Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Još 20 zaraženih, ukinuta zabrana za nedjelju * Mjere da budu srazmjerne situaciji * Zaposlenima u zdravstvu 15 odsto bonusa na platu * Kriju gdje se nalazi Sinđelić * Brisel izdvaja preko 400 miliona za Zapadni Balkan * Političke razlike staviti u drugi plan * Tri nove žrtve KOVID-a 19, produžen policijski čas
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 03-04-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Velibor Marković, advokat:
– Vlada je podzakonskim aktima mijenjala zakon, što je nedozvoljeno. Sve bi bilo drugačije u slučaju da je parlament proglasio vanredno stanje.

Vic Dana :)

Odvede dečko Piroćanac svoju djevojku na izlet u drugi grad, pa kaže:
- Mogu li nešto iskreno da te pitam?
Ona će mazno:
- Daaa…
-‘Oćeš da daš za gorivo?


Kaže tip djevojci:
- Dođi večeras kod mene, nema nikog kod kuće.
I ona dođe, zvoni, zvoni, kad stvarno nema nikog kod kuće.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija POSLODAVCI TRAŽE DA VLADA IZDAŠNIJE POMOGNE PRIVREDU
Država da garantuje za kredite i oslobodi plaćanja poreza
Država da garantuje za kredite i oslobodi plaćanja poreza Preduzetnicima i kompanijama, kojima je privremenim mjerama zabranjen rad ili kod kojih je usled tih mjera došlo do smanjenja poslovnih aktivnosti i pada prihoda za više od 50 odsto, subvencionisati zarade u iznosu minimalne zarade i osloboditi ih obaveze plaćanja poreza i doprinosa na zarade, naveli su iz UPCG
Unija poslodavaca (UPCG) je dostavila Vladi predloge za drugi paket ekonomskih mjera kojim traži, između ostalog, garancije države do 50 odsto iznosa kredita privrednim subjektima kojima je zabranjen rad, dodatno smanjenje kamatnih stopa Investiciono-razvojnog fonda (IRF) za postojeće zajmove od 0,5 do 1,2 odsto, kao i odlaganje plaćanja svih vrsta poreza. Iz UPCG su naveli da prvi paket mjera nije dovoljan i da se mora dopunjavati.
Poslodavci od Vlade traže da obezbijedi izvore i opredijeli sredstva bespovratne podrške za preduzetnike, mikro i mala i srednja preduzeća koja posluju u ugroženim sektorima, s ciljem da im se osigura obrtni kapital potreban za prevazilaženje problema likvidnosti u periodu nakon ukidanja privremenih mjera.
– Obezbijediti odlaganje rokova za podnošenje poreskih prijava i rokova za plaćanje dospjelih poreskih obaveza, kao i plaćanje obaveza po osnovu svih vrsta poreza, nastalih od dana stupanja na snagu privremenih mjera, uz mogućnost plaćanja do 24 rate, preduzetnicima i kompanijama kojima je privremenim mjerama zabranjen rad ili kod kojih je usled tih mjera došlo do smanjenja poslovnih aktivnosti i pada prihoda za više od 50 odsto, subvencionisati zarade u iznosu minimalne zarade i osloboditi ih obaveze plaćanja poreza i doprinosa na zarade, za sve vrijeme važenja te mjere – samo su neki od predloga koje je potpisao predsjednik UO UPCG Predrag Mitrović.
