Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Sin Medenice za godinu prodao naftu vrijednu 1,8 miliona * Blažo samo u nekretninama ima 2,5 miliona * Po cijenu života branićemo Sinjajevinu * Posada iz Crne Gore prevozila dvije tone kokaina * Biraju srednju školu po mjeri * DPS naredio direktorima da plate članarinu * „Crnogorska plovidba” očekuje odštetu od 445 hiljada dolara
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 20-05-2019

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Džemal Perović, jedan od vođa pokreta „Odup:
– Ne odustajemo od protesta.

Vic Dana :)

Zove Haso doktora i kaže:
– Mujo je progutao nalivpero.
A doktor na to:
– Neka onda piše hemijskom...

Šta je vrhunac krize?
Kada uđeš u kinesku trgovinu i kažeš: „Ništa, samo gledam”.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2019-05-10 LIDERI DF-A OSUĐENI NA DESET GODINA, OŠTRE REAKCIJE JAVNOSTI
Mandić: Braća Đukanović su od danas naši krvnici
Pres konferencija Mandić: Braća Đukanović su od danas naši krvnici Mandić je pozvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Vladu Srbije da prekinu saradnju sa Milom Đukanovićem, a predsjednika Republike Srpske da se distancira od Mila Đukanovića i njegovog režima, jer je on neprijatelj srpskog naroda. Pozivam Ivicu Dačića da u pauzi pjevanja u Budvi saopšti svoj stav o presudi srpskom narodu. Ne očekujem da me on brani jer se vidjelo kako je branio Slobodana Miloševića, kazao je Milan Knežević.
Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su juče u podgoričkom Višem sudu na po pet godina zatvora, dok su ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov dobili 15, odnosno 12 godina robije.

Bratislav Dikić je osuđen na osam godina zatvora, a Nemanja Ristić i Predrag Bogićević na po sedam godina. Branki Milić je izrečena kazna od tri godine, Draganu Maksiću od godinu i devet mjeseci, a Srboljubu Đorđeviću i Milanu Dušiću od po godinu i šest mjeseci, na koliko je osuđen i Mihailo Čađenović, vozač funkcionera DF-a. Kristina Hristić osuđena je na uslovnu kaznu od godinu dana.

Prvostepenu presudu je nakon skoro dvije godine trajanja sudskog procesa izrekla sudija Suzana Mugoša.

Na konferenciji za štampu upriličenoj nakon izricanja presude lider Demokratskog fronta Andrija Mandić je kazao je da oni imaju jasne i konkretne namjere i planove.

– Braća Đukanović nisu naši politički protivnici, oni su naši krvnici. Prema krvnicima ćemo se odnositi kao naši preci. Spremni smo da položimo glavu u toj borbi. Mogu oni da iznenade Kneževića i mene, da nas ubiju, uhapse ili da urade neko drugo nepočinstvo. Mehanizam koji je pokrenut ne može se zaustaviti. Ovo je prelomni dan u Crnoj Gori. Ovo nije presuda nama, nego Crnoj Gori, kako je to juče rekao i veliki srpski pjesnik Matija Bećković – rekao je Mandić.

On je pozvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da prekine saradnju sa Milom Đukanovićem.

– Pozivam i predsjednika Republike Srpske da se distancira od Mila Đukanović jer je on neprijatelj srpskog naroda – kazao je Mandić.

On je dodao da je presudu mogao da pročita i Saša Sinđelić, ili Mirko Paja Velimirović, umjesto Suzane Mugoše.

– Ono što je danas saopšteno u Višem sudu u stvari je saopšteno u Dobroti. Što se tiče Mandića i mene, presudu mogu da ubace u onu mašinu kojom je Duško Knežević prao veš Mila Đukanovića na egzotičnim lokacijama. Oni su danas odabrali da budu naši krvnici i poručujem Milu i Acu Đukanoviću da će ako se desi nešto nama i našoj porodicu oni biti dužnici nama – poručio je Milan Knežević.

