Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Milo dogovorio posao, Aco uzeo 195 hiljada * Milionska šteta zbog nesavjesnog rada? * Socijalni dijalog sa pet zvjezdica * Afera „Koverta” pokazala spregu visoke i političke korupcije * MA spasavaju sa 155 miliona eura * Spriječili Medojevićevo učešće na Skupštini NATO-a * Polufinale na talonu
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 10-12-2019

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Vladimir Pavićević, PREDSJEDNIK CRNOGORSKE:
Zakon o vladi uslov za fer i slobodne izbore.

Vic Dana :)

Zove čovjek doktorsku ordinaciju i pita doktora za savjet:
– Doktore, žena mi je bolesna, izgubila je glas i ne može da priča. Šta da radim?
– Uživaj čovječe, uživaj!
Zaustavio policajac Muja:
– Gospodine, moraću vas isključiti iz saobraćaja.
Mujo:
– Nemoj svega ti, jedva sam se uključio!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo NA NACIONALNOJ ANTIKORUPCIJSKOJ KONFERENCIJI MANS-A OCIJENJENO
Afera „Koverta” pokazala spregu visoke i političke korupcije
Afera „Koverta” pokazala spregu visoke i političke korupcije Korupcija i dalje izaziva zabrinutost i još je rasprostranjena u mnogim oblastima – ocijenio je Aivo Orav Alison Kemp poručila je da sistem mora da služi građanima i da se korupcija ne smije tolerisati Robert Veber je naglasio da svi moraju da se uključe u borbu protiv korupcije
Država mora kriminalizovati nezakonito bogaćenje javnih funkcionera i nezakonito finansiranje političkih partija i u borbi protiv te pojave ne smije biti nedodirljivih. Afera „Koverta” pokazala je spregu politike, biznisa i kriminala, ocijenjeno je, između ostalog, na 13. Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji, koju je organizovao MANS.

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković kazala je da su politička i visoka korupcija dva lica iste, nečasne medalje.

– Oni koji dođu na vlast zahvaljujući kriminalnim fondovima donose odluke u interesu onih koji su ih finansirali, a ne države i građana. Tako izabrana vlast piše zakone i sprovodi reforme u koje ugrađuje privatne interese i metode koje im omogućavaju da ostanu na vlasti jer samo tako mogu da nastave da se bogate i da izbjegavaju pravdu – istakla je ona.

Prema njenim riječima, zato nema napretka u evropskim integracijama, „jer evropski standard i vladavina prava znače da nema nedodirljivih a oni koji kradu moraju u zatvor“.

– Zato izvršna vlast dijeli tajno kredite sudijama i tužiocima. Zato je moguć treći mandat predsjednice Vrhovnog suda i da ona prođe bez ikakvih posledica kada sakrije prodaju imovine – navela je Ćalović Marković.

Ukazala je da je Agencija za sprečavanje korupcije sinonim za zataškavanje korupcije, a da Vlada uoči izbora mijenja Zakon o slobodnom pristupu informacijama sa namjerom da zaštiti političke partije od objavljivanja podataka o finansijama.

Ćalović Marković istakla je da tamo gdje ima političke, mora biti i visoke korupcije jer one hrane jedna drugu.

– Afera ‘Koverat’ najslikovitije govori o spregama politike, kriminala i biznisa. Nije riječ o regularnom novcu već o prljavim parama, stečenim kriminalom, u sprezi sa onima kojima je data donacija. Oni koji dođu na vlast zahvaljujući kriminalnim fondovima donose odluke u interesu onih koji su ih finansirali, a ne države i građana. Tako izabrana vlast piše zakone i sprovodi reforme u koje ugrađuje privatne interese i metode koje im omogućavaju da ostanu na vlasti, jer samo tako mogu da nastave da se bogate i da izbjegavaju pravdu – istakla jeĆalović Marković.

Prema njenim riječima, zato nema napretka u evropskim integracijama „jer evropski standard i vladavina prava znače da nema nedodirljivih a oni koji kradu moraju u zatvor“.

