Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Milov kum gradi kuću na državnoj imovini * Ljekara bez licence krive za smrt pacijenta? * Han pozdravlja plan i zove u Brisel * Zbog prodaje droge uhapšene 23 osobe * Milov kum gradi kuću na državnoj imovini * Magareće godine * Malci i papci
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 14-06-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Dritan Abazović, predsjednik URA:
Vrijeme je da odu oni koji su radili za DPS.

Vic Dana :)

Zašto žene nikad ne prenose fudbalsku utakmicu?
- Zato što igrači ne mogu da trče onoliko koliko žene mogu da pričaju.
Meda zabranio pušenje trave u šumi. Ide on tako jednom i vidi nešto se dimi iz vode. Gurne on ruku u vodu i izvuče zeku, a zekine oči naduvane, crvene...
– Je li, zeko, jesam li rekao da nema duvanja?
– Džabe, za nas ribice to ne važi!
Mrkli mrak u šumi. Ništa se ne vidi, ni prst pred okom. Odjednom nalete jedan na drugog zeka i tvor. Tvor sav preplašen pita:
- Ko si ti? Opiši se!
- Krznat sam jedem kupus i šargarepu, odgovori zeka.
- Daj bre, zeko, umalo me srce ne strefi.
- A ko si ti? - upita zeka.
- Crn sam, kradem kokoške i smrdim.
- Ma idi bre Cigo, prepao si me.
Utrkuju se dva magarca sokakom i na pola puta jedan se razdere:
– Ko zadnji magarac!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija - datum: 2018-06-12 DRI UTVRDILA BROJNE NEPRAVILNOSTI U RADU AMBASADA CRNE GORE U GRČKOJ, AUSTRIJI I HRVATSKOJ
Na ruke isplatili 245 hiljada eura
Vučinić, Darmanović i Popović Na ruke isplatili 245 hiljada eura Revizijom je utvrđeno da su diplomatska predstavništva gotovinski isplatila iz blagajne troškove u iznosu od 244.954 eura, što čini 19,3 odsto ukupnih troškova ovih predstavništava. Najveće učešće u gotovinski isplaćenim troškovima imaju ambasada CG u Grčkoj od 147,45 hiljada i ambasada CG u Hrvatskoj 87,4 hiljade DRI je utvrdila da je ambasada CG u Grčkoj pravdala izdatke od pet hiljada nefiskalnim računima, te da nisu adekvatno pravdana sredstva za službena putovanja
Ambasade Crne Gore u Austriji, Grčkoj, Hrvatskoj i Stalna misija pri UN, OEBS-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču nisu pravdale dio izdataka adekvatnom dokumentacijom, kao ni izdatke za službena putovanja, nisu sačinjavale izvještaj o sprovedenim javnim nabavkama, nisu vršile popis gotovine i petinu troškova su isplaćivale u gotovini umjesto preko žiro računa. To je utvrdila Državna revizorska institucija (DRI), koja je dala uslovno mišljenje ovim diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) na usklađenost poslovanja s propisima.
– Revizijom je utvrđeno da su diplomatska predstavništva isplatila gotovinski iz blagajne troškove u iznosu od 244.954 eura, što čini 19,3 odsto ukupnih troškova ovih predstavništava. Najveće učešće u gotovinski isplaćenim troškovima imaju ambasada CG u Grčkoj od 147,45 hiljada, ambasada CG u Hrvatskoj 87,4 hiljade i ambasada CG u Austriji 10,1 hiljadu – piše u izvještaju kojim je rukovodio član senata DRI Nikola N. Kovačević.
Vrhovna revizija je preporučila diplomatskim predstavništvima da smanje gotovinske isplate i da plaćaju troškove preko žiro računa.
DRI je utvrdila da DKP nije do 10. u mjesecu za prethodni mjesec dostavljao Ministarstvu vanjskih poslova (MVPEI) izvještaje o ostvarenim prihodima i utrošenim sredstvima sa pratećom dokumentacijom, što je propisano pravilnikom o finansijsko-materijalnom poslovanju. Zatim, DKP nije MVPEI dostavljao mjesečne predloge zahtjeva za potrošnju u predviđenom roku.
Ambasada u Grčkoj, gdje je ambasador Petar Popović, dio izdataka u iznosu od 4,98 hiljada nije pravdala adekvatnom dokumentacijom, odnosno prezentirani su nefiskalni računi, bez datuma na dijelu računa.
– Revidirana predstavništva su u dnevnicama prometa za 2017. godinu iskazala izdatke koji se odnose na 2018. godinu u iznosu od 25,6 hiljada eura. Ove troškove trebalo je evidentirati u dnevnicima prometa za 2018. godinu – piše u nalazu.
Revizijom je utvrđeno da preuzimanje gotovine po osnovu isplaćenih zarada i naknada zaposlenima u ambasadi CG u Grčkoj nije potvrđeno potpisom primaoca sredstava, na nalogu za isplatu ili priznanicama, kako je propisano pravilnikom. Kod iste ambasade, utvrđeni su nedostaci kod dokumentacije za pravdanje dijela izdataka za službena putovanja.
– Nijesu dostavljene avio-karte, nije navedena svrha službenog putovanja, nijesu sačinjavali izvještaje sa službenog puta, što nije u skladu s članom 11, 16, 18 i 19 uredbe o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru. Revizijom je utvrđeno da putni nalozi, ugovori i fakture ne sadrže broj djelovodnog protokola ambasade u Grčkoj i Austriji i Stalne misije – piše u nalazu.
Vrhovna revizija je utvrdila da Stalna misija i ambasada u Austriji nijesu sačinile izvještaj o sprovedenim javnim nabavkama, dok ambasada u Grčkoj nije donijela plan javnih nabavki za 2017. godinu.
Revidirana predstavništva nijesu obezbjeđivala evidenciju obaveza, tako da se nije moglo utvrditi da li imaju neizmirenih obaveza na 31. decembar. Utvrđeno je da ambasada u Grčkoj nije vršila plaćanje izdataka za zakup od 1.200 eura na način kako je to utvrđeno ugovorom, odnosno na žiro račun, već je isplata vršena gotovinski.
Revizija je utvrdila i nepravilnosti i nedostatke u evidentiranju i popisu pokretne i nepokretne imovine. Utvrđeno je i da sva revidirana predstavništva nijesu vršila popis gotovine u blagajni za redovno poslovanje i blagajni za konzularne prihode.
– Revizijom je utvrđeno da su predstavništva plaćala pojedine izdatke u većem iznosu od odobrenih sredstava, što nije u skladu s pravilnikom o poslovanju DKP-a. Prema izjavi odgovornih lica u predstavništvima i ministarstvu pojedini izdaci su izvršeni u većem iznosu zbog nedovoljno opredijeljenih sredstava za te namjene koristeći sredstva sa drugih pozicija – piše u nalazu.
Lani je ambasador u Austriji bio Ivan Milić, kojega je krajem godine naslijedio Željko Perović. Ambasador u Hrvatskoj je Boro Vučinić, dok je šef Stalne misije Slavica Milačić.D.M.


