Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Blažu poklonio firmu od 2,7 miliona eura * Sin sekretara DPS-a postao pomoćnik direktora * Crkva ne može da se uzda u vlast * Jeliću rata za kredit 17 eura * Poginulo 35 migranata * Orlov krš 2018. godine * Vučićev referendum
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 04-06-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
NIK ĐELjOŠAJ, FUNKCIONER ALBANSKE ALTERNATIVE:
Rješavanjem pitanja opštine Tuzi konačno smo zaokružili politička pitanja.

Vic Dana :)

Mujo i Fata stigli do pedesete godišnjice braka, pa će Mujo:
-Bona, lijepa nam je okrugla godišnjica, zakla‘ć‘mo jagnje da proslavimo!
Fata ga pogleda ispod oka i procijedi:
-Šta‘š klat‘ jadno jagnje, šta t‘ je skivilo? Kolji rađe Hasu, on nas je upozn‘o...
U nekom zatvoru došao novi policajac da radi kao čuvar. Upravnik ga upozorava o neposlušnosti zatvorenika. Na to će policajac:
- Ma nema problema šefe, ko ne sluša, ima da leti napolje!
Utrčava Mujo u ambulantu:
-Gospodine doktore, pomozite, moja Fata ima temperaturu!‘
-Je li visoka?‘
-Ma, jok, mogu joj jesti burek s glave.‘Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo - datum: 2018-06-03 OMBUDSMAN OTKRIO SKANDALOZNO POSTUPANJE CENTRA ZA SOCIJALNI RAD U SLUČAJU JEDNE BJELOPOLJKE
Umrla čekajući pomoć države
Centar za socijalni rad Bijelo Polje Umrla čekajući pomoć države Preminula Bjelopoljka je u julu 2017. tražila tuđu njegu i pomoć, umrla je u novembru, a u decembru je pozvana na pregled kod komisije da bi ostvarila pravo
Zaštitnik ljudskih prava i sloboda utvrdio je da je Centar za socijalni rad Bijelo Polje povrijedio prava jedne Bjelopoljke, koja je 11. jula 2017. podnijela zahtjev za ostvarivanje dodatka za njegu i pomoć drugog lica, o kojem nije odlučeno do njene smrti 15. novembra, već su je na pregled za dodjelu navedenog socijalnog prava pozvali 22. decembra. Centar je neažurnost opravdao time što Socijalno-ljekarska komisija iz Podgorice u Bijelo Polje dolazi samo dva puta godišnje i pregleda sva lica koja su aplicirala za neka od materijalnih davanja iz sistema socijalne i dječje zaštite, za čije ostvarivanje je potreban njihov nalaz i mišljenje. Postupak kod ombudsmana je pokrenuo sin pokojnice.
Zaštitnik je utvrdio da je u odnosu na lična svojstva korisnika (bolest i potreba za tuđom njegom i pomoći), dužim trajanjem postupka za ostvarivanje prava na dodatak za njegu i pomoć od zakonom propisanog, pokojnica dovedena u situaciju pravne neizvjesnosti i/ili onemogućena da ostvari zakonom propisano pravo.
– Nepostupanjem nadležnog centra za socijalni rad i socijalno-ljekarske komisije koja djeluje pri ovom organu, pokojnici je povrijeđeno pravo na pravično i nepristrasno odlučivanje u pravnim postupcima pred organom vlasti u razumnom roku. Propuštanjem rješavanja upravne stvari u zakonom predviđenom roku zloupotrijebljena je upravno-pravna dužnost činjenja upravnih organa i obesmišljen princip dobre uprave da radi efikasno, ekonomično i štiti interese građana. Sa druge strane, imajući u vidu da su ova prava lične prirode, eventualne materijalne posledice koje po indirektnu žrtvu može imati kašnjenje u rješavanju zahtjeva za ostvarivanje prava ne mogu biti predmet ovog postupka, niti to može biti predmet postupanja zaštitnika – navodi se u mišljenju koje je potpisao Siniša Bjeković.
U vezi sa konkretnim postupkom zaštitnik nalazi da je neblagovremeno vršenje upravnih poslova i radnji iz djelokruga upravne nadležnosti resornih organa imalo za posledicu stvaranje pravne nesigurnosti, otežavanje pravnog položaja građana i kršenje prava stranke na socijalnu sigurnost propisanu Evropskom socijalnom poveljom i Ustavom Crne Gore.
Zaštitnik navodi da ne može prihvatiti razloge za neblagovremeno odlučivanje po zahtjevu pokojnice iznijete u izjašnjenju Centra za socijalni rad kojim se u bitnom ističe „da Socijalno-ljekarska komisija u Centru za socijalni rad za opštinu Bijelo Polje zakazuje preglede dva puta godišnje“ shodno čemu se zakazuju pregledi licima koja su „aplicirala za neka od materijalnih davanja iz sistema socijalne i dječje zaštite za čije ostvarivanje je potreban nalaz i mišljenje Komisije“.
– Ovo opravdanje je neprihvatljivo ako se ima u vidu da je postupak za ostvarivanje prava iz socijalne i dječje zaštite hitan, odnosno da je Centar za socijalni rad dužan da donese i dostavi rješenje o zahtjevu za ostvarivanje prava iz socijalne i dječje zaštite najkasnije u roku od 15 dana, a ako je potrebno sprovesti poseban ispitni postupak, u roku od 30 dana od dana prijema zahtjeva. Zaštitnik ne dovodi u pitanje da je u predmetu odlučivanja bilo potrebno sprovesti prethodni postupak pred socijalno-ljekarskom komisijom, te da Centar za socijalni rad o zahtjevu za ostvarivanje prava na dodatak za njegu i pomoć odlučuje na osnovu nalaza, ocjene i mišljenja socijalno-ljekarske komisije. Takođe je nesporno da nalaz, ocjenu i mišljenje Socijalno-ljekarske komisije Centar obezbjeđuje po službenoj dužnosti i donosi rješenje o zahtjevu za ostvarivanje prava iz socijalne i dječje zaštite, što uključuje i pravo na dodatak za njegu i pomoć, najkasnije u roku od 30 dana od dana prijema uredno podnijetog zahtjeva – piše u mišljenju.
Zaštitnik ukazuje da je obaveza organa javne vlasti i nosilaca javnih ovlašćenja da o zahtjevima građana za ostvarivanje prava i na zakonu zasnovanih interesa ne ćute, već da izbjegnu svaki oblik neblagovremenog donošenja, odnosno nedonošenja upravnih akata.
– ‘Ćutanje’, kao poseban oblik propuštanja rada uprave, izražava neaktivnost organa kojom se vrijeđa pravna obaveza na činjenje. Ćutanjem organi uprave odstupaju od načela zakonitosti i stvaraju praksu nerješavanja upravnih stvari koja se negativno odražava na ostvarivanje prava, obaveza i pravnih interesa stranaka. Nečinjenjem i neaktivnošću organi uprave u velikoj mjeri usporavaju ili potpuno sputavaju ostvarivanje prava i pravnih interesa stranaka o kojima treba efikasno odlučivati i za koja su propisani pravni lijekovi u unutrašnjem pravu. Obaveza stranke na korišćenje takvih sredstava postoji sve dok su predviđena blagovremena, odnosno efikasna i djelotvorna pravna sredstva koja je stranka dužna da koristi. Ćutanje uprave jeste oblik povrede prava na dobru upravu, s obzirom na to da načela ekonomičnosti i efikasnosti moraju biti garantovana svima, na način da organi uprave na zahtjeve građana odgovaraju brzo, kvalitetno i u rokovima utvrđenim zakonom – ističe se u mišljenju.
M.S

