Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Djecu saslušavali, novinaru „Dana” prijetili * Do posla preko knjižice DPS-a * Vlada se zadužuje još 300 miliona * Prijavila da su joj majku tukli u Domu * Stotine mrtvih, na hiljade povrijeđenih * Odnosi Rusije i Turske potpuno obnovljeni * Zaspala je Miona, a umrli smo mi…
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 14-11-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
JOHANES HAN, EVROPSKI KOMESAR:
Evropska komisija posebnu pažnju posvećuje vladavini prava, posebno u zemljama kao što je Crna Gora, koja pregovara o pristupanju Evropskoj uniji.

Vic Dana :)

Dovela žena sina u policiju i kaže:
– Želim da moj sin bude policajac!
– A zašto gospođo?
– Pa, zato što je glup.
– Morate to dokazati!
Žena na to reče malome:
– Sine, idi vidi da li je mama napolju!
Dijete otrči vani, a policajac će na to:
– Pa, stvarno je glup, mogao je vidjeti kroz prozor!

Posle smrti, saobraćajac stigne kod Boga. Bog ga pita:
– Sine moj, reci ti meni jesi li činio dobra ljudima?
– Jesam, odgovara saobraćajac.
– A jesi li činio zla?
– Dešavalo se.
– E, pa kad je tako, evo, ispred tebe su dva puta. Jedan vodi u pakao, drugi u raj. Biraj kojim ćeš.
A, policajac će:
– Bože, a mogu li ja da ostanem ovdje na raskrsnici?Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo NA KONFERENCIJI O INTEGRACIJI MANJINA OCIJENJENO
Romima nedostaje obrazovanje
Romima nedostaje obrazovanje
U Cr­noj Go­ri je po­treb­no obez­bi­je­di­ti od­go­va­ra­ju­ći kva­li­tet obra­zo­va­nja i bri­ge za svu rom­sku dje­cu kroz in­ten­zi­vi­ra­nje do­dat­ne na­sta­ve, kao i an­ga­žo­va­ti asi­sten­te ko­ji go­vo­re rom­ski i al­ban­ski je­zik u ci­lju pre­va­zi­la­že­nja je­zič­ke ba­ri­je­re, sa­op­štio je iz­vr­šni di­rek­tor ne­vla­di­ne or­ga­ni­za­ci­je (NVO) Mla­di Ro­mi Sa­mir Ja­ha. On je na kon­fe­ren­ci­ji „In­te­gra­ci­ja Ro­ma i Egip­ća­na” ka­zao da je po­treb­no da se na­pra­vi po­se­ban pro­gram do­pun­ske na­sta­ve za li­te­rar­no i ma­te­ma­tič­ko opi­sme­nja­va­nje dje­ce.
Ge­ne­ral­ni di­rek­tor Di­rek­to­ra­ta za obra­zo­va­nje pri­pad­ni­ka ma­njin­skih na­ro­da i dru­gih na­ci­o­nal­nih za­jed­ni­ca pri Mi­ni­star­stvu pro­svje­te Ma­raš Du­kaj ka­zao je da iako je Cr­na Go­ra u pro­te­kloj de­ce­ni­ji na­pre­do­va­la u obla­sti in­klu­ziv­nog obra­zo­va­nja, osta­je za­da­tak po­ve­ća­nje bro­ja rom­ske dje­ce u ško­la­ma. Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, odr­ži­vi re­zul­ta­ti u obla­sti obra­zo­va­nja RE po­pu­la­ci­je mo­gu se ostva­ri­ti sa­mo za­jed­nič­kim dje­lo­va­njem.
Za­štit­nik ljud­skih pra­va i slo­bo­da Šuć­ko Ba­ko­vić oci­je­nio je da se od­go­vor­nost za ne­up­spjeh u obra­zo­va­nju ne mo­že se adre­si­ra­ti sa­mo na di­je­te i nje­go­ve ro­di­te­lje, već na, ka­ko sma­tra, obra­zov­ni si­stem u cje­li­ni „ko­ji ni­je u do­volj­noj mje­ri ot­klo­nio po­čet­ne ne­jed­na­ko­sti ove dje­ce”. Ba­ko­vić je na­veo da je pre­ma do­stup­nim po­da­ci­ma, 21,5 od­sto RE dje­ce ob­u­hva­će­no pred­škol­skim vas­pi­ta­njem i obra­zo­va­njem, te da jnje neo­p­hod­no ostva­ri­ti ve­ći ste­pen upi­sa u pred­škol­ske usta­no­ve.
Iz­vr­šni di­rek­tor Rom­ske or­ga­ni­za­ci­je mla­dih „Phi­ren Amen­ca” El­vis Be­ri­ša oci­je­nio je da je za obra­zo­va­nje ključ­no, po­red in­te­re­so­va­nja ro­di­te­lja, pra­vi pri­stup ško­le, po­čev­ši od, ka­ko je na­veo, sa­me upra­ve, pa do na­stav­ni­ka i na­stav­ni­ca. On je re­kao da se dok je po­ha­đao osnov­nu ško­lu, gdje je bio je­di­ni Rom u odje­lje­nju, ni u jed­nom tre­nut­ku ni­je osje­ćao diskri­mi­ni­sa­nim.
M.S.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja portala "Dan on-line" je kažnjivo i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama.

Podaci, tekstovi, fotografije i informacije objavljene na ovom portalu mogu se koristiti isključivo u lične i nekomercijalne svrhe.
Zabranjeno je svako modifikovanje, kopiranje, štampanje, javno prikazivanje i reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno objavljivanje informacija sa ovog portala u komercijalne svrhe, bez pisane saglasnosti "Jumedia mont" d.o.o..

Prenošenje sadržaja portala "Dan-online" dozvoljeno je uz prethodno pribavljeno odobrenje vlasnika prava, uz obavezno navođenje izvora ili linkovanje izvornog sadržaja portala "Dan on-line".

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"