Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Medojević štrajkuje glađu, DF sprema proteste * Policija tražila zakopano oružje „zagoričkog klana” * Saradnik „škaljaraca” ubijen u Beogradu * Plaćamo najskuplju struju u regionu * Medojević štrajkuje glađu, DF sprema proteste * Atva * Vašar u Argentini
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 02-12-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Goranka Vučinić, predsjednica Savjeta ASK:
– U Crnoj Gori i regionu ne postoji transparentnija institucija od Agencije za sprečavanje korupcije.

Vic Dana :)

- Svaka udata žena mora znati 70 stvari:
- Da kuva i 69.

Djeca pitala učitelja koji je sjedio pored peći razne stvari. Njemu dosadilo pa im kaže:
- Kad hoćete nešto da mi kažete prvo u sebi izbrojte do 100.
Mali Mujo to ozbiljno shvati pa ga učitelj vidi da miče ustima i pita ga šta mu je?
A Mujo:
-..., 97, 98, 99, 100, učitelju gori vam kaput.

Pita Ciganka Cigu:
- U koji WC ja treba da uđem?
- Jesi ti ženo glupa. Ti trebaš ući u M jer si MADAM, a ja u Ž jer sam ŽENTLMEN!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2018-11-23 OSNOVNO TUŽILAŠTVO U PODGORICI KONTROLIŠE RAD ADVOKATSKIH KANCELARIJA ZBOG SUMNJE U UTAJU POREZA I DOPRINOSA
Zbog utaje dva i po miliona, provjeravaju 16 advokata
Klikovac Zbog utaje dva i po miliona, provjeravaju 16 advokata U više predmeta se vrše provjere poslovanja advokatskih kancelarija radi utvrđivanja da li su određeni advokati izvršili krivično djelo utaja poreza i doprinosa. Zbog zaštite interesa postupka, ne možemo vam dati podatke o identitetu advokata, saopšteno je „Danu” iz podgoričkog Osnovnog tužilaštva
Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici provjerava 16 advokata kako bi utvrdilo da li su u svom poslovanju utajili porez. Kako saznajemo, u tužilaštvu sumnjaju da su ti advokati utajom poreza i doprinosa pričinili štetu državnom budžetu u iznosu od oko dva i po miliona eura.
Iz podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva, na čijem čelu se nalazi Ljiljana Klikovac, „Danu” je potvrđeno da se preduzimaju istražne radnje u ovim predmetima, ali detalji nam nijesu saopšteni zbog bezbjednosti postupka. Saopšteno nam je da je do sada formiran predmet protiv jednog advokata zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, koji se nalazi u fazi izviđaja, a da se u ostalim slučajevima zasad vrše provjere.
– U više predmeta se vrše provjere poslovanja advokatskih kancelarija, u cilju utvrđivanja da li su određeni advokati izvršili krivično djelo utaja poreza i doprinosa. Zbog zaštite interesa postupka, ne možemo vam dati podatke o identitetu advokata – kazala je za „Dan” portparol Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici i tužilac Danka Ivanović Đerić.
Istrage su pokrenute, ali se odvijaju sporo zbog velikog broja advokata, ali i obimne dokumentacije, budući da je u pitanju duži niz godina tokom kojih oni, kako sumnjaju u tužilaštvu, nijesu izmirivali obaveze prema državi. Iz pojedinih kancelarija izuzeta je dokumentacija, koja je upućena na vještačenja. Takođe, pribavljaju se podaci od nadležnih službi kako bi se utvrdilo da li su advokati plaćali poreze i u kom periodu to nijesu radili.
Cen­tral­na ban­ka (CBCG) je početkom godine blo­ki­ra­la 51 advo­kat­sku kan­ce­la­ri­ju zbog ukup­nog du­ga od oko 820.000 eura. Ra­ni­je je na osno­vu po­da­ta­ka Po­re­ske upra­ve ob­ja­vlje­no da je 1. ju­na 2017. go­di­ne naj­ve­ći broj advo­ka­ta u Cr­noj Go­ri, njih 716, imao ne­iz­mi­re­ne po­re­ske oba­ve­ze u ukup­noj vrijed­no­sti od 6.846.113 eura.
Oko 200 advo­ka­ta je du­go­va­lo pre­ko 10.000 eura, a 514 is­pod tog iz­no­sa. Je­dan broj advo­ka­ta ko­ji du­gu­ju po­rez pod­nio je za­htjev za re­pro­gram po­re­skog du­ga. U ta­kvim slu­ča­je­vi­ma po­mje­ra se rok za pla­ća­nje po­re­za bez ka­ma­te na 60 ra­ta. Uz to, advokati su sa­da oba­ve­zni da po sklo­plje­nom do­go­vo­ru pla­ća­ju i do­spje­le oba­ve­ze. Advo­ka­ti su tvr­dili da je ot­pla­ta du­ga, ali i pri­spje­lih oba­ve­za, ote­ža­na jer su kli­jen­ti ko­ji re­dov­no pla­ća­ju advo­kat­ske uslu­ge ri­jet­ki.
Ovaj problem više puta je bio tema kako u medijima, tako i pred nadležnim organima, ali njihov dug jedva da se smanjivao. Zbog toga su nadležni pokrenuli aktivnosti protiv advokata koji ne plaćaju poreze i ne poštuju obaveze iz ugovora za reprogram poreskog duga. Pored blokade računa, nije isključena ni mogućnost da se pokrenu postupci zapljene imovine. To je uvedeno pošto je advokatima omogućeno da rade uprkos blokadi računa.
M.V.P.

Zakonski propisi

Advo­kat­ska komora bro­ji 840 advo­ka­ta, od če­ga njih 420 radi u Pod­go­ri­ci. Oni po­rez pla­ća­ju shod­no iz­mje­na­ma i do­pu­na­ma Za­ko­na o po­re­zu na do­ho­dak fi­zič­kih li­ca ko­ji je stu­pio na sna­gu u ja­nu­a­ru 2014. go­di­ne. Prema tom za­ko­nu, advo­ka­ti­ma se ne pri­zna­je pra­vo da pla­ća­ju po­rez u pa­u­šal­nom iz­no­su. Ipak, advo­ka­ti­ma ko­ji ostva­ru­ju pri­ho­de ma­nje od 18 hi­lja­da eura go­di­šnje osta­vlje­na je mo­guć­nost pa­u­šal­nog opo­re­zi­va­nja. Tu se otva­ra­ju broj­ne ne­do­u­mi­ce jer je go­to­vo ne­mo­gu­će da dr­ža­va ima pra­vi po­da­tak ko­li­ko advo­ka­ti za­ra­đu­ju. Oni ne iz­da­ju fi­skal­ne ra­ču­ne, jer je to, ka­ko su ra­ni­je na­gla­si­li iz Advo­kat­ske ko­mo­re, teh­nič­ki ne­mo­gu­će. Ima­ju ban­kov­ne ra­ču­ne, ali nov­ac uglav­nom do­bi­ja­ju na ru­ke, zbog če­ga se ne mo­že tačno utvrditi ko­li­ko mje­seč­no za­ra­đu­ju.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za lokalne izbore za odbornike u SO Nikšić koji će biti održani 14.03.2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"