Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Za „ne ljuti se, čovječe” isplatili 3.256.000 eura * Moskva spremna za pregovore o neutralnosti * Smještaju mi kriminalci iz policije * Za kredit Uniproma založena i ulica * Najpametniji smartfon * Za „ne ljuti se, čovječe” isplatili 3.256.000 eura * Moskva uvodi Turcima vize od 1. januara
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 28-11-2015

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Aleksa Bečić, Predsjednik Demokratske Crne Gore:
Demokrate neće učestvovati na izborima ukoliko ne dođe do pune primjene izbornog zakonodavstva

Vic Dana :)

Vremenska prognoza na radiju javlja,da je u Sibiru minus 55. Zove lik brata u Sibir i pita ga koja je temperatura kaze minus 35. Ja cuo da je minus 55, mozda je napolju nisam izlazioArhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo - datum: 2018-07-11 PRODUŽEN ROK ZA DONOŠENJE PLANSKIH DOKUMENATA ZA OBALNO PODRUČJE I NP „PROKLETIJE”
Zakon izmijenili jer Aco kasni pet godina
Crnogorska obala Zakon izmijenili jer Aco kasni pet godina Prema Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, rok za donošenje započetih planskih dokumenata bio je 15. jul. Zakon je promijenjen na poslednjoj sjednici Skupštine, koja je završena u četvrtak, pa je rok za njihovo donošenje produžen do 1. oktobra
Skupština Crne Gore neće do 15. jula donijeti prostorne planove posebne namjene (PPPN) za obalno područje i Nacionalni park (NP) „Prokletije“, kada je prema Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata bio krajnji rok za donošenje započete planske dokumentacije, kako bi se ona mogla primjenjivati. Zbog višegodišnjeg kašnjenja sa izradom planova i evidentnog tolerisanja takvog kašnjenja, na kraju se pribjeglo izmjenama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata i produženju rokova za donošenje započete planske dokumentacije, kako ne bi propalo 1,7 miliona eura koje su građani dali za izradu tih planova.
Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) za „Dan“ su kazali da je rok za donošenje započete planske dokumentacije pomjeren za 1. oktobar ove godine.
– Prošle sedmice Skupština Crne Gore je usvojila izmjene i dopune Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, kojim je rok za donošenje započete planske dokumentacije produžen do 1. oktobra 2018 – kazali su za „Dan“ iz tog resora.
Oba konzorcijuma koja su radila na planovima, u kojima je i Republički zavod za urbanizam i projektovanje (RZUP) čiji je većinski vlasnik Aco Đukanović, sa izradom tih planskih dokumenata kasne i do pet godina. Na PPPN za obalno područje radio je konzorcijum koji čine RZUP, Hor­wath i Hor­wath Con­sul­ting i Mon­te­Cep, a ugovorom se oba­ve­za­o da će po­sao za­vr­ši­ti do 15. ma­ja 2013. go­di­ne. Ka­ko rok ni­je is­po­što­van, u me­đu­vre­me­nu je do­neseno vi­še anek­sa ugo­vo­ra, ko­ji­ma je kon­zor­ci­jum bio oba­ve­zan da po­sao za­vr­ši do 21. de­cem­bra 2015, zatim 31. de­cem­bra 2016. go­di­ne, pa 30. ju­na 2017. Plan je potom vraćan na doradu i konačno se pred Vladom našao u maju ove godine.
Slična situacija je i sa planskim dokumentom za NP „Prokletije“. Ugovor sa konzorcijumom koji čine RZUP, CAU i MonteCep potpisan je u martu 2015, a prema vladinoj odluci o izradi PPPN za NP „Prokletije“, taj posao je trebalo da bude završen godinu nakon njegovog potpisivanja.
Iz MORT-a su ranije objašnjavali da će se prema čla­nu 217 Za­ko­na o pla­ni­ra­nju pro­sto­ra i iz­grad­nji obje­ka­ta plan­ska do­ku­men­ta, či­ja je iz­ra­da i do­no­še­nje za­po­če­to do da­na stu­pa­nja na sna­gu ovog za­ko­na, do­ni­jeti u ro­ku od de­vet mje­se­ci od da­na njegovog stu­pa­nja na sna­gu.
– To je po­sled­nji za­kon­ski rok do ko­jeg ovaj plan­ski do­ku­ment mo­ra bi­ti usvo­jen, pod uslo­vom da bu­de ura­đen na na­čin ko­ji obez­bje­đu­je po­zi­tiv­na mi­šlje­nja svih in­sti­tu­ci­ja i or­ga­na nad­le­žnih za nje­go­vo do­no­še­nje – ka­za­li su ranije u mi­ni­star­stvu.
Prema PPPN za obalno područje, o kojem će poslanici započeti raspravu na prvoj narednoj sjednici, pojas od 1.000 metara od obalne linije (između 100 i 1.000 m) planiran je za razvoj turizma, a u njemu je moguće realizovati već započete investicione projekte.
Planovi su ponovo izazvali dosta kontroverzi u javnosti, a u dijelu opozicije i civilnog sektora smatraju da su rađeni u korist investitora.
A.O.


O planovima na prvoj narednoj sjednici

Planovi za obalno područje i NP „Prokletije“ naći će se na dnevnom redu Skupštine koja je zakazana za 23. jul. Planovi se već nalaze u skupštinskoj proceduri.

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"