Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Stojanović prećutao ženinu firmu * Potjernica za aktivistom DPS-a * Povratkom Fronta završena priča o vanrednim izborima * Presudiće Mikov glas * Stojanović prećutao ženinu firmu * Supermen * Krnja demokratija
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 07-12-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda:
– Može li sudija sa platom od 650 eura da sačuva moralnost? Ne može.

Vic Dana :)

Hronologija braka:
Prve tri godine on govori, a ona sluša.
Sledeće tri godine ona govori, a on sluša.
Od sedme godine braka oni govore a komšije slušaju.
Na kraju oni govore, a sudija se krsti.

Uđe kauboj Džo u kafanu i za šankom ugleda barsku damu, a oko nje četvoricu kauboja. Gleda on, gleda, pa odjednom trgne pištolj, ubije četvoricu kauboja i zatim priđe barskoj dami i kaže:
– Kako to da tako lijepa dama stoji ovdje sasvim sama?

Trinaest polaznika policijske škole polagali za radno mjesto policajca i skupila se komisija. Stali oni u red, kad će komisija prvom od 13:
Daj nam ti reci jednu marku auta.
Ovaj prvi kao iz topa kaže JAGUAR, a ovaj drugi nije odmah shvatio pa kaže FEBRUAR. Treći MART, i tako oni svi redom, a ovaj dvanaesti kaže DECEMBAR. Trinaesti sav se izgubio, gleda u komisiju i sav drhti pa pruži ruku komisiji i kaže:
– Srećna Nova godina!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni - datum: 2017-12-06 ODBORNIK SDP-A ELVIS OMERAGIĆ NA JAVNOJ RASPRAVI U GUSINJU ZATRAŽIO ODGOVORE NA BROJNA PITANJA Je li Mićunović ograničio budžet? Čulo se od obrađivača materijala da je neko rekao da budžet ne smije da bude veći od ovog iznosa. Samo mi recite ko je rekao da ne smije da bude veći, ima li taj ime, ko je taj recite! Da nije Brano Mićunović, od njega se svi boje, je li on to rekao, kažite – rekao je Omeragić
GUSINjE – Javnoj raspravi o predlogu budžeta za narednu godinu nije prisustvovao nijedan građanin, pa su međusobno polemisali službenici Opštine i odbornici. Rakib Radončić je u ime obrađivača materijala, iznio stavke nacrta opšteg dijela budžeta uz obrazloženje, a direktor Direkcije za investicije Šemso Jarović komentarisao je stavke i planove kapitalnog dijela kako bi, nakon razmatranja primjedbi, sugestija i dopuna, konačnu verziju poslali Ministarstvu finansija na usvajanje. Budžet je, kako je precizirano, planiran na iznos od 1.199.550 eura, od čega je za operativni dio planirano 834.250 eura, za tekuću i stalnu budžetsku rezervu 10.000, odnosno 17.000 eura, i za kapitalni dio budžeta 338.300 eura.
-Smatrao sam da je budžet, da bi zadovoljio sve naše potrebe, trebalo da bude planiran na 1.370.000 eura, međutim, ali postoje kriterijumi koje propisuje Vlada Crne Gore, pa smo s predsjednicom opštine revidirali taj iznos na ovu brojku, što ne znači da i ovaj iznos Ministarstvo finansija ne može revidirati. Rečeno je da budžet ne može biti veći od 1.200.000 eura – kazao je Radončić, pojasnivši stavke budžeta pojedinačno i prihvativši primjedbe da su pojedine, kako je kazao, naduvane.
Jarović je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da niko od građana nije pokazao interesovanje za javnu raspravu, jer radi, kako je naglasio, o kapitalnim stvarima koje se upravo tiču svakog građanina.
-Često se građani pitaju zašto određene investicije nijesu usmjerene ovamo ili onamo, što je nešto ovako ili onako, a evo kakvo je njihovo interesovanje za tako važnu stvar kao što je planiranje budžeta. Nama upravo treba da od građana čujemo zahtjeve i sugestije kako bismo planirali finansijske projekcije. Ne možemo ići od kuće do kuće i pitati šta treba planirati i gdje treba investirati... Upravo tome služe ovakve javne rasprave. Kapitalni dio budžeta koncipiran je uglavnom kao i prethodni, s tim što smo nekoliko pozicije dodali, kao što su saniranje mosta u Martinovićima prema Višnjevu, koji je oštećen i zatvoren za saobraćanje, izgradnja seoske rasvjete, nabavka materijala za seoske vodovode i regulacija vodotoka rijeka na seoskim područjima. Dakle, što se tiče seoske infrastrukture tu smo napravili iskorak i opredijelili 50.000 eura više sredstava nego u prethodnom budžetu, koji je iznosio 38.000 eura –istakao je Jarović.
Odbornik SDP-a Elvis Omeragić kazao je kako su opštinske službe neupućene u problematiku, a da je obrađivač materijala sam radio nacrt budžeta. Ukazao je i na to kako stavka za plate opštinarima iznosi 554.000 eura, a za kapitalne izdatke svega 288.000, te da je u budžetskim izdacima zapostavljena komunalna djelatnost, a dobar iznos opredijeljen je Službi zaštite koja ne postoji.
-Ovdje stiče utisak da opštinske službe očigledno pojma nijesu imale o tome šta se radi u vezi nacrta budžeta... Umjesto da službe obrađivaču materijala dostave stavke i sugerišu šta i kako treba planirati, obrađivač to sam radi, a predstavnici opštinskih službi se tak na ovoj raspravi upoznaju s tim i daju sugestije. Dobro je što je organizovana ova javna rasprava da vi iz službi razmijenite mišljenja, pošto se izgleda ne sastajete, a za građane ima vremena. Čini mi se da ste prilično zapostavili Komunalno. Opredijelili ste im svega 20.000 eura za komunalne usluge, a recimo Centar za kulturu treba da dobije 65.000 eura. Preduzeće koje je tako vitalno za jedan grad, kao što je to Komunalno, ne može funkcionisati s 20.000 eura. Čak sam vidio i da su za Službi zaštite opredijeljena sredstva, iako ona ne postoji –nije formirana, što je čini mi se ozbiljan propust. Činjenica je da ovaj budžet veze nema sa stvarnošću.Pro­šle go­di­ne smo ima­li pri­ču o 500.000 eura ega­li­za­ci­o­nih sred­sta­va, pa je to sve­de­no na 420.000. Da je sre­će, tre­ba­lo bi da su ov­dje gra­đa­ni, pa bi­ste nji­ma od­go­va­ra­li na pi­ta­nja. Ču­lo se od ob­ra­đi­va­ča ma­te­ri­ja­la da je ne­ko re­kao da bu­džet ne smi­je da bu­de ve­ći od ovog iz­no­sa. Sa­mo mi re­ci­te ko je re­kao da ne smi­je da bu­de ve­ći, ima li taj ime, ko je taj re­ci­te! Da ni­je Bra­no Mi­ću­no­vić, od nje­ga se svi bo­je, je li on to re­kao, ka­ži­te – re­kao je Ome­ra­gić.
Ob­ra­đi­vač ma­te­ri­ja­la od­go­vo­rio je da ne­će da ka­že ko je li­mi­ti­rao iz­nos bu­dže­ta.
-Ne­ću ja sad da pri­čam ko je re­kao i šta je re­kao... Pred­sjed­ni­ca ka­že: „Ne­moj da mi bu­džet pre­đe vi­še od mi­li­on i dvje­sta hi­lja­da“ i ja dru­go ne­ću da ka­žem ni­šta, ni­ti ko je to za­bra­nio – re­kao je Ra­don­čić.
N.V.