On je istakao da sudija Mugoša nije iznijela nijedan dokaz protiv DF-a i pozvao je da saopšti jedan jedini dokaz protiv DF-a i na osnovu čega su ona i Zoran Pažin donijeli ovakve presude.

– Od Ivice Dačića očekujem da saopšti da li je ovo presuda kompletnom srpskom narodu – kazao je Knežević,

Funkcioner DF-a Nebojša Medojević je ocijenio da je ovom presudom sahranjena demokratija u Crnoj Gori.

– Danas je mafija u Crnoj Gori presudila i ko god danas bude ćutao, raduje se ubicama i kriminalcima. Crna Gora je jedina država na svijetu u kojoj mafija ima kontrolu – rekao je Medojević.

Kneževićev advokat Dušan Radosavljević kazao je da je presuda u slučaju „Državni udar” očekivana i da je sudsko vijeće pogazilo pravničku logiku.

Njegov kolega Dražen Medojević je ukazao da sudija Mugoša dok je čitala ovu presudu nijednom nije smogla snage da pogleda u kamere. Advokat Miroje Jovanović je saopštio da će se žaliti na prvostepenu presudu. On je ocijenio da se radi o političkim porukama, a ne o kaznama.

– Kao advokat mogu da kažem da prezirem svako slovo koje je danas pročitano u sudnici. Onog momenta kada neko ko bi trebalo da bude sudija zanemari neuropsihijatrijsko i psihološko vještačenje jednog čovjeka, već mu do kraja pokloni vjeru, a taj čovjek je hladnokrvno s leđa ubio drugog čovjeka i za to je osuđen i zbog toga je bio u bjekstvu, to je nastavak one priče sakrivanja identiteta Saše Sinđelića, koji je na samom kraju postupka rekao kako i zašto je lagao upravo u ovoj zgradi – rekao je Jovanović novinarima.

Kako je naglasio, iako će uložiti žalbu, nema dilemu da će i drugostepeni sud odlučivati po istim diktatima.

– Kneževiću i Mandiću nije određen pritvor, a i da jeste, oni svakako ne bi išli. Čak bi moj advokatski savjet bio da ne idu u pritvor jer se u pritvor ne može ići nakon političkog saopštenja braće Đukanović – kazao je Jovanović.

Iz Demokratske Crne Gore su ocijenili da je prvostepena presuda Mandiću i Kneževiću potvrdila da princip nezavisnosti sudstva i sudija u Crnoj Gori ne postoji.

– Dok se Svetozar Marović slobodno smješka iz Beograda, a pravosudni organi ništa ne preduzimaju na rješavanju njegovog predmeta, dok stotine kriminalaca i onih koji su decenijama pljačkali narod slobodno šetaju ulicama, dok Agencija za sprečavanje korupcije ne postupa po prijavama poslanika i građana, dok tužioci štite kumove, prijatelje i rođake šefa mafije, pravosudni sistem Crne Gore donosi presude protiv opozicionih poslanika i osmišljava nove strategije djelovanja protiv opozicionih lidera, zloupotrebljavajući i uzurpirajući kompletan državni aparat, koji je postao alatka u rukama predstavnika vlasti. Prvostepenom presudom kojom se Andrija Mandić i Milan Knežević osuđuju na zatvorske kazne u trajanju od po pet godina sudovi su pokazali da ne odustaju od političkog pristupa u donošenju odluka i potvrdili da princip nezavisnosti sudstva i sudija u Crnoj Gori ne postoji. Nažalost, pravosudne institucije nisu uspjele da se otrgnu od partijskih direktiva i pristale su da budu mehanizam za aktivnosti usmjerene protiv opozicije – saopštile su Demokrate.

Iz te partije su istakli da osuđuju takvo ponašanje suda i sudija, koje predstavlja korak unazad od vladavine prava i pravne države kojoj stremimo.