– Zato izvršna vlast dijeli tajno kredite sudijama i tužiocima. Zato je moguć treći mandat predsjednice Vrhovnog suda i da ona prođe bez ikakvih posledica kada sakrije prodaju imovine – navela je Ćalović Marković.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav je kazao da je korupcija suprotnost temeljima političkih, ekonomskih i društvenih vrijednosti i dobrobiti društava.

– Crna Gora je postigla određeni nivo pripreme u ovoj oblasti od početka pregovaračkog procesa sa EU. Međutim, korupcija i dalje izaziva zabrinutost i još je rasprostranjena u mnogim oblastima – naveo je Orav, dodajući da su potrebni napori u prevenciji i suzbijanju korupcije, uključujući veću transparentnost u svim oblastima sklonim toj pojavi.

Istakao je da je važno garantovati istinsku nezavisnost svih relevantnih institucija, uključujući Agenciju za borbu protiv korupcije.

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Robert Veber je naglasio da svi moraju da se uključe u borbu protiv korupcije. On je naveo da državni službenici treba dobro da budu nagrađeni za rad, da ne bi bili skloni korupciji.

Ambasadorka Ujedinjenog kraljevstva u Crnoj Gori Alison Kemp poručila je da sistem mora da služi građanima i naglasila da možda izgleda kao nemoguća misija ali da svi moraju naučiti da se korupcija ne smije tolerisati.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić ponovo je pozvao civilni sektor na partnersku borbu za dobrobit društva.

– Naša tolerancija na korupciju je nula. Vlada se zalaže za odgovoran odnos svih institucija po ovom pitanju. Nema imunih i nema selektivnog pristupa – rekao je Nuhodžić.

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Aleksandar Drljević poručio je da je borba protiv korupcije jedan od glavnih preduslova za postizanje punog demokratskog kapaciteta jednog društva.

Na završnom panelu MANS-ove konferencije specijalni državni tužilac Milivoje Katnić saopštio je da je spreman da ispita projeklo bogatstva predsjednika države i lidera Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića ukoliko bude postojao osnov sumnje u nezakonito bogaćenje što se utvrđuje, kako je rekao, administrativnom provjerom i poređenjem podataka iz baza institucija koje sadrže na desetine hiljada informacija.Kazao je da ne bi volio da se utvrdi da je predsjednik države odgovoran za neko krivično djelo i dodao da bi volio da svi ljudi o njemu govore ozbiljnim tonom. Katnić je odgovarajući na pitanje kako tužilaštvu nije sumnjivo da predsjednik nosi sat od 100.000 eura u jednom trenutku kazao da „ispituju te satove”, a potom da „nema pokazatelja i osnova sumnje da je pomenuta osoba (Đukanović) počinila neko krivično djelo”.

– Specijalno tužilaštvo je samo u ovoj godini ispitivalo najmanje desetak prijava koje su stigle protiv predsjednika Mila Đukanovića, ali ni u jednom predmetu se nije došlo ni do osnova sumnje za pokretanje istrage protiv njega – istakao je Katnić.

On je rekao da je u tužilaštvu u toku postupak kojim se ispituje da li je i kako predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću odbjegli biznismen Duško Knežević otpisao 50.000 eura duga. Katnić je juče protiv Kneževića najavio još pet optužnica.

Urednica Televizije „Vijesti“ Tatjana Ašanin tražila je od Katnića konkretne odgovore na brojne afere, te da odgovori kako je Svetozar Marović otišao u Srbiju. Katnić je kazao da je Marović bio u pritvoru u skladu sa zakonom, te da on dalje nije mogao da bude produžavan jer bi ti značilo zloupotrebu položaja i kršenje ljudskih prava. Istakao je da su preduzeli sve što su mogli da Marović izdržava kaznu, ali da on neće podsjećati Srbiju na njene međunarodne obaveze koje se odnose na izručivanje bjegunca.