Raditi po zakonu

Zaštitnik je Ministarstvu rada i socijalnog staranja dao preporuku da sa stanovišta organa državne uprave koji obrazuje i propisuje uslove u pogledu formiranja, sastava i načina rada socijalno-ljekarskih komisija, bliže uredi način rada Socijalno-ljekarske komisije koja djeluje pri centrima za socijalni rad. Navode da broj sjednica mora odražavati obavezu centara za socijalni rad da donose i dostavljaju rješenja o zahtjevu za ostvarivanje prava iz socijalne i dječje zaštite u zakonom propisanom roku od 15, odnosno 30 dana od dana prijema zahtjeva, odnosno od dana pokretanja postupka po službenoj dužnosti. Od ministarstva se traži i da obezbijedi način rada socijalno-ljekarskih komisija, kojim će se stvoriti uslovi za odlučivanje o pravima iz socijalne i dječje zaštite u zakonom propisanom roku.
Centru za socijalni rad za opštinu Bijelo Polje preporučeno je da u svim budućim slučajevima postupa po zahtjevima građana za ostvarivanje prava iz socijalne i dječje zaštite u skladu sa zakonom i načelima ekonomičnosti i efikasnosti, bez odugovlačenja i u najkraćem mogućem roku koji obezbjeđuje pravilno, zakonito, kvalitetno i uspješno ostvarivanje svrhe postupka za ostvarivanje prava iz socijalne zaštite, odnosno ostvarivanje prava i interesa stranaka koje podnose zahtjev za ostvarivanjem takvih prava.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"