Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Listići prepravljani nakon glasanja donijeli mandat DPS-u * Postao ministar, a ostao u Monteputu * Milo i Cane zajedno u Parizu * Braća namještala poslove jedan drugom * Listići prepravljani nakon glasanja donijeli mandat DPS-u * Dramatični krah na berzama plaši SAD * Gdje je život
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 07-02-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Dragoslav Šćekić, potpredsjednik SNP-a:
Poraz Demokratske partije socijalista u Beranama označio je i početak kraja vladavine te stranke na državnom nivou.

Vic Dana :)

Na velikom takmičenju, bacač koplja kaže svom kolegi:
– Danas se moram jako potruditi, u publici je i moja tašta.
Kolega odgovara:
– Čovječe, to je preko sto metara, teško da ćeš je pogoditi!

Stariji student objašnjava novopridošlom brucošu:
– Cimere, pazi ovako, ... na fakultetu su ti najteže prve tri godine, ... a onda upišeš drugu ...


Razgovaraju dva studenta:
– Kad obično ideš da spavaš?
– Šta znam, pa tako ... oko dva, pola šest...


Trče dva DIF-ovca oko Ade i kaže jedan drugom:
– E dosta smo učili, ‘ajde da sjednemo na piće!


Razlika između studenta i čistačice je u tome što čistačica očisti sve u roku.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija KINESKI CRBC DVA MJESECA ČEKA SAGLASNOST VLADE KAKO BI ZAVRŠIO POSLEDNJI OBJEKAT NA TRASI AUTOPUTA
Država blokira izgradnju tunela
Država blokira izgradnju tunela Podizvođači su počeli radove na tunelu u avgustu, ali su prije više od dva mjeseca stali usled nastalih problema na predusjeku, zbog klizanja kosine. Zato su Kinezi morali da mijenjaju projektnu dokumentaciju, koja je još na čekanju kod Državne komisije za reviziju. Sve dok ne dobiju saglasnost ne mogu da rade
Glav­ni iz­vo­đač ra­do­va na auto­pu­tu, ki­ne­ski CRBC, če­ka vi­še od dva mje­se­ca da Dr­žav­na ko­mi­si­ja za re­vi­zi­ju da sa­gla­snost na pro­jekt­nu do­ku­men­ta­ci­ju za tu­nel Ma­te­še­vo, ka­ko bi mo­gli da na­sta­ve sa ra­do­vi­ma, po­tvr­di­lo je „Da­nu” vi­še iz­vo­ra bli­skih Vla­di. Zbog to­ga što već dva mje­se­ca ne ra­de ni­šta na tu­ne­lu, po­sto­ji mo­guć­nost da ga ne za­vr­še u pred­vi­đe­nom ro­ku. Kraj­nji rok je maj 2019. go­di­ne.
CRBC je gra­đe­vin­sku do­zvo­lu za ovaj tu­nel, ko­ji je po­sled­nji obje­kat na 41 ki­lo­me­tar du­goj pri­o­ri­tet­noj di­o­ni­ci auto­pu­ta, do­bio u ju­nu pro­šle go­di­ne, a sa ra­do­vi­ma je po­čeo u av­gu­stu. Pro­ble­mi su, me­đu­tim, po na­šim sa­zna­nji­ma, na­sta­li u po­čet­noj fa­zi iz­grad­nje tu­ne­la, ne pre­du­sje­ku, zbog kli­za­nja ko­si­ne. Gra­đe­vin­ski struč­nja­ci, sa ko­ji­ma smo raz­go­va­ra­li, ob­ja­sni­li su nam da ra­do­vi na pre­du­sje­ku spa­da­ju me­đu te­že kod pro­bo­ja tu­ne­la, jer ob­u­hva­ta­ju is­kop ze­mlji­šta i ve­o­ma va­žnu za­šti­tu ula­znih ko­si­na.
Zbog tih pro­ble­ma, ka­ko smo sa­zna­li, iz­vo­đa­či ra­do­va su tre­ba­li da mi­je­nja­ju pro­jekt­nu do­ku­men­ta­ci­ju, ko­ja je sa­da na od­lu­či­va­nju kod Dr­žav­ne ko­mi­si­je za re­vi­zi­ju. Dok se ko­mi­si­ja ne iz­ja­sni, ne mo­gu da se iz­vo­de ra­do­vi, ta­ko da već vi­še od dva mje­se­ca ne­ma ra­do­va na tu­ne­lu, kao ni ma­ši­na ni rad­ni­ka.
Po­di­zvo­đač na tu­ne­lu Ma­te­še­vo je hr­vat­ska Sklad grad­nja. Taj tu­nel je po­sled­nji na di­o­ni­ci od Smo­kov­ca do Ma­te­še­va i nji­me se prak­tič­no za­vr­ša­va di­o­ni­ca. U pi­ta­nju je ma­nji tu­nel du­ži­ne oko je­dan ki­lo­me­tar. Nje­go­va iz­grad­nja ko­šta oko 20 mi­li­o­na eura, što je za de­se­tak mi­li­o­na ma­nje ne­go pe­tlja na Smo­kov­cu ko­ja je tre­ba­lo da pred­sta­vlja pr­vi obje­kat na auto­pu­tu, od­no­sno da bu­de pri­klju­čak na tra­su od Smo­kov­ca do Ma­te­še­va, da je Vla­da ni­je za­bo­ra­vi­la uvr­sti­ti u ugo­vor. Pre­ma ne­zva­nič­nim in­for­ma­ci­ja­ma lju­di bli­skih pro­jek­tu, po­sto­ji mo­guć­nost i da Vla­da na­mjer­no odu­go­vla­či sa iz­da­va­njem do­zvo­la, ne bi li uspje­la da no­vac za tu­nel pre­ba­ci za fi­nan­si­ra­nje pe­tlje Smo­ko­vac. Pe­tlja je tre­ba­lo da bu­de pri­ključ­na tač­ka na auto­put, ali će se na kra­ju vje­ro­vat­no gra­di­ti pri­ključ­ni put ko­ji će po­ve­za­ti ma­gi­stral­ni put sa auto­pu­tem. Na pret­hod­noj sjed­ni­ci Vla­da je do­ni­je­la od­lu­ku o eks­pro­pri­ja­ci­ji ze­mlje za pe­tlju Smo­ko­vac. To je sa­mo pr­vi ko­rak ka iz­grad­nji pe­tlje. Ra­ni­je smo pi­sa­li da iz­grad­nja pe­tlje Smo­ko­vac mo­že po­tra­ja­ti dvi­je go­di­ne.
Da su ma­ši­ne sta­le još pri­je dva mje­se­ca i da ne­ma rad­ni­ka po­tvr­di­li su nam i mje­šta­ni, ko­ji su se pi­ta­li za­što su ra­do­vi od­jed­nom sta­li.
Ci­je­na pri­o­ri­tet­ne di­o­ni­ce auto­pu­ta po ugo­vo­ru iz­no­si 809,6 mi­li­o­na eura, me­đu­tim, zbog ni­za tro­ško­va ko­ji ni­su pred­vi­đe­ni ugo­vo­rom i ugo­vo­re­nom ci­je­nom ko­šta­će mno­go sku­plje. Pr­vo zbog kurs­nih raz­li­ka, od­no­sno kre­di­ta uze­tog u do­la­ri­ma, za­tim zbog tro­ško­va stru­je i vo­de ko­ji ni­su ura­ču­na­ti u ugo­vo­re­nu ci­je­nu...
D.M.


