Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Kolarević postao vlasnik kompleksa vrijednog 20 miliona * Bolnici u Dobroti fali 600.000 eura * Organizovaću proteste ispred CBCG * „Glinicu” prodaje kao staro gvožđe * Amerika silom nameće svoju volju * Sukob nastavljaju i sa mrtvim Oliverom * Poništili tendere vrijedne 4,2 miliona
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 17-01-2019

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Danilo Jelovac, predsjednik Studentskog parlamenta :
– Na fakultetima fali profesora, a praksa postoji samo na papiru.

Vic Dana :)

Sreli se Mujo i Haso posle 50 godina, i sad kao penzioneri, izljube se i odu kod Muje na kafu. Sjede oni na terasi, Mujo kaže ženi:
– Ljubavi, ‘ajde nam skuvaj kaficu!
Ona donese. Posle pola sata, Mujo opet kaže ženi:
– Srećo, ‘ajde nam donesi rakijicu!
Ona donese. Malo kasnije će opet Mujo:
– Pile, ‘ajde nam nasijeci malo suvog mesa!
Ona isjecka i donese. Haso sve to gleda, i u čudu, kaže Muji:
– Svaka ti čast, jarane moj, divim ti se, i posle toliko godina braka, ti svoju ženu još uvijek oslovljavaš sa ljubavi, srećo, pile… stvarno divno!
A Mujo će:
– Aaaaa, jarane, ma nije to ljubav, nego već 5 godina ne mogu da se sjetim kako se ona zove!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Politika - datum: 2019-01-15 SVE VEĆI PRITISAK JAVNOSTI DA SE RASVIJETLI NELEGALNO FINANSIRANJE DPS-A
Totalni bojkot dok se ne otvori „Koverta”
Katnić i Stanković Totalni bojkot dok se ne otvori „Koverta” SDP traži kontrolno saslušanje u parlamentu vrhovnog tužioca Ivice Stankovića, glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, šefa Uprave policije Veselina Veljovića i direktora Agencije za sprečavanje korupcije Sretena Radonjića Iz tužilaštva su saopštili da će ispitati aferu „Atlas“, navodeći da zakon važi jednako za sve
Sve je veći pritisak javnosti da se rasvijetle okolnosti nelegalnog finansiranja DPS-a, nakon što je objelodanjen snimak na kome se vidi kako predsjednik Atlas grupe Duško Knežević bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Migu Stijepoviću daje koverat u kome je oko 100.000 eura. Poslanici DF-a, SNP-a i Ujedinjene Crne Gore podnijeli su tužilaštvu krivičnu prijavu povodom afere „Koverta”. Prijava je podnijeta protiv Duška Kneževića, Slavoljuba Stijepovića, šefa države i DPS-a Mila Đukanovića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.
DF je pozvao poslanika DPS-a Miodraga Vukovića da kaže o čemu je razgovarao sa Kneževićem krajem decembra u Skupštini, ali on nije odgovorio.
Knežević je juče na Instagramu objavio novi snimak pod nazivom „Siromašna Prva familija“, gdje je priložen Đukanovićev intervju u kojem tvrdi da ne posjeduje nekretnine, osim stana u kojem živi, i da nema ušteđevinu u bankama, kao i fotografije koje to demantuju.
Predsjednici Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA Aleksa Bečić i Dritan Abazović saopštili su juče da je ova afera najskandaloznija koju crnogorska politička scena pamti u poslednjoj deceniji. Oni su pozvali sve kolege iz opozicije da se vrate zajedničkom pritisku 39 poslanika, odnosno trajnom bojkotu parlamenta. Bečić je rekao da postoje još četiri predloga koje treba ispoštovati kako bismo konačno imali državu dostojnu poštenog građanina i kako bi se konačno stekli uslovi za održavanje fer i slobodnih izbora.
– Pozivam vas prvo na trajni bojkot Skupštine Crne Gore i svih njenih radnih tijela, uključujući i depeesov odbor za dogradnju izbornog zakonodavstva, od strane 39 poslanika sve do ispunjavanja uslova za poštene izbore. Drugo, pozivam vas na trajno i čvrsto obavezivanje da sa DPS-om nećemo formirati predizbornu ili postizbornu koaliciju na lokalnom ili državnom nivou, niti ulaziti u bilo kakve političke aranžmane s njima. Treće, pozivam vas na definisanje zajedničkih uslova parlamentarne opozicije za poštene izbore koji će biti ispostavljeni EU i međunarodnoj zajednici, a bez čijeg ispunjavanja nema održavanja narednih parlamentarnih i predsjedničkih izbora. Zajedničke uslove bi definisali ovlašćeni predstavnici parlamentarnih političkih subjekata. Četvrto, pozivam vas na obavezivanje da će, u slučaju neispunjavanja uslova za poštene izbore, cjelokupna opozicija bojkotovati naredne parlamentarne i predsjedničke izbore. I poslednje – bojkot narednih parlamentarnih i predsjedničkih izbora od strane cjelokupne opozicije podrazumijeva i organizaciju svih oblika demokratskog građanskog bunta – kazao je Bečić.
