Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Reklame plaćali iz crnih fondova * Ekspert dobio 4.800, pa hvalio zdravstvo * Tajkunima 25 puta više nego opštini * Psi lutalice napali djevojku * Reklame plaćali iz crnih fondova * Agenti na tragu blaga Pabla Eskobara * Politička socijalizacija
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 25-01-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
MILENA MIJOVIĆ,bivši v.d. direk. „Đina Vrbica”:
– DPS aktivisti ucjenjuju zaposlene i bez dozvole ove stranke ne mogu se izabrati direktor i ostali funcioneri u vrtiću „Đina Vrbica”.

Vic Dana :)

Na sahrani svog muža plavuša se guši u suzama.
- Nemoj toliko plakati - tješi je druga plavuša: - Ti si još mlada i lijepa i sjutra možeš naći drugog muža. - Ma, nemoj mi reći! A šta ću večeras?

Pričaju Njemac, Amerikanac i Bosanac šta će ženama kupiti za rođendan.
Kaže Njemac:
- Ja sam ženi uzeo nešto što od 0-100 dođe za 9 sekundi.
Pitaju ga Amerikanac i Bosanac:
- Šta je to?
On odgovara:
- Porše.
Kaže Amerikanac: - Ja sam ženi uzeo nešto što od 0-100 dođe za 6 sekundi.
Pitaju ga Njemac i Bosanac: - Šta je to?
On odgovara: - Ferari.
Kaže Bosanac:
- Ja sam ženi uzeo nešto što od 0-100 dođe za 2 sekunde.
Pitaju ga Njemac i Amerikanac:
- Šta je to?
On odgovara:
- Pa, vaga.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni - datum: 2018-01-24 RODITELJI UČENIKA IZ GRANČAREVA TRAŽE DA SE OBEZBIJEDI KOMBI ZA ĐAKE KOJI PUTUJU U GRAD
Bojkotuju nastavu zbog prevoza
Roditelji pisali ministru Bojkotuju nastavu zbog prevoza Da postoji organizovan školski prevoz do grada i natrag, mnogi ne bi plaćali kiriju i egzistenciju bi vezali za ovo selo koje je Bogom dano za bavljenje poljoprivredom i stočarstvom- ističu roditelji
BIJELO POLjE - Jedanaest učenika kombinovanih odjeljenja od prvog do petog razreda područnog odjeljenja Osnovne škole ,,Dušan Korać” u selu Grančarevo već dva dana ne pohađa nastavu. Razlog je što nije obezbijeđen prevoz za đake koji ne idu u ovo područno odjeljenje već iz Grančareva putuju u grad na nastavu u višim razredima. Mještani kažu da su se na ovaj korak odlučili teškog srca, ali da drugog izbora nijesu imali. Ističu da su u potpuno neravnopravnom položaju u odnosu na druge roditelje, čak i iz mnogo udaljenijih planinskih mjesta s područja opštine.
Ministarstvu prosvjete, odnosno ministru Damiru Šehoviću juče su uputili zahtjev, s potpisma, kako bi dobili organizovan prevoz za svoju djecu.
-Do Grančareva postoji asfaltirani put koji ide kroz više sela, gdje takođe ima učenika. To su Banje selo, Okladi, Čeoče, Sela, Ujniče i mi smo rijedak primjer da nemamo ni organizovan gradski autobuski prevoz. Dvadesetak đaka na nastavu ide u grad. Neki se prevoze taksijem, ponekoga voze roditelji, a nekima plaćamo smještaj u gradu ili stanuju kod rodbine- kaže Goran Vujošević, roditelj dva đaka koja putuju na nastavu u Bijelo Polje.
On je na selu za svoju porodicu sagradio novu kuću.
-Imamo u Grančarevu područnu školu, u kojoj je uvijek od 11 do 13 đaka, a problemi nastaju kad naša djeca završe četvororazredno školovanje- objašnjava on.
Dodaje da su se više puta obraćali za pomoć, kako Ministarstvu prosvjete, tako i lokalnoj upravi.
-Smatramo da smo potpuno zapostavljeni, jer mnoge škole imaju organizovan kombi prevoz. Ovaj problem datira još od 2010. godine i iz godine u godinu tražimo da škola nabavi kombi. Nijesmo u dobroj materijalnoj situaciji, a izdaci za prevoz su dodatni udar na kućni budžet. Oni koji plaćaju taksi da im djecu vozi na nastavu dnevno za to izdvajaju 12 eura. Mnogo je to za nas, pa da su i studenti u pitanju, a kamolo djeca osnovnoškolskog uzrasta - kaže Petko Ljujić, koji plaća taksi da bi njegovo dvoje djece stiglo na nastavu.
I Slobodan Nikolić, otac dvoje djece koja takođe putuju svakodnevno na nastavu u školu koja se nalazi u gradu, objašnjava da su u veoma nezavidnoj situaciji. I on je ostao da živi na selu i bavi se poljoprivredom.
-Zadužio sam se kreditno da bih od rada na selu mogao da školujem djecu. Šta sad da radim? Da se selim negdje u grad, ili u Podgoricu, da bi djeca mogla da idu u školu? I da mi zbog kredita država uzme sve što imam u Grančarevu – ogorčen je Nikolić, koji je inače i član Savjeta roditelja.
Određeni broj roditelja bio je prinuđen da iznajmi stan u gradu zbog djece. Neki su već napustili ognjišta i odselili u Bijelo Polje i Podgoricu.
-Da postoji organizovan školski prevoz do grada i natrag, mnogi ne bi plaćali kiriju i egzistenciju bi vezali za ovo selo koje je Bogom dano za bavljenje poljoprivredom i stočarstvom- ističu naši sagovornici.
Roditelji kažu da očekuju razumijevanje od ministra prosvjete Damira Šehovića, jer više nijesu u stanju da materijalno izdrže školovanje svoje djece.
-Ista ova sudbina čeka i druge roditelje, čija djeca stasavaju i nakon četvororazrednog školovanja biće prinuđeni da putuju u grad na nastavu. Samo tražimo kombi kao što ga imaju druge škole, da i naša djeca mogu nesmetano da pohađaju nastavu- poručuju roditelji.M.Novović


