Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Katnić tužio državu i dobio 43.000 eura * DPS popisuje birače u javnoj upravi * Policajcu ništa nije bilo sumnjivo * Zbog duga blokiran 51 advokat * Katnić tužio državu i dobio 43.000 eura * Brisel zgazio pravila da bi ucijenio Srbiju * Pjeva da bi bio drugačiji
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 09-02-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Slobodan Slovinić, slikar:
– Umjetnost je danas zapostavljena, i to mi je žao.

Vic Dana :)


Upecao student zlatnu ribicu. Ribica mu kaže:
–Pusti me, ispuniću ti jednu želju.
Student začuđeno pita:
– Kako jednu, zar ne treba tri?
Na to će ribica:
– Eeee, sad je po Bolonji.

Pita otac sina, studenta:
– Jesi li znao sva pitanja na ispitu?
– Jesam.
– Pa, kako onda nisi položio?
– Nisam znao odgovore!

Koja je razlika između političara i lopova?
- Nikakva, samo što smo političare sami birali, a lopovi biraju nas!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Povodi - datum: 2018-02-07 RASTE BROJ ZARAŽENIH SEZONSKIM VIRUSOM
Od gripa oboljele 203 osobe
Od gripa oboljele 203 osobe
U to­ku pe­te nad­zor­ne sed­mi­ce 2018. go­di­ne (pe­ri­od od 29.1. do 4.2), u Cen­tru za me­di­cin­sku mi­kro­bi­o­lo­gi­ju In­sti­tu­ta za jav­no zdra­vlje la­bo­ra­to­rij­skim pu­tem po­tvr­đe­no je 30 slu­ča­je­va in­fek­ci­je vi­ru­som gri­pa (27 in­fek­ci­ja vi­ru­som gri­pa tip B i tri in­fek­ci­je vi­ru­som gri­pa tip A).
Iz In­sti­tu­ta je sa­op­šte­no da je uku­pan broj la­bo­ra­to­rij­ski po­tvr­đe­nih slu­ča­je­va gri­pa od po­čet­ka se­zo­ne 77.
– U Cr­noj Go­ri su u ovom iz­vje­štaj­nom pe­ri­o­du pri­ja­vlje­ne 203 oso­ba sa simp­to­mi­ma na­lik gri­pu (ILI), što pred­sta­vlja in­ci­den­ci­ju od 32,7/100.000 sta­nov­ni­ka. Pre­ma po­da­ci­ma Evrop­skog cen­tra za kon­tro­lu i pre­ven­ci­ju bo­le­sti (ECDC), ak­tiv­nost gri­pa ši­rom evrop­skog re­gi­o­na u če­tvr­toj sed­mi­ci (pe­ri­od: 22.1–28.1.2018.g.) bi­la je na raz­li­či­tim ni­vo­i­ma po in­ten­zi­te­tu u ze­mlja­ma ko­je su do­sta­vli­le po­dat­ke, njih 39. Ak­tiv­nost gri­pa ve­o­ma vi­so­kog in­ten­zi­te­ta je pri­ja­vlje­na u Luk­sem­bur­gu, dok je u Bu­gar­skoj, na Islan­du, u Ir­skoj, Ita­li­ji, Švaj­car­skoj, Uje­di­nje­nom Kra­ljev­stvu (Vels) i na Ko­so­vu i Me­to­hi­ji pri­ja­vlje­na ak­tiv­nost gri­pa vi­so­kog in­ten­zi­te­ta. U 16 ze­ma­lja pri­ja­vlje­na je ak­tiv­nost gri­pa sred­njeg in­ten­zi­te­ta, a isto to­li­ko ze­ma­lja je pri­ja­vi­lo in­ten­zi­tet gri­pa ni­skog in­ten­zi­te­ta – sa­op­šte­no je iz In­sti­tu­ta.
Is­ti­ču da je naj­e­fek­tiv­ni­ja mje­ra pre­ven­ci­je gri­pa vak­ci­na­ci­ja, pa pre­po­ru­ču­ju da se sve oso­be ko­je su u po­ve­ća­nom ri­zi­ku od raz­vo­ja kom­pli­ka­ci­ja vak­ci­ni­šu.
– Vak­ci­na se mo­že pri­mi­ti to­kom ci­je­le se­zo­ne tra­ja­nja nad­zo­ra nad gri­pom, ali je naj­bo­lje vri­je­me za vak­ci­na­ci­ju pri­je po­čet­ka ši­re­nja vi­ru­sa u po­pu­la­ci­ji, s ob­zi­rom da su za raz­voj an­ti­ti­je­la po­treb­ne 2-3 sed­mi­ce na­kon vak­ci­na­ci­je. Gru­pe sta­nov­ni­štva ko­ji­ma se pre­po­ru­ču­je vak­ci­na­ci­ja su sve oso­be sta­ri­je od šest mje­se­ci sa hro­nič­nim obo­lje­nji­ma re­spi­ra­tor­nog si­ste­ma, kar­di­o­va­sku­lar­nog si­ste­ma i bu­bre­ga, oso­be ko­je se li­je­če od me­ta­bo­lič­kih po­re­me­ća­ja (kao što je še­ćer­na bo­lest), oso­be sa sma­nje­nom funk­ci­jom imu­no­lo­škog si­ste­ma uklju­ču­ju­ći i oso­be sa HIV/AIDS-om, kao i oso­be ko­je ima­ju tran­splan­ti­ra­ne or­ga­ne i/ili će­li­je – na­vo­de iz In­sti­tu­ta.D.B.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"