Kako je dodao, ukoliko je kolegama iz opozicije prihvatljiv ovakav pristup i predlog, spremni su da organizuju sastanak na nivou ovlašćenih predstavnika parlamentarnih političkih subjekata. On je naglasio da Demokrate svakako imaju plan za dalje djelovanje.
– Snimak na kome se vidi kako Duško Knežević predaje kovertu sa skoro 100.000 eura Slavoljubu Stijepoviću nije iznenadio nikog, jer na takve stvari opozicija ukazuje već godinama – rekao je Bečić.
Dritan Abazović je istakao da je Crna Gora spremna za opšti građanski bunt.
– Ovo je najveća afera poslije 1997. godine koja je zadesila društvo u kojoj su akteri činovnici iz vlasti. Preko ovoga se ne smije preći. Javno pitam zašto ćute Vrhovno državno tužilaštvo, Specijalno tužilaštvo i Agencija za sprečavanje korupcije. Zašto ćuti direktor Uprave policije? Zašto ćuti Duško Marković? Gdje su sada da nešto kažu u odbranu onoga što se ne može odbraniti? Ovo je dokaz sumraka svih institucija u Crnoj Gori – ocijenio je Abazović.
Kako je naglasio, ako nijesmo gori od zemalja regiona, onda je vrijeme da se pokrene bunt i da se suprotstavimo ovakvim dešavanjima.
Iz tužilaštva su kratko saopštili da će ispitati aferu „Atlas”, navodeći da zakon važi jednako za sve.
– Državno tužilaštvo Crne Gore, u skladu sa Ustavom i zakonom, preduzeće sve neophodne mjere i radnje kako bi se u slučaju javnosti poznatom kao afera „Atlas“ utvrdile sve neophodne činjenice. Ukoliko se utvrdi da je učinjeno bilo koje krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti, za to će se snositi odgovornost. Državno tužilaštvo i u ovom predmetu, kao i u svim drugim predmetima, isključivo će primjenjivati zakon, koji je jednak za sve. O utvrđenom činjeničnom stanju javnost će biti blagovremeno informisana– navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Vrhovnog državnog tužilaštva.
Socijaldemokratska partija (SDP) zatražila je kontrolno saslušanje u parlamentu čelnike Vrhovnog državnog tužilaštva Ivice Stankovića, glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, i direktora Uprave policije i Agencije za sprečavanje korupcije Veselina Veljovića i Sretena Radonjića povodom informacija koje je javnosti saopštio predsjednik Atlas grupe Duško Knežević.
– Stepen društvene opasnosti je takav da nalaže prioritetno postupanje državnih organa jer imamo javno iznijete dokaze, čiju vjerodostojnost treba ispitati, da su istaknuti funkcioneri jedne partije nezakonito primali novac i time dodatno doveli u pitanje legitimitet parlamentarnih izbora održanih 2016. godine –saopštili su poslanici SDP-a Ranko Krivokapić, Raško Konjević, Draginja Vuksanović i Džavid Šabović.
S.R.–M.V.
Je li Migo napustio zemlju?
Prava Crna Gora je saopštila da je cjelokupna javnost i dalje uskraćena za blagovremenu i adekvatnu akciju pravosudnih organa povodom afere „Atlas’’, koja je poprimila čak i regionalni karakter.
– Ovim ćutanjem je kreirana atmosfera straha, zbunjenosti i bezakonja, koja se, umjesto u redove kriminalaca, ovaj put uselila u redove pravosuđa. Upravo zbog tog ćutanja, ali i zbog nepreduzimanja koraka u okviru zakona, osnovano sumnjamo da je, uprkos sporadičnom, nemuštom i blamantnom oglašavanju Slavoljuba Stijepovića, stvoren ambijent u kom je bivši gradonačelnik Podgorice nonšalantno mogao da se išeta iz Crne Gore i možda se, zašto ne reći, pridruži svom bivšem i odbjeglom partijskom kolegi Svetozaru Maroviću, koji i dalje izbjegava ruku pravde „bolujući” po beogradskim restoranima i hotelima – saopštili su iz Prave Crne Gore.


