Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Predsjednik i dvoje sudija bez pravosudnog ispita * Odbornicu uhapsili zbog telefonskog poziva * Mila tumačio uz pomoć rječnika * Tužilaštvo da ispita bogatstvo Vujovića * Decembar u znaku dobrog zvuka * Savremena srpska umjetnost pred kineskom publikom * Predsjednik i dvoje sudija bez pravosudnog ispita
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 02-12-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Janko Vučinić, predsjednik Radničke partije :
Ako državni funkcioneri ne mogu da dokažu da su nešto stekli od svojih primanja, svu takvu imovinu im treba oduzeti. Mnogi su stekli imovinu na račun pljačke države i naroda.

Vic Dana :)

Mujo se jedva dovukao kući mrtav pijan u sitne sata, a bijesna Fata ga dočeka u kuhinji i zvizne mu jednu za uho:
- Pijanduro jedna obična, ‘o’š još pit’?
Mujo ćuti, a Fata mu zalijepi još jednu:
- A, budalet’no, ‘o’š još pit’?
Mujo i dalje ćuti, pa ga Fata tresne nogom:
- Čuješ ti mene? ‘O’š još pit?!
Mujo slegne ramenima:
- A daj onda još jednu kad s’ već tol’ko navalila...

Utrčava muž u kuću i s vrata viče:
- Ženooo... šta bi radila kad bih dobio na lotou?
- Uzela bih ti pola i ostavila te!
Muž izvadi 20 eura, daje ženi 10 i kaže:
- Briši.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija EPCG PONOVO PREDLOŽILA SMANJENJE OSNOVNOG KAPITALA I RASPODJELU DOBITI KAKO BI ISPEGLALA MINUS
Spornim odlukama brišu 157 miliona gubitaka
Sa prethodne skupštine akcionara Spornim odlukama brišu 157 miliona gubitaka Odluke EPCG iz 2015. godine kojima su smanjenjem osnovnog kapitala htjeli da pokriju gubitak i isplate dividendu su poništene, dok ovog puta odbor direktora predlaže da se akumulirani gubitak od skoro 157 miliona pokrije iz smanjenja kapitala, neraspoređene dobiti i iz sredstava emisione premije
Se­tom od­lu­ka, ko­je je pri­pre­mio od­bor di­rek­to­ra Elek­tro­pri­vre­de (EPCG) i ko­je će ak­ci­o­na­ri usvo­ji­ti kra­jem de­cem­bra, pred­vi­đe­no je da se kroz sma­nje­nje osnov­nog ka­pi­ta­la, sred­stvi­ma emi­si­o­ne pre­mi­je i ne­ras­po­re­đe­nom do­bi­ti po­kri­ju aku­mu­li­ra­ni gu­bi­ci od 156,98 mi­li­o­na eura. Ak­ci­o­na­ri EPCG su i pri­je dvi­je go­di­ne usvo­ji­li od­lu­ke o po­kri­ću gu­bi­ta­ka kroz sma­nje­nje ka­pi­ta­la, ali su uz to i htje­li da is­pla­te 35 mi­li­o­na eura di­vi­den­de ak­ci­o­na­ri­ma. Ko­mi­si­ja za har­ti­je od vri­jed­no­sti (KHOV) ni­je pri­hva­ti­la ta­kve od­lu­ke ak­ci­o­na­ra EPCG, pa je na kra­ju ener­get­ska kom­pa­ni­ja mo­ra­la da po­ni­šti usvo­je­ne od­lu­ke.
No­vim pred­lo­gom od­lu­ka ni­je pred­vi­đe­na is­pla­ta di­vi­den­de ak­ci­o­na­ri­ma, već is­klju­či­vo po­kri­va­nje aku­mu­li­ra­nih gu­bi­ta­ka, ka­ko bi se na­red­na go­di­na po­če­la sa nu­le, od­no­sno bez gu­bi­ta­ka. Ti­me će, uko­li­ko bu­de po­zi­tiv­na 2017. go­di­na, ak­ci­o­na­ri­ma mo­ći da se is­pla­ću­je di­vi­den­da.
