Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Medojević štrajkuje glađu, DF sprema proteste * Policija tražila zakopano oružje „zagoričkog klana” * Saradnik „škaljaraca” ubijen u Beogradu * Plaćamo najskuplju struju u regionu * Medojević štrajkuje glađu, DF sprema proteste * Atva * Vašar u Argentini
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 02-12-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Goranka Vučinić, predsjednica Savjeta ASK:
– U Crnoj Gori i regionu ne postoji transparentnija institucija od Agencije za sprečavanje korupcije.

Vic Dana :)

- Svaka udata žena mora znati 70 stvari:
- Da kuva i 69.

Djeca pitala učitelja koji je sjedio pored peći razne stvari. Njemu dosadilo pa im kaže:
- Kad hoćete nešto da mi kažete prvo u sebi izbrojte do 100.
Mali Mujo to ozbiljno shvati pa ga učitelj vidi da miče ustima i pita ga šta mu je?
A Mujo:
-..., 97, 98, 99, 100, učitelju gori vam kaput.

Pita Ciganka Cigu:
- U koji WC ja treba da uđem?
- Jesi ti ženo glupa. Ti trebaš ući u M jer si MADAM, a ja u Ž jer sam ŽENTLMEN!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2018-12-01 PORTPAROL EVROPSKOG KOMESARA MAJA KOCIJANČIĆ ZA „DAN” O HAPŠENJU NEBOJŠE MEDOJEVIĆA
Evropska unija prati situaciju, svi da se drže zakona
Kocijančić i Medojević Evropska unija prati situaciju, svi da se drže zakona Front saopštio da su prekršeni Ustav i zakoni Crne Gore. U tom političkom savezu razmatraju mogućnost organizovanja protesta ispred parlamenta, ali su pristalicama poručili da budu strpljivi i da će dalji potezi zavisiti od odluke Apelacionog suda
Sve opozicione stranke osudile su protivustavno i nezakonito hapšenje poslanika i jednog od lidera Demokratskog fronta Nebojše Medojevića i najavljeno hapšenje poslanika tog opozicionog saveza Milana Kneževića, tražeći da se hitno sazove sjednica parlamenta da bi se odlučivalo o imunitetu poslanika, a da sudske vlasti hitno ponište odluku o njihovom neustavnom zatvaranju.
Podgorički Viši sud uvažio je žalbe Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i odredio zatvor Milanu Kneževiću i Nebojši Medojeviću zbog odbijanja da svjedoče u predmetima tužilaštva, što je opozicija najoštrije osudila.
Prema saznanjima „Dana”, Medojević je odveden u prostorije ZIKS-a, u odjeljenje za kratke kazne, i sam je u zatvorskoj ćeliji.
Njegovo hapšenje bez skidanja imuniteta iz opozicije su ocijenili kao brutalno bezakonje i napad na neistomišljenike režima.
Kako je nezvanično saopšteno „Danu”, DF razmatra mogućnost organizovanja protesta ispred parlamenta, ali su iz Fronta poručili pristalicama da budu strpljivi i da će dalji potezi zavisiti od odluke Apelacionog suda.
Maja Kocijančić, portparolka evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana, kazala je za „Dan” da Evropska unija prati situaciju oko hapšenja Nebojše Medojevića.
– Evropska unija, posebno preko naše delegacije u Crnoj Gori, pratila je nedavna dešavanja, uključujući i hapšenje poslanika Nebojše Medojevića. U tom kontekstu, sve strane moraju pokazivati uzdržanost i procesna pravila moraju biti poštovana –navela je Kocijančić.
Zatvor će trajati dok Knežević i Medojević ne pristanu da svjedoče, ili dok njihovo saslušanje postane nepotrebno, ili dok se krivični postupak završi, a najduže do dva mjeseca, računajući od dana i časa lišenja slobode.
– Imajući u vidu odredbu člana 119 stav pet Zakonika o krivčnom postupku, žalba protiv ovog rješenja ne zadržava izvršenje rješenja – navodi se u odluci.