EU da preuzme odgovornost
Evropska unija treba da preuzme javnu odgovornost povodom situacije u vezi sa snimkom koji je objavio predsjednik Atlas grupe Duško Knežević jer u protivnom rizikuje kredibilitet u domaćoj javnosti, ocijenili su poslanik i čelnik Demosa Miodrag Lekić i samostalni poslanik Neđeljko Rudović. Kako su naveli, u demokratski sređenoj državi, nadležni pravosudni organi bi odmah po objavljivanju snimka pokrenuli istragu, saslušali Stijepovića i javnost obavijestili o zakonskim procedurama koje su bili dužni da sprovedu.
– EU, koja se nalazi u ugovornom odnosu sa Crnom Gorom kroz proces integracija, takođe treba da svojim konkretnim radnjama preuzme javnu odgovornost povodom javno ofiranog mafijaškog čina u zemlji koju ocjenjuje kao lidera u integracijama – smatraju Rudović i Lekić.


Neophodna konkretna akcija
Poslanik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilović rekao je da smo danas navodno „iznenađeni» što institucije sistema ne rade svoj posao u aferi „Knežević i kompanija”, a znamo da su institucije ovakve upravo zbog prijateljstava, donacija, donatora, institucionalne korupcije, kupovine ili prodaje radnih mjesta i na kraju kupovine glasova. On je ocijenio da je jedini izlaz iz ovog lavirinta politička akcija.
– Biti i dalje u parlamentu ima smisla ako ga koristimo kao javnu govornicu za dokazivanje istine, ali će postati besmisleno ako nastavimo da radimo u odborima i dopustimo da svaki put budemo nadglasani oko očiglednog i jasnog. UCG još nije ni u jednom stalnom ili privremenom radnom tijelu parlamenta. Biti van Skupštine ima smisla, ali pod uslovom da imamo zajedništvo, da napravimo plan da konačno djelujemo u formatu 39 opozicionih poslanika – istakao je Danilović.
On je dodao da opozicija mora biti spremna i da u jednom trenutku, kada za to dođe vrijeme, vrati poslaničke mandate.


DF odbio poziv
Svako ko želi da ruši crnogorski režim imaće vjernog saveznika u Demokratskom frontu (DF), ali bez ultimatuma i opasnih skrivenih namjera usmjerenih protiv osnovnih stubova društva, poručili su iz DF-a u odgovoru na poziv Demokrata i GP URA.
– Zaista treba biti drzak pa izaći u javnost sa ponudom za okupljanje opozicije sastavljenom u formi ultimatuma samo dan nakon što su te dvije partije odbile poziv na zajedničko potpisivanje krivične prijave protiv kreatora izborne krađe i njihovih jataka. Tačke ultimatuma su djetinjasti pokušaj afirmisanja politike „inicijatora okupljanja”, kroz nametanje superiornosti njihovih stavova u odnosu na stavove drugih opozicionih subjekata koji bi ultimatum prihvatili. Tačke ultimatuma promovišu pasivni odnos prema krupnim izazovima koji očekuju Crnu Goru, tačnije svode se na ispostavljanje zahtjeva i čekanje do redovnog termina izbora 2020. da nam Evropska unija obezbijedi njihovo ispunjavanje – saopštili su iz DF-a.


Vrijeme je za promjene
Nakon 30 godina pljačke, kriminala, uništavanja države i građana, došao je trenutak za smjenu ove vlasti, jer niko nema pravo da se zarad ličnih ili partijskih interesa igra narodnom mukom i bijesom, poručio je Saša Mijović, predsjednik Građanskog pokreta Nova ljevica.
– Pozivamo sve opozicione partije, grupe, pojedince i slobodne građane da se ujedine i zajednički krenu u oslobađanje države – jedino zajednički možemo to da uradimo. Mirno i dostojanstveno. Da se napravi zajednički front onih koji bez sujete žele dobro građanima i promjene za spas države – kazao je Mijović


Neslobodne institucije
Ukoliko i afera „Koverta”, kao i ona koja je 2013. godine uzdrmala Crnu Goru, ostane nerasvijetljena, ostaće velika mrlja na demokratskom licu Crne Gore i ta šteta se neće lako ispraviti, ocijenio je funkcioner SNP-a Dragan Vukić. On je istakao da se izborni zakoni mogu unapređivati samo kroz veću transparentnost, a to je proces u kojem je ključna uloga nadzornih institucija.
– U ambijentu koji vlada u Crnoj Gori, ambijentu institucija potčinjenih volji nekolicine ljudi, normativna rješenja, čak i kada su zadovoljavajuća, ne mogu se sprovesti na valjan način. Jedna od institucija koja u tome prednjači svakako je Agencija za sprečavanje korupcije, koja, umjesto da kontroliše rad partija, neskriveno služi interesima vlasti – rekao je Vukić.


„Migo je best men”
Aleksa Stanković, sin vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, objavio je nakon izbijanja afere „Koverta” na svom Instagram profilu fotografiju sa Slavoljubom Migom Stijepovićem, uz opis „ The ​b​est men​ – najbolji čovjek”. Stanković je fotografiju objavio na Instagram storiju, koji nestaje nakon 24 časa.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrkom.

Zabranjen je govor mrnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadraj nee biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar naem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom lanku kri Kodeks novinara, prijavite naem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za lokalne i parlamentarne izbore koji e biti odrani 30.08.2020.godine.

Lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Parlmentarni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Parlamentarni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"