Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Zaplijenio zemlju Šaranoviću, pa gradi hotel od 12 spratova * O državnom trošku poslao svastiku u Atinu * Prinudna uprava ako se ne dogovore do 21. jula * Kozmetičke izmjene ne povećavaju nezavisnost * Politički zemljotres u Britaniji * Braća Bitići * Mamin sin
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 10-07-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSJEDNIK CRNE GORE :
Evropa mora prepoznati da je Crna Gora daleko ispred na putu pregovaranja o prijemu, ali i mi moramo ispuniti zadatke u našoj kući.

Vic Dana :)

Sjedi Mujo u kafani s jaranima i žali se kako nema sreće u životu, al‘ zato njegova Fata ima i preko glave, pa ga Haso upita da objasni.
Mujo otpije gutljaj piva pa se požali:
- A vid‘ ‚vako... moja ti Fata pred Novu godinu nađe na putu zlatan prsten, a odma‘ drugi dan i lančić! A na samu Novu god‘nu našla bundu od krzna!
Haso zaklima glavom i upita:
- Pa dobro, jarane, je‘s ti nešto naš‘o?
Mujo zavrti glavom:
- Pa o tom ti i pričam, jarane... ja sam naš‘o samo jedne muške gaće u krevetu, a i te su mi bile prevel‘ke!
- Kako Japanac drži dijetu?
- Jede jednim štapićem!
Gugl je žensko sto posto!
Čim ima odgovor na sve.
Zašto plavuša stavlja iphone na pod?
- Da dobije iPod.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Politika - datum: 2018-07-09 GLAVNI ODBOR DEMOKRATA PODRŽAO PLAN IZBORNIH REFROMI Stvoriti uslove za fer izbore
Glav­ni od­bor (GO) De­mo­krat­ske Cr­ne Go­re ovla­stio je bu­dvan­ski od­bor te stran­ke da spri­je­či uvo­đe­nje pri­nud­ne upra­ve i da, u slu­ča­ju neo­dr­ža­va­nja sjed­ni­ce Skup­šti­ne op­šti­ne Bu­dva, ini­ci­ra pred­log o skra­će­nju man­da­ta ak­tu­el­nom sa­zi­vu. GO, ka­ko je sa­op­šte­no na­kon sjed­ni­ce, da­je pu­nu po­dr­šku ru­ko­vod­stvu Op­štin­kog od­bo­ra Bu­dva i pred­sjed­ni­ku Op­šti­ne da na­sta­ve ak­tiv­no­sti na su­zbi­ja­nju po­ku­ša­ja De­mo­krat­ske par­ti­je so­ci­ja­li­sta i nji­ma bli­skih part­ne­ra da pre­u­zmu vlast po­li­tič­kom ko­rup­ci­jom. Na sjed­ni­ci je oci­je­nje­no da an­ti­de­mo­krat­ski am­bi­jent u ko­jem su odr­ža­ni iz­bo­ri na­me­će po­tre­bu ak­tiv­nog po­te­za i pri­stu­pa sa ci­ljem stva­ra­nja uslo­va za iole fer i slo­bod­ne na­red­ne par­la­men­tar­ne i op­šte lo­ka­ne iz­bo­re.
– S tim u ve­zi, GO sna­žno po­dr­ža­va Plan sve­o­bu­hvat­nih iz­bor­nih re­for­mi ko­ji su sa­či­ni­li i pred­sta­vi­li pred­sjed­ni­ci De­mo­kra­ta i Gra­đan­skog po­kre­ta URA, a ko­ji su po­dr­ža­le in­sti­tu­ci­je Evrop­ske uni­je – na­vo­di se u sa­op­šte­nju.
De­mo­kra­te is­ti­ču i da je Ko­a­li­ci­ja za „Za 21. vi­jek” ostva­ri­la si­ner­get­ski efe­kat, po­sti­gla od­li­čan iz­bor­ni re­zul­tat ko­ji je nad­ma­šio oče­ki­va­nja, a na­či­nom vo­đe­nja kam­pa­nje, pro­gram­skom i ka­drov­skom po­nu­dom, kao i ostva­re­nim re­zul­ta­tom, ja­sno se­be po­zi­ci­o­ni­ra­la kao no­vu, mo­de­r­nu, pro­e­vrop­sku i gra­đan­sku do­mi­nant­nu opo­zi­ci­o­nu struk­tu­ru. Kon­sta­to­va­no je da su De­mo­kra­te i u svim sje­ver­nim op­šti­na­ma u ko­ji­ma su na­stu­pi­le sa­mo­stal­no ima­le upe­ča­tlji­vu kam­pa­nju pod slo­ga­nom „Do­đi ku­ći, jer ima­mo plan za mo­de­ran grad”, i ostva­ri­le da­le­ko ve­ći broj gla­so­va ne­go na par­la­men­tar­nim iz­bo­ri­ma.
– Ta­ko da je kon­ti­nu­i­ran i sta­bi­lan rast iz iz­bor­nog pro­ce­sa u iz­bor­ni pro­ces od sa­mog osni­va­nja či­nje­ni­ca ko­ja odva­ja De­mo­kra­te od svih dru­gih po­li­tič­kih su­bje­ka­ta – na­vo­di se u sa­op­šte­nju.
GO je oci­je­nio da je lo­kal­ne iz­bo­re odr­ža­ne u ma­ju obi­lje­ži­la naj­ve­ća ap­sti­nen­ci­ja opo­zi­ci­o­nih bi­ra­ča u no­vi­joj isto­ri­ji.
– Ne mo­že se go­vo­ri­ti o pre­li­va­nju gla­so­va, već ap­sti­nen­ci­ji opo­zi­ci­o­nih bi­ra­ča, ko­ja je uz ra­si­pa­nje gla­so­va omo­gu­ći­la da vla­da­ju­će par­ti­je čak i bez ra­sta u bro­ju osvo­je­nih gla­so­va, ostva­re da­le­ko ve­ći pro­ce­nat po­dr­ške i broj od­bor­nič­kih man­da­ta – pi­še u sa­op­šte­nju.
Na­vo­di se da su ključ­ni raz­lo­zi za ap­sti­nen­ci­ju opo­zi­ci­o­nih bi­ra­ča za­mo­re­nost bi­rač­kog ti­je­la kon­stan­tim iz­bor­nim pro­ce­si­ma, apa­ti­ja usled re­zul­ta­ta pred­sjed­nič­kih iz­bo­ra, ne­ga­tiv­na kam­pa­nja ko­ju su pro­tiv opo­zi­ci­je vo­di­li od­re­đe­ni opo­zi­ci­o­ni po­li­tič­ki su­bjek­ti, kao i sla­ba, bez­i­dej­na i inert­na kam­pa­nja ko­ju su ukup­no gle­da­no vo­di­li.
– Ali i an­ti­de­mo­krat­ksi am­bi­jent u ko­me su odr­ža­ni iz­bo­ri, ko­ji je po­seb­no ma­ni­fe­sto­van pri­ti­skom na za­po­sle­ne u pri­vat­nom i jav­nom sek­to­ru u di­je­lu ne­iz­la­ska na iz­bo­re, zbog lak­šeg na­či­na kon­tro­le – za­klju­ču­je se u sa­op­šte­nju.M.V.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za lokalne i parlamentarne izbore koji će biti održani 30.08.2020.godine.

Lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Parlmentarni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Parlamentarni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"