Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
MUP odbio da oduzme državljanstvo Vukotiću * DF ulazi u radnu grupu * Ubica pao poslije sedam godina  * Novljanin ubijen u Johanesburgu * MUP odbio da oduzme državljanstvo Vukotiću * Ljudska prava i diskriminacija * Ministar protiv rijalitija
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 26-09-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Stevo Muk, predsjednik UO NVO Institut „Alternativa”:
– Novim zakonom se makar formalno zamišljene nezavisne agencije pratktično pretvaraju u organ državne uprave.

Vic Dana :)

Otišla baba na kiosk da kupi dopunu i kaže:
– Jednu dopunu za moju unuku!
Prodavačica:
– Od...?
– Od babe Stane za unuku Radmilu!
Mujo došao u bolnicu da provjeri kako mu je tašta koja već danima leži na ispitivanju, pa pronađe njenog doktora i zabrinuto upita:
- Doktore, kako je?
Doktor uzdahne:
- Ne znam kako b‘ t‘ rek‘o, jarane, znam da t‘ je tašta... ono najgore...
Mujo slegne ramenima:
- Pa rec‘ slobodno...
Doktor klimne:
- Nije joj ništa!
Pitaju Muju: Mujo, reci jednu dugačku riječ.
– Guma.
– Pa to nije dugačka riječ!
– A, nije, ali se može razvući.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2018-09-21 NAKON PRAVOSNAŽNE PRESUDE ZBOG ZLOSTAVLJANJA, LOGORAŠI PODNIJELI NOVE TUŽBE
Vlada isplatila 1.430.000 za Morinj, čeka je još 220 tužbi
Logoraši u Morinju Vlada isplatila 1.430.000 za Morinj, čeka je još 220 tužbi Pravni zastupnik zatvorenika iz Morinja Zdravko Begović saopštio je da su njegovi klijenti, njih 220, nakon što su naplatili naknadu za zlostavljanje i mučenje, podnijeli nove tužbe protiv Crne Gore zbog umanjenja poslovne sposobnosti i životnih aktivnosti
Na osnovu pravosnažnih presuda više osnovnih sudova u Crnoj Gori, država je isplatila 1.430.000 eura logorašima iz zatvora Morinj.
Pravni zastupnik logoraša Zdravko Begović kazao je za „Dan” da je nalog suda izvršen i da je njegovim klijentima isplaćen svaki cent. On je, međutim, dodao da to nije kraj kada se radi o tužbenim zahtjevima. On je saopštio da su njegovi klijenti, njih 220, nakon što su dobili naknadu za zlostavljanje i mučenje, podnijeli nove tužbe protiv Crne Gore zbog umanjenja poslovne sposobnosti i životnih aktivnosti. Visina tužbenih zahtjeva pojedinačno iznosi od 10.000 do 15.000 eura.
– Osnov­nim su­do­vi­ma smo pod­no­si­li tu­žbe­ne za­htje­ve za na­kna­du ne­ma­te­ri­jal­ne šte­te. U pi­ta­nju su rat­ni za­ro­blje­ni­ci iz lo­go­ra u Mo­rinju ko­ji su dr­ža­vlja­ni Hr­vat­ske i Bo­sne i Her­ce­go­vi­ne. Ve­ći­na po­stu­pa­ka je pra­vo­sna­žno okon­ča­na, kao i po­stu­pak iz­vr­še­nja – ka­zao je Be­go­vić
U predmetu „Morinj” sudovi su donijeli 154 odluke kojima je pravosnažno usvojen tužbeni zahtjev i ukupno dosuđeno 1.485.510,20 eura. Jednom odlukom je odbijen tužbeni zahtjev, četiri postupka su obustavljena, dok je u šest predmeta tužba povučena.
Oko 250 osoba koje su boravile u vojnom centru Morinj podnijela su tužbe nakon što je Alelacioni sud odbio žalbe Vrhovnog državnog tužilaštva, ali i branilaca osuđenih Iva Gojnića, Špira Lučića, Iva Menzalina i Bora Gligića. Na taj način je okončano suđenje optuženima u ovom predmetu.
Presudu u slučaju „Morinj” izreklo je vijeće sudije Višeg suda u Podgorici Milenke Žižić. Po toj presudi, Gojnić, Lučić, Menzalin i Gligić oglašeni su krivim zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno nečovječno postupanje. Gojnić je osuđen na dvije godine zatvora, Lučić i Gligić na po tri godine, a Menzalin na četiri.
Zlatko Tarle i Mlađen Govedarica, koji su takođe bili optuženi, oslobođeni su optužbe.
​Vla­da Cr­ne Go­re je 2008. go­di­ne pot­pi­sa­la sud­sko po­rav­na­njje sa žr­tva­ma de­por­ta­ci­je, a 247 žr­ta­va do­bi­lo je na­kna­de u ukup­nom iz­no­su od oko pet mi­li­o­na eura. Sud­ski po­stup­ci vođe­ni su i za slu­čaj „Ka­lu­đe­r­ski Laz”, gdje su ubi­je­na 22 ci­vi­la.
Oba­ve­zu dr­ža­ve da žr­tva­ma na­dok­na­di šte­tu pro­pi­su­je i De­kla­ra­ci­ja Uje­di­njenih na­ci­ja o osnov­nim pra­vi­ma žr­ta­va kri­vič­nih dje­la i zlo­u­po­tre­ba vla­sti iz 1985. U njoj je na­ve­de­no da li­ce ima sta­tus žr­tve bez ob­zi­ra na to da li je uči­ni­lac iden­ti­fi­ko­van, uhva­ćen, op­tu­žen ili osu­đen i da žr­tva tre­ba da do­bi­je na­dok­na­du šte­te ka­da je do kr­še­nja na­ci­o­nal­nog kri­vič­nog za­ko­no­dav­stva do­šlo od stra­ne dr­žav­nih slu­žbe­ni­ka ili dru­gih li­ca u slu­žbi ili sa kva­zi­slu­žbe­nim ovla­šće­nji­ma.
VJ.D.

Traže dva miliona

Iz podgoričkog Osnovnog suda „Danu” je potvrđeno da se u tom sudu trenutno nalazi dvadesetak tužbi logoraša iz Morinja. Procjenjuje se da novi tužbeni zahtjevi koji su predati u nekoliko crnogorskih sudova ukupno iznose blizu dva miliona eura.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"