– Nije ni čudo što po zvaničnim saopštenjima Ministarstva pravde više od polovine građana nema povjerenje u pravosudni sistem, a nakon novih obračuna državnog aparata sa opozicionim poslanicima taj procenat će biti još dramatičniji. Ako je po najstarijim definicijama pravda jednako postupanje u jednakim stvarima, nejednako u nejednakim i postupanje prema drugome kao prema sebi, onda su se pojedine sudije u Crnoj Gori potrudile da sudske institucije označe nepravednim. Zbog svega toga postaje jasno zašto građani ne vjeruju pravosudnom sistemu Crne Gore i ne vide sigurnost u njemu – navodi se u saopštenju Demokratske Crne Gore.

Naglasili su da se poslije svega ipak nadaju da će i u ovakvom zarobljenom sistemu privatizovanih institucija drugostepeni sud izreći oslobađajuću presudu opozicionim poslanicima.

– To bi bilo jedino logično rješenje poslije ovog skandaloznog procesa u kom je svjedok saradnik mijenjao iskaze na svakih 100 eura, a Svetozar Marović mijenjao lokacije poslije svakog novog miliona koji je oteo od građana Crne Gore – istakle su Demokrate.

Za funkcionera DF-a Nebojšu Medojevića Crna Gora je nakon izricanja ovakve presude postala prva država u svijetu u vlasništvu mafije.

– Kome nije bilo jasno, sad jeste. Mafija vlada, mafija sudi. A Don se sprda sa EU i SAD. Presuda mafijaškog suda je identična optužnici mafijaškog tužilaštva. Isti čovjek ju je diktirao i isti čovjek ju je pisao. Vladavina mafije – napisao je Medojević juče na svom fejsbuk nalogu.

I Prava Crna Gora je najoštrije osudila presudu liderima Demokratskog fronta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću.

– Podsjećamo da je optuženima u slučaju „Državni udar”, među kojima su i opozicioni lideri, presuđeno, između ostalog, i na bazi izjava specijalnog tužioca Milivoja Katnića, koji se svojevremeno pozivao i na „talik junački”, ali i na Boga kao svjedoka. Istovremeno, mogli smo vidjeti i apsurdne tvrdnje da su „opasnu terorističku grupu” činili „babe i đedovi” koji su navodni napad trebali da izvrše, između ostalog, praćkama, a oružje su sakrivali, kako reče tužilac, na dnu jezera – saopšteno je iz Prave Crne Gore.

U toj partiji smatraju da nakon izricanja zatvorskih kazni liderima Demokratskog fronta otpor režimu Mila Đukanovića mora ući u radikalnu fazu.

–U suprotnom, možemo svi stati u red za spuški zatvor kojim rukovodi DPS. Borba protiv tridesetogodišnjeg režima je postala borba za goli život i elementarnu slobodu. Prava Crna Gora ovu presudu doživljava kao otvoreni poziv na radikalne metode jer su očigledno sve granice pređene – piše u saopštenju.

U Demokratskoj srpskoj stranci smatraju da je presuda za takozvani državni udar skandalozan i primitivan čin nedostojan bilo kakvog tumačenja.

– Zbog ovakve presude, očekujemo da od sramote spomenik Valtazaru Bogišiću ispred Pravnog fakulteta u Podgorici, kao i simboli prava i pravde u Crnoj Gori već u toku dana nestanu i da nam uskoro kažu da su pronađeni u Tunguziji. U ovoj „polarnoj noći” crnogorskog pravosuđa, čija je tama mračnija i strašnija od onih u svjetskim zabitima, sudija Mugoša se u obrazloženju presude koristila insinuacijama, a ne dokazima – ukazali su iz DSS-a.

U toj stranci smatraju da je u crnogorskoj zbilji, nažalost, situacija mnogo mučnija.