Vijeće Višeg suda ranije je prihvatilo žalbu SDT-a i potvrdilo Kneževiću kaznu do dva mjeseca zatvora zbog odbijanja da dostavi podatke o sudiji koji mu je, kako je tvrdio, ponudio da mu za deset hiljada eura ukine osuđujuću presudu zbog napada na policajca 2015. godine. Tu odluku je ukinuo Apelacioni sud i predmet vratio Višem sudu na ponovno odlučivanje. Viši sud nije promijenio mišljenje nakon ponovnog razmatranja. Po novoj odluci kolega iz Apelacionog suda, sudije Višeg suda će u slučaju Kneževića morati opet, treći put, da vijećaju. Novu sjednicu moraju održati i kako bi ponovo odlučivali u slučaju Medojevića. On je odbio da svjedoči u predmetu formiranom povodom njegove objave na Fejsbuku da je bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša platio glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću 100 hiljada eura da mu ne bi odredio pritvor u postupku zbog zloupotrebe službenog položaja u slučaju „Carine”, pri čemu je država oštećena za šest miliona eura.
Viši sud je saopštio da je naredio i privođenje Kneževića, koji se još nalazi u zgradi Skupštine.
– Radi se o svjedoku, a ne o okrivljenom, i o stavljanju u zatvor, a ne o pritvoru, zbog čega nisu primijenjene odredbe vezane za imunitet – navodi se u saopštenju Višeg suda.
Ustav predviđa imunitet poslanika i propisano je da se protiv poslanika ne može pokrenuti krivični postupak niti mu se može odrediti pritvor bez odobrenja Skupštine, osim ako je zatečen u vršenju krivičnih djela za koja je propisana kazna zatvora veća od pet godina.
– Sud je u konkretnom slučaju našao i dao razloge s tim u vezi da se radi o nepostupanju po građanskoj obavezi svjedoka da svjedoči, što je za posljedicu imalo stavljanje u zatvor i ne predstavlja ni pokretanje krivičnog postupka ni pritvor, već mjeru prinude za ispunjenje građanske dužnosti. Mjera traje dok svjedok ne pristane da svjedoči, najduže dva mjeseca– naveli su iz suda.
Predsjednica žena Evropske narodne partije Doris Pak ocijenila je da je hapšenje jednog od lidera Demokratskog fronta i poslanika Nebojše Medojevića sramota i pozvala potpredsjednicu Evropske komisje Federiku Mogerini da reaguje.
– Član crnogorskog parlamenta Nebojša Medojević uhapšen je u Podgorici bez skidanja imuniteta. To se desilo u zemlji koja, navodno, sledeća ulazi u EU. Sramota. Mogerini mora da reaguje – napisala je Pak na svom Tviter nalogu.
Demokratska Crna Gora osudila je hapšenje Nebojše Medojevića, navodeći da je nedopustivo i suprotno demokratskim načelima i evropskoj praksi da se poslanik kao nosilac imuniteta lišava slobode.
Kako su istakli, nedopustivo je i degutantno da se, suprotno demokratskim načelima i evropskoj praksi, poslanik kao nosilac imuniteta lišava slobode.
– I to u trenucima dok se šef organizovane kriminalne grupe i tvorac DPS-a Svetozar Marović slobodno šeta Beogradom, izigravajući pravdu i smijući se građanima Crne Gore u lice – saopštile su Demokrate.
Hapšenje jednog od lidera Demokratskog fronta osudila je i Prava Crna Gora. Iz te stranke su ocijenili da je hapšenje politički motivisano i suprotno čak i domaćoj pravnoj praksi.
– Kad jednom krenu da hapse opozicione predstavnike, onda više nemamo prava na razlike u političkim stavovima i mišljenjima. Crnogorska skupština je, nažalost, postala isključivo paravan za demokratiju, tačnije poligon na kom se simulira slobodna riječ, dok, sa druge strane vrata, policija zvecka lisicama i oružjem. Dakle, pokazalo se da je želja DPS-a da opoziciji ponudi fer i ravnopravne uslove kroz skupštinske odbore zapravo bila farsa i danajski dar – saopštili su iz Prave Crne Gore.
Hapšenje poslanika DF-a osudili su i iz Pokreta za Pljevlja. Iz te stranke su tu akciju suda i policije nazvali pravim državnim udarom, jer je poslanik uhapšen bez skidanja imuniteta.
