Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Tetku zbog para tukao do smrti * Milov savjetnik uhapšen zbog ruske veze * Drugovi i u smrti nerazdvojni * Otrovne hemikalije u lutkama * Pudždamon i članovi vlade u Briselu * Represije bile tragedija za narod * Degradiranje Univerziteta
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 31-10-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
ĐORĐE BLAŽIĆ, PROFESOR :
Vujanović je kao predsjednik države dužan da ukazom raspusti Skupštinu i raspiše izbore prvog narednog dana po raspuštanju parlamenta.

Vic Dana :)

Šeta ciga parkom i u daljini ugleda skinse. Kaže mu jedan od njih :
- Cigo, dođi ovamo da ti kažemo nešto.
A ciga će na to:
-Neka, neka kume, ne moram ja sve da znam.

Kako se zove ciganin koji zna geometriju?
- Romb.

Kako se zove uragan koji je prošao kroz Cigamalu?
-Garagan.

Zašto cigani plaču svaki put kad gledaju film Titanik?
Žao im gvožđa.

Cigo otvorio radnju za „krečenje” auta. Prilazi mušterija i pita.
- Kakva ti je garancija?
A cigo će na to:
- Tri kiše brate!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija FIRMA BB HIDRO PRIVODI KRAJU PAPIROLOGIJU ZA IZGRADNJU MINI-HIDROELEKTRANE
Blažo traži još jednu dozvolu
Blažo Đukanović Blažo traži još jednu dozvolu Dobijanje građevinske dozvole poslednji je dokument koji je potreban firmi, čiji je suvlasnik Blažo Đukanović, da započne sa izgradnjom mHE Bistrica. Rok za izgradnju je dvije godine, nakon čega može da počne da ubira profit od objekta koji će godišnje proizvoditi 3,1 hiljadu megavat-sati
Fir­ma BB hi­dro po­sla­la je Mi­ni­star­stvu odr­ži­vog raz­vo­ja i tu­ri­zma (MORT) za­htjev za iz­da­va­nje gra­đe­vin­ske do­zvo­le za iz­grad­nju mi­ni-hi­dro­e­lek­tra­ne (mHE) „Bi­stri­ca” u op­šti­ni Ko­la­šin. Pred­u­ze­će, či­ji je su­vla­snik Bla­žo Đu­ka­no­vić, sin sed­mo­stru­kog pre­mi­je­ra Mi­la Đu­ka­no­vi­ća, u av­gu­stu pro­šle go­di­ne je do­bi­la ur­ba­ni­stič­ko-teh­nič­ke uslo­ve (UTU) za mHE u ka­ta­star­skim op­šti­na­ma Voj­ko­vi­ći i Li­pov­ska bi­stri­ca, na osno­vu ko­jih je tra­ži­lo gra­đe­vin­sku do­zvo­lu.
Do­bi­ja­nje gra­đe­vin­ske do­zvo­le je po­sled­nji do­ku­ment ko­ji je po­tre­ban fir­mi BB hi­dro da za­poč­ne sa iz­grad­njom mi­ni-hi­dro­e­lek­tra­ne. Fir­ma mla­đeg Đu­ka­no­vi­ća je kon­ce­si­ju za iz­grad­nju mHE Bi­stri­ca do­bi­la po­čet­kom ok­to­bra pro­šle go­di­ne, pred kraj man­da­ta Vla­de na či­jem je če­lu bio nje­gov otac Mi­lo Đu­ka­no­vić.
Ugo­vor o kon­ce­si­ji sa BB hi­dro re­a­li­zo­va­će se u tri fa­ze. Pr­va fa­za je iz­ra­da teh­nič­ke do­ku­men­ta­ci­je u tra­ja­nju od 12 mje­se­ci, za­tim iz­grad­nja objek­ta ko­ja tra­je dvi­je go­di­ne i 27 go­di­na teh­no-eko­nom­skog ko­ri­šće­nja vod­nog po­ten­ci­ja­la za pro­iz­vod­nju elek­trič­ne ener­gi­je. BB hi­dro za pr­vu i dru­gu fa­zu tre­ba da do­sta­vi ban­kar­sku ga­ran­ci­ju.
Mi­ni-hi­dro­e­lek­tra­na Bi­stri­ca će se gra­di­ti na 13 par­ce­la, ko­je su u dr­žav­nom vla­sni­štvu. Ja­či­na mHE će bi­ti 993,3 ki­lo­va­ta, dok je pred­vi­đe­na go­di­šnja pro­izvod­nja elek­trič­ne ener­gi­je u iz­no­su od 3.154 me­ga­vat-sa­ti.
Pro­iz­vod­njom elek­trič­ne ener­gi­je iz mHE ba­ve se u naj­ve­ćem pro­cen­tu bi­zni­sme­ni bli­ski vr­hu DPS-a. Ovaj po­sao je pro­fi­ta­bi­lan jer se naj­ve­ći dio pri­ho­da do­bi­ja od gra­đa­na ko­ji kroz ra­ču­ne za stru­ju pla­ća­ju pod­sti­ca­je pro­iz­vod­nje iz ob­no­vlji­vih iz­vo­ra. Ti pod­sti­ca­ji na pro­sječ­nom ra­ču­nu iz­no­se oko dva eura. Na­kna­da je u ovoj go­di­ni po­ve­ća­na za sko­ro če­ti­ri pu­ta.
Tre­nut­no sta­tus po­vla­šće­nog pro­iz­vo­đa­ča ima­ju fi­me Hi­dro­e­ner­gi­ja Mon­te­ne­gro, Kro­nor, Ig­ma ener­dži i Si­ner­dži. Vla­sni­ci Hi­dro­e­ner­gi­je ima­ju šest mHE i ove go­di­ne su za­ra­di­li pre­ko mi­li­on eura, a la­ni pre­ko tri mi­li­o­na. Naj­ve­ći udio u tom pred­u­ze­ću ima Oleg Ob­ra­do­vić, a vla­sni­ci su još Ran­ko Ubo­vić i Alek­san­dar Mi­jaj­lo­vić.
Vla­sni­ci Kro­no­ra, ko­ji po­sli­je Hi­dro­e­ner­gi­je naj­vi­še za­ra­đu­ju od mHE, je­su fir­me Nor­mal kom­pa­ni, Mont hi­dro i Kro­ling. Oni su ove go­di­ne za­ra­di­li pre­ko 400 hi­lja­da.
Ig­ma ener­dži, či­ji je vla­snik Igor Ma­šo­vić, ro­đe­ni brat gra­do­na­čel­ni­ka An­dri­je­vi­ce Sr­đa­na Ma­šo­vi­ća, ove go­di­ne je pri­ho­do­va­la 160 hi­lja­da, a Si­ner­dži, u ko­jem oko 12 pro­ce­na­ta ima Vuk Raj­ko­vić, kum Mi­la Đu­ka­no­vi­ća, oko 135 hi­lja­da.
D.M.


Još če­ka­ju do­zvo­le za Sla­ti­nu

BB hi­dro je u mar­tu ove go­di­ne do­bio kon­ce­si­ju za iz­grad­nju mHE Sla­ti­na u Ko­la­ši­nu, mje­sec da­na na­kon što je do­bio UTU za taj obje­kat.
Gra­đe­vin­sku do­zvo­lu za taj obje­kat, ko­ji će se pre­ma UTU gra­di­ti na pri­vat­nim par­ce­la­ma, tre­ba da bu­de iz­gra­đen u na­red­ne tri go­di­ne. To je dru­ga mHE ko­ju gra­di Bla­žo Đu­ka­no­vić u Ko­la­ši­nu.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"