Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
ANB prati 60 džihadista * Spriječiti Aca i A2A da opljačkaju EPCG * Za stanove prevario 200 Tuzlaka * Tužioci oprali biografije Šariću i Kaliću * Putin naredio povlačenje * Bez SPD-a nema stabilne vlade * Na putu bez kraja
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 12-12-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
JELENA MITROVIĆ, FUNKCIONER SDP-a :
U slučaju Marović imamo nevjerovatnu situaciju, jer postoji pravosnažna presuda, ali su osuđenici i dalje na slobodi, bez izgleda da se presuda efektuira.

Vic Dana :)

Uđe Perica u autobus i pita ga vozač:
- Koliko imaš godina?
- Sedam.
- Kada bude došao kondukter, reci da imaš šest.
- Zašto?
- Pustiće te besplatno
Dolazi kondukter i pita ga:
- Koliko imaš godina?
- Šest!
- A kad puniš sedam?
- Čim izađem iz autobusa.

Stoji dječak ispred zgrade i pokušava da pozvoni na interfon. Vidi ga policajac, pa ga upita:
– Oprosti dečko, mogu li nekako da ti pomognem?
– Plitisni tli!
Policajac pritisne:
– I šta sad?
– Bezimo!
- Kako si se osjećao na posljednjem času u školi - pita majka Pericu.
- Kao general - odgovori Perica - Stojim u stavu mirno i posmatram svoje jedinice.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2017-12-08 ELEKTROPRIVREDA UPUMPAVA ENORMNA SREDSTVA U PRVU BANKU
Kod Aca oročili 29 miliona i odložili naplatu šest miliona
Đukanović Kod Aca oročili 29 miliona i odložili naplatu šest miliona Elektroprivreda je kod Prve banke lani oročila 29 miliona eura depozita na 12 mjeseci, a istovremeno je odložila naplatu subordiniranog kredita od šest miliona do 2024. godine. Subordinirani kredit, koji spada u grupu rizičnih, Prvoj banci je dat 2010. godine
Elek­tro­pri­vre­da (EPCG) je u pro­šloj go­di­ni kod Pr­ve ban­ke oro­či­la 29 mi­li­o­na eura na pe­ri­od kra­ći od go­di­nu da­na, po ka­mat­noj sto­pi od 1,4 do 1,55 od­sto, u za­vi­sno­sti od ro­ka do­spi­je­ća de­po­zi­ta.
Po­red to­ga, EPCG je kod Pr­ve ban­ke ima­lo po­lo­že­nu go­to­vi­nu i go­to­vin­skom ekvi­va­len­tu u iz­no­su od 14,86 mi­li­o­na eura i da­ti sub­or­di­ni­ra­ni kre­dit od šest mi­li­on eura či­ji je rok na­pla­te od­lo­žen do 2024. go­di­ne, pi­še u re­vi­zor­skom iz­vje­šta­ju ko­ji je ra­di­la ku­ća Ernst&Jang.
Re­vi­zor­ski iz­vje­štaj po­ka­zu­je da je EPCG od­lo­ži­la Pr­voj ban­ci oba­ve­ze po osno­vu vra­ća­nja sub­or­di­ni­ra­nog du­ga od šest mi­li­o­na za još šest go­di­na, tač­ni­je do 1. apri­la 2024. go­di­ne. EPCG je Pr­voj ban­ci, či­ji je naj­ve­ći ak­ci­o­nar Aco Đu­ka­no­vić, brat še­fa DPS-a Mi­la Đu­ka­no­vi­ća, 2010. go­di­ne odo­bri­la sub­or­di­ni­ra­ni kre­dit od šest mi­li­o­na ko­ji je tre­ba­lo da bu­de vra­ćen 2015. go­di­ne. Ka­sni­je je da­tum do­spi­je­ća anek­som pro­du­žen do 2018. go­di­ne, da bi­smo iz re­vi­zor­skog iz­vje­šta­ja sa­zna­li da je pro­du­žen za još šest go­di­na. Ka­mat­na sto­pa na go­di­šnjem ni­vou za ovaj kre­dit iz­no­si 7,5 od­sto.
Sub­or­di­ni­ra­ni dug je po de­fi­ni­ci­ji neo­si­gu­ran i ima ni­ži pri­o­ri­tet na­pla­te. U slu­ča­ju li­kvi­da­ci­je ili ban­kro­ta, sub­or­di­ni­ra­ni dug ima ni­ži pri­o­ri­tet u od­no­su na dru­ge ob­ve­zni­ke. Pri­je sub­or­di­ni­ra­nog du­ga, na­mi­ru­ju se ste­čaj­ni uprav­nik, po­re­ska upra­va... Zbog či­nje­ni­ce da se sub­or­di­ni­ra­ni du­go­vi na­mi­ru­ju na­kon dru­gih du­go­va­nja, sma­tra­ju se ri­zič­ni­jim iz per­spek­ti­ve zaj­mo­dav­ca. Čest je slu­čaj da su glav­ni ak­ci­o­nar i ma­tič­no pred­u­ze­će kup­ci sub­or­di­ni­ra­nog du­ga. EPCG ni­je glav­ni ak­ci­o­nar Pr­ve ban­ke, već ima sko­ro 20 od­sto ak­ci­ja.
EPCG je 2010. go­di­ne odo­bri­la sub­or­di­ni­ra­ni kre­dit Pr­voj ban­ci ka­ko bi is­pu­ni­la uslov mo­ne­tar­nih vla­sti o ade­kvat­no­sti ka­pi­ta­la, od­no­sno ko­e­fi­ci­jen­ta sol­vent­no­sti.
Po­da­ci iz re­vi­zor­skog iz­vje­štja po­ka­zu­ju da je EPCG u 2015. go­di­ni kod Pr­ve ban­ke dr­ža­la 32,5 mi­li­o­na eura de­po­zi­ta na šest mje­se­ci po ka­ma­ti ko­ja se kre­ta­la od 1,8 do 3,09 od­sto. U iz­vje­šta­ju se na­vo­di da je EPCG od ka­ma­ta na de­po­zi­te od Pr­ve pri­ho­do­va­la 1,38 mi­li­o­na u 2015, a mi­li­on u 2016. go­di­ni.
Fi­nan­sij­ski iz­vje­šta­ji Pr­ve ban­ke po­ka­zu­ju da su de­po­zi­ti EPCG či­ni­li naj­ve­ći dio pri­li­va i od­li­va po osno­vu de­po­zi­ta u 2016. i 2015. go­di­ni. Pri­li­vi i od­li­vi po osno­vu de­po­zi­ta Pr­ve ban­ke u 2016. go­di­ni su iz­no­si­li 50,45 mi­li­o­na, a u 2015. go­di­ni 41,3 mi­li­o­na.
EPCG je u pro­šloj go­di­ni kod se­dam ba­na­ka oro­či­la 187,75 mi­li­o­na eura de­po­zi­ta, od če­ga na 12 mje­se­ci sko­ro 140 mi­li­o­na eura. Naj­ve­ći iz­nos sred­sta­va je de­po­no­van kod Er­ste ban­ke, 50,45 mi­li­o­na. U So­si­e­te že­ne­ral ban­ci de­po­no­va­no je 35,5 mi­li­o­na, dok je Pr­va ban­ka sa 29 mi­li­o­na na tre­ćem mje­stu.
Ve­ćin­ski vla­snik EPCG je dr­ža­va sa 57 od­sto ak­ci­ja.
D.M.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za lokalne i parlamentarne izbore koji će biti održani 30.08.2020.godine.

Lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Parlmentarni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Parlamentarni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"