Iz Građanskog pokreta URA su saopštili da hapšenje poslanika i jednog od lidera DF-a Nebojše Medojevića predstavlja potpuno ogoljavanje autoritarne i nedemokratske vlasti koja državu decenijama drži u zatočeništvu.
– Hunta je u zaštiti autoritarne vlasti u četvrtak veče, na samo njoj svojstven način, izvršila još jednu operaciju kojom se jasno dokazuje nedemokratsko i autokratsko lice režima – saopštili su iz pokreta URA.
Oni su ocijenili da je hapšenjem Medojevića poslata i jasna poruka i slaganje sa orvelovskim načelom da su u Crnoj Gori neki jednakiji od drugih.
– Dok vođe kriminalnih organizacija u najbližoj sprezi sa režimom slobodno ispijaju kafe po susjednim državama i meditiraju kako bi sanirali depresivnost, režim zube pokazuje na neistomišljenicima i na taj način zemlju drži van svih tekovina slobodne Evrope i svijeta – smatraju u pokretu URA.
Iz Demosa su saopštili da hapšenje poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića bez skidanja imuniteta otvara mnoga pitanja. U stranci Miodraga Lekića smatraju da Medojevićevo hapšenje otvara i nepredvidljiva, potencijalno riskantna dalja događanja.
– Poslije organizovanja građanskog rata sjećanja u parlamentu od strane vlasti, sada se hapšenjem poslanika otvaraju još teži scenariji – navodi se u saopštenju Demosa.
Socijalistička narodna partija (SNP) najoštrije je osudila hapšenje Nebojše Medojevića, a posebno način i vrijeme lišavanja slobode tog poslanika.
– Umjesto da se u društvu, opterećenom podjelama, uspostavi i zaživi dijalog i da se zajednički poradi na strategiji izlaska iz duboke društveno-ekonomske krize, aktuelna vlast demonstrira silu prema političkim neistomišljenicima – saopštili su iz SNP-a.
Kako su ocijenili, hapšenjem narodnog poslanika nakon završetka sjednice parlamenta, mimo svih zakonskih procedura, upućuje se poruka svim segmentima društva da je brutalna sila dozvoljena i da se u političke obračune uvodi opšte bezakonje.
Iz Ujedinjene Crne Gore (UCG) su istakli da je parlament kao institucija dužan da zaštiti svoju samostalnost i da se odupre pokušaju izvršne ili sudske vlasti u nametanju bahatih i brutalnih pravila kojim se ruši temelj države Crne Gore. Ta partija je najoštrije osudila protivustavno i protivzakonito hapšenje poslanika Nebojše Medojevića i najavljeno hapšenje poslanika Milana Kneževića. Podsjećaju da se u ovom slučaju parlament nije izjašnjavao o skidanju imuniteta koji kao pravni institut ne postoji samovoljom poslanika, nego je zakonska i ustavna kategorija.
Iz SDP-a su istakli da je sloboda govora poslanika temeljna demokratska odbrana suvereniteta građana koji su ga birali.
– Sredstvo za odbranu suvereniteta građana je imunitet poslanika nad kojim ne mogu biti sprovedene radnje pritvaranja – lišenja slobode bez odluke Skupštine Crne Gore. Poslanici su birani od naroda da izražavaju mišljenje, a ne da dokazuju. Dokazivanje je posao onih koji gone, tuže i sude. Pritvaranje bilo kog poslanika, predsjednika Crne Gore, predsjednika Vlade ili ministara, predsjednika Vrhovnog suda, vrhovnog državnog tužioca, koji imaju isti tip imuniteta, bez odluke Skupštine Crne Gore, kršenje je Ustava i rušenje temelja parlamentarizma u Crnoj Gori. Ili će Skupština vratiti sudsku vlast poštovanju Ustava, ili će nestati sloboda izražavanja mišljenja poslanika, a time i gašenje glasa naroda. Pozivamo rukovodstvo Skupštine Crne Gore da sazove Skupštinu Crne Gore u najkraćem roku da bi se odlučilo o imunitetu poslanika Medojevića, a sudske vlasti da pod hitno ponište odluku o neustavnom zatvaranju poslanika – saopštili su iz SDP-a.
M.V.–VJ.D.