– Zbog potrebe dodvoravanja svojim mentorima iz NATO-a, čija je jedina uloga da uništava, ubija i otima po svijetu, naši vlastodršci žele da pošalju na petogodišnje zatvorske kazne lidere najjačeg opozicionog saveza. Presuda koja bi morala da bude zasnovana na pravu i zakonu pretvara se u političku i daje se ideološka osnova kako su Rusi i Srbi pokušali čak i krvlju da spriječe Montenegro u njegovoj svijetloj atlantskoj budućnosti. Nažalost, političke i životne konsekvence jedne ovakve situacije mogu biti potpuno stavljanje van zakona bilo kakve drugačije, opozicione misli, a sve to je, u stvari, čista diktatura bez bilo kakve primjese zakona i demokratije. Naravno, sve zarad šačice ljudi na vlasti, kumovsko- rođački isprepletanih, koji žive „američki san” trošeći hiljade evra dnevno, dok stotine hiljada građana žive u bijedi i teškim radom – ako uopšte imaju mogućnost da rade– pokušavaju da prehrane porodicu.

Demokratska srpska stranka još jednom poziva da se što prije prekine sa cirkusom zvanim državni udar i da se, prije svega, sve pravne i političke snage usmjere na dobrobiti Crne Gore i njenih građana. Podsjetimo na staru izreku: Bolje sto krivih na slobodi, nego jedan nevini u zatvoru. U Crnoj Gori su na slobodu već pustili mnogo krivih, red je da se isto učini i sa nevinima – poručili su iz DSS-a.

Iz Radničke partije su ocijenili da je ovaj Dan pobjede nad fašizmom u Crnoj Gori obilježila mafija u vidu sramne presude „još sramnije sudije i vojnika mafije Suzane Mugoše”, zanoseći se da će ovakvom skandaloznom presudom pobijediti sve slobodne ljude koji su spremni da pruže otpor i pobune se protiv nezapamćene diktature nametnute od Mila Đukanovića i klike oko njega, koji silom drže vlast u Crnoj Gori.

– Mafija u Crnoj Gori koju predvodi Milo Đukanović treba da zna da ova presuda nije nikakva njihova pobjeda, nego samo početak njihovog kraja. Ona mora da izvede na ulice sve slobodne ljude koji neće da trpe ovakvo nasilje i iživljavanje mafije nad narodom i njihovim predstavnicima. Ovakva skandalozna presuda ne smije da zaživi jer to ne bi bila samo presuda Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću i drugim nedužnim ljudima zbog farse zvane državni udar, nego bi to bila presuda crnogorskom narodu i državi. Ako nam je afera „Koverta“ jasno pokazala kako i na koji način se kupuju izbori i kako se prekraja izborna volja naroda, tako nam je ovo današnje izricanje sramne presude opozicionim političarima pokazalo kako se zloupotrebom zarobljenih institucija na silu vlada državom i narodom. Zato je sad potpuno sazreo trenutak da ulice u Podgorici ispred najvažnijih državnih institucija budu preplavljene slobodnim građanima i da konačno srušimo režim i diktatora Mila Đukanovića i da ga zajedno sa njegovim slugama i poslušnicima zbacimo sa leđa naroda – saopštili su iz Radničke partije.

Srpski narodni pokret „Naši” najoštrije osuđuju sramnu presudu Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, kao i ostalim optuženima u montiranom slučaju za aferu „Državni udar“.

– Mafijaški režim Mila Đukanovića proglasio je krivim lidere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića u montiranom procesu poznatom kao „Državni udar“ i osudio ih na po pet godina zatvora.

Progon Srba u Crnoj Gori dostiže svoju kulminaciju u kojoj ljudska prava za Srbe praktično i ne postoje. Separatističko-kriminalne strukture koje shvataju da se njihovoj vladavini bliži kraj pokušavaju da na ovaj način zaplaše sve građane i uguše svaki vid otpora. SNP „Naši” poziva sve građane u Crnoj Gori da se uključe u svaki vid protesta i građanske neposlušnosti kako bi konačno sa vlasti bio srušen Milo Đukanović i njegova mafijaško-separatistička kamarila – piše u saopštenju SNP „Naši”.

