Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Vučurovićev potpis za Milačića, Dajkovićev za Miličkovića * Na istu imovinu upisana šesta hipoteka * Za torturu po 17 mjeseci * Roćen gasi požar u DPS-u Pljevlja * Junajted napada Sevilju, „plavci” Barsu * Novaka čeka mukotrpan povratak * Plavi ovjerili drugo mjesto
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 13-03-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Predrag Spasojević, predsjednik Sindikata ZIKS-a:
– Sudije i tužioci podržavaju kriminalce.

Vic Dana :)

Chuck Norris je osvojio Vimbledon bejzbol palicom.
Šta je Čak Noris slušao sedamdesetih?
- Devedesete!
Ljudi su se popeli na Mjesec, a Čak Noris se popeo na godinu!
Kako je nastao točak?
- Čak Noris uradio kolut naprijed, pa su svi povikali: To Čak, to Čak!
Došla Smrt sa maskom, kosom, i ide od vrata do vrata. Dođe na jedna vrata, zvoni, kad ono, vrata otvara Čak Noris. Gleda Smrt Čak Norisa, gleda on Smrt, kad odjednom, Smrt digne ruke i vikne:
– MASKENBAL!!!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

   
Podgoricom - datum: 2018-03-11 STANARI STARIH STAMBENIH ZGRADA PRIMORANI NA RENOVIRANJE STANOVA NA UŠTRB JAVNOG REDA I MIRA
Samo inspekcije ne čuju burgijanje od zore do ponoći 
Samo inspekcije ne čuju burgijanje od zore do ponoći 
Broje se stare stambene zgrade u Podgorici, posebno u dijelu grada preko Morače, gdje su one građeni 70 -ih i 80 -ih godina. Zbog lokacije drže dobru cijenu kvadrata, međutim, svi ti stanovi zahtijevaju kompletnu rekonstrukciju. Rekonstrukcije često idu na uštrb opšteg javnog reda i mira u zgradama, dok komšije renoviraju ostali trpe zvuk teških mašina. Pitanje je koliko takve sanacije ostavljaju posledice na kompletnu statiku zgrade i kompletne vodovodne i elektroinstalacije. Stanari trpe prašinu. Koliko god bili tolerantni građani su često primorani da pozovu nadležne organe da im pomognu i Agenciju za stanovanje.
Direktor Agencije za stanovanje Vladimir Tomović kaže da je najvažnije da se izabere dobar majstor jer tada neće biti nikakvih problema.
–Rekonstrukcija ili adaptacija stanova pogotovo onih sa starijim datumom izgradnje je nešto što je neizbježno prije ili kasnije pa je pri radovima neophodno uvijek angažovati firme koje mogu na kvalitetan način izvoditi radove i naravno koristiti kvalitetne materijale.Tokom radova, stanar koji vrši rekonstrukciju ili adaptaciju stana mora se pridržavati Odluke o kućnom redu i u propisanom vremenskom intervalu mora omogućiti nesmetan odmor ostalim etažnim vlasnicima. Najčešća primjedba koju stanari iznose na račun etažnih vlasnika koji vrše rekonstrukcije u stanovima odnose se na zaprljane zajedničkih djelova stambenih zgrada, liftova, ostavljanje građevinskog šuta ispred zgrade i slično. O tim stvarima etažni vlasnik koji vrši rekonstrukciju stana mora da vodi računa i da obezbijedi adekvatno čišćenje zajedničkih djelova stambene zgrade, korišćenje lifta da bude na propisan način bez opterećenja istog– navodi Tomović.
Stanar jedne od zgrada u Bloku pet Miodrag Milošević kaže da tamo važe pravila o obavještavanju kad se započne sa radovima, ali nažalost, neko ispuni tu obavezu a ostale norme kućnog reda zaboravi.
– Kod nas u Bloku pet se često napiše na ulazu da se taj stan renovira i zamole se stanari da izađu u susret i prije svega da bi bili upoznati sa tim. Mada, ne vodi se računa o kućnom redu, zapostavljaju se i ostale norme, nekad se radi i nedjeljom i to nije dobro - kaže Milošević.
Dragica Raonić kaže da bi trebalo više voditi računa o tim stvarima kako stanari, tako i nadležne ustanove kad se prijave slučajevi uznemiravanja i kršenja kućnog reda.
–Treba da se vodi računa kada se renoviraju stanovi u zgradama, u kom vremenu se radi, da se unaprijed najavi, a ne od zore do ponoći. Znam da postoje ustanove koje se bave ovim pitanjem u slučaju da se neko od stanara žali, ali nažalost slabo rade svoj posao, niko nije nadležan ni za krupnije stvari, a ne za ovo - rekla je Raonić.
Ipak ima i onih koji misle da je buka neizbježna ali mora se raditi a ostali na neki način prilagođavati,a jedan od njih je i Veselin Lekić.
–Normalno je da se radi, jeste da se stvori buka i slabo se vodi računa ali ipak se moramo prilagođavati. Starije osobe se teže mire sa tim. Ja sam renovirao stan isto, naravno u skladu sa kućnim redom i što manje buke,tako i ja prihvatam drugi kad rade - kaže Lekić.
Slaže se i Ognjen Vuković, koji kaže da postoji buka i nered ali ne toliko da se pravi haos, a radovi se relativno brzo i završe.
– Naravno, da smeta stanarima svaka buka, ali ne sad toliko da bi se pravio haos. To su starije zgrade, bolji su zidovi a i uglavnom tu instalaciju struje i vode brzo završe, nije sad da je neizdržljivo. U mojoj zgradi se i poštuje kućni red,imamo predstavnika stanara koji vodi računa o tome - rekao je Vuković.
Svetlana Đornić kaže da uprkos svemu više je za kupovinu stana u starim nego novim zgradama, svakako sve u skladu sa kućnim redom stanara.
– Pa buka je na neki način neizbježna i dolazi do uznemiravanja prilikom renoviranja stambenog prostora u zgradama. Ali sam svakako, više za kupovinu stana u staroj stambnenoj zgradi pa i renoviranje, nego za kupovinu u novim zgradama. Ali treba da se pazi prilikom radova, da se poštuje kućni red zgrade - rekla je Đornić.
S.M.-M.M.N.-S.R.