Mandić: Na ivici građanskog rata

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić ocijenio je da se Crna Gora nalazi na ivici građanskog rata i da je skandal da se poslanik hapsi bez prethodnog skidanja imuniteta.
Mandić je novinarima ispred Skupštine rekao da su zatražili razgovor sa predsjednikom parlamenta Ivanom Brajovićem i da će tražiti da razgovaraju i sa predsjednicima Vlade i države Duškom Markovićem i Milom Đukanovićem.

Kolegijum bez stava, Brajović brine za izborne reforme

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović rekao je juče da su na kolegijumu predsjednika Skupštine konstatovali da je nakon hapšenja Medojevića ozbiljno doveden u pitanje budući dijalog između vlasti i opozicije, uključujući i izbornu reformu.
– Pošto smo mnogo razgovarali o svim aspektima nastalnog problema, mislim da mogu da konstatujem da smo postigli saglasnost da ozbiljno radimo, da ozbiljno pristupimo analizi i eventualnoj izmjeni postojećih zakonskih normativnih rješenja koja govore o dijelu poslaničkog imuniteta, da se sve to precizira, da ne bi bilo dilema koje se često pojavljuju u raznoraznim tumačenjima. Očekujem da će Apelacioni sud odluku donijeti 48 sati od dana prijema žalbi, tako da računam da se u popodnevnim satima u nedjelju može javnost upoznati sa njihovom odlukom – naveo je Brajović.
Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić kazao je da mu je žao što nijesu usvojili zajedničke zaključke na kolegijumu kojima bi se snažno osudilo hapšenje Medojevića. On je rekao da zaključci nijesu usvojeni jer su protiv njih bili poslanici Demokratske partije socijalista.
– Dobili smo informaciju da će Apelacioni sud odluku saopštiti u roku od 48 sati. Ona, po nama, ne može da se razlikuje od one koju je taj sud ranije donio. Sačekaćemo odluku suda i nakon toga odlučiti o daljim koracima. Nikad nećemo dozvoliti da budemo ovako zgaženi od pravosuđa – poručio je Mandić.

Knežević: Neću se predati

Funkcioner Demokratskog fronta Milan Knežević kazao je da očekuje da i on uskoro dobije rješenje da ide u zatvor.On je poručio da se neće dobrovoljno predati, a sa njim u parlamentu su i drugi predstavnici tog opozicionog saveza.
– Mi ćemo ubrzo dobiti rješenje po kojem se i ja stavljam u zatvor bez skidanja imuniteta. Ja se neću dobrovoljno predati korumpiranom leglu jednog dijela sudija – kazao je Knežević.
On je istakao da je ponašanje predsjednika Višeg suda Borisa Savića protivustavno jer je donio nezabilježeno rješenje da poslanika Nebojšu Medojevića stavi u zatvor kao svjedoka jer nije rekao šta su oni očekivali da treba da saopšti.
Komentarišući izjavu lidera DF-a Andrije Mandića da je Crna Gora na ivici građanskog rata, Knežević je kazao da je Mandić u pravu.

