Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Stečaj skrivan od jula, SDT blokirao 62 miliona eura * Žalbe odbijene, DF ide na proteste * Slavko Stojanović saslušavan zbog nestanka pisama * Uhapšen tjelohranitelj vođe „kavčana” * Stečaj skrivan od jula, SDT blokirao 62 miliona eura * Obični ljudi * Konvertiti
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 12-12-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Mihailo Medenica, kolumnista:
– Narod roblja pjeva o slobodi.

Vic Dana :)

Na takmičenju u bacanju čekića u dalj veliko iznenađenje – Crnogorac bacio najdalje!
– Kako ste uspjeli da postignete ovaj rekord?
– Alat, što dalje od mene!
Riješili Crnogorci da promijene radno vrijeme.
– Odsad ćemo da radimo samo u srijedu! - reče vođa radnika. Ima li neko pitanje?
– Ima. Hoće li svaka biti radna?
Kako Crnogorac raskida sa djevojkom?
– Zgodan ti bivši.
– Koji bivši?
– Pa ja.

Pita Mujo Hasa:
- Haso, šta bi ti, bolan, uradio kad bi se desio smak svijeta?
- Briga me, imam vizu, odoh u Ameriku.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo - datum: 2018-12-11 KOMISIJA RTCG DVA DANA PRED ZAKLJUČENJE JAVNOG POZIVA IZMIJENILA TENDERSKU DOKUMENTACIJU ZA DIGITALIZACIJU
Tajna imena ponuđača na tenderu od 11 miliona
Sjednica Savjeta RTCG (arhiva) Tajna imena ponuđača na tenderu od 11 miliona Iako su dva dana pred zaključenje tendera izmijenili tendersku dokumentaciju, smanjujući opremu koja se nabavlja, vrijednost te nabavke je ostala ista, odnosno 11. 450.000 eura Imamo situaciju da se nekoliko dana prije zatvaranja roka mijenja tenderska dokumentacija, ali ne na način da se nešto dodaje, već su sve stavke „briše se”, „smanjuje se”. Meni ne djeluje da su to neka nevažna smanjenja, kazao je Vladimir Pavićević
Vrijednost tendera za modernizaciju Radio-televizije Crne Gore (RTCG) ostala je nepromijenjena i iznosi 11.450.000 eura, iako je dva dana prije završetka dostavljanja ponuda tenderska dokumentacija izmijenjena i smanjen obim tražene opreme. To su na jučerašnjoj sjednici Savjeta RTCG problematizovali članovi ovog tijela, koji nijesu dali saglasnost generalnom direktoru Božidaru Šundiću da potpiše ugovor sa ponuđačem koga je predložila komisija koja je pratila ovaj posao.
Da li će dati saglasnost odlučiće naknadno, nakon što im tenderska komisija u pisanoj formi objasni nedoumice koje su imali. Uz to, imena ponuđača su tajna i nije poznato ko se prijavio na tender RTCG. Da bi se obezbijedio novac za ovaj dio procesa digitalizacije, ugovor o modernizaciji se mora potpisati najkasnije do 25. decembra, jer u suprotnom neće biti moguće povući šest miliona iz budžeta, koji su za to planirani. Kako je juče saopšteno, nakon potpisivanja ugovora sa predloženim ponuđačem, slijedi rok od deset dana za žalbe, i u slučaju da ih bude posao preuzima Državna komisija za kontrolu javnih nabavki, pa je upitno da li se ovaj posao mogao realizovati po planiranoj dinamici.
Član Savjeta RTCG Mimo Drašković pitao je zašto je za istu cifru traženo tako malo opreme.
– Kada je započet proces digitalizacije, imali smo tvrdnju iz tehnike da ćemo imati najmoderniju tehniku. Da li ovo znači da sad nećemo imati najmoderniju televiziju – pitao je on.
Akademik Perko Vukotić kazao je da je smanjen broj kamera, softvera i druge opreme, a da nije povećan neki drugi segment, što bi moglo opravdati nepromijenjen iznos novca.
– Smanjio se ukupni zahtjev ka ponuđačima, a u odgovoru direktora tehnike piše da se time dobija na fleksibilnosti. Izjašnjenje da se podiže fleskibilnost time što odbacujemo mnogo toga iz prethodnog zahtjeva, to mi nije jasno. Da li je u tenderu bila navedena ukupna vrijednost tendera, da li je taksativno bilo navedeno koliko se tehnike traži – pitao je on.
Predsjednika Savjeta RTCG Ivana Jovetića interesovalo je kojeg je datuma predloženi ponuđač dostavio ponudu.
Predsjednica Komisije za digitalizaciju Maja Jovanović odgovorila je da je vrijednost iskazana tenderskom dokumentacijom i da je definisani iznos 11.450.000 eura sa PDV-om. Objasnila je da je podijeljen na tri partije. Prva je vrijednosti 250.000, druga, koja podrazumijeva nabavku opreme 650.000, dok partija tri vrijedi 10.550.000 eura i odnosi se na modernizaciju tehnoloških kapaciteta RTCG.
Tehnički direktor RTCG Dejan Vujović potvrdio je da je smanjena količina opreme, a da je ista cijena.