Od­lu­ka­ma od­bo­ra di­rek­to­ra na či­jem če­lu je Đo­ko Kri­vo­ka­pić, u ko­je je „Dan” imao uvid, pred­lo­že­no je da se aku­mu­li­ra­ni gu­bi­tak od 157 mi­li­o­na eura po­kri­je iz sred­sta­va emi­si­o­ne re­zer­ve u iz­no­su od 8,6 mi­li­o­na eura, iz ne­ras­po­re­đe­ne do­bi­ti 51,96 mi­li­o­na i iz osnov­nog ka­pi­ta­la u iz­no­su od 96,4 mi­li­o­na eura.
Ka­ko pi­še u pred­lo­gu od­lu­ke o sma­nje­nju osnov­nog ka­pi­ta­la, ka­pi­tal je utvr­đen čla­nom 23 sta­tu­ta dru­štva u iz­no­su od 1,003 mi­li­jar­de, a sma­nju­je se za 96,4 mi­li­o­na eura pu­tem uma­nje­nja no­mi­nal­ne vri­jed­no­sti ak­ci­ja za 0,7347 eura. Ka­pi­tal se uma­nju­je, ta­ko što se 96,4 mi­li­o­na usmje­ra­va­ju za po­kri­će od­go­va­ra­ju­ćeg di­je­la aku­mu­li­ra­nog gu­bit­ka dru­štva utvr­đe­nog fi­nan­sij­skim is­ka­zi­ma na dan 31. 12. 2016. go­di­ne i za iz­nos od 4,46 mi­li­o­na ko­ji je na­stao kao re­zul­tat za­o­kru­ži­va­nja – kon­ver­zi­je ka­pi­ta­la ko­ji se usmje­ra­va za dru­ge re­zer­ve dru­štva.
– No­mi­nal­na vri­jed­nost ak­ci­je EPCG uma­nju­je se sa 7,64 eura na 6,91 eura po ak­ci­ji. Pro­mje­ne osnov­nog ka­pi­ta­la i no­mi­nal­ne vri­jed­no­sti ak­ci­ja iz­vr­ši­će se od­go­va­ra­ju­ćim iz­mje­na­ma čla­na 23 i 24 sta­tu­ta dru­štva. Ra­ču­no­vod­stve­na knji­že­nja pro­mje­na iz ove od­lu­ke iz­vr­ši­će glav­na fi­nan­sij­ska di­rek­to­ri­ca dru­štva na­kon što Ko­mi­si­ja za har­ti­je od vri­jed­no­sti odo­bri ovu od­lu­ku i na­kon što se re­gi­stru­ju iz­mje­ne sta­tu­ta iz ove od­lu­ke – pi­še u pred­lo­gu od­lu­ke.
Aku­mu­li­ra­ni gu­bi­tak na kra­ju pro­šle go­di­ne je iz­no­sio sko­ro 157 mi­li­o­na, dok je na kra­ju 2015. go­di­ne bio sko­ro 235 mi­li­o­na eura. Pri­je dvi­je go­di­ne EPCG je ima­la do­bit od sko­ro de­set mi­li­o­na, dok je pro­šlu go­di­nu za­vr­ši­la sa 18,3 mi­li­o­na do­bi­ti po­ka­zu­ju fi­nan­sij­ski is­ka­zi EPCG u ko­je je „Dan” imao uvid.
Na­kon usva­ja­nja pret­hod­nih od­lu­ka o sma­nje­nju ka­pi­ta­la i is­pla­ti di­vi­den­de, opo­zi­ci­ja je tra­ži­la i da se tu­ži­la­štvo uklju­či i is­pi­ta spor­ne od­lu­ke, a ta­ko­đe su uka­zi­va­li i da je KHOV kao i In­sti­tut ser­ti­fi­ko­va­nih ra­ču­no­vo­đa mo­gli od­mah da ka­žu da do­ne­se­ne od­lu­ke ni­je­su u skla­du sa me­đu­na­rod­nim ra­ču­no­vod­stve­nim stan­dar­di­ma.
Ta­da je EPCG upra­vlja­la ita­li­jan­ska A2A, dok sa­da kom­pa­ni­ju vo­de pred­stav­ni­ci Vla­de. Dr­ža­va je vla­snik 57 od­sto ak­ci­ja, a A2A 41,7 pro­ce­na­ta. Ita­li­ja­ni su iza­šli iz upra­vljač­kih ti­je­la kom­pa­ni­je u ju­lu, ka­da su ak­ti­vi­ra­li put op­ci­ju i po­nu­di­li Vla­di da ot­ku­pi nji­ho­ve ak­ci­je za 250 mi­li­o­na eura. Vla­da još ni­je od­lu­či­la ho­će li ot­ku­pi­ti ak­ci­je Ita­li­ja­na.
D.M.

Komentari

Komentari se objavljuju bez zadrške.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj će biti izbrisan u najkraćem roku čim bude primijećen ili prijavljen, a autori spornog komentara rizikuju da budu prijavljeni nadležnim institucijama.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"