VJ.DAMJANOVIĆ
Ljudi, da li je ovo moguće?
Predstavnik pokreta „Odupri se” Džemal Perović prokomentarisao je presude optuženima u predmetu „Državni udar” riječima: Ljudi, da li je ovo moguće?!

– Znači ako odeš nedje i imaš dovoljno vremena, pored planiranih posjeta, pa još obaviš i neki kontakt koji nije bio u planu posjete, KRIV SI! Jer ih je sud ocijenio „kao dio konspirativnosti”! Aaaa, nema konspirativnosti u pravnoj državi Crnoj Gori – napisao je Perović na svom fejsbuk profilu.


Milić:Pravda je poginula
Branka Milić je ocijenila da je pravda juče poginula u Podgorici.

– Sada, nakon što je pročitana prvostepena presuda, koja se temelji na laži i insinuacijama, želim da javno ponovim: Ovi koji mene danas nevinu osudiše i koji svu ovu besramnu laž uvijenu u presudu iznesoše, stari su prijatelji sa ratišta. Prevashodno mislim na Katnića, Miliku Čeka Dačevića, Mirka Velimirovića, a preko njih za svoj prljavi posao angažovaše Milana Pavasovića i ostale. Nadam se da ću živjeti dovoljno dugo da dočekam da zamijenimo mjesta i uloge – istakla je Branka Milić.


SNP:Zarobljene institucije
Današnja prvostepena, osuđujuća presuda sudskog vijeća liderima DF-a, izrečena od strane sudije Mugoše, pokazuje da su crnogorske institucije zarobljene, a da se naše društvo nalazi u velikim problemima, smatraju u Socijalističkoj narodnoj partiji.

– SNP izražava najoštriji protest protiv ovakvog načina završetka ovog farsičnog procesa.

Kakva god da je presuda donesena u ovom slučaju, tzv. državnog udara, pravda i pravični proces suđenja su poraženi, a udaren je šamar ukupnom crnogorskom pravosuđu. U ovom politički obojenom i montiranom procesu, na svjetlo dana izašli su nesposobnost, površnost i poslušnost predstavnika crnogorskog pravosuđa. Ova, slobodno možemo reći, lažna i montirana optužnica pokazala je namjeru nekih neodgovornih ljudi da nas u Crnoj Gori posvađaju, najprije među sobom, a onda i da se pokuša optužiti Srbija i Rusija.

Ovu završnu fazu privatizacije crnogorskih institucija smislili su, zna se, više nego poznati nalogodavci. A glavne uloge pukih izvršilaca prihvatili su se Katnić, Čađenović, Mugoša, Savić, i njihova imena u budućnosti neće biti pominjana sa respektom nakon ovih početničkih i zlonamjernih poteza – saopštili su iz SNP-a.

Kako su istakli, sa lažnim svjedocima Sinđelićem i Velimirovićem ovaj proces je od starta predstavljao farsu, ali su se svi zdravomisleći ljudi nadali da se neće ići ovoliko daleko.

– Očigledno je da je ovaj politički montiran proces smišljen sa namjerom da skrene pažnju i podigne tenzije u izbornom danu, ali i da odagna misli običnog naroda od katastrofalne ekonomsko-socijalne situacije, u kojoj se nalazi većina ljudi. Kriminalci i šverceri narkotika se oslobađaju zbog tehničkih grešaka, a izabranim predstavnicima naroda se sudi. Pritom se plaćaju, od narodnih para, milionske odštete za tzv. duševne bolove pripadnika kriminalnih grupa i za to niko ne odgovara. U međuvremenu, ovakvi pravosudni kadrovi dobijaju stanove i kredite po povlašćenim uslovima. Što se prije aktuelna vlast osvijesti i shvati da su promjene ovog nakaradnog sistema vrijednosti neminovne i da se zarobljene institucije moraju osloboditi, to će biti bolje svima u Crnoj Gori. U suprotnom, podjele u društvu će biti sve jače, društvo će stagnirati, a mi teško da ćemo dostići one evropske vrijednosti kojima težimo i ostaćemo taoci jedne otuđene i autistične grupacije crnogorskih vlastodržaca – upozorili su iz SNP-a.