– Ima stavki koje jesu smanjene, stavki koje su izbrisane iz teksta. Zahtjev za dvije studijske kamere je smanjen iz razloga što se pokazala nepotrebnim količina kamera. Osim cijene, bodovali smo mnoge dodatne opcije koje nijesu u inicijalnom zahtjevu. Osim osnovnog zahtjeva, postoje dodatni za koje se dobijaju dodatni poeni. Jesu dvije manje kamere u osnovnom zahtjevu. Nijedna stavka koja se tiče funkcionalnosti sistema nije izbrisana – rekao je on.
Mimo Drašković je odgovorio da se stiče utisak da ima 50 izbačenih stavki, a da se ne vidi koliko je stavki povećano za istu cifru.
– Zašto je manje stvari za iste pare – ponovio je on.
Drašković je naglasio da se jasno mora reći kolika je vrijednost izbačenih stavki.
Član Savjeta Dragana Tripković je pitala da li je sadašnja, umanjena ponuda, bolja od ponude koja je bila predviđena. Goran Sekulović je konstatovao da bi, ako je izbačen nemali broj stavki, logično to dovelo do smanjenja novca, osim ako nije, kako je rekao, došlo do poskupljenja.
Ivan Jovetić je kazao da Savjet ne želi da zaustavi proces digitalizacije. Saopštio je da je Savjet imao anonimne mejlove koji su upućivali na nezakonite radnje u RTCG.
– Želimo da bez obzira na mejlove, na naša lična doimanja, potpuno transparentno otvorimo cjelokupni postupak prema crnogorskoj javnosti – naglasio je on.
Vujović je rekao da ne zna jasno konkretne cijene, a da u dijelu smanjenja broja kamera može reći da se radi o iznosu od 250.000 eura, jer jedna košta 125.000.
Član Savjeta Vladimir Pavićević napomenuo je da proces digitalizacije traje gotovo tri godine, te da su krajem prošle godine uspjeli da završe prvu fazu.
– Ove godine treba da se završi druga faza. Komisija je raspisala tender u septembru. U tom trenutku komisija je imala sva saznanja o tehnološkim dostignućima. Imamo situaciju da se nekoliko dana prije zatvaranja roka mijenja tenderska dokumentacija, ali ne na način da se nešto dodaje, već su sve stavke „briše se”, „smanjuje se”. Meni ne djeluje da su to neka nevažna smanjenja. Da nije bilo tih anonimnih mejlova, ne bismo ni znali da je tenderska dokumentacija izmijenjena. Ako se sve ono briše, mi ne dobijamo nešto bolje. Mislim da građani na ovaj način, kad se ovoliko tenderskih stavki briše, neće dobiti ono što smo željeli i za šta je država dala pare. Zbog čega je to urađeno? Koja su vaša saznanja dva dana prije zatvaranja ponude bila da bi se toliko stavki maklo? To je vrlo problematično – ocijenio je on, dodajući da je na Savjetu velika odgovornost.
Vujović je članovima Savjeta odgovorio da su, mimo osnovnog zahtjeva, dobili „potpuno novu modularnu tehnologiju”, te da je to bila dodatna mogućnost koju je ponuđač mogao da ponudi.
Generalni direktor Božidar Šundić kazao je da je sve naslijedio od prethodnog direktora i Savjeta, te da on do tog momenta nije znao, niti ga je, kako je rekao, interesovalo ko se javio, koja firma, kakva je bila struktura.
– Dva inspektora su prekjuče bila u kući i obrađivala dokumentaciju. Do ovog momenta sve je urađeno po zakonu. Nijesam se uključivao u taj proces do ovog momenta jer nijesam smio, to ne pripada generalnom direktoru. Ja time čuvam zavisnost i nezavisnost komisije. Izgleda da ću i ja morati da tražim neke podatke. Ugovor sa ponuđačima potpisuje generalni direktor. To je 11,4 miliona. Što god Savjet odluči, ja sam spreman da se uključim. Nepotpisivanjem ovoga RTCG ne povlači šest miliona, taj novac propada. Neko mora da snosi odgovornost. Mi trezoru moramo da dati ugovor da bi se povuklo šest miliona, a naredne godine 5,4 miliona. Do ovoga momenta sve je odrađeno po zakonu, sad da vidimo šta dalje – naglasio je on.
Slobo Pajović je istakao da niko ne spori da nije po zakonu, ali nije, kako je rekao, u skladu sa ekonomskom logikom.
– Ako je isključeno 100 stavki – je li to milion eura i gdje je on nadomješten – pitao je on.
Jovetić je naveo da zakonsku proceduru niko nije doveo u pitanje, ali da i dalje nedostaje objašnjenje ekonomskog procesa.
– Nije mi logično da smanjenje količine opreme ne odgovara promjeni cijene. Može biti da nije dobro planirano, da je došlo do promjene cijena na tržištu. Mi smo i te kako svjesni šta se dešava ako stopiramo ili zaustavimo proces. Nije nam to namjera, ali šta ako generalni direktor ne dobije saglasnost? Šta se dešava ako glasamo za nešto što nije urađeno kako treba i šta se dešava ako zaustavimo jedan proces – pitao je on.
A.O.