Dalje navode da je preduzetnicima i kompanijama kojima je usled privremenih mjera smanjen obim poslovnih aktivnosti uz pad prihoda za 20 do 50 odsto, subvencionisati zarade u iznosu minimalne zarade i obezbijediti odloženo plaćanje poreza i doprinosa na 24 mjesečne rate, nakon isteka privremenih mjera,
– Smanjenu stopu PDV-a od sedam odsto proširiti na promet usluga smještaja ili smještaja s uslugom pripremanja i usluživanja hrane, bezalkoholnih negaziranih pića i vode u hotelima ili objektima slične namjene. Privremeno smanjiti stope poreza i doprinosa na zarade i ukinuti obavezu uplate ostalih doprinosa koji prate isplatu zarada, za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti i privremenih mjera i šest mjeseci nakon toga. Osloboditi privredne subjekte iz sektora turizma i ugostiteljstva plaćanja lokalnih komunalnih taksi i naknada i naknada za korišćenje privremenih objekata u zoni morskog dobra za 2020. godinu, omogućiti reprogram/odlaganje obaveza prema javnim preduzećima i lokalnim samoupravama, kao i izvršiti njihovo smanjenje srazmerno trajanju vanrednih okolnosti i privremenih mjera, te tako utvrđene primjenjivati i u periodu od šest mjeseci nakon ukidanja mjera. Kao trajnu mjeru, izvršiti izmjenu Zakona o PDV-u i uvesti obavezu plaćanja PDV-a po naplaćenoj realizaciji, i to počevši od 1. aprila 2020. godine za isporuke koje su izvršene poslije 1. aprila 2020. godine – piše u predlogu UPCG.
Oni traže od Vlade da suspenduje odredbe opšteg kolektivnog ugovora o obavezi isplate 70 odsto naknade zarade zaposlenog i time obezbijediti direktnu primjenu odredbe Zakona o radu o isplati 60 odsto naknade zarade usled prekida obavljanja djelatnosti.
– Subvencionisati naknade zarada poslodavcima za zaposlene kojima je određena mjera samoizolacije ili karantina, kao i poslodavcima koji su obezbijedili odsustvo sa rada roditeljima djece mlađe od 11 godina i omogućiti poslodavcima da po skraćenoj proceduri uvedu nepuno radno vrijeme, uz srazmjerno smanjenje zarade za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti – piše u predlogu koji je juče dostavljen Vladi.
Montenegro biznis alijansa (MBA) je juče saopštila da predlaže Vladi da se za mikro i mala preduzeća u problematičnom periodu obezbijedi naknada za 50 odsto bruto zarada zaposlenih ili oslobađanje poreza i doprinosa na zarade zaposlenih.
– Dakle, ovo bi se odnosilo na drugi kvartal ako se stvari sa virusom korona budu odvijale shodno optimističnijoj varijanti. Ako ne, produžiti ovu mjeru podrške mikro i malim preduzećima. Naravno, podržavamo i sve predloge koje smo dali, a koji se odnose na podršku srednjim i velikim preduzećima kao što su odlaganje otplate kredita na zahtjev građana i privrede kod svih banaka, mikrokreditnih institucija i IRF-a u trajanju od 90 dana, odlaganje uplate poreza i doprinosa na zarade, kreiranje nove kreditne linije IRF-a namijenjene za poboljšanje likvidnosti preduzetnika, odlaganje plaćanja zakupa nepokretnosti koje su u državnom vlasništvu na period od 90 dana. Takođe predlažemo državnim organima i lokalnim samoupravama oslobađanje plaćanja komunalne takse i naknade preduzetnicima za postavljanje reklama u periodu krize, posebno onima kojima je to osnovna djelatnost, za vrijeme trajanja krize izazvane virusom korona – naveli su iz MBA.
D.M.
Bečić:EPCG da smanji cijenu struje 60 odsto
Imajući u vidu da paraliza društvenog života, izazvana mjerama koje su nadležni uveli zbog novog virusa korona, prijeti da izazove dramatične ekonomsko-socijalne posledice, potrebno je da konačno Vlada izađe sa konkretnim socio-ekonomskim mjerama podrške privredi, zaposlenima i građanima, kazao je predsjednik Demokrata Aleksa Bečić.
– Vidimo da vlade zemalja u regionu već uveliko realizuju obuhvatne pakete ekonomske podrške, pa je čudno da Vlada Crne Gore koja na svakom koraku ističe da je ne samo regionalni, već i evropski lider u ekonomskom rastu, ne nudi niti jednu konkretnu mjeru, pa makar i na nivou regionalnih, a kamoli evropskih okvira – naveo je Bečić u saopštenju.