Ministarstvo slabo vodi evidencije

Uslovno mišljenje na usklađenost poslovanja sa propisima dobilo je i Ministarstvo vanjskih poslova na čijem čelu je Srđan Darmanović. DRI je utvrdila da ministarstvo u 2017. godini nije obezbjeđivalo vođenje računovodstvenih evidencija kako je to propisano internom procedurom, zatim da nije obavještavalo predstavništva o visini i namjeri odobrenih sredstava godišnjim budžetom za 2017. godinu i nije prezentovalo dokaz da je lani shodno odobrenim sredstvima iz budžeta utvrđivalo pojedinačne budžete DKP-a.
– Ministarstvo je dalo saglasnost da tri revidirana predstavništva isplate troškove zakupa stanova diplomatskog osoblja u većem iznosu limita za 15 hiljada – ambasade u Grčkoj i Hrvatskoj i Stalna misija. Takođe, MVPEI je dalo saglasnost da se zaključe ugovori za zakup stanova za potrebe diplomatskog osoblja sa većom kvadraturom od limita utvrđenog pravilnikom o stanovima DKP-a – piše u nalazu.
Utvrđeno je da Ministarstvo ne vodi adekvatnu evidenciju imovine koju koriste predstavništva, ne evidentira neizmirene obaveze.

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"