Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
ANB prati 60 džihadista 151 * Spriječiti Aca i A2A da opljačkaju EPCG 151 * Za stanove prevario 200 Tuzlaka 151 * Tužioci oprali biografije Šariću i Kaliću151 * Putin naredio povlačenje151 * Bez SPD-a nema stabilne vlade151 * Na putu bez kraja
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 12-12-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
JELENA MITROVIĆ, FUNKCIONER SDP-a :
U slučaju Marović imamo nevjerovatnu situaciju, jer postoji pravosnažna presuda, ali su osuđenici i dalje na slobodi, bez izgleda da se presuda efektuira.

Vic Dana :)

Uđe Perica u autobus i pita ga vozač:
- Koliko imaš godina?
- Sedam.
- Kada bude došao kondukter, reci da imaš šest.
- Zašto?
- Pustiće te besplatno
Dolazi kondukter i pita ga:
- Koliko imaš godina?
- Šest!
- A kad puniš sedam?
- Čim izađem iz autobusa.

Stoji dječak ispred zgrade i pokušava da pozvoni na interfon. Vidi ga policajac, pa ga upita:
– Oprosti dečko, mogu li nekako da ti pomognem?
– Plitisni tli!
Policajac pritisne:
– I šta sad?
– Bezimo!
- Kako si se osjećao na posljednjem času u školi - pita majka Pericu.
- Kao general - odgovori Perica - Stojim u stavu mirno i posmatram svoje jedinice.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija SKUPŠTINSKI ODBOR USVOJIO BUDŽET ZA 2018, VLADA ODUSTALA OD MANJIH OPTEREĆENJA ZA POSLODAVCE
Zarade ne povećavaju, poreze ne smanjuju
Sa sjednice Zarade ne povećavaju, poreze ne smanjuju Ministar Radunović je izjavio da neće povećavati minimalnu zaradu, niti smanjivati poreze na plate, što su prije mjesec dana najavili kao opciju, jer ne smiju dozvoliti da prihodi budu niži od planiranih Nema govora o povećanju kvaliteta života ako 120 miliona treba da uzmete od povećanja PDV-a i akciza. To povećanje će platiti građani, a kako se povećanjem nameta povećava kvalitet života građana, pitao je Zogović i tražio povećanje minimalne zarade`
Od­bor za eko­no­mi­ju usvo­jio je gla­so­vi­ma po­sla­ni­ka vla­da­ju­će ko­a­li­ci­je pred­log Za­ko­na o bu­dže­tu za na­red­nu go­di­nu, ko­jim je pred­vi­đe­no za­du­ži­va­nje od 296 mi­li­o­na, sa op­ci­jom da se ta su­ma po­ve­ća za do­dat­na 104 mi­li­o­na. Mi­ni­star fi­nan­si­ja Dar­ko Ra­du­no­vić ka­zao je na ju­če­ra­šnjoj sjed­ni­ci da su ana­li­zi­ra­li po­ve­ća­nje mi­ni­mal­ne za­ra­de i sma­nje­nje po­re­skih op­te­re­će­nja na pla­te, ali su za­sad od­u­sta­li od oba rje­še­nja jer, zbog spro­vo­đe­nja mje­ra fi­skal­ne kon­so­li­da­ci­je, ne smi­ju do­zvo­li­ti da pri­ho­di bu­du ni­ži od pla­ni­ra­nih. Sma­nje­nje po­re­skih op­te­re­će­nja na pla­te čla­no­vi Vla­de su na­ja­vi­li pri­je ne­pun mje­sec da­na.
Naj­vi­še kri­ti­ka na ra­čun bu­dže­ta za 2018. go­di­nu iz­nio je pred­stav­nik Uni­je slo­bod­nih sin­di­ka­ta (USS) Vu­ka­šin Zo­go­vić, ko­ji je uka­zao da pred­log za­ko­na ni­je pro­šao So­ci­jal­ni sa­vjet.
