Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Nikšićanin se utopio, potraga za mladićem iz Plužina * Srpska kuća da štiti nacionalne, a ne partijske interese * Dvojicu ubili, spremali nove atentate * Letovi česti, kontrole rijetke * Nikšićanin se utopio, potraga za mladićem iz Plužina * Tragedija je mogla da bude izbjegnuta * Preminula Areta Frenklin
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 17-08-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
MARKO MILAČIĆ, ČELNIK PRAVE CRNE GORE :
Da mi je rođeni otac lider neke partije u vlasti ili u opoziciji 15-20 godina, a sve to vrijeme bez rezultata, rekao bih mu: „odmori, pregazilo te je vrijeme.“

Vic Dana :)

- Kako terorista iskazuje ljubav djevojci?
- Oš’ da ti skinem avion s neba!?
Takmiče se Rus, Amerikanac i Bosanac u čijoj se zemlji proizvodi kvalitetnija guma. Rus:
– Kod nas je guma tako kvalitetna da se šine od nje prave.
Amerikanac:
– Kod nas je guma tako kvalitetna da se sidro od nje pravi.
Bosanac:
– Nije to ništa, kod nas je najkvalitetnija.
Amer i Rus:
– ‘Ajde, dokaži.
Bosanac:
– Moj drug Huso skočio sa desetog sprata u gumenim opancima, sve kosti polomio a opancima ništa.
Pita Perica mamu:
– Mama, je l’ ti tata kupio tu haljinu?
– Nije, sine, e, da sam ja čekala tvog tatu, ni tebe ne bih imala.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2018-08-10 ŽRTVE RATNOG ZLOČINA TRAŽE NOVE NAKNADE ZBOG PRETRPJELIH PSIHIČKIH I FIZIČKIH TRAUMA
Logoraši iz Morinja podnijeli 150 tužbi protiv države
Tužbe su podnosila lica koja su boravila u vojnom centru „Morinj” Logoraši iz Morinja podnijeli 150 tužbi protiv države U prethodnim predmetima u slučaju „Morinj” sudovi su donijeli 154 odluke kojima je pravosnažno usvojen tužbeni zahtjev i ukupno dosuđeno 1.485.510,20 eura
Logoraši iz Morinja podnijeli su još oko 150 tužbi protiv države, kojima traže naknadu štete zbog smanjene radne sposobnosti. Njihov pravni zastupnik, advokat Zdravko Begović potvrdio je za „Dan” da su tužbe podnesene i da su postupci u toku. Pojasnio je da žrtve iz logora u Morinju traže različite novčane iznose, u zavisnosti od više okolnosti. Ono što je veoma bitno, kako je istakao advokat Begović, jeste da su sudovi veoma ažurni i da je već nekoliko sporova okončano pred prvostepenim sudovima.
– Nekoliko sporova je uspješno okončano i dosuđeni su iznosi od po nekoliko hiljada eura. Zbog pretrpjelih psihičkih i fizičkih trauma traženi su različiti iznosi. Drugi sporovi su u toku i sudovi su zaista ažurni i vode efikasne sporove u ovim slučajevima – kazao je Begović.
Pojasnio je da se ne može tačno odrediti koliko novca je traženo tužbama jer je u pitanju oko 150 tužbi sa različitim iznosima.
Prethodno je logorašima dosuđeno skoro milion i po eura naknade od države.
