Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Vučićevom poslaniku dali 1,5 miliona eura kredita * Đikanović na Milovom fakultetu zaradio 3.700 * Nova većina sjutra smjenjuje Jokića * Iz Ćehotine izvadili tonu mrtve ribe * "Furija" nepremostiva prepreka, za bronzu sa Britanijom * Poznato šest finalista * Srpski generali i oficiri na kosovskim optužnicama
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 07-07-2019

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Mladen Bojanić, bivši predsjednički kandidat:
– Tužilaštvo je još jednom pokazalo da radi u interesu Mila Đukanovića.

Vic Dana :)

Fata dolazi kući naveče, a Mujo ljut čeka u kuhinji večeru, pa je odmah s vrata napadne:
- A đe s’ ti dosad, bona?
Fata digne nos:
- U salonu ljepote, bolan!
Mujo je pogleda:
- I šta, opet ne radi?

- Zašto plavuša stoji pred ogledalom zatvorenih očiju?
- Da vidi kako izgleda kad spava...

Sretne Mujo Hasa:
- Priča se da si se oženio?
- Da, oženio sam se.
- A zašto? - Pa nije mi se sviđala hrana u menzama.
- I? Sada?
- Sada mi se sviđa.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2019-06-30 NACIONALNA AVIO-KOMPANIJA ODBILA DA DOSTAVI „DANU” DOKUMENTACIJU O ISPLATAMA PREDRAGU MARKOVIĆU
Otpremninu od 10.000 Duškovom sinu proglasili za tajnu
Duško i Predrag Marković Otpremninu od 10.000 Duškovom sinu proglasili za tajnu Predrag Marković, sin predsjednika Vlade Crne Gore, dobio je otpremninu nakon što je podnio ostavku na poziciju komercijalnog direktora Montenegroerlajnza i bio je u obavezi da je prijavi Agenciji za sprečavanje korupcije, a to nije uradio U odbijajućem rješenju, iz Montenegroerlajnza su naveli da „Danu” ne mogu dostaviti rješenje o isplati otpremnine premijerovom sinu, uz obrazloženje da bi se „objavljivanjem ove informacije značajno ugrozila privatnost i druga lična prava pojedinca”
Uprava Montenegroerlajnza (MA) odbila je da dostavi „Danu” rješenje o isplati otpremnine bivšem komeracijalnom direktoru i članu Odbora direktora avio-kompanije Predragu Markoviću, sinu predsjednika Vlade Duška Markovića, uz obrazloženje „da bi objavljivanje takvog podatka ugrozilo njegovu privatnost”. Markoviću je 2016. godine nacionalna avio-kompanija isplatila oko 10.000 eura otpremnine, nakon što je on podnio ostavku na javnu funkciju, pouzdano saznaje „Dan”. Premijerov sin, koji je tada bio funkcioner, u kartonu mjesec po prestanku funcije nije prijavio promjenu imovine Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) iako je bio dužan da to uradi. Premijerov sin prekršio je Zakon o sprečavanju korupcije jer je njime propisano da se uvećanje imovine veće od 5.000 eura mora prijaviti nadležnom organu, odnosno ASK. Takođe, dužan je bio i godinu po prestanku funkcije da dostavi podatke o imovini, što je učinio, ali otpremninu u izvještaju nije pominjao. Izvršni direktor nacionalne avio-kompanije Živko Banjević u rješenju kojim je odbio da „Danu” dostavi odluku o isplati otpremnine Markoviću, koji je obavljao i funkciju koordinatora za rad predstavništva u inostranstvu, navodi da bi se objavljivanjem rješenja o isplati otpremnine značajno ugrozila njegova privatnost i druga lična prava. Rješenje o isplati otpremnine Markoviću 2016. godine potpisao je tadašnji izvršni direktor MA Zoran Kostić, koji sada obavlja funkciju generalnog direktora Direktorata za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja. „Dan” je još 11. februara dostavio nacionalnoj avio-kompaniji zahtjev za slobodan pristup informacijama tražeći dostavljanje rješenja o isplati otopremnine Markoviću ili omogućavanje uvida u rješenje. Odbijajuće rješenje Montenegroerlajnza uslijedilo je 2. aprila.
– Postupajući po predmetnom zahtjevu ovaj organ je našao da tražena dokumentacija – informacija, sadrži ograničenje za pristup informaciji, u smislu člana 14, stav jedan Zakona o slobodnom pristupu informacijama, kojim je utvrđeno da organ vlasti može ograničiti pristup informaciji ili dijelu informacije, ako je to u interesu zaštite privatnosti od objelodanjivanja podataka predviđenih zakonom kojim se uređeuje zaštita podataka o ličnosti. Naime, poštujući član 2, stav 2 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u kome stoji da se lični podaci ne mogu obrađivati u većem obimu, nego što je potrebno da bi se postigla svrha obrade, niti na način koji nije u skladu sa njihovom namjenom, kao i odredbe člana 10, stav jedan ovog zakona koji propisuje da se obrada ličnih podataka može vršiti po prethodno dobijenoj saglasnosti lica čiji se lični podaci obrađuju, ovaj organ vlasti je našao da bi se objavljivanjem ove informacije značajno ugrozila privatnost i druga lična prava pojedinca, te stoga odlučio da predmetni zahtjev treba odbiti – piše u rješenju koje je potpisao Živko Banjević.
Na odbijajuće rješenje nacionalane avio-kompanije dostavili smo Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama žalbu 22. aprila, na koju se ovaj organ još nije izjasnio, uprkos tome što im je davno istekao zakonski rok od 15 dana.
Predragu Markoviću je otpremnina isplaćena 2016. go­di­ni kada je MA za­bi­lje­žio re­kor­dan mi­nus u po­slo­va­nju od 11,4 mi­li­o­na eura. On je tada podnio ostavku u ovoj kompaniji, a za­po­slio se pola godine kasnije u Kon­tro­li le­te­nja Sr­bi­je i Cr­ne Go­re (SMAT­SA), Ter­mi­nal­noj kon­tro­li Pod­go­ri­ca, di­je­lu stra­nog dru­štva. Mar­ko­vić je za­po­slen na po­zi­ci­ji spe­ci­ja­li­sta za eko­nom­sko-fi­nan­sij­ske po­slo­ve od 8. ma­ja 2017. godine i to na neo­d­re­đe­no vri­je­me. Ostaje nejasno da li je Marković morao vratiti otpremninu i je li to učinio, jer je zakonska obaveza da se to uradi ukoliko se lice nakon odlaska iz državne uprave u roku od dvije ili pet godina ponovo zaposli u državnom organu. Ni ovu informaciju nijesmo mogli provjeriti jer nam je od nadležnih uskraćena dokumentacija, kao i odgovori na pitanja.
„Dan” je 2017. godine pisao da je Pre­drag Mar­ko­vić ku­pio je stan od 98 kva­dra­ta u užem di­je­lu Pod­go­ri­ce, či­ja je vri­jed­nost na tr­ži­štu naj­ma­nje 100.000 eura. Ne­kret­ni­na je na Mar­ko­vi­će­vo ime u ka­ta­stru upi­sa­na 18. sep­tem­bra te godine. Pre­mi­je­rov sin po­sje­du­je i po­slov­ni pro­stor od 102 kvadrata u zgra­di „Če­le­bić” na Kru­šev­cu. Pre­ma po­da­ci­ma iz imovinskog kartona, Marković je u 2015. go­di­ni bio član Od­bo­ra di­rek­to­ra i ko­or­di­na­tor za rad pred­stav­ni­šta­va u ino­stran­stvu, gdje je za­ra­đi­vao oko 1.400 eura. Ka­sni­je je ime­no­van za ko­mer­ci­jal­nog di­rek­to­ra MA, da bi u av­gu­stu 2016. pod­nio ostav­ku na tu funk­ci­ju.
M.M.KRGOVIĆ