Sve ponude dostavljene nakon izmjene dokumentacije

Maja Jovanović je kazala da su sve ponude dostavljene nakon izmjene tenderske dokumentacije, a da je ponuda predloženog ponuđača dostavljena 23. novembra. Član Savjeta RTCG Vladimir Pavićević kazao je da je njegovo jedino logiciranje da je neko dva dana prije zatvaranja tendera shvatio da RTCG neće dobiti nijednu ponudu.
– Danas nijesmo dobili odgovor kolika je cijena onoga što je tenderskom dokumentacijim brisano ili umanjeno. Najmanje mi je jasno zašto dan ili dva prije zatvaranja ponuda mijenjate i izbacujete nešto iz dokumentacije. Ako ne čujem još nešto, u ovom momentu neću glasati za saglasnost – rekao je on.
Jovanovićeva je kazala da su ubijeđeni da neće biti žalbe, te da u tom slučaju Državna komisija vrlo sporo odlučuje.

Šundić ne prihvata „potcjenjivački ugovor o radu”

Božidar Šundić poručio je članovima Savjeta da neće prihvatiti potcjenjivački ugovor o radu. Prema predloženom ugovoru, o kojem je Savjet juče raspravljao, Šundiću je ponuđena plata od 2.100 eura, a on je ukazao da je gledao ugovore sa prethodnim direktorima koji su imali zarade preko 3.000 eura.
– Božidar Šundić nikada neće tužiti ovu kuću, ali neću prihvatiti nikakav potcjenjivački ugovor – kazao je on.
On je dodao šta će se raditi u situaciji ako jedna partija bude htjela mjesto generalnog direktora.
– Govorimo o smjeni, a šta ako se radi o nezakonitoj smjeni? Ni o kakvom novcu nijesam razmišljao. Neću da se poredim ni sa jednim direktorom. Nikakav ugovor neću prihvatiti bez onaj koji je korektan, častan i moralan za ovaj posao. Da je posao lak, prijavilo bi se 50 ljudi. Na sve moguće načine se pokušava suzbiti profesionalan rad u ovoj kući – ocijenio je on.
Vladimir Pavićević je sugerisao da bi iz ugovora trebalo izbaciti otpremnine, jer je, kako je rekao, čast biti generalni direktor te da je prilično velika zarada. Perko Vukotić je ocijenio da bi ugovorom trebalo definisati da li generalnim direktoru pripadaju otpremnine nakon kraja mandata, šta u slučaju ako generalni direktor zatraži prekid mandata, te ukoliko dođe do jednostranog prekida ugovora. Naglasio je da nikada ništa nijesu radili da suzbiju profesionalan rad u toj medijskoj kući.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"