Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Ubijena novinarka istraživala poslove u Baru * DPS će pokušati da fingira izbornu reformu * Osumnjičeni za dvostruko ubistvo lociran u Srbiji * Fabrike ugašene, pet hiljada radnika ostalo bez posla * Ubijena novinarka istraživala poslove u Baru * Uliks * Politika identiteta
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 07-10-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Božena Jelušić, GP URA:
– Kada država posegne za tim da reguliše čak i emocije, ona zapravo pokazuje svoju nemoć.

Vic Dana :)

– Koje auto može da ide 120 k/h makadamom?
- Službeno!

Pred početak prvenstvene utakmice Crvena Zvezda - BSK, trener Zvezde se obraća svojim fudbalerima;
- Danas morate pružiti najblje što znate, posmatraju vas skauti Partizana!

Mujo dolazi u slastičarnicu da kupi tortu za Fatin rođendan, pa ga prodavačica pita:
- Koliko ukrasnih svjećica da stavimo?
Mujo slegne ramenima:
- Tri’es’ pet, k’o i uvijek...

Mujo i Fata se spremaju za izlazak, pa on sjedne u dnevnu uz pivo dok čeka Fatu da obavi sve što treba. Ulazi Fata nakon dobrih pola sata, okrene se oko sebe i upita:
- Jel’, bolan, kako izgledam?
Mujo digne pogled s novina:
- K’o prava gazela... il’ kako se već zove ona život’nja sa surlom...Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2018-10-04 ACO ĐUKANOVIĆ I KĆERKA KIPARSKOG PREDSJEDNIKA IMAJU ZAJEDNIČKU FIRMU U CRNOJ GORI
Dvije su prve familije, al` je biznis samo jedan
Aco Đukanović i Elsa Anastasijadis Dvije su prve familije, al` je biznis samo jedan Brat crnogorskog predsjednika i kćerka kiparskog predsjednika povezani su preko kompanije Invest nova. Elsa Anastasijadis je direktor firme koja u zajedničkom poslovnom poduhvatu sa Đukanovićem, kroz kompaniju Invest nova, godinama ostvaruje milionske prihode
Prva familija Crne Gore razvija poslovne kontakte sa prvom porodicom Kipra, što pokazuju podaci iz poslovnih registara obje države. Radi se o kompaniji „Invest nova“, koju su prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) osnovali Aco Đukanović i firma „Čerčor Co limited“ sa Kipra. Uvidom u kiparski poslovni registar može se vidjeti da je direktor te kompanije drugo pravno lice, Imperium nominis limited. Podaci iz registra privrednik subjekata Kipra pokazuju da je direktor „Imperium nominis limited“ Elsa Anastasijadis, kćerka predsjednika Kipra Nikosa Anastasijadisa. O ovoj firmi i ulozi kiparske prve porodice često se ranije pisalo u toj državi. „Imperium nominis limited“ je pominjana u nekoliko sudskih slučajeva.
Sadašnji kiparski predsjednik posjeduje advokatsku kancelariju u Limasolu u kojoj su zaposlene dvije njegove kćerke. Veza između dvije porodice do sada nijesu bile poznate i ovo je prvi poslovni kontakt koji se može potvrditi zvaničnim podacima iz poslovnih registara.
Firma „Invest nova“ je re­gi­stro­va­na za raz­ra­du gra­đe­vin­skih pro­je­ka­ta još 2007. go­di­ne.
Iona­ko enorm­ni, pri­ho­di bra­ta cr­no­gor­skog pre­dsjednika Mi­la Đu­ka­no­vi­ća uve­ća­ni su za­hva­lju­ju­ći po­slov­nim us­pje­si­ma fir­me „In­vest no­va”, koja go­di­na­ma posluje u plu­su. Njena stalna imovina se procjenjuje na preko 10 miliona eura. Pre­ma po­da­ci­ma Upra­ve za ne­kret­ni­ne, po­sje­du­je gra­đe­vin­ski plac od oko 5.000 kva­dra­ta u Ba­ru i par­ce­lu od 2.000 me­ta­ra kva­drat­nih u Her­ceg No­vom.
Aco Đu­ka­no­vić se go­di­na­ma sma­tra za jed­nog od naj­bo­ga­ti­jih gra­đa­na u Cr­noj Go­ri, a za nje­go­vo ime se ve­žu broj­ni po­slov­ni po­du­hva­ti, ka­ko u ze­mlji, ta­ko i u ino­stran­stvu.
Zva­nič­ni po­da­ci dr­žav­nih or­ga­na po­ka­zu­ju da brat predsjednika države po­sje­du­je vri­jed­nu imo­vi­nu u Ko­to­ru, Pod­go­ri­ci, Ko­la­ši­nu, Ža­blja­ku i Nik­ši­ću.
Đu­ka­no­vić je ve­ćin­ski ak­ci­o­nar u ne­ka­da dr­žav­nom Re­pu­blič­kom za­vo­du za ur­ba­ni­zam i pro­jek­to­va­nje (RZUP), gdje ima 75 od­sto ak­ci­ja. U Pr­voj ban­ci ima naj­ve­ći dio ak­ci­ja, jer je ta­mo vla­snik 41 od­sto vla­snič­kog udje­la. Država Cr­na Go­ra mu je is­pla­ti­la vi­še­mi­li­on­ski iz­nos na osnovu sudske presude u slu­ča­ju po­zna­tom kao „Li­men­ka”. On je pri­je se­dam go­di­na ku­pio ze­mlji­šte i zgra­du u cen­tru Pod­go­ri­ce od po­li­ci­je, ali je ugo­vor ras­ki­nut. Iako dio opo­zi­ci­je i ne­vla­di­ne or­ga­ni­za­ci­je upo­zo­ra­va­ju ka­ko je sam ugo­vor iz 2008. ne­za­ko­nit, dr­žav­no tu­ži­la­štvo još ni­je re­a­go­va­lo na broj­ne navode o eventualnim zlo­u­po­tre­ba­ma.
M.V.–Vl.O.


Brojne afere

Sadašnji kiparski predsjednik Nikos Anastasijadis dugogodišnji je političar i poznati advokat. Pravo je završio u Londonu. Drugi mandat na mjestu predsjednika Kipra osvojio je početkom ove godine. Često je meta napada opozicije u toj zemlji zbog brojnih afera.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"