Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Sebi namjestio isplatu od 4,5 miliona * Džigijeva televizija prikriveno donirala Mila * Parama iz budžeta pomagao birače DPS-a * Diskriminisan jer je advokat „Dana“ * Sebi namjestio isplatu od 4,5 miliona * Reforma javne uprave * Margine erosa
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 16-05-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Miodrag Lekić, predsjednik Demosa:
- Potrebni su nam građanski protesti protiv Mila Đukanovića.

Vic Dana :)

Žena: Kakvi su tvoji planovi za Vaskrs?
Muž: Isto kao i Isusovi…
Žena: Kako to misliš?
Muž: Nestaću u petak i ponovo se pojaviti u ponedjeljak!
Žena: Ako to napraviš, ja ću isto kao i Marija. Pojaviću se trudna, a da me muž nije ni takao…

Sjedi Perica u razredu na kojem se uči gramatika.
Kaže učiteljica:
– Može li mi neko dati primjer istog glagola u prezentu i futuru prvom?
Javi se neka djevojčica i kaže: Trčim i trčaću.
Učiteljica je pohvali i pita za drugi primjer. Javi se dječak i kaže: Spavam i spavaću.
Učiteljica pohvali i pita ima li još ko neki primjer. Javi se Perica i kaže: „Jedem supu i pile ću.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Hronika - datum: 2018-05-14 SUDIJA MILADIN PEJOVIĆ OBAVIJESTIO ZORANA PIPEROVIĆA DA SU SPISI PREDMETA „MOLDAVKA” UNIŠTENI
Izgorela dokumentacija o slučaju S.Č.
Zoran Piperović Izgorela dokumentacija o slučaju S.Č. Sudija Osnovnog suda u Podgorici kazao mi je da je u požaru u tom sudu izgorio (zapaljen) i sudski spis formiran povodom slučaja Moldavke S.Č.
Sudija za istrage Osnovnog suda u Podgorici Miladin Pejović obavijestio je advokata Zorana Piperovića da je predmet „Moldavka S.Č.” u potpunosti uništen i da više ne postoji u arhivi suda.
Pejović je Piperoviću objasnio da je predmet izgorio u požaru koji se prije dvije godine desio u podgoričkom Osnovnom sudu. Nije poznato zbog čega je bivšem tužiocu i jednom od aktera afere sa S.Č. tek sad saopšteno da je predmet uništen. Osim Piperovića, u tom predmetu pominjan je i tadašnji premijer Milo Đukanović.
Piperović je u izjavi za naš list potvrdio da je razgovarao sa sudijom Pejovićem.
– Zvao me je sudija Osnovnog suda u Podgorici i kazao mi da je u požaru u tom sudu izgorio (zapaljen) i sudski spis formiran povodom slučaja Moldavke S.Č. Znam sudiju Pejovića kao časnog čovjeka i zato ga nijesam pitao da li je zvao da obavijesti i Sigurnu žensku kuću ili advokata Prelevića.Ovo pod uslovom da se oni još sjećaju što to bješe Moldavka.Pošto me je sudija Pejović obavijestio da su sada spisi u fazi obnavljanja, zaboravio sam da mu kažem da može sebi da skrati muke tako što će pozvati Esada Kočana ili Petra Komnenića i od njih zatražiti cjelokupni spis, koji sam im još onomad dao da objave.Možda mu pomogne i advokat Prelević, koji je kao punomoćnik S.Č valjda je kopirao sve iz sudskog spisa jer mu je to bio posao života – kazao je Piperović.
Kako je dodao, ne bi se čudio da je požar izbio baš u tom predmetu.
