Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Za poslovni prostor Milovog partnera dali 1,7 miliona * OEBS da se uključi u izborne reforme * Duže od tri godine rješavaju 4.400 predmeta * Za „Carine“ optužili i Mugošine savjetnike * Za poslovni prostor Milovog partnera dali 1,7 miliona * Austrija na nogama zbog Putina * Probušene čarape
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 19-08-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
MOMČILO VUKSANOVIĆ, PREDSJEDNIK SNS-a :
Iz najavljenog djelovanja vlasti može se naslutiti da kroz izmjene zakona slijede napadi na Mitropoliju crnogorsko-primorsku i eparhije SPC. Međutim, ubijeđen sam da će to biti uzaludan pokušaj.

Vic Dana :)

Moja žena stavila telefon da joj se otključava na prepoznavanje lica. Skinula šminku i sad ga nosi na dekodiranje.

Prva žena na Mjesecu :
- Hjustone, imamo problem!..
- Šta je??
- Nema veze, ništa....
- Šta je problem??
- Ništa!!
- Molim te reci nam šta je problem?!..
- Znaš ti dobro šta je problem!!!!!

Pitaju plavušu koliko ima godina.
- Ma ne znam, to se stalno mijenja!

Kaže plavuša plavuši:
- Počela sam da sumnjam u svog muža, mislim da mi zadnje dijete nije njegovo...

