Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Uzeli po 16.000 da ubiju Lambulića * Valentini u borbi za život potrebno 60.000 * Zorica Kovačević na čelu Danilovgrada? * Milo dao lažne podatke, ali ga ne smjenjuju * Političko predstavljanje manjina * Javna rasprava i tajni dijalog * Podjele
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 27-06-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Milutin Simović, potpredsjednik Vlade:
Cetinje je veliko gradilište.

Vic Dana :)

Finale svjetskog prvenstva, muškarac sjedi u rasprodatom stadionu i pored sebe ima jedno slobodno mjesto. Iritiran i iznenađen pita gledaoca s druge strane tog praznog mjesta jel to slobodno mjesto nekom pripada. Ovaj mu odgovori:
– Ne, to mjesto je jednostavno slobodno.
– Ali to nije moguće, ko to ima kartu za finale svjetskog prvenstva u fudbalu, najveću moguću sportsku predstavu, i na kraju tu kartu ne iskoristi? kaže prvi.
Drugi mu odgovori:
– Pa to mjesto pripada u stvari meni, moja žena je htjela da pođe sa mnom, ali ona je nedavno umrla. Ovo je prvo finale svjetskog prvenstva koje gledam sam, bez nje.
– Oh, meni je stvarno neizmjerno žao!! Ali zar niko od vaše porodice ili poznanika nije htio da dođe umjesto nje, ipak je ovo finale?
– Ne, oni su svi na sprovodu...Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2018-06-20 SDT PODIGLO OPTUŽNICU PROTIV OLEGA OBRADOVIĆA I MIODRAGA IVANOVIĆA ZA AFERU „TELEKOM“
„Prvu sestru” ni da pomenu
Obradović i Ivanović „Prvu sestru” ni da pomenu U tužbi na osnovu koje je pokrenuta istraga navedeno je da su trojica mađarskih direktora, podmitili više predstavnika crnogorske vlade, kao i „sestru najvišeg vladinog funkcionera koja se bavi advokaturom”, ali u optužnici toga nema
Bivši čelnici Telekoma Oleg Obradović i Miodrag Ivanović optuženi su zbog zloupotrebe položaja u aferi „Telekom”. Optužnicu protiv njih juče je podiglo Specijalno državno tužilaštvo. Njihov branilac, advokat Zoran Piperović za „Dan” je potvrdio da je optužnica podignuta, ali još nije imao uvid u taj dokument zbog čega ne zna detalje.
– Upravo sam iz tužilaštva dobio informaciju da je podignuta optužnica protiv mojih branjenika Obradovića i Ivanovića. Nijesam uspio da saznam pravnu kvalifikaciju, kao ni koje radnje im se dispozitivom stavljaju na teret. Sačekajmo da dobijem optužni akt, pa ću tada dati tačnu informaciju koje krivično djelo je u pitanju i kako se opisuju radnje mojih klijenata – kazao je Piperović.
Kao jedan od aktera afere „Telekom” godinama se spominjala i Ana Đukanović, sestra sadašnjeg predsjednika Mila Đukanovića. Ona je sve vrijeme demantovala te navode.
Tokom istrage Obradović i Ivanović saslušani su zbog sumnje da su kao sa­i­zvr­ši­o­ci po­či­ni­li kri­vič­no dje­lo zlo­u­po­tre­ba po­lo­ža­ja u pri­vred­nom po­slo­va­nju. Navodno, na taj način su prisvojili oko 2,3 miliona eura. Ipak, oni su pred specijalnim tužiocem negirali optužbe.
Is­tra­ga pro­tiv sada dvojice optuženih po­kre­nu­ta je zbog tri kon­sul­tant­ska ugo­vo­ra iz 2005. go­di­ne, za ko­je je ame­rič­ka is­tra­ga utvr­di­la da su la­žni.
Postupak o pri­va­ti­za­ci­ji Te­le­ko­ma po­kre­nu­t je kra­jem 2011. go­di­ne, na­kon što su ame­rič­ke vla­sti sa­op­šti­le da ima­ju do­ka­ze da je pri­va­ti­za­ci­ju Cr­no­gor­skog te­le­ko­ma pra­ti­la ko­rup­ci­ja. Doj­če te­le­kom još u de­cem­bru 2011. go­di­ne pri­stao je da pla­ti 95 mi­li­o­na do­la­ra ka­zne kroz po­ravna­nje sa ame­rič­kom Ko­mi­si­jom za har­ti­je od vri­jed­no­sti (SEK), ko­ja je u svo­joj is­tra­zi do­šla do do­ka­za da su sa 7,3 mi­li­o­na eura pod­mi­će­na na­vod­no dva cr­no­gor­ska zva­nič­ni­ka i „se­stra naj­vi­šeg vla­di­nog zva­nič­ni­ka, ko­ja se ba­vi advo­ka­tu­rom”. Od­mah na­kon što je u de­cem­bru 2011. go­di­ne obje­lo­da­nje­na tu­žba SEK-a pro­tiv tro­ji­ce biv­ših di­rek­to­ra Ma­đar te­le­ko­ma, cr­no­gor­ska jav­nost je u for­mu­la­ci­ji „se­stra naj­vi­šeg vla­di­nog zva­nič­ni­ka” pre­po­zna­la advo­ka­ta Anu Đu­ka­no­vić. Ipak, ona je svaki put ne­gi­ra­la bi­lo ka­kvu po­ve­za­nost sa ne­za­ko­ni­tim rad­nja­ma, a tu­ži­la je me­di­je ko­ji su je po­ve­zi­va­li sa ovom afe­rom.
Prav­ni za­stup­nik ame­rič­ke Ko­mi­si­je za har­ti­je od vri­jed­no­sti Ro­bert Dodž iz­ja­vio je ranije da po­sje­du­ju do­ku­men­ta i do­ka­ze na osno­vu ko­jih su do­šli do za­ključ­ka da je Ma­đar te­le­kom sa vi­še od se­dam mi­li­o­na eura pod­mi­tio vi­še vla­di­nih zva­nič­ni­ka u po­stup­ku ku­po­vi­ne Te­le­ko­ma Cr­ne Go­re 2005. go­di­ne, ali ta­da do­ku­men­ta ni­je­su bi­la do­stup­na jav­no­sti. Slu­čaj je okon­čan, a ame­rič­ki or­ga­ni su dio do­ku­men­ta­ci­je do­sta­vi­li cr­no­gor­skom tu­ži­la­štvu. U me­đu­vre­me­nu su Doj­če te­le­kom i nje­go­va kćer­ka fir­ma Ma­đar te­le­kom pri­sta­li da pla­te sko­ro 100 mi­li­o­na do­la­ra kako nju­jor­ški Okru­žni sud ne bi na­sta­vio pro­ces zbog mal­ver­za­ci­ja pri­li­kom ku­po­vi­ne cr­no­gor­skog te­le­ko­mu­ni­ka­ci­o­nog ope­ra­te­ra. Doj­če te­le­kom je, na­vod­no, pre­ko svo­je po­dru­žni­ce Ma­đar te­le­kom cr­no­gor­skim zva­nič­ni­ci­ma u po­stup­ku pri­va­ti­za­ci­je Cr­no­gor­skog te­le­ko­ma is­pla­tio vi­še­mi­li­on­ski mi­to, a u tu­žbi ame­rič­ke Ko­mi­si­je za har­ti­je od vri­jed­no­sti je na­ve­de­no da su pod­mi­ći­va­nje u Cr­noj Go­ri u ime Ma­đar te­le­ko­ma omo­gu­ći­la tri di­rek­to­ra, i to pre­ko če­ti­ri la­žna ugo­vo­ra o kon­sul­tant­skim uslu­ga­ma ukup­ne vri­jed­no­sti se­dam mi­li­o­na i 350.000 eura. Ob­ra­do­vić je, na­vod­no, su­pot­pi­snik dva, a Iva­no­vić jed­nog od če­ti­ri kon­sul­tant­ska ugo­vo­ra sklo­plje­na 2005. go­di­ne za ko­je je ame­rič­ka is­tra­ga utvr­di­la da su la­žni.
M.V.P.

