Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Katnić tužio državu i dobio 43.000 eura * DPS popisuje birače u javnoj upravi * Policajcu ništa nije bilo sumnjivo * Zbog duga blokiran 51 advokat * Katnić tužio državu i dobio 43.000 eura * Brisel zgazio pravila da bi ucijenio Srbiju * Pjeva da bi bio drugačiji
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 09-02-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Slobodan Slovinić, slikar:
– Umjetnost je danas zapostavljena, i to mi je žao.

Vic Dana :)


Upecao student zlatnu ribicu. Ribica mu kaže:
–Pusti me, ispuniću ti jednu želju.
Student začuđeno pita:
– Kako jednu, zar ne treba tri?
Na to će ribica:
– Eeee, sad je po Bolonji.

Pita otac sina, studenta:
– Jesi li znao sva pitanja na ispitu?
– Jesam.
– Pa, kako onda nisi položio?
– Nisam znao odgovore!

Koja je razlika između političara i lopova?
- Nikakva, samo što smo političare sami birali, a lopovi biraju nas!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

   
Podgoricom - datum: 2018-02-08 ARHITEKTA RATKO ĐUKIĆ POZVAO KOLEGE DA NE DOZVOLE DA SE PRIMIJENI UP KASARNA „MORAČA”
Protiv tajkunskih katakombi
Protiv tajkunskih katakombi
Pro­stor ka­sar­ne „Mo­ra­ča” tre­ba osmi­sli­ti da on bu­de ave­ni­ja mi­ra sa pu­no ze­le­ni­la i ze­le­nih po­vr­ši­na, plit­kim atri­ju­mom i igra­o­ni­ca­ma za naj­mla­đe, sta­za­ma za šet­nju, vo­do­sko­ci­ma i še­ta­li­šnim ke­jom po­kraj ri­je­ke Mo­ra­če, sma­tra Rat­ko Đu­kić, ar­hi­tek­ta. On je po­zvao gra­đa­ne, ar­hi­tek­te, ne­vla­din sek­tor i opo­zi­ci­o­ne par­ti­je da ne do­zvo­le da po­li­ti­ka i po­li­ti­ča­ri pot­ce­nju­je i si­stem­ski uni­šta­va­ju grad i pri­ro­du, na­vo­de­ći da je u pot­pu­no­sti oprav­da­no da se or­ga­ni­zu­je re­fe­ren­dum na ko­jem će se gra­đa­ni iz­ja­sni­ti šta bi tre­ba­lo ura­di­ti na ovom pro­sto­ru.
Za pro­stor ka­sar­ne „Mo­ra­ča” ura­đen je no­vi ur­ba­ni­stič­ki pro­je­kat ko­ji je pred­vi­dio ru­še­nje 15 obje­ka­ta i iz­grad­nju stam­be­nog pro­sto­ra po­vr­ši­ne 85.000 kva­dra­ta ali i iz­grad­nju tu­ri­stič­kih i po­slov­nih sa­dr­ža­ja. Ovaj ur­ba­ni­stič­ki pro­je­kat na­i­šao je na osu­du gra­đa­na i stru­ke ko­ji su pro­tiv be­to­ni­za­ci­je oba­le ri­je­ke.
Ar­hi­tek­ta Rat­ko Đu­kić ka­že da je po­zna­to da je po­sled­njih 28 go­di­na po­li­ti­ka ima­la pri­mat nad stru­kom.
– Po­sle­di­ce ta­kvog či­na vi­dlji­ve su na sva­kom ko­ra­ku i u mno­gim sfe­ra­ma ži­vo­ta, a naj­bo­lji pri­mjer to­ga je Pod­go­ri­ca gdje je de­val­vi­ra­na kul­tur­na ba­šti­na i gra­đe­no mi­mo re­zo­na i pra­vi­la stru­ke– na­veo je Đu­kić.
Đu­kić na­vo­di da je ure­đe­nje pro­sto­ra ka­sar­ne „Mo­ra­ča” is­klju­či­vo u nad­le­žno­sti stru­ke, a ne po­li­ti­ke.
– Struka treba da osmisli i planira u interesu dobrobiti svih koji žive u Podgorici, a ne u interesu tajkuna i vlasnika krupnog kapitala. Jav­na ras­pra­va o ovom pi­ta­nju po­ka­za­la je svu oprav­da­nost re­ak­ci­je struč­ne i la­ič­ke jav­no­sti te da pred­lo­že­no rje­še­nje tre­ba u cje­lo­sti od­ba­ci­ti. Pod­go­ri­ci ne tre­ba be­to­ni­za­ci­ja i bun­ke­ri­za­ci­ja po­vr­ši­na sa ša­re­nim sta­kle­nim „za­kr­pa­ma”, bez pri­mje­ne za­kon­skih pro­pi­sa već pla­ni­ra­nje pro­sto­ra i obje­ka­ta na nje­mu shod­no na­če­li­ma ko­ja pod­ra­zu­mi­je­va­ju pri­la­go­đa­va­nje gra­đe­nja pri­rod­nom am­bi­jen­tu i pa­ra­me­tri­ma ko­ji va­že za te obla­sti. Mi pred­la­že­mo stru­ci da ovaj pro­stor tre­ba osmi­sli­ti ta­ko da bu­de osmi­sli­ti da to bu­de ne­ka vr­ste ave­ni­je mi­ra sa pu­no ze­le­ni­la i ze­le­nih po­vr­ši­na, plit­kim atri­ju­mom i igra­o­ni­ca­ma za naj­mla­đe, sta­za­ma za šet­nju, vo­do­sko­ci­ma i še­ta­lišt­nim ke­jom po­kraj Mo­ra­če, od Bla­žo­vog mo­sta do kra­ja pro­sto­ra, i bez par­king pro­sto­ra. Ta­ko ure­đen pro­stor imao bi svr­hu i na­mje­nu, a sva­ka dru­ga za­mi­sao onih ko­ji gle­da­ju svoj, a ne na­rod­ni in­te­res, na­pra­vi­će od tog pro­sto­ra pod­go­rič­ku ka­ta­kom­bu i če­tvrt gra­da u ko­me će osje­ćaj slo­bo­de kre­ta­nja i fi­no­će ži­vlje­nja bi­ti pot­pu­no ugro­žen – po­ru­ču­je Đu­kić.N.S.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"