Plavuša se jada prijateljici:
- Ah, trebam se naći s dečkom, ali sam potpuno zaboravila jel u 8:30 ili u 3:80!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Balkan VLADA RS STAVILA VAN SNAGE IZVJEŠTAJ KOMISIJE O SREBRENICI Traže istinu o stradanju Srba u Sarajevu U cilju istinitog sagledavanja događaja u Srebrenici i srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, Vlada RS formira nezavisnu međunarodnu komisiju koja će na nepristrasan način utvrditi stradanja svih naroda
Vlada Republike Srpske stavila je van snage izveštaj Komisije za istraživanje događaja u Srebrenici i oko nje od 10. do 19. jula 1995. godine. Saopštila je da formira nezavisnu međunarodnu komisiju koja će sačiniti izveštaj o stradanju Srba u Sarajevu, kao i komisiju koja će utvrditi stradanja svih naroda na području srebreničke regije.
Izveštaj koji je stavljen van snage sačinjen je u Banjaluci u junu 2004. godine i 15. oktobra 2004. godine, a takođe je stavljen van snage zaključak Vlade Republike Srpske sa 16. posebne sjednice održane 29. oktobra 2004. godine, prenijela je Radio-televizija Republike Srpske.
U cilju istinitog sagledavanja događaja u Srebrenici i srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, Vlada RS formira nezavisnu međunarodnu komisiju koja će na nepristrasan način utvrditi stradanja svih naroda na području srebreničke regije u periodu od 1992. do 1995. godine, navodi se u saopštenju.
Sastav i zadaci Komisije odrediće se posebnim rješenjem, piše u saopštenju emitovanom nakon posebne sjednice Vlade.
Vlada Srpske navodi da, u cilju objektivnog i nepristrasnog načina utvrđivanja stradanja Srba u Sarajevu, a zbog toga što Vlada Federacije BiH nije ispunila nalog Doma za ljudska prava BiH, formira nezavisnu međunarodnu komisiju koja će ispitati i sačiniti izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine.
– Zadužuje se Ministarstvo pravde da u roku od 60 dana pripremi metodologiju rada i predloži Vladi sastav komisija iz prethodnih tačaka. Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja – navedeno je u zaključcima Vlade RS.
Nakon razmatranja informacije o izveštaju Komisije o događajima u Srebrenici i oko nje, na sjednici Narodne skupštine RS 14. avgusta, van snage je stavljen i izvještaj radne grupe Vlade RS donesen 30. marta i 30. septembra 2005. za sprovođenje zaključaka iz konačnog izvještaja Komisije za Srebrenicu sa svim prilozima, i u vezi s tim zaključak Vlade od 31. marta. 2005. godine.
Srbi da izađu s jasnim ciljem
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je vrijeme da Srbi izađu s jasnim političkim, nacionalnim programom i zahtjevima koji bi mogli da budu njihov cilj u ovom vijeku, za razliku od prethodnog, koji je, kaže, za Srbe bio katastrofalan vijek.
– Međunarodne okolnosti su se promijenile – kaže Milorad Dodik u intervjuu Tanjugu.
Dodik napominje da ne misli na promjene američkog ili nekog drugog međunarodnog stava, mada se i tu, kako kaže, nešto mijenja, već na činjenicu da, recimo, u proteklih 20 godina Dejtonski sporazum nije poštovan, da su umanjena prava Republike Srpske, da je položaj naših sunarodnika u okolnim zemljama težak i, konačno, da je Srbima sada već dosta svih poniženja.
– Vrijeme krajem devedesetih godina i loš period srpskog naroda je prošao. Moramo da se izdignemo iznad toga i da kažemo: Da, ovdje smo stali, dovde smo došli, šta je to što želimo da uradimo da nama bude bolje? – uvjeren je predsjednik RS i dodaje – A ne ovako pocijepani na srpski nacionalni i državni korpus, zaokupljen stalno nekim rješenjima, da li Kosovo, da li Republika Srpska, da li ’vamo, da li tamo, bez jasnoga putokaza kud idemo.
Međutim, Dodik ističe, prvo – razgraničenje.
Nećemo praviti bodljikave žice
– Zašto razgraničenje? Zato što svi narodi oko Srba, a Srbi su im donosilac slobode kroz istoriju, pokušavaju da svoju nacionalnu i državnu gradnju isključivo obavljaju na antisrpskoj politici. Od Hrvatske do, evo, Bošnjaka ovdje u Bosni, do Albanaca na Kosovu, pa i Crnogoraca u Crnoj Gori, pa i Makedonaca, koji osporavaju pravo našoj Crkvi tamo da egzistira, i mnogo čega drugog – objašnjava Dodik.
Pošto je to tako, Dodik kaže, da je onda najbolje da se razgraničimo.
– To ne znači da ćemo mi napraviti bodljikave žice na našim ogradama. Ne, mi samo hoćemo da afirmišemo naše interese. Znači, Republika Srpska, Srbija, četiri opštine Kosova, reintegracija srpske politike i nacionalnih interesa u Crnoj Gori – tumači Dodik pojam razgraničenja kako ga on vidi.
Predsjednik Srpske kaže da zato podržava ideju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ali dodaje da se on istovremeno zalaže i za razgraničenje u Bosni i Hercegovini.
