Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Kuljači 128.000 za smještaj policajaca * Oluja obarala drveće i lomila plastenike * Rajković: Sa dijelom DPS-a o promjenama - Joković: O tome nema priče * DPS sve učinio da ne budemo vlast u Tuzima * Tramp nas nije interesovao * Mali Perica i bradata učiteljica * Ukinuti praznici
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 18-07-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
LI MANČANG, ambasador Kine u Beogradu:
Za Peking je Kosovo Srbija i tako će ostati.

Vic Dana :)

Dolazi tip u kafanu i naručuje 3 rakije...
I tako danima...
Pita ga konobar:
- Izvini a zašto stalno 3?
- Imam brata jednog u Australijii, drugog u Americi i dogovorili smo se kad pijemo da pijemo svako za svakog.
Posle mjesec dana dolazi i taman da konobar sipa 3, a on traži 2...
Pita konobar:
- Izvinite da nije neki problem sa braćom kad naručujete samo dvije?
Ma jok... Sve je ok nego sam ja prestao da pijem.

Šta kaže Kinez kada vidi da nema hrane u frižideru?
- Ni kučeta, ni mačeta.
Došao Bosanac u prodavnicu i pita:
- Koliko je ova krema za sunčanje?
Kaže prodavačica: 20 maraka!
- Daj mi onda tri jogurta!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2018-07-15 PROPALI PREGOVORI O SPORAZUMIMA U SLUČAJU „CARINE”
Mugošini saradnici odbili da priznaju krivicu
Miomir Mugoša Mugošini saradnici odbili da priznaju krivicu Nada Stanišić i Dragan Đukić u više navrata su saslušavani u predmetu „Carine”, ali su negirali da su zloupotrijebili službeni položaj i odbili da optuže Miomira Mugošu 
Bivši saradnici nekadašnjeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše, Nada Stanišić i Dragan Đukić neće potpisati sporazume o priznanju krivice, saznaje „Dan”. Iako je tužilaštvo u nekoliko navrata indirektno pokušalo da postigne s njima sporazume koji bi kasnije bili ključni dokazi protiv Mugoše, do toga ipak neće doći.
Prema saznanjima „Dana”, oni su više puta saslušavani u istrazi u predmetu „Carine”, koju je specijalno tužilaštvo nastavilo uprkos činjenici da je već počeo sudski postupak. To je jedan od razloga što je nastavak suđenja Mugoši odložen tek za oktobar do kada tužilaštvo ima rok da pribavi još dokaza kako bi optužnica opstala. U tome neće imati pomoć od Stanišićeve i Đukića, pa se može očekivati da i oni na kraju budu optuženi za zloupotrebe u ovom slučaju.
Mugoša je na ranijem suđenju negirao da je ustupanjem gradsko građevinskog zemljišta firmi „Carine” oštetio budžet Glavnog grada za preko 6,7 miliona eura.
On je u svojoj odbrani naveo da nije kao gradonačelnik donio nijedan akt, već su to radile nadležne službe.
– Te sam odluke potpisivao – dodao je Mugoša i napomenuo da ni za jednu odluku koju je potpisao u svojstvu gradonačelnika dosad nije utvrđeno da je bila nezakonita.
Optužio je tužilaštvo da preduzima strategiju koja nalaže da samo on bude optužen u ovom slučaju.
Na optuženičkoj klupi Višeg suda u Podgorici već se nalazi tadašnji gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, a u optužnom aktu koji je protiv njega podnesen Đukić i Stanišićeva se navode kao svjedoci, čije saslušanje Specijalno državno tužilaštvo predlaže.
Još jedan od indikatora da tužilaštvo nije spremno za ovaj postupak je činjenica da je poslednje ročište odloženo u podgoričkom Višem sudu za 2. oktobar zbog nedolaska zastupnika optužnice, tužilaca Ljiljane Lakić i Milivoja Katnića.
Sudija Vesna Pean, koja vodi sudski proces protiv Mugoše, saopštila je da je sud 27. juna dobio dopis u kojem zastupnici optužnice obavještavaju da iz objektivnih razloga neće prisustvovati suđenju.
Tu­ži­la­štvo sum­nji­či Mu­go­šu da je u slu­ča­ju „Ca­ri­ne” ošte­tio bu­džet Glav­nog gra­da za vi­še­mi­li­on­ski iz­nos. Is­tra­ga pro­tiv Mu­go­še po­kre­nu­ta je na­kon što su vje­šta­ci ura­di­li pro­cje­nu šte­te na­sta­le 2007. go­di­ne u po­slu ko­ji je Op­šti­na sklo­pi­la sa kom­pa­ni­jom „Ca­ri­ne”, či­ji je vla­snik Če­do­mir Po­po­vić.
Mu­go­ša je, o čemu je „Dan” već pisao, po­čet­kom ok­to­bra pro­šle go­di­ne sa­slu­šan u Spe­ci­jal­nom dr­žav­nom tu­ži­la­štvu, ali je pu­šten da se u da­ljem po­stup­ku bra­ni sa slo­bo­de. Spe­ci­jal­no tu­ži­la­štvo je pro­vje­ra­va­lo ugo­vo­re Op­šti­ne i fir­me „Ca­ri­ne” iz 2007. go­di­ne. Is­tra­ži­te­lji sum­nja­ju da je u tom po­slu bu­džet Pod­go­ri­ce ošte­ćen za sko­ro se­dam mi­li­o­na.
Mu­go­ša se te­re­ti da je 2007. zlo­u­po­tri­je­bio po­lo­žaj ta­ko što je bez od­lu­ke lo­kal­ne skup­šti­ne omo­gu­ćio pro­da­ju vri­jed­nog ze­mlji­šta od 15.205 kva­dra­ta na Sta­rom aero­dro­mu.
U me­đu­vre­me­nu, Osnov­ni sud u Pod­go­ri­ci je 2010. go­di­ne po­ni­štio ugo­vor Op­šti­ne i kom­pa­ni­je „Ca­ri­ne” o pro­da­ji op­štin­skog ze­mlji­šta iz 2007. go­di­ne.
Na jav­noj li­ci­ta­ci­ji po­nu­đe­no je vi­še od 13 mi­li­o­na eura za ze­mlji­šte, ko­je je po­tom po­seb­nom po­god­bom kup­ca i pro­dav­ca pro­da­to za dva i po mi­li­o­na. Usli­je­di­la je od­lu­ka Vr­hov­nog su­da ko­jom je na­lo­že­no da „Ca­ri­ne” vra­te ze­mlji­šte od 15.205 kva­drat­nih me­ta­ra, a da Glav­ni grad vra­ti toj kom­pa­ni­ji 2.508.825 eura, ko­li­ko je pla­će­no spor­no ze­mlji­šte.
Na­kon što je ze­mlji­šte vra­će­no u vla­sni­štvo Glav­nog gra­da, Mu­go­ša je kra­jem 2011. go­di­ne do­nio od­lu­ku o po­nov­nom pre­no­su ze­mlji­šta na „Ca­ri­ne”, i to po ci­je­ni od 165 eura za kva­drat­ni me­tar (ukup­no dva i po mi­li­o­na) – kao i 2007. go­di­ne, ka­da su pr­vi put sklo­plje­ni spor­ni ugo­vo­ri.M.v.r.


Bez odgovora

Sekretar u Ministarstvu pravde Nada Stanišić nije odgovorila na pitanja redakcije „Dana” u vezi sa ovim postupkom. Stupili smo u kontakt sa njom i poslali mejl kao što je zahtijevala, ali do danas nije stigao odgovor.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"