Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Oštetila Ukrajinu za 1,6 milijardi, pa pobjegla u Crnu Goru * Hana brinu kineske investicije * Isjekli se žiletima i zapalili pet ćelija * Filipova žena šef pljevaljske poreske uprave * CIA preslušala snimke, smrt pod velom tajne * Djevica za bezgrešno začeće * Reklama bez srama
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 23-10-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
DRITAN ABAZOVIĆ, ČELNIK POKRETA URA:
Nije dovoljno ustati kad intoniraju himnu, a okrenuti leđa i sjesti pred nepravdom i bezakonjem.

Vic Dana :)

- Kako prepoznati oženjenog muškarca koji sjedi na klupi?
- Kada dođe metlar on odmah digne noge!
Negdje na moru dva lava pobjegla iz cirkusa i hodaju plažom. Jedan lav reče:
- Ne razumijem ove ljude, špic je sezone a na plaži nema žive duše!
Falsifikovao Mujo dolare, pa se hvali Hasu:
– Vid‘ bolan, kako sam napravio ovaj od 7 dolara.
- Ma, ne benavi, gdje ima od 7, nego odi ti još dok možeš i to promijeni kod nekoga ko se ne razumije.
Vraća se Mujo:
- Uspio sam, Haso! Sve sam promijenio u po 3 i po 4!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Hronika - datum: 2018-10-22 POSLIJE VIŠE OD DVIJE GODINE PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV OFICIRA CRNOGORSKE VOJSKE NAMIKA ARIFOVIĆA
Pilota okrivili za helikoptersku nesreću
Mjesto nesreće Pilota okrivili za helikoptersku nesreću Arifoviću se na teret stavlja teško djelo protiv   bezbjednosti javnog saobraćaja član 348 stav 1  u vezi s krivičnim djelom ugrožavanje bezbjednosti vazdušnog saobraćaja
Nakon više od dvije godine od pokretanja istrage o padu vojnog helikoptera, Više državno tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv pilota Namika Arifovića. Njemu se na teret stavlja teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja član 348 stav 1 u vezi s krivičnim djelom ugrožavanje bezbjednosti vazdušnog saobraćaja. Optužnica će narednih dana biti upućena u podgorički Viši sud na potvrđivanje.
Sumnja se da Arifović nije postupao u skladu sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju i propisanim procedurama. Kako saznajemo, optužnica je podignuta nakon što je dostavljen nalaz vještaka, a s time se odugovlačilo jer taj dokaz nije bilo moguće koristiti dok nijesu nadoknađeni troškovi vještačenja. Viši sud je odlučivao i o žalbi vještaka koji je za troškove vještačenja tražio sedam i po hiljada eura. Kako nezvanično saznajemo, tužilac Željko Tomković nije bio saglasan sa dostavljenim troškovnikom, naročito kada se ima u vidu da je ovo drugo po redu vještačenje, jer je prethodni nalaz vještaka za telekomunikacije Predraga Boljevića bio nepotpun i nije odgovorio zahtjevu tužilaštva.
Prije više od dvi­je go­di­ne, he­li­kop­ter Voj­ske Cr­ne Go­re ti­pa „ga­ze­la” pao je to­kom re­dov­ne le­tač­ke obu­ke.
Od­mah na­kon ne­sre­će, Vi­še tu­ži­la­štvo i Mi­ni­star­stvo od­bra­ne za­po­če­li su dvi­je ne­za­vi­sne is­tra­ge ka­ko bi se sa si­gur­no­šću utvr­di­lo da li je do ne­sre­će do­šlo zbog kva­ra na he­li­kop­te­ru ili je uzrok ljud­ski fak­tor.
