Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Uzeli po 16.000 da ubiju Lambulića * Valentini u borbi za život potrebno 60.000 * Zorica Kovačević na čelu Danilovgrada? * Milo dao lažne podatke, ali ga ne smjenjuju * Političko predstavljanje manjina * Javna rasprava i tajni dijalog * Podjele
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 27-06-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Milutin Simović, potpredsjednik Vlade:
Cetinje je veliko gradilište.

Vic Dana :)

Finale svjetskog prvenstva, muškarac sjedi u rasprodatom stadionu i pored sebe ima jedno slobodno mjesto. Iritiran i iznenađen pita gledaoca s druge strane tog praznog mjesta jel to slobodno mjesto nekom pripada. Ovaj mu odgovori:
– Ne, to mjesto je jednostavno slobodno.
– Ali to nije moguće, ko to ima kartu za finale svjetskog prvenstva u fudbalu, najveću moguću sportsku predstavu, i na kraju tu kartu ne iskoristi? kaže prvi.
Drugi mu odgovori:
– Pa to mjesto pripada u stvari meni, moja žena je htjela da pođe sa mnom, ali ona je nedavno umrla. Ovo je prvo finale svjetskog prvenstva koje gledam sam, bez nje.
– Oh, meni je stvarno neizmjerno žao!! Ali zar niko od vaše porodice ili poznanika nije htio da dođe umjesto nje, ipak je ovo finale?
– Ne, oni su svi na sprovodu...Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Hronika - datum: 2018-06-25 ŽENE POGINULIH BORACA SA PROSTORA BIVŠE SFRJ ZATOČENE U SIRIJI
Tri udovice iz Crne Gore u kampu ISIL-a
Zatočene u kampovima terorista (ilustracija) Tri udovice iz Crne Gore u kampu ISIL-a Među sedamdesetak udovica sa ovih prostora koje se nalaze u kampovima ISIL-a nalaze se i tri žene iz Crne Gore. U kampovima ISIL-a je i 58 žena iz Bosne i Hercegovine i 11 sa Kosova i Metohije. Neke od njih su pokušale bjekstvo. ali su brzo uhvaćene
U posebnim kampovima ISIL-a u Siriji nalazi se sedamdesetak žena sa djecom ubijenih boraca te terorističke organizacije sa ovih prostora. Njih drže bukvalno kao zarobljenike jer su njihovi muževi kada su stigli u Siriju potpisali da se neće vraćati u zemlje porijekla. Među ovim udovicama su tri žene iz Crne Gore, 58 iz Bosne i Hercegovine i 11 sa Kosova i Metohije. Neke od njih su pokušale bjekstvo, ali su brzo uhvaćene. Njihov identitet se drži u strogoj tajnosti zbog ugrožene bezbjednosti.
Najviše je žena iz BiH, a prema pisanju „Avaza”, u kampovima terorista je i skoro 130 djece. Prema saznanjima „Dana”, dvije žene iz Crne Gore koje su u sirijskim kampovima su zvanično obaviještene da su im muževi poginuli, dok je trećoj suprug nestao još 2013.godine i nedavno je proglašen mrtvim.
Njima su oduzeta dokumenta čim su stupile na tlo Sirije i nemaju nikakv status. Obavezne su da služe ISIL-u, a nerijetko idu i u akcije. Kako je jedan od bivših boraca ISIL-a ispričao u podgoričkom Višem sudu, tim ženama komanduje supruga ubijenog Podgoričanina Mirze Haklaja.