Sunovrat pravde
Udruženje boraca ratova od 1990.godine, na čelu sa predsjednikom Radanom Nikolićem, ocjenjuje presudu Višeg suda u Podgorici u slučaju tzv. državnog udara kao neviđeni sunovrat pravde, odnosno politički čin bez presedana sračunat da se, na osnovu naručenog lažnog svjedočenja jednog kriminalca i jednog ubice –psihopate, iz političkog života eliminiše prosrpska opozicija osudom njenih lidera Andrije Mandića i Milana Kneževića i krajnje zaoštre odnosi zvanične Crne Gore sa Rusijom i Srbijom.

– I sve to po narudžbi NATO država i njihovog bespogovornog poslušnika – predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, o čemu svjedoči tvrdnja iz presude Višeg suda da je, pored nasilne promjene vlasti, cilj navodnih zavjerenika bio da se spriječi ulazak Crne Gore u NATO, kao i namjerno plasiranje presude na Dan pobjede nad fašizmom, koji je i Dan Evrope, u kojoj zadnjih godina, umjesto antifašizma, cvjetaju najgori vidovi neprijateljstva prema srpskom narodu na prostorima bivše SFRJ – genocid i fašizam.

Kako u Crnoj Gori faktički nema podjele vlasti i nezavisnog sudstva, već je sva vlast u rukama predsjednika Đukanovića, Udruženje ga upozorava na odgovornost za krajnje opasnu destabilizaciju Crne Gore u slučaju pokušaja hapšenja i slanja na izdržavanje zatvorske kazne Mandiću i Kneževiću prije provjere pravne valjanosti presude Višeg suda podnošenjem na istu mogućih pravnih ljekova.

Nadamo se da je predsjedniku Đukanoviću jasno u kakvo su stanje presudom Višeg suda u Podgorici stavljena elementarna prava trećine građana Crne Gore koji glasaju DF, čiji su lideri osuđeni Mandić i Knežević, pa ga pozivamo da povuče ručnu, kako kola mira i bezbjednosti u Crnoj Gori ne bi nepovratno pošla niza stranu – saopštili su iz Udruženja boraca ratova od 1990. godine.


Za ambasadu SAD istrijski dan
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori ocijenila je da je 9. maj 2019. godine istorijski dan za vladavinu prava u Crnoj Gori.

– Sud je proglasio 14 ljudi krivima za neuspjeli državni udar, uključujući i dva zvaničnika ruskog GRU. Transparentno i otvoreno suđenje je bitan korak naprijed za vladavinu prava, i šalje snažnu poruku o nedopustivosti pokušaja da se podrije demokratija – navodi se u tvitu američke ambasade.


Sudstvo otporno na sve pritiske
Presudu optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine prokomentarisali su i iz Vlade Crne Gore.

– Crna Gora je još jednom pokazala da njena državnost i nezavisnost počivaju na čvrstim temeljima vladavine prava, koje niko ne može i neće moći uzdrmati. Sudstvo je pokazalo privrženost ustavnoj poziciji samostalnosti i otpornosti na svaku vrstu pritiska i spoljnih uticaja – ocijenjeno je na zvaničnom tviter nalogu crnogorske vlade.

Kako su dalje naveli, Crna Gora kao članica NATO-a pokazuje da je nepokolebljiva na putu integracija i zaštite evropskih vrijednosti i standarda.