Advokati uložili žalbu

Advokat Dražen Medojević saopštio je na konferenciji za medije da je Nebojša Medojević na brutalan način odveden u prostorije ZIKS-a, u odjeljenje za kratke kazne. Potvrdio je da su branioci predali žalbe na rješenje Višeg suda i izjavio da su akteri pravosudnog sistema u Crnoj Gori doveli sebe u jednu kompromitujuću situaciju, da su brutalno prekršili zakon o krivičnom postupku, došli u jednu pravno nemoguću situaciju bez obzira što su ispunili jedan suptilno-kreativan perfidni pristup svemu ovome.
– Ovo što je napravilo krivično vijeće Višeg suda je jedno brutalno pravno nasilje i jedna perfidna nejasnoća. Viši sud je iskoristio najnovije rješenje Apelacionog suda da donese jednu nezakonitu odluku, da uhapse Nebojšu Medojevića, pa tek onda da mu uruče rješenje, što je nezabilježeno. Ovo je prvi put u istoriji crnogorskog pravosuđa, pored toliko stotina i miliona saslušanih svjedoka, da se političari, predsjednici partija, na ovakav način hapse i da se koristi ova norma i uz ovako brutalno kršenje zakona i kompromitaciju i pravno nasilje – kazao je Dražen Medojević.
Rok za odgovor na žalbu advokata je 24 sata i oni očekuju da sud odluči upravo onako kao što je odlučio i kada je donosio rješenje.


Specijalno tužilaštvo traži i Milana

Viši sud u Podgorici je potvrdio da je lider PzP-a Nebojša Medojević uhapšen po njihovom nalogu, te da isto rješenje obuhvata i predsjednika DNP-a Milana Kneževića. Iz tog suda objašnjavaju da se radi o svjedocima, a ne o okrivljenima, i o stavljanju u zatvor, a ne o pritvoru, zbog čega nijesu primijenjene odredbe vezane za imunitet.
–Ustav Crne Gore predviđa imunitet poslanika i odredbom člana 86 stav 3 Ustava propisano je da se protiv poslanika ne može pokrenuti krivični postupak niti mu se može odrediti pritvor bez odobrenja Skupštine, osim ako je zatečen u vršenju krivičnih djela za koja je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina. Međutim, sud je u konkretnom slučaju našao i dao razloge s tim u vezi da se radi o nepostupanju po građanskoj obavezi svjedoka da svjedoči, što je za posledicu imalo stavljanje u zatvor i ne predstavlja ni pokretanje krivičnog postupka ni pritvor, već mjeru prinude za ispunjenje građanske dužnosti. Napominjemo da se radi o nepravosnažnoj odluci čija će zakonitost biti ispitana od strane Apelacionog suda Crne Gore – saopšteno je iz Višeg suda.

Brutalno i nezapamćeno

Ispred zgrade Višeg suda u Podgorici novinarima su se obratili pravni zastupnici poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića, koji su ocijenili da je njegovo hapšenje brutalno i nezapamćeno.
– Mi smo predali žalbe. Akteri pravosudnog sistema su doveli sebe u kompromitujuću situaciju, brutalno su prekršili Zakon o krivičnom postupku – kazao je novinarima advokat Dražen Medojević.
Advokat Dušan Radosavljević je podsjetio da je Medojević uhapšen nakon što je u parlamentu usvojena rezolucija o Podgoričkoj skupštini.
– Nadam se da će Apelacioni sud imati snage da donese odluku koju je već donio, da meritorno odluči o ovoj pravnoj stvari. Ovo nije pritvor ni zatvor, nego nešto što se pravno zove stavljanje u zatvor – pojasnio je Radosavljević.

Stanišić vjeruje da je sve u redu

Čelnik skupštinskog odbora za bezbjednost i poslanik DPS-a Obrad Stanišić vjeruje da su državni organi koji su uhapsili Medojevića radili po zakonu.
– Kao predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu žalim što se to desilo. Ne želim da ulazim u odluke ni Višeg suda, niti bilo kojeg državnog organa, to je njihov posao – kazao je Stanišić novinarima u Skupštini.
Kako je rekao, žao mu je što se to desilo poslije rasprave o rezoluciji o Podgoričkoj skupštini.
Upitan da prokomentariše najave DF-a o građanskim nemirima, on je naveo da je siguran da do toga neće doći.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za lokalne i parlamentarne izbore koji će biti održani 30.08.2020.godine.

Lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Parlmentarni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Parlamentarni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"