Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Kestnerov šverc preplavio Podgoricu * Akcije prodaju Vladi iza leđa * Pacijente pregledali u hotelu * Uhapšen kum Brana Mićunovića * Kestnerov šverc preplavio Podgoricu * Kompromis je kockanje sa samim sobom * Hrvati i Švajcarci vide Rusiju
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 10-11-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Mihailo Babović, Pozitivna Crna Gora:
– Ovih 35 pari klompi koje doniramo i te kako poboljšavaju zdravstvenu zaštitu sistema.

Vic Dana :)

–Sada možete da skinete masku, gospode doktore. Ja sam vas prepoznao! - reče pacijent u operacionoj sali.

Starija dama je došla kod zgodnog hirurga i pita ga:
– Doktore, možete li da me proljepšate?


– Žao mi je, odrubljivanje glave je u našoj državi zabranjeno.


Mlada pacijentkinja se po povratku iz bolnice hvali prijateljici šta je doživjela:
– Uradili su mi sve pretrage i uradili sve što je bilo u njihovoj moći: mamografiju, tomografiju, pornografiju...Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo BORCI I ANTIFAŠISTI POVODOM BORBE PROTIV FAŠIZMA ORGANIZOVALI ŠETNJU ZA MIR
Da se zlo nikad ne ponovi
Sa šetnje u Podgorici Da se zlo nikad ne ponovi
Fa­ši­zam tre­ba uni­šta­va­ti gdje god da se po­ja­vi u svi­je­tu jer je do­veo do smr­ti pre­ko 70 mi­li­o­na lju­di, po­ru­če­no je sa obi­lje­ža­va­nja Me­đu­na­rod­nog dan bor­be pro­tiv fa­ši­zma i an­ti­se­mi­ti­zma.
Ge­ne­ral­ni se­kre­tar SUB­NOR-a i an­ti­fa­ši­sta Cr­ne Go­re Dra­gan Mi­tov Đu­ro­vić na­gla­sio je ju­če u Pod­go­ri­ci zna­čaj tog da­tu­ma, ko­ji se u znak sje­ća­nja na žr­tve fa­ši­zma, obi­lje­ža­va ši­rom svi­je­ta.
Ne­ko­li­ko sto­ti­na uče­sni­ka, me­đu ko­ji­ma su, uz čla­no­ve bo­rač­kih or­ga­ni­za­ci­ja, bi­li i pred­stav­ni­ci Glav­nog gra­da, pred­sjed­nik grad­ske skup­šti­ne Đor­đe Su­hih, ne­ko­li­ko od­bor­ni­ka, pred­stav­ni­ci jav­nog ži­vo­ta Pod­go­ri­ce kao i uče­ni­ci ne­ko­li­ko sred­njih i osnov­nih ško­la, broj­ni gra­đa­ni, upu­ti­lo se „Šet­njom za mir” oko Grad­skog sta­di­o­na, pre­ko Tr­ga Ar­gen­ti­ne ka spo­me­ni­ku Par­ti­za­nu bor­cu na Go­ri­ci.
Kod spo­me­ni­ka pod Tre­bje­som odr­žan je isto­rij­ski čas u okvi­ru ko­jeg je pro­fe­sor Bu­di­mir Da­mja­no­vić is­ta­kao da se 9. no­vem­bar obi­lje­ža­va u znak sje­ća­nja na tzv. „Kri­stal­nu noć” iz 1938. go­di­ne ka­da je u Nje­mač­koj iz­vr­šen po­grom Je­vre­ja. Taj da­tum, ka­zao je Da­mja­no­vić, sma­tra se sim­bo­lič­nim po­čet­kom Ho­lo­ka­u­sta to­kom ko­jeg je ubi­je­no oko šest mi­li­o­na ne­du­žnih mu­ška­ra­ca, že­na i dje­ce.
UB­NOR i an­ti­fa­ši­sti Ža­blja­ka, u sa­rad­nji sa ža­bljač­kom Sred­njom mje­šo­vi­tom ško­lom, odr­ža­li su isto­rij­ski čas u škol­skom ka­bi­ne­tu isto­ri­je. B.B. – V.Š.


Ti­to sim­bol an­ti­fa­ši­zma

Oko 61 od­sto is­pit­nih stu­de­na­ta Uni­ver­zi­te­ta Cr­ne Go­re (UCG) i Uni­ver­zi­te­ta Do­nja Go­ri­ca (UDG) raz­li­ku­je fa­ši­zam od na­ci­zma, dok je za 70 od­sto is­pi­ta­ni­ka Jo­sip Broz Ti­to lič­nost ko­ju pre­po­zna­ju kao sim­bol an­ti­fa­ši­zma. Is­tra­ži­va­nje Cen­tra za gra­đan­sko obra­zo­va­nje (CGO), ko­je je spro­ve­de­no na uzor­ku od 280 stu­de­na­ta, po­ka­za­lo je da vi­so­ko­škol­ci ima­ju od­re­đe­na zna­nja o poj­mu „an­ti­fa­ši­zam”, ali da je u nji­ho­voj per­cep­ci­ji ovog po­kre­ta i da­lje mno­go ne­po­zna­ni­ca.
– Ma­nje od če­tvr­ti­nu is­pi­ta­nih je zna­lo da se an­ti­fa­ši­zam kao po­kret raz­vio iz­me­đu dva svjet­ska ra­ta. Za­bri­nja­va­ju­će je što ma­lo vi­še od jed­ne tre­ći­ne stu­de­na­ta Fi­lo­zof­skog fa­kul­te­ta, na ko­me se obra­zu­ju isto­ri­ča­ri, ni­je­su zna­li ka­da se raz­vio ovaj po­kret – ka­za­la je Ta­ma­ra Mi­laš iz CGO.A.O.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za lokalne izbore za odbornike u SO Nikšić koji će biti održani 14.03.2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"