Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
„Prvu sestru” ni da pomenu * Stijepović umjesto Miloševića   * Svjedok saradnik otkucao saučesnike * Na službena putovanja potrošili 110 hiljada * „Prvu sestru” ni da pomenu * Nacionalni identitet * Dotakli smo dno dna
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 20-06-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
BranKo Ljumović, žrtva golootočke torture:
Treba donijeti zakon po kome bi živi Golootočani i članovi njihovih porodica mogli da dobiju nadoknade za strahote pretrpljene na Golom otoku.

Vic Dana :)

Nagradno pitanje u emisiji na radiju: „Kako se zove Isusova majka?“
Javlja se neki lik.
Halo!
Dobar dan u programu ste znate li odgovor na pitanje?
Znam, Bogorodica!
Dobro, ali nama treba ime...
Ime...? Rajko.
Ma ne vaše, nego majke.
Aaa Draginja!
Došla dva Crnogorca da gledaju trku na 800 m, i jedan čovjek je mnogo zaostajao, pa kaže prvi Crnogorac:
A viđi onoga jada jadnog, ne može mrdnut.
A ćuti jadan, to je naš Crnogorac.
Au viđi sokola, kako poćera onoliku gomilu.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Politika - datum: 2018-06-19 MOMČILO VUKSANOVIĆ ZATRAŽIO DA OMBUDSMAN PRIMI DELEGACIJU SNS-A
Vlast diskriminiše Srbe
Momčilo Vuksanović Vlast diskriminiše Srbe
Za­htjev Srp­skog na­ci­o­nal­nog sa­vje­ta (SNS) da se srp­ski na­rod u Cr­noj Go­ri za­šti­ti od dis­kri­mi­na­ci­je, upu­ćen om­bud­sma­nu i dru­gim dr­žav­nim in­sti­tu­ci­ja­ma, ni­je is­pu­njen, sa­op­štio je pred­sjed­nik SNS-a Mom­či­lo Vuk­sa­no­vić.
On je u sa­op­šte­nju na­veo da je pro­šlo sko­ro go­di­nu od ka­da je za­štit­nik ljud­skih pra­va i slo­bo­da upu­tio pre­po­ru­ku Skup­šti­ni, Vla­di i Vr­hov­nom su­du da nor­ma­tiv­no ure­de i kon­kre­ti­zu­ju ustav­nu ga­ran­ci­ju rav­no­prav­no­sti ći­ri­lič­nog i la­ti­nič­nog pi­sma.
– Od sla­nja Va­še pre­po­ru­ke pro­šlo je sko­ro go­di­nu, a na tom pla­nu ni­šta kva­li­tet­no ni­je ri­je­še­no. Srp­ski je­zik, ko­ji je, po po­da­ci­ma sa po­sled­njeg po­pi­sa, ma­ter­nji je­zik naj­ve­ćeg bro­ja gra­đa­na u Cr­noj Go­ri, u pot­pu­no­sti je pre­i­me­no­van – uka­zao je Vuk­sa­no­vić.
Ka­ko je do­dao, ći­ri­lič­no pi­smo, iako je po Usta­vu rav­no­prav­no, još ima sa­mo sta­tus do­zvo­lje­nog, ali ne i oba­ve­zu­ju­ćeg.
– Ve­o­ma je za­bri­nja­va­ju­će da se dr­žav­ne in­sti­tu­ci­je ne iz­ja­šnja­va­ju i ne uva­ža­va­ju pre­po­ru­ke om­bud­sma­na. SNS, ko­ji pre­ko in­sti­tu­ci­ja si­ste­ma po­ku­ša­va da obez­bi­je­di rav­no­pra­van sta­tus srp­skog na­ro­da u Cr­noj Go­ri i nje­go­vu za­šti­tu od ga­lo­pi­ra­ju­će asi­mi­la­ci­je, vi­še za­bri­nja­va na­sta­vak oči­gled­ne dis­kri­mi­na­ci­je – pre­do­čio je Vuk­sa­no­vić u obra­ća­nju za­štit­ni­ku.
Ka­ko je is­ta­kao, ta dis­kri­mi­na­ci­ja se ogle­da i u pot­pu­noj blo­ka­di Fon­da za za­šti­tu i ostva­ri­va­nje ma­njin­skih pra­va, ko­ja je na­sta­la na­kon do­no­še­nja Za­ko­na o ljud­skim i ma­njin­skim pra­vi­ma u ma­ju pro­šle go­di­ne, ko­ji još ni­je im­ple­men­ti­ran.
– Ova na­mjer­na spo­rost dr­žav­ne ad­mi­ni­stra­ci­je pro­iz­ve­la je ne­mo­guć­nost re­a­li­za­ci­je pro­je­ka­ta ko­ji su od iz­u­zet­nog zna­ča­ja za oču­va­nje iden­ti­te­ta srp­skog na­ro­da u Cr­noj Go­ri, obi­lje­ža­va­nja na­ci­o­nal­nih pra­zni­ka, or­ga­ni­zo­va­nja kul­tur­nih ak­tiv­no­sti i oču­va­nja srp­skih me­di­ja – na­gla­sio je Vuk­sa­no­vić.
On je uka­zao da su srp­ski me­di­ji, usled ova­kvog od­no­sa vla­sti, do­ve­de­ni na ivi­cu op­stan­ka.
– Tu ni­je kraj tor­tu­ri i dis­kri­mi­na­ci­ji vla­sti pre­ma srp­skom na­ro­du. Za­stu­plje­nost u dr­žav­nim in­sti­tu­ci­ja­ma, lo­kal­noj sa­mo­u­pra­vi i u pri­vat­nom sek­to­ru vi­še se ne mje­ri pro­cen­ti­ma, već po­je­di­nač­nim slu­ča­je­vi­ma.
Mo­lim da pri­mi­te de­le­ga­ci­ju Srp­skog na­ci­o­nal­nog sa­vje­ta ka­ko bi­smo Vam i u di­rekt­nom raz­go­vo­ru pri­bli­ži­li i dru­ge ele­men­te ne­pod­no­šlji­vog od­no­sa dr­žav­nih in­sti­tu­ci­ja pre­ma srp­skom na­ro­du u Cr­noj Go­ri – na­vo­di se u do­pi­su ko­ji je Vuk­sa­no­vić upu­tio om­bud­sma­nu.
M.V.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za lokalne i parlamentarne izbore koji će biti održani 30.08.2020.godine.

Lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Parlmentarni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Parlamentarni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"