Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Optuženom za pranje novca uplatili 748.000 na blokirani račun * Pokušaj režima da dodatno podijeli opoziciju * Za akcije Instituta Rakčević platio 2,8 miliona eura * Ponovili partijsku odluku, ponizili sud * Optuženom za pranje novca uplatili 748.000 na blokirani račun * Da bi inscenirali hemijski napad oteli 44 djece * Počinju razgovori o rješavanju pitanja nestalih
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 31-08-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Sead Šahman, portparol Bošnjačke stranke :
BS-u niko nije poklonio mandate. Autentično zastupanje interesa Bošnjaka dobili smo na poslednjim parlamentarnim izborima 2016. godine.

Vic Dana :)

Mujo dobio novi posao kao električar u bolnici i nakon par dana pošalju ga na intenzivnu njegu zbog nekog kvara. Pregleda Mujo instalacije, češka se po glavi i napokon skonta šta je u pitanju, pa otvori vrata od šok sobe gdje su pacijenti priključeni na aparate za vještačko disanje:
- ‚Ajmo sad, svi duboko udahn‘te, moram promijen‘t osigurače!
Mladi par se mazi na klupici u parku. Ona mu šapuće na uvo:
- Dragi, znaš, imaćemo troje djece
- Kako znaš? - pita on.
- Pa trenutno su kod moje mame!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija - datum: 2019-08-19 NIKŠIĆKA KOMPANIJA „UNIPROM” SE SPORI SA PORESKOM UPRAVOM OKO POTRAŽIVANJA
Pejović sakrio da mora da plati pola miliona poreza
Veselin Pejović Pejović sakrio da mora da plati pola miliona poreza Društvo je u 2019. godini bilo predmet poreske kontrole, koja je u svom izvještaju utvrdila da je obaveza za porez na dobit za 2016. i 2017. godinu potcijenjena za 573 hiljade eura. Društvo je uložilo žalbu na zapisnik i u toku je pokretanje spora – piše u izvještaju spoljnog revizora kompanije Uniprom
Nikšićka kompanija „Uniprom”, koja je u vlasništvu biznismena Veselina Pejovića, spori se sa Poreskom upravom oko poreskih potraživanja. Kontrolom je početkom ove godine utvrđeno da je ta nikšićka kompanija sakrila da je dužna još 573 hiljade eura poreza na dobit. To se može vidjeti u revizorskom izvještaju Pejovićevog preduzeća za 2018. godinu.

– Društvo je u 2019. godini bilo predmet poreske kontrole, koja je u svom izvještaju utvrdila da je obaveza za porez na dobit za 2016. i 2017. godinu potcijenjena za 573 hiljade eura. Društvo je uložilo žalbu na zapisnik i u toku je pokretanje spora za koji društvo smatra da će biti riješen u njihovu korist, pa nijesu izdvajane rezervacije po ovom pitanju. Kontrola poreza na dobit za 2018. godinu najavljena je za drugu polovinu 2019. godine – piše u izvještaju spoljnog revizora.

U dijelu „Porez na dobit – Promjene na odloženim poreskim sredstvima” piše da je stanje na početku 2018. godine bilo 200.852 eura, a da je godinu ranije iznosilo 312.029 eura. Stanje na kraju 2018. godine po tom osnovu iznosilo je 143.353 eura. Obračunati odloženi porez tokom prošle godine naveden je na iznos od 57.499 eura.

– Odložene poreske obaveze odnose se na privremene razlike između osnovice po kojoj se nekretnine i oprema priznaju u poreskom bilansu i iznosa po kojem su ta sredstva iskazana u finansijskim iskazima društva – piše u izvještaju revizora. Navodi se da, prema izvještaju advokata, kompanija „Uniprom” ima četiri sudska spora za koja takođe očekuje pozitivan ishod.

– Menadžment kompanije je uvjeren da ne postoje tekući sudski sporovi koji bi mogli materijalno značajno uticati na poslovni rezultat ili finansijsku poziciju društva – piše u izvještaju.

Veselin Pejović je kroz stečaj za 31 milion eura kupio imovinu KAP-a i Rudnika boksita. On sada preko svoje četiri firme gazduje stalnom imovinom vrijednom oko 95 miliona eura. Radi se o kompanijama „Uniprom”, „Uniprom KAP”, „Uniprom hoteli” i „Uniprom metali”. Pejovićeva firma „Uniprom hoteli” u metropoli turizma gazduje hotelom „Budva”. Stalna imovina tog preduzeća je procijenjena na oko 20 miliona eura. Najveća vrijednost stalne imovine je u firmi „Uniprom” i iznosi 34,4 miliona eura. „Dan” je ranije objavio da su četiri najveće Pejovićeve firme, kako pokazuju finansijski izvještaji za 2017. godinu, u toj godini prihodovale čak 131 milion eura. Tačnije, prihod se ne odnosi na „Uniprom KAP”, na koji je upisana imovina nekad državnog Kombinata aluminijuma, dok se poslovne transakcije vode preko „Uniproma”. Tako je u 2017. godini prihod „Uniproma” iznosio čak 95,6 miliona eura. Prihod Boksita je bio 32,8 miliona, a „Uniprom hotela” 2,6 miliona. Pejović je i vlasnik hotela „Zija” u Podgorici.

„Dan” je početkom aprila ove godine objavio da je firma Uniprom postala vlasnik 265 hektara državne imovine u krugu Kombinata aluminijuma (KAP). Savjet za privatizaciju je uvažio zahtjev Uniproma da im se pravo korišćenja pretvori u pravo svojine za parcele u katastarskim opštinama (KO) Botun, Dajbabe i Cijevna, čija je ukupna površina 2,65 miliona kvadrata. KAP je prije privatizacije bio u državnom vlasništvu, dok su prije uvođenja stečaja država i CEAK imali isti broj akcija. Odluku o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine potpisao je predsjednik Savjeta za privatizaciju i premijer Duško Marković.

Vl.O.
Nisu poštovali odredbe Zakona o računovodstvu
Spoljni revizor dao je i mišljenje sa rezervom, kad je u pitanju poslovanje kompanije Uniprom u 2018. godini.

- Za nekretnine postrojenja i opremu, koji uključuju stavke - zemljište i građevinske objekte u iznosu od milion i milion i 11 hiljada, postoje indikacije za obezvređenje na datum izvještavanja. Odredbe Zakona o računovodstvu u Crnoj Gori propisuju da je, u ovim okolnostima, društvo dužno da procijeni nadoknadivu vrijednost sredstava i iskaže obezvređenje sredstava, gdje je to potrebno. Društvo nije izvršilo takvu procjenu niti je iskazalo obezvređenje po tom osnovu, što predstavlja odstupanje od odredbi Zakona o računovostvu, koji se primjenjuje u Crnoj Gori. Nismo bili u mogućnosti da utvrdimo finansijske efekte ovog odstupanja... piše između ostalog u mišljenju sa rezervom spoljnog revizora.”Menadžment kompanije je uvjeren da ne postoje tekući sudski sporovi koji bi mogli materijalno značajno uticati na poslovni rezultat

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"