Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Tetku zbog para tukao do smrti * Milov savjetnik uhapšen zbog ruske veze * Drugovi i u smrti nerazdvojni * Otrovne hemikalije u lutkama * Pudždamon i članovi vlade u Briselu * Represije bile tragedija za narod * Degradiranje Univerziteta
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 31-10-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
ĐORĐE BLAŽIĆ, PROFESOR :
Vujanović je kao predsjednik države dužan da ukazom raspusti Skupštinu i raspiše izbore prvog narednog dana po raspuštanju parlamenta.

Vic Dana :)

Šeta ciga parkom i u daljini ugleda skinse. Kaže mu jedan od njih :
- Cigo, dođi ovamo da ti kažemo nešto.
A ciga će na to:
-Neka, neka kume, ne moram ja sve da znam.

Kako se zove ciganin koji zna geometriju?
- Romb.

Kako se zove uragan koji je prošao kroz Cigamalu?
-Garagan.

Zašto cigani plaču svaki put kad gledaju film Titanik?
Žao im gvožđa.

Cigo otvorio radnju za „krečenje” auta. Prilazi mušterija i pita.
- Kakva ti je garancija?
A cigo će na to:
- Tri kiše brate!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija DRI UTVRDILA DA VLADA NE POŠTUJE SMJERNICE MAKROEKONOMSKE I FISKALNE POLITIKE
Preko limita za plate 43 miliona
Vlada Preko limita za plate 43 miliona Vrhovna revizija je utvrdila da je Vlada u prošloj godini za bruto zarade potrošila 434 miliona, što je za 43 miliona eura više u odnosu na limite definisane smjernicama makroekonomske i fiskalne politike za period od 2015. do 2018. godine, piše u nalazu DRI
Vla­da ni­je po­što­va­la li­mi­te po­tro­šnje de­fi­ni­sa­ne smjer­ni­ca­ma ma­kro­e­ko­nom­ske i fi­skal­ne po­li­ti­ke za pe­ri­od od 2015. do 2018. go­di­ne, ko­je su bi­le oba­ve­zu­ju­će u pri­pre­mi Za­ko­na o bu­dže­tu za 2016. go­di­nu, pi­še u iz­vje­šta­ju Dr­žav­ne re­vi­zor­ske in­sti­tu­ci­je (DRI). Vr­hov­na re­vi­zi­ja ju­če je pre­da­la go­di­šnji iz­vje­štaj Skup­šti­ni u ko­jem je u pret­hod­nih go­di­nu ura­di­la 41 re­vi­zi­ju.
– Smjer­ni­ca­ma ma­kro­e­ko­nom­ske i fi­skal­ne po­li­ti­ke od 2015. do 2018. go­di­ne li­mi­ti po­tro­šnje, ko­ji su oba­ve­zu­ju­ći kod pri­pre­me Za­ko­na o bu­dže­tu za 2016, pro­jek­to­va­ni su u iz­no­su od 1,501 mi­li­jar­du eura. Za­ko­nom o bu­dže­tu za pro­šlu go­di­nu li­mi­ti po­tro­šnje su pla­ni­ra­ni u iz­no­su od 1,672 mi­li­jar­de eura, od­no­sno pre­ko­ra­če­ni su za iz­nos od 179,77 mi­li­o­na. Pla­ni­ra­na po­tro­šnja uma­nje­na za iz­u­ze­ća iz li­mi­ta po­tro­šnje de­fi­ni­sa­na Za­ko­nom o iz­mje­na­ma i do­pu­na­ma za­ko­na o bu­dže­tu za 2016. go­di­nu, ve­ća je od li­mi­ta de­fi­ni­sa­nih smjer­ni­ca­ma za 84,6 mi­li­o­na eura – pi­še u iz­vje­šta­ju DRI o ocje­ni pri­mje­ne kri­te­ri­ju­ma fi­skal­ne od­go­vor­no­sti za 2016. go­di­nu.
