Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Čašćavali ga i Milo i Brano * Migo zapošljavao i kuvare, DPS popisivao glasače * Filip neće jer ne odgovara DPS-u * Sebi povećavali, radnicima smanjivali plate * Čašćavali ga i Milo i Brano * Srbija, lično * Dačićeva posjeta
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 24-01-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Daliborka Uljarević, direktorica CGO:
– Bez hapšenja krupnih riba nema pristupa EU.

Vic Dana :)

Ćaskaju dvije glumice:
– Imam veliki problem. Večeras idem prvi put sa novim ljubavnikom na sastanak, pa ne znam šta da kažem mužu - žali se jedna!
Druga će:
– Pa, ... kaži mu istinu - ideš na probu!

Oženjen muškarac živi duže od neoženjenog, ali oženjen muškarac više želi da umre od neoženjenog.

Igra Bosna protiv Brazila i šutira Ronaldinjo slobodan udarac, a živi zid se okrenuo prema svom golu. Golman se dere na njih:
– Šta ba, radite?
– Ćut` bolan, hoćemo i mi da vidimo gol!

Ljudi su se popeli na Mjesec, a Čak Noris se popeo na godinu!

Čak Noris je osvojio Vimbldon bejzbol palicom.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni - datum: 2018-01-23 CENTAR ZA ROMSKE INICIJATIVE ODRŽAO OKRUGLI STO O PREPOZNAVANJU POJAVA ZLOUPOTREBE DJECE
Evidentirano preko 50 ugovorenih dječjih brakova
Okrugli sto o ugovorenim brakovima Evidentirano preko 50 ugovorenih dječjih brakova Ne postoje dokazi da se dječji brakovi ugovaraju, jer Romska zajednica negira ovu pojavu, pa se stiče utisak da je takav brak jači od samog zakona, istakla je Fana Delija
BI­JE­LO PO­LjE - Cen­tar za Rom­ske ini­ci­ja­ti­ve još pro­šle go­di­ne kre­nuo je u re­a­li­za­ci­ju ini­ci­ja­ti­ve za iz­ra­du smjer­ni­ca u su­zbi­ja­nju ugo­vo­re­nih deč­jih bra­ko­va. Iz­vr­šna di­rek­tor­ka Cen­tra za Rom­ske ini­ci­ja­ti­ve Fa­na De­li­ja je na ju­če odr­ža­nom oku­glom sto­lu u bje­lo­polj­skom ho­te­lu ,,Fran­ca” is­ta­kla da je ini­ci­ja­ti­va, u sa­rad­nji sa UNI­CEF-om, po­kre­nu­ta pre­ma MUP-u Cr­ne Go­re, a uklju­če­ne su i sve in­sti­tu­ci­je si­ste­ma ka­ko bi iz do­me­na svo­jih nad­le­žno­sti na ade­kva­tan na­čin po­mo­gle u su­zbi­ja­nju ovih po­ja­va.
De­li­ja je do­da­la da je od 2012. go­di­ne do­sad u Cr­noj Go­ri bi­lo vi­še od 50 ugo­vo­re­nih dječ­jih bra­ko­va ko­je je Cen­tar za rom­ske ini­ci­ja­ti­ve utvr­dio, ali, ka­ko je pod­vu­kla, ni­je­dan slu­čaj do kra­ja ni­je pro­ce­su­i­ran zbog ne­a­de­kvat­nog za­kon­skog okvi­ra, i ni­je bi­lo ka­žnja­va­nja ro­di­te­lja.
– Ne mo­že da se do­ka­že da se ugo­va­ra­ju dječ­ji bra­ko­vi, jer Rom­ska za­jed­ni­ca ne­gi­ra ovu po­ja­vu. Taj brak se zva­nič­no ne za­sni­va, jer je ri­ječ o ma­lo­ljet­nim li­ci­ma, od 12 do 16 go­di­na. Ro­di­te­lje ni­je­smo mo­gli ka­žnja­va­ti na ade­kva­tan na­čin, pa se sti­če uti­sak da je ugo­vo­re­ni deč­ji brak ja­či od sa­mog za­ko­na – is­ta­kla je De­li­ja.
Na okru­glom sto­lu uče­stvo­va­li su svi ko­ji tre­ba da po­stu­pa­ju po utvr­đe­nim smjer­ni­ca­ma za po­stu­pa­nje nad­le­žnih in­sti­tu­ci­ja u slu­ča­je­vi­ma pre­po­zna­va­nja i pro­ce­su­i­ra­nja ugo­vo­re­nih dječ­jih bra­ko­va i van­brač­nih za­jed­ni­ca.
U Bi­je­lom Po­lju, ka­ko je ka­za­la De­li­ja, do­sad su bi­la če­ti­ri slu­ča­ja ugo­vo­re­nih deč­jih bra­ko­va, od ko­jih su dva iz 2017. go­di­ne.
Pred­stav­nik Upra­ve po­li­ci­je Cr­ne Go­re Slav­ko Mi­lić sa­op­štio je da je stra­te­gi­jom o za­šti­ti od na­si­lja u po­ro­di­ci oba­ve­zna iz­ra­da smjer­ni­ca u slu­ča­ju pre­po­zna­va­nja deč­jih bra­ko­va, ta­ko da je u tim slu­ča­je­vi­ma, za­jed­no sa dru­gim dr­žav­nim or­ga­ni­ma, po­li­ci­ja da­la pun do­pri­nos.
– Po­li­ci­ja, cen­tri za so­ci­jal­ni rad, su­do­vi, Mi­ni­star­stvo zdra­vlja, tu­ži­la­štvo... svi mo­ra­ju bi­ti uklju­če­ni i ola­ka­ša­ti pro­fe­si­o­nal­ci­ma rad na te­re­nu da bi se na ko­or­di­ni­san na­čin do­bi­la uput­stva ka­ko tre­ba ra­di­ti i spre­ča­va­ti ove po­ja­ve – is­ta­kao je Mi­lić.M.N.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"