR-a Mo­mo Jok­si­mo­vić.
Za­kon o za­ra­da­ma u jav­nom sek­to­ru je usvo­jen po­lo­vi­nom 2016. go­di­ne, a nje­go­vim usva­ja­njem za­ra­de mi­ni­sta­ra, pre­mi­jer, po­sla­ni­ka i dru­gih jav­nih funk­ci­o­ne­ra su po­ve­ća­ne od 500 do hi­lja­du eura. Isto­vre­me­no la­ni su pen­zi­je uskla­đi­va­ne po 0,75 od­sto, a u na­red­noj go­di­ni po sto­pi od 3,6 od­sto. Jok­si­mo­vić je ob­ja­snio da će se pro­sječ­na pen­zi­ja od 280 eura u 2018. go­di­ni po­ve­ća­ti za de­set eura, dok će se mi­ni­mal­na pen­zi­ja od 122 eura po­ve­ća­ti oko če­ti­ri eura.
– Tra­ži­mo od Vla­de da po­ve­ća iz­nos sred­sta­va za Fond PIO u 2018. go­di­ni, jer 15 mi­li­o­na eura vi­še ni­je do­volj­no za uskla­đi­va­nje pen­zi­ja, a po­seb­no ne za po­ve­ća­nje naj­ni­žih pen­zi­ja. To se mo­že ostva­ri­ti uz broj­ne ušte­de i sma­nje­nje iz­da­ta­ka za enorm­no vi­so­ke za­ra­de u jav­nom sek­to­ru, zbog ko­jih se za­du­žu­je­mo 50 mi­li­o­na eura go­di­šnje. Za­tim, mo­gu da se sma­nje tro­ško­vi re­pre­zen­ta­ci­je ko­ji su pla­ni­ra­ni na iz­nos od 682 hi­lja­de eura, mi­li­on­ske na­kna­de za uče­šće u od­bo­ri­ma di­rek­to­ra dr­žav­nih fir­mi ko­je po­slu­ju sa gu­bi­ci­ma i broj­na dru­ga sred­stva po­re­skih ob­ve­zni­ka. Za­slu­ži­li su pen­zi­o­ne­ri ko­ji su gra­di­li dr­ža­vu da udob­ni­je ži­ve, a ne da gla­du­ju, smr­za­va­ju se i ne­ma­ju pa­ra da ku­pe dr­va za ogri­jev i po­treb­ne lje­ko­ve – po­ru­čio je Jok­si­mo­vić.
On je ka­zao da će u na­red­noj go­di­ni još do­dat­no po­ra­sti tro­ško­vi ži­vo­ta, jer će se sto­pa po­re­za na do­da­tu vri­jed­nost (PDV) po­ve­ća­ti sa 19 na 21 od­sto.
– To će do­ve­sti do op­šteg ra­sta ci­je­na ži­vot­nih na­mir­ni­ca, što će do­dat­no ote­ža­ti po­lo­žaj pen­zi­o­ne­ra, kao i svih gra­đa­na. U ovoj go­di­ni su po­ra­sle ci­je­ne go­ri­va, a ve­ći su i ra­ču­ni za stru­ju – re­kao je Jok­si­mo­vić.
On je na­veo da pen­zi­ju is­pod 193 eura, ko­li­ko iz­no­si mi­ni­mal­na za­ra­da, pri­ma oko 40 hi­lja­da pen­zi­o­ne­ra, dok pen­zi­ju is­pod pro­sje­ka pri­ma njih oko 64 hi­lja­de.
– Zbog to­ga op­štin­ski od­bo­ri PIR-a, po­go­to­vu sa sje­ve­ra, tra­že otva­ra­nje na­rod­nih ku­hi­nja jer su pen­zi­o­ne­ri glad­ni, a pre­ma naj­no­vi­jim po­da­ci­ma sva­ki še­sti gra­đa­nin na sje­ve­ru je gla­dan – re­kao je Jok­si­mo­vić.
Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, od­nos pro­sječ­ne pen­zi­je pre­ma pro­sječ­noj za­ra­di sa­da iz­no­si 56,7 od­sto, što je ja­ko ma­lo. Po ocje­ni PIR-a, tre­ba se po­ve­ća­ti na naj­ma­nje 63 do 65 pro­ce­na­ta.D.M.

Komentari

Komentari se objavljuju bez zadrške.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj će biti izbrisan u najkraćem roku čim bude primijećen ili prijavljen, a autori spornog komentara rizikuju da budu prijavljeni nadležnim institucijama.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"