Ašanin je insistirala na konkretnim odgovorima i za Brajovića, aferu „Koverta”, ali je Katnić više govorio o filozofiji i tražio da svi podrže tužilaštvo i njihov rad, te da je on u kontaktu sa narodom sa kojim priča „kada ode na pijacu da kupi sir”, da bi u jednom momentu govorio kako je zadovoljan sobom i da ga je „Bog stvorio ovako veoma lijepog”. Zamjerio je što se u medijima puštaju izjave da bi specijalni državni tužilac trebalo da bude u nekom senatorijumu na ispitivanju, te istakao da je krivično djelo davati takve kvalifikacije.

Direktor istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac kazao je da nije u redu da specijalni tužilac izjavljuje kako ne želi da otkrije da je predsjednik počinio krivično djelo, podsjećajući da je nedavno izjavio da ima „žarku želju” da se dokaže da Brajović nije uzeo mito.

– Volio bih kada bi tužilaštvo dalo rezultate o borbi protiv političke korupcije. Zašto nijeste saslušali Đukanovića, barem u svojstvu svjedoka kada je otkriveno da je DPS finansirao Duško Knežević, a te donacije se nigdje ne evidentiraju u izvještajima te partije – naveo je Milovac, na šta mu je Katnić odgovorio da je tužilaštvo iznad stranaka i da radi po svojoj metodologiji.

Tužioci iz Italije i Njemačke, Rosalija Afanito i Bjorn Ziera, naveli su da bi u njihovim državama u slučaju sumnje na nesrazmjeru između prihoda funkcionera i njegovog stila života eventualnom krivičnom postupku prethodila administrativna provjera.

M.S.
EU da nam odredi terapiju
Na jednom od panela konferencije o korupciji govorili su i predstavnici partija, a predstavnik vlasti iz FORCE i potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu je istakao da moramo imati nultu toleranciju prema korupciji. Ukazao je da nemamo bolje rezultate na tom planu jer naše institucije nisu dovoljno nezavisne. Poslanik Demokratskog fronta Branka Bošnjak istakla je da je korupcija u Crnoj Gori na svim nivoima doživjela metastazu i da je ona generisana sa vrha vlasti.

– Bez promjene vlasti ne može doći do prave i efikasne borbe protiv korupcije. Oni koji su korumpirani neće sjeći granu na kojoj sjede i grčevito će je braniti – kazala je Bošnjak.

Momo Koprivica iz Demokrata je rekao da vlast danas neistomišljenike gleda kao prestupnike protiv kojih ne bira sredstva, što uključuje i politiku korupciju. On je istakao da se politička korupcija svodi na prodaju zakona privilegovanim strukturama. Poslanik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić je istakao da je danas korupcija veća nego prije sedam godina. Poručio je da EU treba da nam uspostavi terapiju kada je korupcija u pitanju jer nam je do sada pomagala za birokratiju.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović je naveo da nama nasušno treba sloboda, te da ovjde neće pobijediti onaj sa najboljim programom sve dok neko sa strane ne kaže da je to dozvolio. Njegov kolega iz Građanskog pokreta URA Dritan Abazović kazao je da je on za izvornu vrijednost EU a to je da je normalno povremeno promijeniti vlast. Poručio je da EU vidi da li li hoće Bjelorusiju u srcu Evrope ili demokratsku Crnu Goru.

– Sve što možemo je da ne legitimišemo nešto što je potpuno pogrešno i na taj način sistem će da pojede sam sebe. Odnosno, Ćoćo će da pojede Vesnu (Medenicu), a Vesna će onda da napadne Duška, a Duško će da napadne specijalnog tužioca i onda će sami jednostavno da se upetljaju i da budu žrtve sistema koji su sami napravili – kazao je Abazović.

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudović je kazao da društvo mora da pokaže da je spremno za promjene da bi i međunarodna zajednica mogla da djeluje. Prema riječima Danijele Đurović iz SNP-a, Crna Gora je zarobljena privatna država u kojoj je situacija sa korupcijom gora iz godine u godinu.

– Jedini lijek za ozdravljenje države je promjena vlasti – poručila je ona.
Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"