– Grom je udario u njega, kao u mene onomad. Interpol Crne Gore neka ovim povodom ne kaže ništa, jer po potjernici evo još traže kud se dede naša Moldavka, za kojom je onomad „izgorelo“ 80 odsto Crnogoraca, na čelu sa mojim Srbima – rekao je Piperović.
Prema saznanjima „Dana”, predsjednik Osnovnog suda Zoran Radović izdao je nalog sudiji Pejoviću da obnovi spise ovog predmeta, ali i još nekoliko veoma značajnih predmeta koji su obilježili poslednju deceniju. Osnovni sud u Podgorici do danas nije objavio spisak predmeta koji su uništeni u požaru, već o tome obavještavaju samo stranke u postupku.
​Za­po­sle­ni u pod­go­rič­kom Osnov­nom su­du i da­lje ra­de na iz­dva­ja­nju ošte­će­nih pred­me­ta.
Vje­šta­čenja još ni­je­su sa si­gur­no­šću po­ka­za­la ka­ko je do­šlo do po­ža­ra.
Odmah nakon požara, nadležni su tvrdili da je kri­vič­na pi­sar­ni­ca iz­go­re­la usled za­palje­nja ne­kog od ure­đa­ja ko­ji je to­kom no­ći ostao upaljen. Iako je po­ža­rom pri­či­nje­na ve­li­ka šte­ta, iz su­da su tvr­dili da sa si­gur­no­šću mo­gu tvr­di­ti da ne­će do­ći do od­la­ga­nja sla­nja pra­vo­sna­žno osu­đe­nih na iz­dr­ža­va­nje ka­zni za­tvo­ra.
– Vi­si­na ma­te­ri­jal­ne šte­te pri­či­nje­ne pri­li­kom po­ža­ra ko­ji je iz­bio u di­je­lu kri­vič­ne pi­sar­ni­ce ovog su­da još uvi­jek ni­je pro­ci­je­nje­na. Od­re­đe­ni broj na­ših za­po­sle­nih ra­di na sor­ti­ra­nju pred­me­ta ko­ji su se na­la­zi­li u di­je­lu pi­sar­ni­ce za­hva­će­ne po­ža­rom i na iz­dva­ja­nju ošte­će­nih i uni­šte­nih predmeta od onih ko­je pla­men ni­je za­hva­tio. Još uvi­jek se ne zna šta je uzro­ko­va­lo sam po­žar, a iz­vi­đaj je u to­ku – zadnje je što saopšteno iz Osnovnog suda tim povodom.
Iz tog suda su još ranije najavili da će, ka­da se utvr­di ko­li­ko je pred­me­ta uni­šte­no, po­kre­nu­ti po­stu­pak za ob­na­vlja­nje spi­sa u tim pred­me­ti­ma, ko­ji se spro­vo­di po pra­vi­li­ma van­par­nič­nog po­stup­ka, shod­nom pri­mje­nom od­re­da­ba ko­ji­ma se ure­đu­je po­ni­štaj is­pra­va u van­par­nič­nom po­stup­ku.
Naj­ve­ći broj ak­tiv­nih kri­vič­nih pred­me­ta na­la­zi se u kan­ce­la­ri­ja­ma su­di­ja ko­je ima­ju pro­stor­ne ka­pa­ci­te­te za nji­ho­vo dr­ža­nje. Iz suda su se pravdali i činjenicom da ne po­sto­ji na za­ko­nu za­sno­va­na oba­ve­za da se u su­du sa­či­nja­va­ju i ču­va­ju ko­pi­je sud­skih pred­me­ta. Do­du­še, osnov­ni po­da­ci u sa­mom pred­me­tu, kre­ta­nju pred­me­ta, za­pi­sni­ci sa su­đe­nja i od­lu­ke uno­se se u pra­vo­sud­ni in­for­ma­ci­o­ni si­ste­m (PRIS).
M.V.R.


Zvanično uništen 61 spis

​U krivičnoj pisarnici podgoričkog Osnovnog suda 6. decembra, kada je izbio požar, bilo je 16.605 predmeta, većinom arhiviranih. U požaru je oštećeno najviše pravosnažno okončanih predmeta i njihova obnova je u toku, a obnovljeni su gotovo svi aktivni predmeti koji su izgoreli, tvrdili su iz Osnovnog suda.
Zvanično je oštećen ili uništen 61 krivični predmet koji je u toku pred tim sudom i 154 presuđena nepravosnažna predmeta, od kojih je većina već obnovljena.

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"