– U za­ko­nu se kroz jed­nu re­če­ni­cu po­mi­nje po­ve­ća­nje ži­vot­nog stan­dar­da i una­pre­đe­nje kva­li­te­ta ži­vo­ta, a od PDV-a i ak­ci­za se oče­ku­je po­ve­ća­nje od oko 120 mi­li­o­na. To po­ve­ća­nje će pla­ti­ti gra­đa­ni. Ka­ko po­ve­ća­njem na­me­ta ra­di­te na po­ve­ća­nju kva­li­te­ta ži­vo­ta gra­đa­na? Da bi se za­šti­tio dio sta­nov­ni­štva po­treb­no je po­ve­ća­ti mi­ni­mal­nu za­ra­du – is­ta­kao je Zo­go­vić na ju­če­ra­šnjoj sjed­ni­ci skup­štin­skog od­bo­ra.
Do­dao je i da će do­ći do po­sku­plje­nja stru­je i da će se zna­čaj­na sred­stva iz­dva­ja­ti za ob­no­vlji­ve iz­vo­re ener­gi­je.
– Ne­ma go­vo­ra o kva­li­te­tu ži­vo­ta ako sto­ti­ne mi­li­o­na tre­ba da uz­me­te od no­vih na­me­ta. Pri­tom se za­ra­de u jav­nom sek­to­ru ne po­ve­ća­va­ju, već za­mr­za­va­ju, a mi­ni­mal­na za­ra­da ni­je po­ve­ća­na ni u ovoj go­di­ni, a ne­će ni u sle­de­ćoj – re­kao je Zo­go­vić.
Ra­du­no­vić je ka­zao da je sa­gla­san sa Zo­go­vi­će­vim su­ge­sti­ja­ma jer kva­li­tet ži­vo­ta stal­no tre­ba una­pre­đi­va­ti, te da se Vla­da tru­di da u po­li­ti­ka­ma ko­je spro­vo­di stvo­ri pret­po­stav­ke za to.
– Mi­slim da će­mo ovim pred­lo­gom bu­dže­ta stvo­ri­ti sta­bil­nost ko­ja će omo­gu­ći­ti Cr­noj Go­ri lak­šu do­stup­nost na me­đu­na­rod­nim tr­ži­šti­ma i lak­šu mo­guć­nost re­fi­nan­si­ra­nja oba­ve­za, što zna­či ma­nje op­te­re­će­nje na oba­ve­ze ko­je do­spi­je­va­ju – na­veo je Ra­du­no­vić.
Bu­džet za na­red­nu go­di­nu će ima­ti pri­mit­ke i iz­dat­ke u iz­no­su od dvi­je mi­li­jar­de eura, dok će jav­ni dug ra­sti do 74 od­sto BDP-a, a u 2019. će ući u si­la­zni trend.
Pe­tar Smo­lo­vić (DPS) ka­zao je da se Vla­da mo­že za­du­ži­ti do 400 mi­li­o­na ra­di ot­ku­pa i re­fi­nan­si­ra­nja du­ga i pi­tao da li po­sto­je ga­ran­ci­je da ta sred­stva ne­će bi­ti po­tro­še­na za te­ku­ću po­tro­šnju, već sa­mo za ka­pi­tal­ne pro­jek­te. Po­moć­nik mi­ni­stra fi­nan­si­ja Ni­ko­la Vu­ki­će­vić mu je od­go­vo­rio da će u 2018. bi­ti re­la­tiv­no re­lak­si­ra­ni što se ti­če ot­pla­te du­ga i neo­p­hod­no­sti za­du­ži­va­nja za po­tre­be re­fi­nan­si­ra­nja du­ga.
– U 2019. i 2020. go­di­ni na na­pla­tu će do­ći sko­ro 600 mi­li­o­na eura, a to se mo­ra obez­bi­je­di­ti na fi­nan­sij­skom tr­ži­štu. Za­to je na­red­na go­di­na zna­čaj­na i bit­no je da odr­ži­mo ovaj trend pla­ni­ra­nja pri­ho­da i ras­ho­da bez ne­kih iz­ne­na­đe­nja na ras­hod­noj stra­ni – ka­zao je Vu­ki­će­vić.
D.M.


Mo­žda bu­de vi­še pa­ra za sud­stvo

Bran­ko Ča­vor (DPS) pi­tao je da li će se iza­ći u su­sret za­htje­vi­ma sud­stva i tu­ži­la­štva da im se na­red­ne go­di­ne obez­bi­je­di vi­še nov­ca. Vu­ki­će­vić je ka­zao da osta­ju otvo­re­ni da to­kom na­red­ne go­di­ne obez­bi­je­de no­vac tu­ži­la­štvu ako im bu­de fa­li­lo, dok će sud­stvu mo­žda obez­bi­je­di­ti još nov­ca do kra­ja ras­pra­ve o pred­lo­gu Za­ko­na o bu­dže­tu u Skup­šti­ni.

Komentari

Komentari se objavljuju bez zadrške.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj će biti izbrisan u najkraćem roku čim bude primijećen ili prijavljen, a autori spornog komentara rizikuju da budu prijavljeni nadležnim institucijama.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"