Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Svetu oduzimaju stan koji je već prodao za 180 hiljada eura * Radnik pretukao vezanog pacijenta, osoblje gledalo * Osnivanje foruma odgovor na odluku DPS-a i DF-a * Albanci protiv promjene simbola * Svetu oduzimaju stan koji je već prodao za 180 hiljada eura * VDR asimetrija kreira karakter žene * Sveta Petka će u svom hramu sabirati Danilovgrađane
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 27-10-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Branko Radulović, poslanik Demokratskog fronta:
– Kada sam čuo da kažu da će nakon betoniranja korito Tare biti bolje, gađao sam knjigom televizor.

Vic Dana :)

Mujo i Fata završili u ludari. Jednog dana, šetaju njih dvoje pored bazena i Mujo se oklizne i padne u vodu i počne da se davi. Fata skoči za njim, uspije nekako da ga izvuče i spase ga. Sve to je vidjela glavna medicinska sestra i narednog dana dođe ona kod Fate i kaže joj:
– Fato, imam jednu dobru i jednu lošu vijest! Dobra je da ćemo te pustiti iz bolnice jer si bila hrabra i spasila Muju život! A loša je da se Mujo objesio u kupatilu kaišom!
Fata će na to:
– Ma nije se on objesio, to sam ga ja stavila da se osuši! Nego, kad ćete me pustiti odavde?
Žena zove hitnu pomoć:
– Upomoć, muž mi je popio benzin i trči po dvorištu već dva sata!
– Ne brinite ništa gospođo, kada mu nestane benzina zaustaviće se!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija - datum: 2019-08-19 NIKŠIĆKA KOMPANIJA „UNIPROM” SE SPORI SA PORESKOM UPRAVOM OKO POTRAŽIVANJA
Pejović sakrio da mora da plati pola miliona poreza
Veselin Pejović Pejović sakrio da mora da plati pola miliona poreza Društvo je u 2019. godini bilo predmet poreske kontrole, koja je u svom izvještaju utvrdila da je obaveza za porez na dobit za 2016. i 2017. godinu potcijenjena za 573 hiljade eura. Društvo je uložilo žalbu na zapisnik i u toku je pokretanje spora – piše u izvještaju spoljnog revizora kompanije Uniprom
Nikšićka kompanija „Uniprom”, koja je u vlasništvu biznismena Veselina Pejovića, spori se sa Poreskom upravom oko poreskih potraživanja. Kontrolom je početkom ove godine utvrđeno da je ta nikšićka kompanija sakrila da je dužna još 573 hiljade eura poreza na dobit. To se može vidjeti u revizorskom izvještaju Pejovićevog preduzeća za 2018. godinu.

– Društvo je u 2019. godini bilo predmet poreske kontrole, koja je u svom izvještaju utvrdila da je obaveza za porez na dobit za 2016. i 2017. godinu potcijenjena za 573 hiljade eura. Društvo je uložilo žalbu na zapisnik i u toku je pokretanje spora za koji društvo smatra da će biti riješen u njihovu korist, pa nijesu izdvajane rezervacije po ovom pitanju. Kontrola poreza na dobit za 2018. godinu najavljena je za drugu polovinu 2019. godine – piše u izvještaju spoljnog revizora.

U dijelu „Porez na dobit – Promjene na odloženim poreskim sredstvima” piše da je stanje na početku 2018. godine bilo 200.852 eura, a da je godinu ranije iznosilo 312.029 eura. Stanje na kraju 2018. godine po tom osnovu iznosilo je 143.353 eura. Obračunati odloženi porez tokom prošle godine naveden je na iznos od 57.499 eura.

– Odložene poreske obaveze odnose se na privremene razlike između osnovice po kojoj se nekretnine i oprema priznaju u poreskom bilansu i iznosa po kojem su ta sredstva iskazana u finansijskim iskazima društva – piše u izvještaju revizora. Navodi se da, prema izvještaju advokata, kompanija „Uniprom” ima četiri sudska spora za koja takođe očekuje pozitivan ishod.

– Menadžment kompanije je uvjeren da ne postoje tekući sudski sporovi koji bi mogli materijalno značajno uticati na poslovni rezultat ili finansijsku poziciju društva – piše u izvještaju.

Veselin Pejović je kroz stečaj za 31 milion eura kupio imovinu KAP-a i Rudnika boksita. On sada preko svoje četiri firme gazduje stalnom imovinom vrijednom oko 95 miliona eura. Radi se o kompanijama „Uniprom”, „Uniprom KAP”, „Uniprom hoteli” i „Uniprom metali”. Pejovićeva firma „Uniprom hoteli” u metropoli turizma gazduje hotelom „Budva”. Stalna imovina tog preduzeća je procijenjena na oko 20 miliona eura. Najveća vrijednost stalne imovine je u firmi „Uniprom” i iznosi 34,4 miliona eura. „Dan” je ranije objavio da su četiri najveće Pejovićeve firme, kako pokazuju finansijski izvještaji za 2017. godinu, u toj godini prihodovale čak 131 milion eura. Tačnije, prihod se ne odnosi na „Uniprom KAP”, na koji je upisana imovina nekad državnog Kombinata aluminijuma, dok se poslovne transakcije vode preko „Uniproma”. Tako je u 2017. godini prihod „Uniproma” iznosio čak 95,6 miliona eura. Prihod Boksita je bio 32,8 miliona, a „Uniprom hotela” 2,6 miliona. Pejović je i vlasnik hotela „Zija” u Podgorici.

„Dan” je početkom aprila ove godine objavio da je firma Uniprom postala vlasnik 265 hektara državne imovine u krugu Kombinata aluminijuma (KAP). Savjet za privatizaciju je uvažio zahtjev Uniproma da im se pravo korišćenja pretvori u pravo svojine za parcele u katastarskim opštinama (KO) Botun, Dajbabe i Cijevna, čija je ukupna površina 2,65 miliona kvadrata. KAP je prije privatizacije bio u državnom vlasništvu, dok su prije uvođenja stečaja država i CEAK imali isti broj akcija. Odluku o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine potpisao je predsjednik Savjeta za privatizaciju i premijer Duško Marković.

Vl.O.
Nisu poštovali odredbe Zakona o računovodstvu
Spoljni revizor dao je i mišljenje sa rezervom, kad je u pitanju poslovanje kompanije Uniprom u 2018. godini.

- Za nekretnine postrojenja i opremu, koji uključuju stavke - zemljište i građevinske objekte u iznosu od milion i milion i 11 hiljada, postoje indikacije za obezvređenje na datum izvještavanja. Odredbe Zakona o računovodstvu u Crnoj Gori propisuju da je, u ovim okolnostima, društvo dužno da procijeni nadoknadivu vrijednost sredstava i iskaže obezvređenje sredstava, gdje je to potrebno. Društvo nije izvršilo takvu procjenu niti je iskazalo obezvređenje po tom osnovu, što predstavlja odstupanje od odredbi Zakona o računovostvu, koji se primjenjuje u Crnoj Gori. Nismo bili u mogućnosti da utvrdimo finansijske efekte ovog odstupanja... piše između ostalog u mišljenju sa rezervom spoljnog revizora.”Menadžment kompanije je uvjeren da ne postoje tekući sudski sporovi koji bi mogli materijalno značajno uticati na poslovni rezultat

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"