Ćute skoro tri mjeseca
– U rješenju kojim se odbija zahtjev za slobodan pristup informaciji, između ostalog, navodi se da istom ne može biti udovoljeno iz razloga primjene člana 14 stav 1 Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Takođe, prvostepeni organ se poziva i na član 2 stav 2 i član 10 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Razlozi koje navodi Montenegroerlajnz za odbijanje zahtjeva od 2. aprila su neosnovani. Naime, prvostepeni organ se samo dijelom pozvao na član 14 Zakona o slobodnom pristupu informacijama, koji garantuje zaštitu privatnosti, pritom ispušta da je Predrag Marković dobio otpremninu kao javni funkcioner. Takođe, prvostepni organ svjesno zanemaruje činjenicu da se radi o licu koje je sin predsjednika Vlade Crne Gore, i da ne postoje drugi razlozi, ova činjenica bi bila dovoljna da preovlada javni interes da takva informacija bude dostupna i objavljena.
Takođe, neosnovano je i pozivanje na član 2 stav 2 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti jer se ovdje ne radi prvenstveno o obradi podataka o ličnosti, pa da se utvrđuje obim, svrha i namjena, već o informaciji od javnog interesa. Zbog toga je i neosnovano pozivanje i na član 10 tog zakona jer za tu informaciju nije potrebna saglasnost lica o kome se radi. Naprotiv, ovdje se radi o podatku od javnog interesa i značaja.
U konačnom, da postoje razlozi na koje se poziva Montenegroerlajnz, onda bi se morali pozvati na član 24 Zakona o slobodnom pristupu informacijama i ograničiti pristup samo dijelu informacije, a ne čitavoj informaciji – navedeno je u žalbi koju smo dostavili Agenciji za slobodan pristup informacijama, još 2. aprila, a koja do danas nije razmatrana.

Ne odgovaraju i prebacuju odgovornost
Predrag Marković nije odgovarao na telefonske pozive i SMS „Dana”. Takođe, odgovori su izostali i iz Kontrole letjenja Crne Gore i Srbije, gdje je trenutno zaposlen. Pitanja smo uputili 29. maja. Markovića smo pitali zašto otpremninu nije prijavio ASK i na osnovu čega mu je isplaćena, kao i da li je vratio nacionalnoj avio-kompaniji jer se nedugo nakon ostavke ponovo zaposlio. Takođe, na telefonske pozive nije odgovarao ni izvršni direktor MA Živko Banjević. Bivši izvršni direktor Zoran Kostić, koji je potpisao rješenje o isplati otpremnine Predragu Markoviću, u telefonskom razgovoru nam je kazao da nam on ništa ne može reći o isplati otpremnine, te da se obratimo nadležnom organu jer on više ne radi u MA. Dodao je da je isplata vjerovatno bila u skladu sa pravilnikom, te da tu nema ništa sporno.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za lokalne i parlamentarne izbore koji će biti održani 30.08.2020.godine.

Lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Parlmentarni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Parlamentarni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"