Inkvizitorski sud
Iz Građanskog pokreta Nova ljevica ocijenili su da je presudu Mandiću i Kneževiću donio prvi inkvizitorski sud u modernoj Evropi

– Bez dokaza, politički motivisan, vođen kriminalnim interesima pojedinaca iz sudske, izvršne i zakonodavne vlasti i njihovih nalagodavaca, današnjom presudom Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću ozvaničen je početak rada prvog modernog inkvizitorskog suda u Evropi. U današnjoj Evropi, pred njenim očima, u Crnoj Gori je i zvanično počeo lov na vještice. Ovaj inkvizitorski sud je danas donio presudu u maniru i u skladu sa zvaničnom definicijom one iz srednjeg vijeka: „Inkvizicija djeluje brzo, potčinjava joj se svjetovna vlast, u samom procesu nema advokatskih rasprava i obrazloženja”.

Ovaj postupak je jasna poruka svim građanima i političarima da svako može biti žrtva inkvizicije, bez dokaza i mogućnosti odbrane, i zato zahtijeva zajednički odgovor i obavezuje na akciju čitavu opoziciju i slobodne i hrabre građane, borbu za slobodu do konačnog oslobođenja. Svi zajedno, bez obzira na političku opredijeljenost, vjeru ili naciju. Ovo više nema veze sa DF-om, ovo se tiče svakog građanina Crne Gore i ovo je trenutak kada moramo odlučiti da li ćemo da pristanemo da budemo robovi ili slobodni građani – saopštio je lider GP Nova ljevica Saša Mijović.


Ristić optužuje Mila za ubistva
Nakon izricanja presude u kojoj je prvostepeno osuđen na sedam godina zatvora, Nemanja Ristić je za fejsbuk TV La nouvelle vauge izjavio da je takvu presudu i očekivao.

– U međuvremenu sam obavijestio određene inostrane organe o švercu narkotika pod kontrolom porodice Đukanović, tako da se nadam da će to uroditi plodom i da će uskoro doći do velikih zaplena. Informisao sam ih i da je Milo Đukanović naručilac mnogih ubistava, a najpoznatija su likvidacije Pavla Bulatovića, Jovana Ilije Pavlova, Zoreta Ilijeva (Bugarska) i mnoga druga. Moje mišljenje je da je ovo tek otvaranje Pandorine kutije... Početak kraja. Svako dobro od Gospoda želim porodici Đukanović. Kako se priča, Donald Tramp je izdao direktivu CIA, FBI i DEA da se pozabavi braćom i da se njihov slučaj riješi jednom zasvagda – kazao je Ristić.


Hant:Moskva mora prestati sa napadima
Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Džeremi Hant smatra da je presuda dvojici ruskih obavještajnih oficira zbog neuspjelog pokušaja državnog udara u Crnoj Gori „još jedan primjer nečuvenih pokušaja Rusije da naruši evropsku demokratiju”.

– Podgorički Viši sud osudio je danas ruskog državljanina Eduara Šišmakova na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, a ruskog državljanina Vladimira Popova na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina za ista krivična djela u slučaju „Državni udar”. Rusija je velika zemlja i mora postojati bolji put od ovog – naveo je Hant, a na Tviteru prenijela Ambasada Velike Britanije u Crnoj Gori.

Kako je naveo, neuspjeli pokušaj državnog udara u Crnoj Gori predstavlja jedan od najdrskijih primjera kako Rusija pokušava da podrije evropsku demokratiju.

– Ovaj bezobzirni pokušaj GRU da se umiješa u crnogorske parlamentarne izbore i podrije crnogorsku kandidaturu za članstvo u NATO-u je samo još jedan primjer kako se destabilizujuće i agresivno Rusija ponašala tokom protekle decenije – naveo je Hant.

On je dodao da se do današnje osuđujuće presude dvojici ruskih obavještajnih oficira koji su odgovorni za planiranje ovog državnog udara stiglo kroz pravni process čija transparentnost je bez presedana u Crnoj Gori.

