Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Nema zastare za Milovu ekipu * Podržite mene i srušićemo DPS * Katnić traži pritvor za Mandića * Jelić ne prijavljuje da ima firmu * Nema zastare za Milovu ekipu * Nije strašno * Djeca ćute o nasrtajima sajber nasilnika
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 08-03-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Slađana Radojević, samohrana majka :
– Ne treba mi ruža, nego metar drva.

Vic Dana :)

- Haloo! Je l‘ to vatrogasna služba?
- Jeste gospođo, izvolite.
- Ja sam skoro posadila cvijeće...
- Gospođo, tražili ste vatrogasnu službu!?
- Da jesam, to je vrlo skupo, egzotično cvijeće...
- Gospođo, tražili ste i dobili ste vatrogasnu službu a ne cvjećaru! Recite kako vam možemo pomoći ili spustite slušalicu i smjesta nam oslobodite vezu!!!
- Ma dobro de, šta me odmah napadate, komšiji gori kuća, pa kad budete gasili požar pazite mi na cvijeće...
Ako posle tri mjeseca teretane ne vidite rezultate, pređite na fotošop.
Čujem da ti se sestra udala za boksera. Kako izgleda?
Nemam pojma! Posle svakog meča je drugačiji.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Hronika HRA OŠTRO OSUDILA DEVETO KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA OD STRANE DRŽAVNIH SLUŽBENIKA
Policijski šefovi da podnesu ostavke
Rončević Policijski šefovi da podnesu ostavke
Is­kaz Ne­ma­nje Ron­če­vi­ća, ko­ji je tvr­dio da su ga po­li­caj­ci bru­tal­no pre­tu­kli, de­ve­ti je za­bi­lje­že­ni slu­čaj zlo­sta­vlja­nja gra­đa­na od stra­ne dr­žav­nih slu­žbe­ni­ka od po­čet­ka 2018. go­di­ne, na­po­me­nu­li su iz Ak­ci­je za ljud­ska pra­va (HRA). Iz ove NVO oci­je­ni­li su da ova­kav raz­voj do­ga­đa­ja uka­zu­je na alar­mant­no sta­nje u Upra­vi po­li­ci­je.
– Po­sao slu­žbe­ni­ka po­li­ci­je je za­šti­ta ljud­skih pra­va, a ne nji­ho­vo kr­še­nje i to na naj­dra­stič­ni­ji na­čin. Već se mo­že go­vo­ri­ti o si­ste­mat­skoj pri­mje­ni zlo­sta­vlja­nja u po­li­cij­skoj prak­si u po­sled­njih de­set go­di­na u Cr­noj Go­ri. Po­seb­no su dra­stič­ni pri­mje­ri ohra­bri­va­nja tor­tu­re na naj­vi­šem ni­vou u slu­ča­ju pre­bi­ja­nja po­koj­nog Alek­san­dra Pe­ja­no­vi­ća u po­li­cij­skoj „Be­to­njer­ci” 2008. go­di­ne, i u pre­ko dva­de­set ne­ra­svi­je­tlje­nih slu­ča­je­va po­li­cij­skog zlo­sta­vlja­nja gra­đa­na sa­mo za vri­je­me pro­te­sta u ok­to­bru 2015. go­di­ne. Iako je šef In­ter­vent­ne je­di­ni­ce ne­dav­no su­spen­do­van, po­sled­nji slu­čaj po­ka­zu­je da ta mje­ra oči­gled­no ni­je bi­la do­volj­na da pri­pad­ni­ci te je­di­ni­ce pro­fe­si­o­nal­no po­stu­pa­ju. Kraj­nje je vri­je­me da nad­le­žni še­fo­vi u Upra­vi po­li­ci­je pod­ne­su ostav­ke i ustu­pe mje­sto oni­ma ko­ji će umje­ti da su­zbi­ja­ju kr­še­nje ljud­skih pra­va i po­vra­te po­vje­re­nje u po­li­ci­ju – sa­op­šti­li su iz HRA.
