Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Podnio ostavku na sve funkcije i vratio mandat * Rebalans posledica nezasitih ministara * Zakon izmijenili jer Aco kasni pet godina * Sindikat dužan 1,2 miliona eura * Dani haosa u Britaniji, Brisel čeka * Koncept građanstva * Podanički DNK
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 11-07-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
GORAN ĐUROVIĆ, direktor Medija centra:
Vlada pokazuje da želi da preko svojih funkcionera i dalje utiče na Savjet RTCG.

Vic Dana :)

Stoji 17 plavuša ispred kazina!
Dolazi policajac i kaže:
- Što ne ulazite unutra?
A one mu kažu:
- Umiješ li ti čitati. Vidiš li da piše zabranjen ulaz ispod 18!

Za Pericin rođendan baka ga odlučila voditi u ZOO.
Kada su došli do majmuna Perica kaže:
- Ej, bako ovaj mnogo liči na tebe.
- Kako te nije sram tako govoriti?
- Ne brini se bako majmuni nas ne razumiju.

- Šta plavuša ujutru radi ispod drveta?
- Čeka JUTARNjI LIST!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Politika - datum: 2018-07-10 POSP U NACRTU DEKLARACIJE POZIVA NA KONKRETNIJE REFORME
Problem sloboda medija i izborni zakon
Jedan od ranijih sastanaka POSP Problem sloboda medija i izborni zakon
Par­la­men­tar­ni od­bor za sta­bi­li­za­ci­ju i pri­dru­ži­va­nje Evrop­ske uni­je i Cr­ne Go­re (POSP) u na­cr­tu de­kla­ra­ci­je pred sjed­ni­cu 16. ju­la u Pod­go­ri­ci iz­ra­zio je ozbilj­nu za­bri­nu­tost zbog sta­nja me­dij­skih slo­bo­da i osu­dio ne­dav­ne slu­ča­je­ve ver­bal­nih i fi­zič­kih na­pa­da na no­vi­na­re. POSP je u na­cr­tu de­kla­ra­ci­je, ko­ju „Dan” po­sje­du­je, osu­dio oru­ža­ni na­pad na no­vi­nar­ku Oli­ve­ru La­kić, 8. ma­ja 2018. go­di­ne. POSP po­zi­va nad­le­žne or­ga­ne da da­ju pri­o­ri­tet i efi­ka­sno is­tra­že i pro­ce­su­i­ra­ju te slu­ča­je­ve, po­seb­no one gdje po­sto­ji ri­zik od za­sta­ri­je­va­nja, jer funk­ci­o­nal­ni, pro­fe­si­o­nal­ni i istin­ski ne­za­vi­sni me­di­ji pred­sta­vlja­ju ključ­ni aspekt me­dij­skog plu­ra­li­zma. Od­bor, ta­ko­đe, na­gla­ša­va da jav­ni ser­vi­si uvi­jek tre­ba da osta­nu ne­za­vi­sni i za­šti­će­ni od ne­pri­mje­re­nog uti­ca­ja i po­li­tič­kog pri­ti­ska sa bi­lo ko­je stra­ne.
POSP je za­jed­nič­ko ti­je­lo po­sla­ni­ka cr­no­gor­skog i evrop­skog par­la­men­ta. U na­cr­tu de­kla­ra­ci­je se kon­sta­tu­je da su osnov­ne slo­bo­de ši­ro­ko is­po­što­va­ne to­kom pred­sjed­nič­kih iz­bo­ra odr­ža­nih u apri­lu 2018. go­di­ne.
‒ Po­zi­va­ju se cr­no­gor­ske vla­sti da na­sta­ve da una­pre­đu­ju po­vje­re­nje u iz­bor­ni pro­ces, na na­čin što će u pot­pu­no­sti is­po­što­va­ti ra­ni­je i ne­dav­ne pre­po­ru­ke da­te od OEBS iz­bor­nih po­sma­trač­kih mi­si­ja. Ta­ko­đe, cr­no­gor­ske vla­sti se po­zi­va­ju na od­go­va­ra­ju­će da­lje ak­tiv­no­sti po pi­ta­nju afe­re „Sni­mak“, a po­zi­va­ju se i sve par­ti­je da uzmu uče­šće u pro­ce­su sve­o­bu­hvat­ne i in­klu­ziv­ne re­for­me iz­bor­nog za­ko­no­dav­stva – na­vo­di se u na­cr­tu de­kla­ra­ci­je.
Na­gla­ša­va se da je i da­lje od su­štin­skog zna­ča­ja za ukup­nu di­na­mi­ku pre­go­va­rač­kog pro­ce­sa da re­for­ma si­ste­ma vla­da­vi­ne pra­va pro­iz­ve­de kon­kret­ni­je re­zul­ta­te na te­re­nu. POSP kon­sta­tu­je da su za­ko­no­dav­ne re­for­me u obla­sti vla­da­vi­ne pra­va, pra­vo­su­đa i osnov­nih pra­va uglav­nom za­vr­še­ne, ali da su po­treb­ni do­dat­ni i ne­pre­kid­ni na­po­ri u prav­cu po­ve­ća­nja ne­za­vi­sno­sti, tran­spa­rent­no­sti, od­go­vor­no­sti i efi­ka­sno­sti svih pra­vo­sud­nih in­sti­tu­ci­ja.
‒ Po­zdra­vlja­mo po­čet­ni na­pre­dak u bor­bi pro­tiv ko­rup­ci­je i in­si­sti­ra­mo na po­tre­bi da se na­sta­vi sa ostva­ri­va­njem kon­kret­nih re­zul­ta­ta u slu­ča­je­vi­ma bor­be pro­tiv ko­rup­ci­je na svim ni­vo­i­ma i or­ga­ni­zo­va­nog kri­mi­na­la, uklju­ču­ju­ći učin­ko­vi­te fi­nan­sij­ske is­tra­ge, kri­vič­na go­nje­nja i pra­vo­sna­žne pre­su­de, po­seb­no u obla­sti­ma kao što su pra­nje nov­ca i tr­go­vi­na ljud­skim bi­ći­ma – na­vo­di se u na­cr­tu de­kla­ra­ci­je za­jed­nič­kog od­bo­ra.
POSP po­zi­va Vla­du Cr­ne Go­re da iz­vr­ši re­ba­lans struk­tu­re bu­dže­ta u prav­cu po­tro­šnje ko­ja pod­sti­če rast i da na­sta­vi na­po­re na pla­nu fi­skal­ne kon­so­li­da­ci­je.
M.V.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za lokalne i parlamentarne izbore koji će biti održani 30.08.2020.godine.

Lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Parlmentarni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Parlamentarni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"