Bez od­go­vo­ra

Kao i sva­ki put, u ve­zi sa sto­pi­ra­njem iz­grad­nje tu­ne­la Ma­te­še­vo, po­sla­li smo pi­ta­nja Mi­ni­star­stvu sa­o­bra­ća­ja i CRBC-u, a oni nam, po sta­rom do­brom obi­ča­ju, ni­je­su od­go­vo­ri­li na pi­ta­nja. Ki­ne­zi, po ugo­vo­ru sa dr­ža­vom, ne smi­ju da od­go­vo­re bez sa­gla­sno­sti Vla­de, a Vla­da to vje­što ko­ri­sti i ne da sa­gla­snost. Tu prak­su je za­po­čeo pret­hod­ni mi­ni­star Ivan Bra­jo­vić, ko­ji nam je jed­nom u pe­ri­o­du od dvi­je go­di­ne od­go­vo­rio na pi­ta­nja u ve­zi sa auto­pu­tem. Tu prak­su, na ve­ći ni­vo je iz­di­gao Osman Nur­ko­vić. On za go­di­nu da­na, ni­je od­go­vo­rio ni na je­dan mejl u ve­zi sa pro­ble­mi­ma na auto­pu­tu.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za lokalne i parlamentarne izbore koji će biti održani 30.08.2020.godine.

Lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Parlmentarni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Parlamentarni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"