Apel i Mi­ni­star­stvu po­ljo­pri­vre­de

-Ape­lu­je­mo i na nad­le­žne u Mi­ni­star­stvu po­ljo­pri­vre­de da nam pru­že ru­ku po­mo­ći. Ako je in­te­res Vla­de Cr­ne Go­re da se raz­vi­ja po­ljo­pri­vre­da, da funk­ci­o­ni­šu po­ljo­pri­vred­na ga­zdin­stva i da mla­di osta­ju na se­lu i za­sni­va­ju po­ro­di­ce, on­da za­i­sta mo­ra­ju vo­di­ti ra­ču­na i o se­o­skim osnov­nim ško­la­ma i o pre­vo­zu uče­ni­ka ka­ko bi sta­nov­ni­štvo osta­lo da ži­vi u ovom kra­ju. Ne smi­je­mo do­zvo­li­ti mi­gra­ci­ju iz se­la u grad. Gran­ča­re­vo i okol­na se­la su pri­mjer da se mo­že op­sta­ti na se­lu i ži­vje­ti od te­škog i mu­ko­trp­nog ra­da –ka­zao je Go­ran Vu­jo­še­vić.


Škola želi da pomogne

Direktorica Osnovne škole ,,Dušan Korać”, ko­joj pri­pa­da pod­ruč­no odje­lje­nje u Gran­ča­re­vu, Fa­ti­ma Me­ho­vić, ka­že da ra­zu­mi­je pro­ble­me ro­di­te­lja, ali da sa­ma ni­je u sta­nju da ih ri­je­ši.
-Oba­vi­je­šte­na sam od uči­te­lji­ca u Gran­ča­re­vu da dje­ca dva da­na ne do­la­ze na na­sta­vu i da ro­di­te­lji tra­že kom­bi pre­voz za đa­ke ko­ji pu­tu­ju do gra­da. Taj za­htjev, isti­na u usme­nom ob­li­ku, is­po­sta­vljen je i po­sled­njeg da­na pr­vog po­lu­go­đa, ka­da je pre­do­čen na za­jed­nič­kom sa­stan­ku- ka­že di­rek­to­ri­ca.
Ona do­da­je da je o sve­mu oba­vi­je­sti­la Mi­ni­star­stvo pro­svje­te i da je sprem­na da se or­ga­ni­zu­je za­jed­nič­ki sa­sta­nak s ro­di­te­lji­ma, uz po­moć lo­kal­ne upra­ve, ka­ko bi se na­šlo rje­še­nje za pre­va­zi­la­že­nje pro­ble­ma.
-Po­red Mi­ni­star­stva pro­svje­te, upu­ti­la sam do­pis i Cen­tru za so­ci­jal­ni rad, uz oba­vje­šte­nje da dje­ca ne po­ha­đa­ju na­sta­vu, iako su na to oba­ve­zna. Oče­ku­jem da se sve br­zo za­vr­ši na do­bro­bit dje­ce ka­ko bi mo­gli ne­sme­ta­no da na­sta­ve ško­lo­va­nje. Da ne pro­pu­šta­ju gra­di­vo na sa­mom po­čet­ku dru­gog po­lu­go­đa-ka­za­la je Me­ho­vi­će­va, do­da­ju­ći da je u pod­ruč­noj ško­li u Gran­ča­re­vu, s ob­zi­rom na to da je ri­ječ o ve­o­ma sta­roj zgra­di, u po­sled­nje vri­je­me ura­đe­no do­sta ka­ko bi đa­ci i na­stav­ni­ci ima­li bo­lje uslo­ve.
-U me­đu­vre­me­nu smo ri­je­ši­li naj­ve­ći pro­blem, na­pra­vljen je to­a­let u dvo­ri­štu i do­ve­de­na je vo­da. I da­lje će­mo sve ra­di­ti da uslo­vi bu­du bo­lji. Pri­je sve­ga, na­dam se da će­mo ne­što zna­čaj­ni­je ura­di­ti kad za­poč­ne­mo iz­grad­nju na­še no­ve ma­tič­ne ško­le u na­se­lju Pru­ška- is­ta­kal je Me­ho­vi­će­va.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"