– U predmetu „Morinj” sudovi su donijeli 154 odluke kojima je pravosnažno usvojen tužbeni zahtjev i ukupno dosuđeno 1.485.510,20 eura. Jednom odlukom je odbijen tužbeni zahtjev, četiri postupka su obustavljena, dok je u šest predmeta tužba povučena. Napominjemo da je riječ o predmetu „Morinj” i naknadama žrtvama ratnih zločina koji se odnose na period nakon donošenja AP 23 – saopšteno je „Danu” iz Vrhovnog suda Crne Gore.
Logoraši su rat­ni za­ro­blje­ni­ci­ iz Mo­ri­nja ko­ji su dr­ža­vlja­ni Hr­vat­ske i Bo­sne i Her­ce­go­vi­ne.
Begović je kazao da je pohvalno što je Vrhovni sud zauzeo stav kojim je omogućeno usvajanje tužbenih zahtjeva za naknade žrtvama ovog ratnog zločina. Ipak, istakao je da su u većini slučajeva nezadovoljni dosuđenim iznosima. Zbog toga su se žalili višim instancama. Čak su uložili reviziju Vrhovnom sudu. Ipak, svi ti zahtjevi odbijeni su kao neosnovani. Zbog toga su se obratili sudu u Strazburu, smatrajući da su dosuđeni iznosi mali.
Oko 250 lica ko­ja su bo­ra­vi­la u voj­nom cen­tru „Mo­rinj” pod­ni­je­la su tu­žbe na­kon što je Ape­la­ci­o­ni sud od­bi­o žal­be Vr­hov­nog dr­žav­nog tu­ži­la­štva, ali i bra­ni­la­ca osu­đe­nih Iva Goj­ni­ća, Špi­ra Lu­či­ća, Iva Men­zali­na i Bo­ra Gli­gi­ća. Na taj na­čin je okon­ča­no su­đe­nje op­tu­že­ni­ma u ovom pred­me­tu.
Pre­su­du u slu­ča­ju „Mo­rinj” iz­re­klo je vi­je­će su­di­je Vi­šeg su­da u Pod­go­ri­ci Mi­len­ke Ži­žić. Po toj pre­su­di, Goj­nić, Lu­čić, Men­za­lin i Gli­gić ogla­še­ni su kri­vim zbog kri­vič­nog dje­la rat­ni zlo­čin pro­tiv rat­nih za­ro­blje­ni­ka, od­no­sno ne­čo­vječ­no po­stu­pa­nje. Goj­nić je osu­đen na dvi­je go­di­ne za­tvo­ra, Lu­čić na tri, Men­za­lin na če­ti­ri, a Gli­gić na tri go­di­ne ro­bi­je. U ovom pred­me­tu bi­le su iz­re­če­ne još dvi­je pre­su­de, ali ih je Ape­la­ci­o­ni sud obo­rio.
Zlat­ko Tar­le i Mla­đen Go­ve­da­ri­ca, ko­ji su ta­ko­đe bi­li op­tu­že­ni, oslo­bo­đe­ni su kri­vi­ce.
Op­tu­žni­ca u ovom pred­me­tu po­dig­nu­ta je u av­gu­stu 2008. go­di­ne.
– Op­tu­že­ni su kao pri­pad­ni­ci re­ze­rv­nog sa­sta­va JNA od 3. ok­to­bra 1991. do 18. av­gu­sta 1992. go­di­ne, za vri­je­me oru­ža­nog su­ko­ba u Re­pu­bli­ci Hr­vat­skoj iz­me­đu JNA i hr­vat­skih or­ga­ni­zo­va­nih oru­ža­nih for­ma­ci­ja, u Cen­tru za pri­hvat za­ro­blje­ni­ka u mje­stu Mo­rinj, kr­še­ći pra­vi­la me­đu­na­rod­nog pra­va utvr­đe­na Že­nev­skom kon­ven­ci­jom o po­stu­pa­nju sa rat­nim za­ro­blje­ni­ci­ma, pre­ma nji­ma ne­čo­vječ­no po­stu­pa­li – pi­še u op­tu­žni­ci.M.V.P.

I op­tu­že­ni tu­ži­li dr­ža­vu

Zlat­ko Tar­le i Mla­đen Go­ve­da­ri­ca su ta­ko­đe tu­ži­li dr­ža­vu zbog neo­sno­va­nog hap­še­nja i do­bi­li su te spo­ro­ve. Tar­le je dru­go­ste­pe­nom pre­su­dom do­bio 60.000 eura, kao i Go­ve­da­ri­ca. Pr­vom od­lu­kom Osnov­nog su­da u Pod­go­ri­ci, Tar­leu je do­su­đe­no 80.500 eura zbog neo­sno­va­nog li­še­nja slo­bo­de i du­šev­nih bo­lo­va, kao i zbog pat­nje. Od­lu­ku je pre­i­na­čio Vi­ši sud u Pod­go­ri­ci na­kon žal­be za­štit­ni­ka imo­vin­sko­prav­nih po­slo­va i do­su­dio mu 60.000 eura.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"