Za­što ni­su for­mi­ra­ne mje­sne za­jed­ni­ce?

Po­sta­vlje­no je i pi­ta­nje zbog če­ga još ni­je­su for­mi­ra­ne mje­sne za­jed­ni­ce ka­ko bi nji­ho­vi sa­vje­ti Op­šti­ni sla­li za­htje­ve za pro­jekt­ne ak­tiv­no­sti, a či­me bi se lak­še i bo­lje vo­di­lo ra­ču­na o pro­sto­ru op­šti­ne... Bi­lo je i pi­ta­nja šta je s ula­ga­njem u od­re­đe­ne se­o­ske i pla­nin­ske put­ne prav­ce, ko­li­ko će bi­ti utro­še­no za odr­ža­va­nje pu­te­va, vo­do­to­ka i slič­no.


Od kon­ce­si­ja oče­ku­ju 19.000 eura

-Od kon­ce­si­ja za eks­plo­a­ta­ci­ju ma­te­ri­ja­la iz ko­ri­ta ri­je­ke Grn­čar pla­ni­ra­no je da se do­bi­je 19.000 eura, od če­ga Op­šti­ni pri­pa­da 70 od­sto sred­sta­va. Oče­ku­je se da će upla­ta sko­ri­je bi­ti iz­vr­še­na u iz­no­su od 13.000 eura –po­ja­snio je Ja­ro­vić,do­da­ju­ći da oče­ku­ju iupla­te od ugrad­nje pa­met­nih bro­ji­la, oko 800.000 eura, od če­ga Op­šti­na ne­će la­ko od­u­sta­ti, kao ni od dru­gih upla­ta.

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"