Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Roganović osumnjičen za lažne dojave * Damjanović: Neću vratiti mandat SNP: Ne valja mu partija, ali valjaju mandat i Prva banka * Cetinjanin ranjen u vrat * Čudotvorac sabrao hiljade vjernika * Mlađi smo nego što smo mislili * Roganović osumnjičen za lažne dojave * Krst Svetog Jovana Vladimira štiti Crnu Goru
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 13-05-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Miloš Konatar, potpredsjednik URA :
Ni nakon dvije godine gradnje nemamo nijedan metar autoputa. Svaki treći euro u budžetu je pozajmljen, a tek nas čeka zaduživanje za autoput jer je dosad povučeno 200 miliona eura.

Vic Dana :)

Potrošnja
Prodavac automobila objašnjava plavuši:
- Ovaj automobil troši u gradu 8 litara, a na otvorenom troši 6 litara.
Ova ga iznenađeno upita:
- Molim Vas, pa kako auto zna da li je u gradu ?!

Fata: Šta bi ti, bolan, volio da sam ja?Mujo: Kalendar.Fata: Što, je l‘ da me gledaš svaki dan?Mujo: Ne, nego da te mijenjam svake godine!

Sjedi baba u autobusu preko puta nekog momka. On žvaće žvaku, a baba će: - Džabe ti meni pričaš, sinko, ja tebe ništa ne čujem..Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija POVLAŠĆENI PROIZVOĐAČI ELEKTRIČNE ENERGIJE DOBRO POSLOVALI U PRVOM KVARTALU Od mini-elektrana zaradili milion Najviše novca povlašćeni proizvođači zaradili su u martu, čak 654,4 hiljade eura. U januaru je prihod iznosio 122 hiljade, a u februaru 286 hiljada eura zbog nepovoljnih hidroloških uslova Od 1,06 miliona eura, građani su vlasnicima mHE kroz račune za struju platili 611,7 hiljada eura
Vla­sni­ci mi­ni-hi­dro­e­lek­tra­na (mHE) za­ra­di­li su u pr­vom kvar­ta­lu ove go­di­ne 1,062 mi­li­o­na eura, po­ka­zu­ju po­da­ci Cr­no­gor­skog ope­ra­to­ra tr­ži­šta elek­trič­ne ener­gi­je (CO­TEE). Naj­vi­še nov­ca po­vla­šće­ni pro­iz­vo­đa­či za­ra­di­li su u mar­tu, čak 654,4 hi­lja­de eura. U ja­nu­a­ru je pri­hod iz­no­sio 122 hi­lja­de, a u fe­bru­a­ru 286 hi­lja­da eura zbog ne­po­volj­nih hi­dro­lo­ških uslo­va.
Od 1,06 mi­li­o­na eura, gra­đa­ni su vla­sni­ci­ma mHE kroz ra­ču­ne za stru­ju pla­ti­li 611,7 hi­lja­da eura, dok osta­tak od 450,6 hi­lja­da či­ni tr­ži­šna vri­jed­nost ener­gi­je. Gra­đa­ni pla­ća­ju pod­sti­caj za pro­iz­vod­nju stru­je iz ob­no­vlji­vih iz­vo­ra ener­gi­je, na osno­vu ured­be Vla­de.