Vr­hov­na re­vi­zi­ja je utvr­di­la da je Vla­da u pro­šloj go­di­ni za bru­to za­ra­de po­tro­ši­la 434 mi­li­o­na, što je za 43 mi­li­o­na eura vi­še u od­no­su na li­mi­te de­fi­ni­sa­ne smjer­ni­ca­ma ma­kro­e­ko­nom­ske i fi­skal­ne po­li­ti­ke za pe­ri­od od 2015. do 2018. go­di­ne. Smjer­ni­ca­ma je de­fi­ni­san li­mit od 390,99 mi­li­o­na, ko­ji je Za­ko­nom o bu­dže­tu uve­ćan za 35,13 mi­li­o­na, da bi se re­ba­lan­som bu­dže­ta do­dat­no uve­ćao za 19,3 mi­li­o­na. Je­dan od raz­lo­ga je usva­ja­nje Za­ko­na o za­ra­da­ma u jav­nom sek­to­ru.
DRI je utvr­di­la da Vla­da od osam sta­ti­stič­kih in­di­ka­to­ra ni­je re­a­li­zo­va­la šest, a od tri di­na­mič­ka ni­je is­pu­ni­la dva.
– Is­pu­nje­ni su sta­ti­stič­ki kri­te­ri­ju­mi ko­ji se od­no­se na kri­te­ri­jum da te­ku­ći pri­ho­di i do­na­ci­je bu­du ve­ći od te­ku­ćih iz­da­ta­ka i tran­sfe­ra, dok in­di­ka­to­ri ko­ji se od­no­se na ostva­re­nje pri­mar­nog bu­džet­skog su­fi­ci­ta, uče­šća go­to­vin­skog de­fi­cita u no­mi­nal­nom BDP-u do tri od­sto i uče­šća jav­nog du­ga u no­mi­nal­nom BDP-u do 60 od­sto ni­je­su re­a­li­zo­va­ni – pi­še u na­la­zu ko­ji pot­pi­su­ju pred­sjed­nik Se­na­ta Mi­lan Da­bo­vić i član tog ti­je­la Bra­ni­slav Ra­du­lo­vić.
Vr­hov­na re­vi­zi­ja je uka­za­la da je re­ba­lan­som bu­dže­ta pla­ni­ran pri­mar­ni bu­džet­ski de­fi­cit od 117 mi­li­o­na eura, ta­ko da ni­je is­pu­njen kri­te­ri­jum fi­skal­ne od­go­vor­no­sti ko­jim se zah­ti­je­va pla­ni­ra­nje pri­mar­nog bu­džet­skog go­to­vin­skog su­fi­ci­ta.
– Iz­vr­še­nje bu­dže­ta po­ka­zu­je da je ostva­ren de­fi­cit od 54,54 mi­li­o­na, pa ni­je is­pu­njen ni uslov ko­jim se zah­ti­je­va ostva­re­nje pri­mar­nog go­to­vin­skog su­fi­ci­ta – pi­še u na­la­zu.
Ni­vo jav­nog du­ga je pla­ni­ran u iz­no­su od 2,65 mi­li­jar­di ili 68,7 od­sto bru­to i do­ma­ćeg pro­iz­vo­da, dok je re­ba­lan­som pla­ni­ra­no sma­nje­nje na 2,53 mi­li­jar­de ili 67,4 od­sto BDP-a.
– Ti­me u pro­ce­su pla­ni­ra­nja ni­je­su is­pu­nje­ni uslo­vi iz kri­te­ri­ju­ma pro­pi­sa­nog čla­nom 20 stav 1 tač­ka 2 Za­ko­na o bu­dže­tu i fi­skal­noj od­go­vor­no­sti, ko­ji zah­ti­je­va­ju da jav­ni dug t­re­ba da bu­de ma­nji od 60 od­sto BDP-a po tr­ži­šnim ci­je­na­ma – pi­še u iz­vje­šta­ju.
Na kra­ju je jav­ni dug iz­no­sio 2,54 mi­li­jar­de ili 64,4 od­sto BDP-a i kri­te­ri­jum ni­je is­pu­njen.D.M.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"