Radovi u zgradama u nadležnosti Inspekcije za stanovanje

Po­slo­ve in­spek­cij­skog nad­zo­ra u obla­sti sta­no­va­nja i odr­ža­va­nja stam­be­nih zgra­da vr­ši or­gan upra­ve nad­le­žan za in­spek­cij­ske po­slo­ve, pre­ko in­spek­to­ra za sta­no­va­nje, dok po­slo­ve in­spek­cij­skog nad­zo­ra u obla­sti sta­no­va­nja i odr­ža­va­nja stam­be­nih zgra­da, u okvi­ru pro­pi­sa­nih nad­le­žno­sti lo­kal­ne upra­ve, vr­ši nad­le­žni or­gan lo­kal­ne upra­ve, pre­ko ko­mu­nal­nog in­spek­to­ra, saopštili su iz Upra­ve za inspekcijske poslove. Oni na­vo­de da in­ter­ven­ci­ja ima­ju u sta­ri­jim zgra­da­ma ka­da su u pi­ta­nju hit­ni ra­do­vi i kva­ro­vi.
–U stam­be­nim zgra­da­ma vr­ši­mo nad­zo­re u si­tu­a­ci­ja­ma ka­da su u pi­ta­nju hit­ni ra­do­vi, ka­da se vr­še od­re­đe­ni do­zvo­lje­ni ra­do­vi, u si­tu­a­ci­ja­ma ka­da je neo­p­hod­no vr­še­nje za­jed­nič­kog nad­zo­ra i na za­htjev ko­mu­nal­nih in­spek­ci­ja. U to­ku je je iz­ra­da iz­mje­na za­ko­na ko­ji bi tre­ba­lo da do­ne­se zna­čaj­ne iz­mje­ne, što će In­spek­ci­ju za sta­no­va­nje do­ni­je­ti po­ve­ćan obim po­slo­ve i kon­kret­ni­ja i ši­ra ovla­šće­nja i nad­le­žno­sti – na­vo­de iz Upra­ve.

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"