Naj­vi­še nov­ca od mHE, tra­di­ci­o­nal­no je za­ra­di­la fir­ma Hi­dro­e­ner­gi­ja Mon­te­ne­gro, ko­ja pro­iz­vo­di elek­trič­nu ener­gi­ju iz šest obje­ka­ta. Oni su za tri mje­se­ca pri­ho­do­va­li 724,75 hi­lja­da, od če­ga su gra­đa­ni pla­ti­li 416,8 hi­lja­da. Vla­sni­ci Hi­dro­e­ner­gi­je su Oleg Ob­ra­do­vić, Ran­ko Ubo­vić i Alek­san­dar Mi­jaj­lo­vić. Oni su i pr­vi po­če­li da ubi­ra­ju pri­ho­de od mi­ni-hi­dro­e­lek­tra­na 2014. go­di­ne. Je­di­ni su ko­ji tre­nut­no ostva­ru­ju pri­ho­de po osno­vu vi­še od jed­ne mHE.
Na­kon Hi­dro­e­ner­gi­je, naj­vi­še je pri­ho­do­vao Kro­nor. Fir­ma či­ji su vla­sni­ci Kro­ling, Nor­mal kom­pa­ni i Mont hi­dro, od­no­sno Želj­ko Mi­ško­vić, Žar­ko Bu­rić i Pre­drag Ba­jo­vić, šu­ra Igo­ra Luk­ši­ća, za tri mje­se­ca je zra­di­la 205,5 hi­lja­da eura. Kro­nor je vla­snik mHE Ja­ra u op­šti­ni Plav, a sta­tus po­vla­šće­nog pro­iz­vo­đa­ča ste­kli su u no­vem­bru pro­šle go­di­ne.
Si­ner­dži, u ko­joj je pre­ko Kie Mon­te­ne­gro, je­dan od vla­sni­ka Vuk Raj­ko­vić, kum še­fa DPS-a Mi­la Đu­ka­no­vi­ća, u pr­vom kvar­ta­lu je pri­ho­do­vao 75 hi­lja­da eura. Oni su vla­sni­ci mHE Vre­lo u Bi­je­lom Po­lju. Po­lo­vi­nom 2015. su po­če­li da ubi­ra­ju pri­ho­de od pro­iz­vod­nje.
Naj­ma­nje nov­ca u pr­va tri mje­se­ca za­ra­di­la je fir­ma Ig­ma ener­dži. Njen vla­snik je Igor Ma­šo­vić, ro­đe­ni brat gra­do­na­čel­ni­ka An­dri­je­vi­ce Sr­đa­na Ma­šo­vi­ća. On je za pro­iz­ve­de­nu ener­gi­ju iz mHE Bra­da­vec u op­šti­ni An­dri­je­vi­ca za­ra­dio 56,9 hi­lja­da eura. Ne­dav­no je do­bio upo­treb­nu do­zvo­lu za dru­gu mHE u An­dri­je­vi­ci „Pi­šev­ska ri­je­ka”.
Sva če­ti­ri pred­u­ze­ća su vi­še od po­lo­vi­ne pri­ho­da ostva­ri­li u mar­tu, na­kon su­šnih ja­nu­a­ra i fe­bru­a­ra.
Za tri mje­se­ca pro­iz­ve­de­no je 12,2 mi­li­o­na ki­lo­vat-sa­ti (kVh) stru­je, što je za dva mi­li­o­na kVh ma­nje ne­go u istom pe­ri­o­du la­ni. Ipak, pri­ho­di su ove go­di­ne znat­no ve­ći, jer je na­kna­da za pod­sti­caj ko­ju od­re­đu­je Mi­ni­star­stvo eko­no­mi­je po­ve­ća­na sko­ro če­ti­ri pu­ta.
La­ni je na­kna­da iz­no­si­la 0,058715 euro cen­ti po kVh, dok je ove go­di­ne po­ve­ća­na na 0,416 euro cen­ti. La­ni su po­vla­šće­ni pro­iz­vo­đa­či za­ra­di­li sko­ro če­ti­ri mi­li­o­na eura, od če­ga su gra­đa­ni pla­ti­li 2,3 mi­li­o­na, dok bi ove go­di­ne tre­ba­lo da uve­ća­ju pri­ho­de za naj­ma­nje tri i po pu­ta. Pla­no­ve im je ma­lo po­kva­ri­la ki­ša, ko­je ni­je bi­lo u ja­nu­a­ru i fe­bru­a­ru, zbog če­ga je pro­iz­vod­nja bi­la du­plo ma­nja.
Grad­njom mHE ba­vi se i Bla­žo Đu­ka­no­vić, ko­ji ima dvi­je kon­ce­si­je na po 30 go­di­na.
Po­sao sa mHE je uno­san iz raz­lo­ga što je ot­kup pro­iz­ve­de­ne ener­gi­je za­ga­ran­to­van, a ci­je­na je mno­go po­volj­ni­ja od tr­ži­šne zbog pod­sti­ca­ja.
D.M.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"