Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Poslanicima na platu i do 410 eura * Zdravstvo liječe pogrešnim ljekovima * Odali ga pozivi djevojci * Traže smjenu ministra zbog smrti djevojčice * Poslanicima na platu i do 410 eura * Suočićete se sa ozbiljnim posledicama * Zlatni koncert za zlatni jubilej
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 12-01-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Matija Bećković, akademik:
– Aleksandar Vučić postupa s Kosovom kao prostitutka kod Plavog mosta.

Vic Dana :)

Šta je Sahara?
- Šuma u kojoj je Čak Noris bio drvosječa!


Profesor:
- Ko odgovori na moje sledeće pitanje, može da ide kući, zaključiću mu peticu za kraj školske godine!
Perica: (Gađa kredom tablu).
Profesor :
- Ko je bacio kredu???
Perica:
- Ja. Ae idem kući. Ćao i ne zaboravi da mi zaključiš ocjenu!!!


Zašto plavuša igra ispred semafora?
Zato što misli da je u diskoteci...Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija - datum: 2018-01-11 PROGNOZE SVJETSKE BANKE ZA CRNOGORSKU EKONOMIJU U 2018. GODINI Snizili stopu rasta
Svjet­ska ban­ka (SB) je u 2018. go­di­ni sni­zi­la prog­no­zu ra­sta cr­no­gor­ske eko­no­mi­je za 0,2 pro­cent­na po­e­na, sa tri na 2,8 od­sto. U naj­no­vi­jem ja­nu­ar­skom iz­vje­šta­ju SB je po­vi­si­la prog­no­zu ra­sta na­še eko­no­mi­je, od­no­sno bru­to do­ma­ćeg pro­iz­vo­da (BDP), za pro­šlu go­di­nu 0,9 pro­cent­nih po­e­na na 4,2 od­sto. Me­đu­na­rod­na fi­nan­sij­ska in­sti­tu­ci­ja je u ju­nu prog­no­zi­ra­la da će cr­no­gor­ska eko­no­mi­ja u 2017. go­di­ni po­ra­sti 3,3 od­sto.
Pre­ma naj­no­vi­jim prog­no­za­ma, cr­no­gor­ska eko­no­mi­ja bi u na­red­noj go­di­ni tre­ba­lo da po­ra­ste 2,5 od­sto, sa ra­ni­je pro­ci­je­nje­nih dva od­sto, a u 2020. go­di­ni 2,1 od­sto.
U naj­no­vi­jim pro­cje­na­ma SB pod na­zi­vom „Ši­ro­ko ute­me­ljen uz­let, no ko­li­ko du­go?”, ta ban­ka oče­ku­je glo­bal­ni eko­nom­ski rast od 3,1 od­sto, što je bla­go ubr­za­nje u od­no­su na pro­šlu go­di­nu, za ko­ju je pro­ci­je­ni­la da je za­vr­ši­la sa sto­pom ra­sta od tri od­sto. Ti­me je svo­ju ra­ni­ju pro­cje­nu ra­sta glo­bal­ne eko­no­mi­je za ovu go­di­nu po­ve­ća­la 0,2 pro­cent­na po­e­na. SB u na­red­noj go­di­ni oče­ku­je glo­bal­nu sto­pu ra­sta od tri od­sto.
Iz SB su sa­op­šti­li da je ova go­di­na na pu­tu da bu­de pr­va od fi­nan­sij­ske kri­ze u ko­joj bi glo­bal­na pri­vre­da tre­ba­lo da funk­ci­o­ni­še pu­nim ka­pa­ci­te­tom ili bli­zu pu­nog ka­pa­ci­te­ta. Pred­sjed­nik SB Jim Jong Kim ka­zao je da bi vla­de tre­ba­lo da pro­mo­vi­šu re­for­me za po­bolj­ša­nje obra­zo­va­nja, zdrav­stve­nih uslu­ga i in­fra­struk­tu­re.
– Ši­ro­ko ute­me­lje­ni opo­ra­vak glo­bal­nog ra­sta ohra­bru­je i ve­li­ka je pri­li­ka za in­ve­sti­ra­nje u ljud­ski i fi­zič­ki ka­pi­tal. Ako se za­ko­no­dav­ci ši­rom svi­je­ta fo­ku­si­ra­ju na te ključ­ne in­ve­sti­ci­je, mo­gu po­ve­ća­ti pro­duk­tiv­nost ze­ma­lja, oja­ča­ti uče­stvo­va­nje rad­ne sna­ge i pri­bli­ži­ti se ci­lje­vi­ma uki­da­nja eks­trem­nog si­ro­ma­štva i ja­ča­nja za­jed­nič­kog pro­spe­ri­te­ta – is­ta­kao je Jim Jong Kim.
Za re­gi­ju Evro­pe i cen­tral­ne Azi­je, ta me­đu­na­rod­na fi­nan­sij­ska in­sti­tu­ci­ja po­di­gla je pro­cje­nu ra­sta s pret­hod­nih 2,7 od­sto na 2,9 od­sto u ovoj go­di­ni.
A.Đ.

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"