On je istakao da Vlada mora hitno da obezbijedi zarade zaposlenima u mikro, malim i srednjim preduzećima, koji su onemogućeni da posluju, na način što bi se za vrijeme trajanja mjera neto zarade uplatile na žiro račune zaposlenih, a porezi i doprinosi takođe prebacili na teret države.
– Takođe, potrebna je hitna finansijska pomoć u iznosu od jedne prosječne neto zarade svim domaćinstvima koja imaju tri i više članova, odnosno u iznosu od jedne minimalne zarade svim domaćinstvima koja imaju jednog ili dva člana, jer će ta sredstva na kraju građani svakako upumpati u sistem, tako da će ova mjera imati multiplikativni efekat. Pored toga, neophodno je garantovati zaposlenima u javnom sektoru, izuzev javnih funkcionera, kao i penzionerima, da im ni u kom slučaju neće biti smanjena primanja i da će ona biti redovna – rekao je Bečić.
Istakao je da bi solidarno bilo da EPCG za 60 odsto umanji cijenu struje u mjesecima trajanja ove krize, kao i da posebno pogođeni korisnici imaju mogućnost otplate na odloženo, nakon završetka epidemije.
– IRF treba da pojednostavi i ubrza kreditne linije. Pored toga, smatram da kamatna stopa ne treba da prelazi jedan odsto, da kada su u pitanju mikro i mala preduzeća krediti budu beskamatni, da grejs period bude najmanje dvije godine, a potrebna je puna transparentnost procesa, na način da na dnevnom nivou IRF objavljuje zahtjeve koji su pristigli, kao i kredite koji su odobreni sa navođenjem iznosa, uslova i svih drugih značajnih elemenata – zaključio je Bečić.
URA: Hoteli do naredne sezone da plaćaju samo kamatu
Hotelska industrija zapošljava oko 6.000 ljudi, zbog čega je neophodno ublažiti i zaustaviti trend masovnih otpuštanja radnika u hotelima, koji u slučaju propasti turističke sezone neće biti likvidni sve do početka naredne sezone. Zbog toga, za sve hotele i turističke organizacije koji ne otpuštaju svoje zaposlene, država treba da omogući refinansiranje zarade zaposlenih u bruto iznosu, kreditom kod IRF-a, sa grejs periodom od jedne godine i po stopi od 1,5 odsto, kazali su iz GP URA.
Ističu da se tom mjerom ostavlja potreban prostor hotelskoj industriji i turističkim organizacijama, čije poslovanje direktno zavisi od turističke sezone, da zadrže radnu snagu i održe poslovanje do naredne sezone.
Pored toga, crnogorski hoteli su najčešće i kreditno zaduženi, zbog čega im treba omogućiti da do naredne sezone isplaćuju samo kamate za kredite, a da se glavnica raspodijeli na sve preostale godine kredita. Istu mogućnost treba pružiti i vlasnicima privatnog smještaja, koji će se takođe naći u izuzetno teškoj situaciji, a kojima treba omogućiti i da, ukoliko to žele, porez na nepokretnost plate naredne godine, u definisanim ratama, kako bi se olakšala njihova trenutna teška finansijska situacija – ukazali su iz te partije.
Zakupcima odlažu obaveze na 90 dana
Korisnicima/zakupcima omogućava se odlaganje plaćanja obaveze naknade za korišćenje morskog dobra/zakupnine za period od 90 dana, počev od 1. aprila, odlučio je upravni odbor JP Morsko dobro.
– Korisnici/zakupci kojima dospijeva obaveza plaćanja naknade za korišćenje morskog dobra/zakupnine u periodu od 90 dana, počev od 1. aprila mogu elektronskim zahtjevom tražiti odlaganja plaćanja naknade za navedeni period. U slučaju da su već zaprimljene bankarske garancije za plaćanje u ratama, Javno preduzeće je saglasno da se izvrši zamjena i usklađivanje istih prema novoj dinamici dospjeća rata. Korisnici/zakupci koji su u proceduri ili će tek pristupiti zaključenju aneksa ugovora ponuditi mogućnost odlaganja plaćanja obaveza za period od 90 dana – naveli su iz JP Morsko dobro.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"