– Suočene sa mnoštvom dokaza, tvrdnje Rusije da su ova dva čovjeka sakupljali materijal za članak o ruskom vojnom prisustvu u regionu tokom Prvog svjetskog rata su se pokazale kao apsurdne. Rusija je velika zemlja i suštinski dio evropske civilizacije. Moskva mora prestati sa napadima koji podrivaju teritorijalni integritet i demokratske procese u zemljama koje su joj susjedi, kao i u drugim suverenim državama. Velika Britanija poziva Rusiju da izabere drugačiji put – da podržava bezbjednost Evrope, poštuje međunarodni sistem zasnovan na pravilima, zahvaljujući kojem su naša društva sigurna, kao i da radi zajedno sa nama da bismo bili na nivou zajedničkih odgovornosti koje imamo kao stalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija – naveo je Hant.


Pravosuđe palo na velikom ispitu
U Ujedinjenoj Crnoj Gori smatraju da je Crnogorsko pravosuđe palo na velikom ispitu. Kako su istakli iz te stranke, odlučujući u procesu takozvanog državnog udara, odlučuju o Crnoj Gori, o našoj budućnosti, o životu sa smislom ili o produžetku hajke i hajkanja koje smo kao zajednica započeli vijek unazad i, nažalost, nikada prekinuli.

– Da smo demokratska zemlja, bilo bi nedopustivo da se političari obraćaju sudijama nakon izricanja presude. Ipak, radi se o istorijskom raskršću na kojem osjećamo obavezu da kao ljudi, u teškim vremenima neslobode i diskriminacije, branimo istinu, iskreno brinući o danima i godinama koje su pred nama.

Dokazani krivci, kriminalci okorelog kova, danas su na slobodi. Narko-bosovi su u sudskim postupcima oslobađani odgovornosti i krivice za očigledne kriminalne radnje jer je država bila i ostala slaba da dokaže očigledno. Ubice i zlikovci su ugledni građani naše Crne Gore i gospodare izdijeljenim atarima podzemlja, nadzemlja, primorja i sjevera. Pojedini policijski i ANB službenici koji su obrukali svoj poziv i profesiju uživaju u blagodetima kontrolisanog šverca svega i svačega. U takvim okolnostima porota, a porota su svi građani Crne Gore, ne vjeruje u pravdu i pravična suđenja.

Sudije, ali i političari koji imaju uticaja na sudije, moraju biti svjesni činjenice da se snaga sudstva i države ne dokazuje u političkim procesima. Prvostepene presude poslanicima Mandiću i Kneževiću, Mihailu Čađenoviću i državljanima Srbije skandalozne su, drakonske i inspirisane nekom vrstom mržnje, lične ili kolektivne. Vijeće sudije Mugoša nije očigledno sudilo po pravdi i istini, nego osvetnički.

Ubijeđeni smo da će svaka sljedeća sudska instanca, čak i u besudnoj Crnoj Gori, osporiti i oboriti ovu prvostepenu presudu. Ubijeđeni smo da će optužene kolege opozicionari naći snage i političke mudrosti da se političkim sredstvima i uz podršku neostrašćene javnosti izbore sa ovom nepravdom i tako političku presudu obesmisle političkom akcijom.

Da su naši sudovi bili ovako ekspeditivni i da su ovako presuđivali u slučajevima najtežih oblika kriminala, Crna Gora bi danas bila srećna i izabrana država.

Sudije moraju znati da smo cijeli proces pratili javno, da smo danas svi čuli sve, da je utisak javnosti u potpunoj suprotnosti sa izrečenim kaznama, da je ovim javnost potcijenjena, a sudovi, nesumnjivo, danas sa mnogo manjim ugledom nego čak i do sada.

Ako se ne možemo pouzdati u sudijsku pravdu, obavezni smo da se pouzdamo u vlastitu mudrost, pa i političku. Ako budemo radili ono što vlast ne očekuje, ako se bude postupalo suprotno od njihovih pretpostavljenih želja, spasiće se Crna Gora i ubrzo uvesti ljudska i božanska pravda umjesto hajkanja, osvetništva i političkog progona – saopštili su iz Ujedinjene Crne Gore.
Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za lokalne i parlamentarne izbore koji će biti održani 30.08.2020.godine.

Lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Parlmentarni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Parlamentarni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"