Tužba

Ame­rič­ka ko­mi­si­ja u svo­joj tu­žbi tvr­di da je dva ugo­vo­ra sa kom­pa­ni­ja­ma ko­je u svom na­zi­vu ima­ju ri­je­či Sig­ma i Ro­li sklo­pi­la ćer­ka kom­pa­ni­ja Ma­đar te­le­ko­ma. Ugo­vor sa Sig­mom sklo­pljen je u ma­ju 2005. go­di­ne, ali je da­ti­ran na 6. april 2005.godine, ne­pun mje­sec da­na na­kon što je Ma­đar te­le­kom zva­nič­no po­stao ve­ćin­ski vla­snik Cr­no­gor­skog te­le­ko­ma. Pot­pi­sao ga je je­dan od čla­no­va ta­da­šnjeg od­bo­ra di­rek­to­ra i Ob­ra­do­vi­ćev ko­le­ga Ta­maš Mor­vai, pro­tiv ko­jeg je Ko­mi­si­ja po­kre­nu­la tu­žbu. Vri­jed­nost tog ugo­vo­ra bi­la je 2,88 mi­li­o­na, od če­ga je „se­stri ta­da­šnjeg naj­vi­šeg zva­nič­ni­ka Vla­de ko­ja se ba­vi advo­ka­tu­rom” is­pla­ćen dio ili cio iz­nos od 580.000.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za lokalne izbore za odbornike u SO Nikšić koji će biti održani 14.03.2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"