Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Isplate Mirašu proglasili za povjerljivu tajnu * Vlada državnog jedinstva umjesto jeftinog kritizerstva * Policajci prijetili da će mu peglom unakaziti lice?  * Nožem izbo dvojicu mladića * Novinarka silovana i ubijena * Soraja, Milo i ja * Hajekovski komunizam
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 08-10-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
STEVO MUK, PREDSTAVNIK INSTITUTA „ALTERNATIVA”:
DPS će na kraju htjeti da se sakrije iza fasade navodno nezavisnih institucija, koje suštinski rade u njegovu korist.

Vic Dana :)

Zaustavi policajka plavuša takođe plavušu:
– Ličnu kartu, molim.
– A kako to izgleda?
– To je malo kockasto s vašom slikom - odgovara policajka.
Plavuša počne da pretura po torbi, nađe ogledalo, pogleda se i kaže:
– Evo, to je malo kockasto s mojom slikom.
Uzme policajka ogledalo, pogleda i kaže:
Jao, izvinite, koleginice, nisam znala da ste jedna od nas!
Bračni par dobio dijete. Nakon pet godina dijete ne progovara. Roditelji se zabrinuli da nije nešto u redu sa djetetom. Poslije nekoliko dana dijete progovara: „deda”, i sjutradan deda umre. Prošlo neko vrijeme, i dijete iznenada kaže: „baba”, i sjutradan umre i baba. Opet prošlo neko vrijeme i dijete kaže: „tata”, a ukućani već počeli da oplakuju oca i spremaju sahranu, a otac legao u kovčeg i čeka. Kad, u jednom trenutku ulazi neko u kuću i viče: E, ljudi, umro komšija!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija - datum: 2019-05-18 MINISTARSTVO RADA I SOCIJALNOG STARANJA DOBILO NEGATIVNO MIŠLJENJE OD DRŽAVNE REVIZORSKE INSTITUCIJE
Sakrili trošak od 980 hiljada
Kemal Purišić Sakrili trošak od 980 hiljada Revizijom je utvrđeno da ministarstvo nije iskazalo 990 hiljada prihoda, zatim 980 hiljada izdataka, kao ni depozite na početku i kraju godine u iznosu od 1,2 miliona, odnosno 600 hiljada
Državna revizorska institucija (DRI) dala je duplo negativno mišljenje na godišnji finansijski izvještaj za 2017. godinu Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS) na čijem čelu je Kemal Purišić (BS). Finansijskom revizijom je utvrđeno da izvještaj nije u svim materijalno značajnim aspektima sastavljen i prezentovan na fer i objektivan način u skladu sa važećim okvirom finansijskog izvještavanja.

– Revizijom je utvrđeno da Ministarstvo u konsolidovanom finansijskom izvještaju nije iskazalo prihode centara i drugih javnih ustanova koje se finansiraju preko ministarstva u iznosu od 989,9 hiljada eura, zatim izdatke od 979,9 hiljada, depozite na žiro računima istih i na računima otvorenim za isplatu socijalnih davanja sa stanjem na dan 1. januar 2017. godine u iznosu od 1,2 miliona, kao ni depozite sa stanjem na 31. decembar iste godine u iznosu od 599,4 hiljade. Ministarstvo u izvještaju o neizmirenim obavezama nije iskazalo obaveze javnih ustanova čiji su izvještaji predmet javne konsolidacije u iznosu od 50,6 hiljada eura – piše u izvještaju koji potpisuje član senata DRI Nikola N. Kovačević.

DRI je utvrdila da je Ministarstvo sa pozicije izdataka za socijalna davanja prenijelo centrima i javnim ustanovama budžetska sredstva u iznosu od 545,7 hiljada eura za materijalne troškove, što ukazuje da sredstva u navedenom iznosu nijesu korišćena za namjene odobrene Zakonom o budžetu. Takođe je utvrđeno da ministarstvo nije vršilo isplatu izdataka u iznosu od 673,2 hiljade eura sa odgovarajućih pozicija shodno pravilniku o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet države i budžete opština.