Ipak, iz Upra­ve po­li­ci­je de­man­to­va­li su Ron­če­vi­će­ve na­vo­de da su ga po­li­caj­ci pre­tu­kli u slu­žbe­nom vo­zi­lu ka­da su mu slo­mi­li nos. Iz po­li­ci­je su sa­op­šti­li da je ovaj mla­dić to­kom opi­ra­nja pri­li­kom pri­vo­đe­nja sam uda­rio gla­vom u vra­ta vo­zi­la i ta­ko za­do­bio po­vre­de.
Iz po­li­ci­je po­ja­šnja­va­ju da je Ron­če­vić bio u al­ko­li­sa­njom sta­nju te da je vri­je­đao po­li­caj­ce, što je ovaj Pod­go­ri­ča­nin i sam pri­znao.
– N.R. je na­i­me, pru­ža­ju­ći jak ak­tiv­ni ot­por, a u na­mje­ri da se otrg­ne po­li­cij­skim slu­žbe­ni­ci­ma i da im po­bjeg­ne, gla­vom uda­rio u vra­ta slu­žbe­nog vo­zi­la, ka­da su i na­sta­le po­vre­de ko­je spo­mi­nje. N.R. je me­di­ji­ma iz­ja­vio da je tom pri­li­kom za­do­bio pre­lom no­sa, što ni­je tač­no, već je tom pri­li­kom za­do­bio frak­tu­ru, od­no­sno na­pr­snu­će no­sne ko­sti – na­ve­li su iz po­li­ci­je.
Po­tvr­di­li su na­vo­de ko­je je Ron­če­vić iz­nio u me­di­ji­ma da se 1. mar­ta na­šao u kla­di­o­ni­ci „Vol­ka­no” za vri­je­me po­ku­ša­ja kra­đe. Ka­da je do­šla po­li­ci­ja on ni­je imao do­ku­men­ta na osno­vu ko­jih bi ga iden­ti­fi­ko­va­li. U po­li­cij­skom sa­op­šte­nju pi­še, a što je Ron­če­vić po­tvr­dio u iz­ja­vi za me­di­je, da je ta­da po­li­caj­ci­ma upu­tio niz psov­ki i pri­jet­nji, jer je bio u ja­ko al­ko­ho­li­sa­nom sta­nju.
– Da bi sa­vla­di­li ak­tiv­ni i pa­siv­ni ot­por i iz­vr­ši­li slu­žbe­nu rad­nju pri­vo­đe­nja, po­li­cij­ski slu­žbe­ni­ci su pre­ma N.R., kao što smo već jav­nost oba­vi­je­sti­li sa­op­šte­njem, upo­tri­je­bi­li sred­stva pri­nu­de (fi­zič­ku sna­gu i sred­stva za ve­zi­va­nje) – do­da­ju iz po­li­ci­je, na­po­mi­nju­ći da ni­je tač­no da Ron­če­vi­ću ni­je­su do­zo­vo­li­li da po­zo­ve po­ro­di­cu, već da je sam od­bio to pra­vo.
Na­gla­si­li su i da na osno­vu sni­ma­ka iz po­li­ci­je ni­je utvr­đe­no pre­ko­ra­če­nje slu­žbe­nih ovla­šće­nja.
M.V.P.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja portala "Dan on-line" je kažnjivo i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama.

Podaci, tekstovi, fotografije i informacije objavljene na ovom portalu mogu se koristiti isključivo u lične i nekomercijalne svrhe.
Zabranjeno je svako modifikovanje, kopiranje, štampanje, javno prikazivanje i reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno objavljivanje informacija sa ovog portala u komercijalne svrhe, bez pisane saglasnosti "Jumedia mont" d.o.o..

Prenošenje sadržaja portala "Dan-online" dozvoljeno je uz prethodno pribavljeno odobrenje vlasnika prava, uz obavezno navođenje izvora ili linkovanje izvornog sadržaja portala "Dan on-line".

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"