Na ra­ti­šti­ma u Si­ri­ji poginulo je desetak crnogorskih državljana, dok se nekolicini izgubio svaki trag, pa su i njih proglasili mrtvima. Ranije je na ratištu u Siriji po­gi­nuo Adem Mu­sta­fić (35), ko­ji se bo­rio na stra­ni „Islam­ske dr­ža­ve”. On se vi­še od go­di­nu da­na bo­rio u Si­ri­ji, a bio je je­dan od ključ­nih lju­di za vr­bo­va­nje omla­di­ne sa ovih pro­sto­ra. Mu­sta­fić je u Si­ri­ju oti­šao sa su­gra­đa­ni­nom Da­mi­rom Sal­ko­vi­ćem, ko­ji je ta­ko­đe po­gi­nuo. Po od­la­sku na ra­ti­šte, Salko­vić je pre­ko dru­štve­ne mre­že upu­tio ozbiljne pri­jet­nje gra­đa­ni­ma Ba­ra, ko­ji­ma je po­ru­čio da će do­ći i da ne­će ima­ti mi­lo­sti.
Ne­ko­li­ko mje­se­ci ra­ni­je, u Si­ri­ji je po­gi­nuo i Pla­vlja­nin Er­nad Hu­se­i­no­vić, ko­ji je pri­je to­ga na ra­ti­štu pro­veo po­la go­di­ne. Ro­ža­jac Adis Sa­li­ho­vić po­gi­nuo je u Si­ri­ji 15. ma­ja 2013. go­di­ne, za­jed­no sa El­da­rom Kun­da­ko­vi­ćem iz No­vog Pa­za­ra, ko­ji je ra­to­vao pod pse­u­do­ni­mom Ebu Be­ra. Njih dvo­ji­ca su po­gi­nu­li pri­li­kom na­pa­da na za­tvor iz ko­jeg su htje­li da iz­ba­ve svo­je za­ro­blje­ne sa­bor­ce.U Siriji je poginuo i Podgoričanin Mirza Haklaj, koji je bio zadužen za regrutaciju boraca sa ovih prostora.
Upra­va za or­ga­ni­zo­va­ni kri­mi­nal i su­zbi­ja­nje te­ro­ri­zma Agen­ci­je za na­ci­o­nal­nu bez­bjed­nost godinama pra­ti crnogorske državljane povezane sa „Islamskom državom”. P rate i rad 18 ne­vla­di­nih or­ga­ni­za­ci­ja ko­je dje­lu­ju u Cr­noj Go­ri zbog sum­nji­vih do­na­ci­ja iz Austri­je i ze­ma­lja Bli­skog is­to­ka, o čemu je „Dan“ ranije pisao. Pra­te­ći to­ko­ve nov­ca i ak­tiv­no­sti tih NVO, ANB je do­šao do sa­zna­nja da ve­ći­nu fi­nan­sij­skih sred­sta­va do­bi­ja­ju od or­ga­ni­za­ci­ja bli­skih ISIL-u, te da ih uglav­nom ko­ri­ste za pro­pa­gi­ra­nje ra­di­kal­nog isla­ma.
Od ukup­no 18 ne­vla­di­nih or­ga­ni­za­ci­ja či­ji rad pra­te bez­bjed­no­sne slu­žbe, po četiri dje­lu­ju na pod­ruč­ju bar­ske op­šti­ne i u Pod­go­ri­ci, tri u Ul­ci­nju, po dvi­je u Pla­vu, Pljevljima i Rožajama, a jed­na u Bi­je­lom Po­lju. U Ba­ru i Pod­go­ri­ci su for­mi­ra­ni i ta­ko­zva­ni paradže­ma­ti, ko­ji, ko­ri­ste­ći hu­ma­ni­tar­ne ak­ci­je kao pa­ra­van, uglav­nom oku­plja­ju omla­di­nu.
Bez­bjed­no­sne slu­žbe su u stal­nom kon­tak­tu sa ko­le­ga­ma iz re­gi­o­na, sa kojima po­ku­ša­va­ju na­pra­vi­ti za­jed­nič­ku ba­zu po­da­ta­ka ra­di lak­šeg iden­ti­fi­ko­va­nja te­ro­ri­sta i pre­ven­tiv­nog dje­lo­va­nja.
M.V.R

U Beču centar za finansiranje
Sve do­sa­da­šnje is­tra­ge su po­ka­za­le da je Beč glav­ni cen­tar za fi­nan­si­ranje terorista u Evropi. Ka­da je u pi­tanju Bal­kan, glav­nu ri­ječ vo­di or­ga­ni­za­ci­ja „Uni­ja dže­ma­ta se­la­fij­ske da­ve”, ko­ju pred­vo­di Mu­ha­med Por­ča. Pre­ma zva­nič­nim po­da­ci­ma, osim Uni­je, u Be­ču dje­lu­ju još naj­manje dvi­je or­ga­ni­za­ci­je ko­je fi­nan­si­ra­ju te­ro­ri­zam pre­ko po­je­di­nih ne­vla­di­nih or­ga­ni­za­ci­ja na Bal­ka­nu. Jed­na od po­seb­no in­te­re­sant­nih or­ga­ni­za­ci­ja za cr­no­gor­ske slu­žbe je „Se­la­fij­sko-ve­ha­bij­ski dže­ma­ti”, na čijem je če­lu Ebu Mu­ha­med Ne­džad Bal­kan.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"