– Navedene nepravilnosti predstavljaju materijalno značajnu grešku u odnosu na utvrđenu materijalnost od 229,5 hiljada eura, pa u skladu s tim nadležni kolegijum izražava negativno mišljenje na godišnji izvještaj Ministarstva rada i socijalnog staranja za 2017. godinu – piše u nalazu DRI.

Revizijom pravilnosti je utvrđeno da ministarstvo nije finansijske transakcije i druge aktivnosti u svim materijalnim aspektima uskladilo sa zakonima i drugim propisima koji su identifikovani kao kriterijumi za predmetnu reviziju. Utvrđene su neusklađenosti poslovanja sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, Zakonom o socijalnoj zaštiti, javnim nabavkama, radu, porezu na dohodak fizičkih lica...

Revizijom je utvrđeno da ministarstvo nije vršilo uplate posebnog doprinosa za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica s invaliditetom, što nije u skladu sa članom 21 i 22 Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica s invaliditetom.

– Revizijom je utvrđeno da ministarstvo na isplaćene naknade u iznosu od 109,2 hiljade nije vršilo obračun i plaćanje poreskih obaveza, što nije u skladu s odredbama člana 46 Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica. Takođe, utvrđeni su nedostaci u dijelu pravdanja i obračuna troškova za službena putovanja – piše u izvještaju.

Ministarstvo u izvještaju o sprovedenim postupcima javnih nabavki i zaključenim ugovorima o javnim nabavkama nije iskazalo nabavke sprovedene otvorenim postupkom u iznosu od 74,5 hiljada eura, kao ni nabavke izvršene neposrednim sporazumom i nabavke male vrijednosti u ukupnom iznosu od 440,6 hiljada eura.

Revizijom su utvrđene i nepravilnosti u procedurama sprovođenja javnih nabavki.

– Ministarstvo nije postupilo po rješenju Državne komisije, već je nastavilo da nabavke usluge mobilnih telefona vrši od istih dobavljača bez pokretanja novog postupka, zatim prvorangirani ponuđač za nabavku prehrambenih proizvoda nije dostavio subjektu revizije potpisane ugovore u zakonom predviđenom roku. Zapisnici o pregledu, ocjeni i vrednovanju ponuda ne sadrže dokaze na osnovu kojih je utvrđena ispravnost ponuda u tenderskoj dokumentaciji za usluge prevođenja, subjekt revizije nije zahtijevao vrijednost cjelokupnog predmeta nabavke, već zbir jediničnih cijena, dok je ugovor sa prvorangiranim ponuđačem zaključen na iznos procijenjene vrijednosti.

Centar za socijalni rad Berane je dobio pozitivno mišljenje DRI, Centar u Podgorici uslovno, a centar u Beranama negativno mišljenje.

D.M.
Frizere angažovali da smjeste azilante
DRI je utvrdila da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja izvršilo nabavku usluga smještaja azilanata u iznosu od 144,3 hiljade eura, bez sprovođenja odgovarajućeg postupka javne nabavke.

– Revizijom je utvrđeno da je dobavljač sa kojim je zaključen ugovor registrovan u CRPS, kao društvo za proizvodnju i promet usluga sa djelatnošću frizerskih i kozmetičkih salona. Takođe nije prezentovana licenca da navedeni dobavljač može vršiti pomenute usluge, a nijesu prezentovani ni dokazi da objekat u kojem su smještena lica koja traže azil ispunjavaju uslove utvrđene urbanističkim, građevinskim, tehničkim, sanitarnim, protivpožarnim propisima i propisima o zaštiti životne sredine, kako je definisano članom 2 pravilnika o načinu ostvarivanja prava na smještaj lica koje traži azil, lica kojem je priznat status izbjeglice, lica kojem je odobrena dodatna zaštita i lica kojem je odobrena privremena zaštita – piše u izvještaju.Revizijom je utvrđeno da ministarstvo na isplaćene naknade u iznosu od 109 hiljada nije vršilo obračun i plaćanje poreskih obaveza

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"