– Republika Srpska treba da nastavi da se bori za svoj pun državni kapacitet. Ja verujem u tu ideju, bez obzira na neke koji bi se, možda, sada podsmješljivo nasmijali tome. Ja vjerujem, jer nekako osjećam taj puls naroda ovdje, koji naprosto nije prestao da vjeruje u tu mogućnost i da ono što nas je kao nevrijeme snašlo, kao to nevrijeme treba da prođe i da će doći vrijeme da mi možemo da se pozicioniramo – kaže Dodik.
To da je ideja o razgraničenju, koju je, kao lični stav, iznio predsjednik Vučić, u Srbiji naišla na žestok otpor opozicije, Dodik objašnjava konstatacijom da je jedna od boljki srpskog naroda u cjelini da urušava svaki svoj autoritet. Institucionalni i lični.
– Nema moćne nacije u svijetu bez jakog lidera. A Srbi kao da uporno sve ovo vrijeme pokušavaju da sve svoje lidere, ili one kojima je data prilika da budu lideri, nekako osporavaju ili sami uništavaju. Đinđić je postao veliki državnik tek kad je sahranjen, a prije toga šta nismo mogli da čujemo o njemu – primjećuje predsjednik Srpske.
On dodaje da je jedan dio koncepta međunarodne zajednice da vlada dugoročno ovim prostorom to da urušava lidere i institucije.
– Čim se vi dignete sa snagom u svom narodu, više od onog što stranci misle da je dozvoljeno, oni će krenuti da vas urušavaju. I da time urušavaju institucije. Prema tome, ta priča je potrebna i mi se moramo okupiti oko tog nekog autoriteta. Često ste mislili da je to u okviru SPC, ali vidimo da neki osporavaju i patrijarha. Osporavaju sve što dolazi kao istinski proces traženja i pozicioniranja nacije i naroda – navodi Dodik.
On se, u tom kontekstu i uz konstataciju da gaji veliko poštovanje prema Crkvi kao „ključnom elementu srpskog identiteta“, osvrnuo na, prema njegovom mišljenju, veoma ozbiljan, napad na Aleksandra Vučića, koji je, zbog ideje predsjednika Srbije o razgraničenju s Albancima, upućen iz Dečana.
– Nemam namjeru da držim nikom predavanja, i naravno da imam i saosjećanje i empatiju, kako god bi to trebalo da se nazove, prema našim ljudima koji ostaju ili su negdje daleko izvan granica Srbije. Ali, da sada jedna patetična priča o četiri monahinje treba da bude isključivi faktor srpske nacionalne državne politike, to govori da je Srbija demokratsko društvo, u kome je sloboda mišljenja daleko više izražena nego što mnogi žele da priznaju samoj Srbiji – kaže Dodik.
Srbija će, uvjeren je, uspjeti da zaštiti svoje interese ukoliko se Vučić održi kao državnik, a ne samo kao političar, a državnik, ističe, „mora da donosi odluke koje će se možda u tom trenutku proglasiti neshvatljivim ili nekako drugačije, ali koje će biti donijete isključivo u korist srpskog državnog i nacionalnog interesa“.
Njemačka šampion u mijenjanju granica
Na pitanje kako vidi stav kancelara Angele Merkel da nema promjene granica na Balkanu i da li se on odnosio na Republiku Srpsku ili na Kosovo, ili na oboje, Dodik kaže, da prvo valja reći da je Njemačka „šampion u mijenjanju granica„ i da je upravo ona „detonirala promjenu granica u bivšoj Jugoslaviji“.
– Njemačka tog vremena pod Genšerom upravo je bila ključni faktor da se otpočne rat i da se ratuje u bivšoj Jugoslaviji, zato što je kroz svoj evropski projekat, kako su oni to zvali, zahtijevala da se priznaju Slovenija i Hrvatska kao nezavisne države, o čemu nije bilo nikakvih unutrašnjih dogovora, i kad su to učinili, rat je mogao da počne, naravno – rekao je Dodik.
Tako je, kaže Dodik, iskreiran jedan stereotip koji Njemačka želi da konzervira.
– Oni smatraju da je pitanje, recimo Kosova, završeno i da Kosovo ima svoje granice. To što ima neke unutrašnje sa sjeverom i četiri opštine, to računaju da će se nekako riješiti, da li blickrigom ili nekim dogovorom, ali, uglavnom jednog dana će se to, prema njihovoj pretpostavci, riješiti – kazao je Dodik.
Za naivne problem BiH okončan
Predsjednik Republike Srpske skreće pažnju na činjenicu da i BiH ima svoje unutrašnje granice.
– Te granice su jasno povučene, katastarski jasno locirane i one se sada zovu entitetske, ali nema razloga da one sjutra ne budu neke druge. Samo naivni mogu misliti da je problem Bosne završen, time što se on hermetički ili hipotetički drži kao takav – rekao je Dodik. Na pitanje kako gleda na spekulacije da će se pitanje Kosova i Metohije rješavati na nekoj međunarodnoj konferenciji, Dejtonu dva, Dodik nema dilemu – Ne treba Srbima Dejton, to je glupost. Vidim da pretendujete na to da to treba da riješi diplomatija. Diplomatija će dati pečat, a rješenje moramo mi ovdje da ostvarimo. Dakle, ukoliko mi budemo imali jedinstven nacionalni konsenzus, da stav svih organa Srbije bude jedinstven šta se želi u vezi s tim, onda je to sasvim jedna druga stvar.
Dodik zaključuje da ne treba oklijevati, jer „sve ima neko svoje vrijeme“.

Komentari

Komentari se objavljuju bez zadrške.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj će biti izbrisan u najkraćem roku čim bude primijećen ili prijavljen, a autori spornog komentara rizikuju da budu prijavljeni nadležnim institucijama.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"