Vje­štak iz obla­sti va­zdu­ho­plo­va i te­le­ko­mu­ni­ka­ci­ja Pre­drag Bo­lje­vić do­bio je na­red­bu ko­jom je od­re­đe­no sa­o­bra­ćaj­no vje­šta­če­nje ra­di utvr­đi­va­nja svih okol­no­sti pod ko­ji­ma je do­šlo do ne­zgo­de. Bo­lje­vić je ta­da po­tvr­dio da mu je po­vje­re­no vje­šta­čenje, ali je ka­zao da ni­je do­bio pre­ci­zne smjer­ni­ce šta tre­ba da se vje­šta­či.
– U sva­kom slu­ča­ju, to će po­tra­ja­ti jer se ra­di o kom­plek­snom vje­šta­če­nju i ne vje­ru­jem da će taj na­laz bi­ti go­tov pri­je je­se­ni – re­kao je tada Bo­lje­vić.
Na­kon sko­ro dvi­je go­di­ne, to vje­šta­če­nje je za­vr­še­no i na­laz i mi­šljenje su do­sta­vlje­ni Vi­šem dr­žav­nom tu­ži­la­štvu na da­lje po­stu­pa­nje. Me­đu­tim, iz tužilaštva nam je potvrđeno da je Boljevićevo vje­šta­čenje bi­lo ne­pot­pu­no i da ni­je od­go­vo­ri­lo zahtjevima tu­ži­la­štva, pa je po na­lo­gu tu­ži­o­ca Tom­ko­vi­ća od­re­đe­no no­vo vje­šta­če­nje, za ko­je je za­du­žen dru­gi vje­štak, koji je tražio sedam i po hiljada eura.
Sa­mo 17 da­na na­kon pa­da „ga­ze­le”, iz Mi­ni­star­stva od­bra­ne su sa­op­šti­li da je ko­mi­si­ja za is­pi­ti­va­nje van­red­nog do­ga­đa­ja – ude­sa va­zdu­ho­plo­va utvr­di­la da je he­li­kop­ter od da­na pro­iz­vod­nje, 8. apri­la 1991, re­dov­no odr­ža­van u skla­du sa pro­pi­si­ma pro­iz­vo­đa­ča. O to­me su oba­vi­je­sti­li nad­le­žnog tu­ži­o­ca, a jav­no­sti su ob­ja­sni­li na osno­vu če­ga je ko­mi­si­ja do­ni­je­la ta­kav za­klju­čak.
– Ko­mi­si­ja je to­kom utvr­đi­va­nja uzro­ka ude­sa va­zdu­ho­plo­va uze­la u ob­zir i sle­de­će pa­ra­me­tre: ras­po­lo­ži­vu do­ku­men­ta­ci­ju, ma­te­ri­jal­ne do­ka­ze, iz­ja­vu jed­nog čla­na po­sa­de va­zdu­ho­plo­va, iz­ja­ve oče­vi­da­ca ude­sa, iz­ja­ve li­ca od­go­vor­nih za pla­ni­ra­nje, or­ga­ni­zo­va­nje i ru­ko­vo­đe­nje le­tjenjem i iz­ja­ve teh­nič­kog oso­blja ko­je je pri­pre­mi­lo va­zdu­ho­plov za let – sa­op­šte­no je ta­da iz Mi­ni­star­stva od­bra­ne.
VJ.D.

Arifović bio u komi
Iz VCG su ranije sa­op­šti­li da je he­li­kop­ter bio re­dov­no kon­tro­li­san, a pi­lo­ti su ima­li vi­še­go­di­šnje le­tač­ko is­ku­stvo. Pu­kov­nik Na­mik Ari­fo­vić i pot­pu­kov­nik Mi­ro­ljub An­ta­na­si­je­vić su u voj­sci od 25. apri­la 1992. go­di­ne. U tre­nut­ku pa­da u le­tje­li­ci su bi­li pi­lo­ti pu­kov­nik Na­mik Ari­fo­vić, za­mje­nik ko­man­dan­ta Va­zdu­ho­plov­stva Voj­ske Cr­ne Go­re, i pot­pu­kov­nik Mi­roljub An­ta­na­si­je­vić. Obo­ji­ca su pre­ži­vje­li, ali su za­do­bi­li te­ške po­vre­de, zbog ko­jih je Ari­fo­vić jed­no vri­je­me bio u ko­mi.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za lokalne i parlamentarne izbore koji će biti održani 30.08.2020.godine.

Lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Parlmentarni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Parlamentarni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"