Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Svetova ekipa ojadila državu za još četiri miliona * Napadači pucali pred djecom * Ne plaćaju poreze dvije i po godine * Pas 15 puta ujeo dječaka * Svetova ekipa ojadila državu za još četiri miliona * Prokletstvo evropskog bogatstva * Pobačaj države
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 13-06-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Stevan Katić, predsjednik Opštine Herceg Novi:
Premijer treba da dođe u Herceg Novi na Dan opštine, a ne da predsjednik opštine ide u Podgoricu.

Vic Dana :)

Natpis sa jednog nadgrobnog spomenika:
– Ovdje leži moja žena, a ja kod kuće počivam u miru!
Kako se na njemačkom kaže `dečko koji brine o curama´?
• Curbrigen.
Kako je najlakše potopiti podmornicu punu plavuša?
• Dovoljno je pokucati na vrata.
Uči tata Pericu da sabira. Pita on njega:
– Ako kucnem dva puta i još dva puta, koliko sam puta kucnuo?
– Tata, neko kuca - kaže Perica.
Tata odgovori:
– Pa, ja kucam, Perice...
Na to će Perica:
– Ma, uđi, tata!
Šta jedu ljudožderi za vrijeme posta?
– Ronioce!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Hronika VUKOTA BAKIĆ OPTUŽIO UPRAVU ZIKS- A DA SMJEŠTAJUĆI GA U NAJGORU ĆELIJU UGROŽAVA ZDRAVSTVENO STANJE NJEGOVOG BRATA VELIBORA
Zatvoreniku otkazuju organi zbog štrajka glađu
Vukota Bakić Zatvoreniku otkazuju organi zbog štrajka glađu
Uprkos činjenici da se njegovo zdravstveno stanje značajno pogoršalo i da su organi počeli da mu otkazuju, zatvorenik Velibor Bakić smješten je u najgorem odjeljenju spuškog zatvora, tvrdi njegov brat Vukota. On navodi da je Velibor zbog navodno ugrožene bezbjednosti premješten u ćeliju koja ima jako loše uslove, iako je njegovo zdravstveno stanje kritično.
– Krše se prava koja su mu garantovana ugovorom sklopljenim prilikom njegovog izručenja iz Srbije. Izolovan je, a rekli su mu da ima neprijatelje. To nije tačno. On u Crnoj Gori nema neprijatelje. To je urađeno po nečijoj preporuci – kazao je Bakić.
Na ovaj način, kako tvrdi, uprava spuškog zatvora mu stvara neprijatelje koje on nema.
– Ova situacija veoma loše utiče na čitavu porodicu – dodao je Bakić.
On tvrdi da je njegov brat tokom boravka u zatvoru obolio i da su čak bubrezi počeli da mu otkazuju.
– U takvom stanju odvode ga u izolaciju, a pritom ne kažu ko su ti navodni neprijatelji – kaže Bakić.
On navodi da njegov brat ima ljekarsku njegu u ćeliji u kojoj je smješten, ali da je taj dio zatvora svakako neuslovan i loše utiče na njega.
– On je u Srbiji bio na slobodi pošto mu je ukinut pritvor i nikakvih problema nije bilo. Osuđen je na 15 godina zatvora, odslužio je devet i sad mu se na ovaj način krše prava i ugrožava zdravstveno stanje – dodaje Bakić.
Velibor Bakić je odlukom Apelaci­o­nog suda u Be­o­gra­du pra­vo­sna­žno osu­đen na 15 go­di­na za­tvo­ra zbog ubi­stva Sma­i­la Ta­ri­ća iz Ma­log Zvor­ni­ka 2008. go­di­ne. Istragom je utvrđeno da je Tariću glava odrubljena mačetom. Istom odlukom Mi­la­n Ra­ši­ć je oslobođen op­tu­žbi zbog ne­do­stat­ka do­ka­za.
Od­ru­blje­na gla­va Sma­i­la Ta­ri­ća pro­na­đe­na je u cr­noj pla­stič­noj ke­si 22. av­gu­sta 2008. na Bu­le­va­ru kra­lja Alek­san­dra, po­sli­je ano­nim­ne do­ja­ve upu­će­ne me­di­ji­ma.Po­li­ci­ja je sju­tra­dan u Ka­ra­đor­đe­vom par­ku u Be­o­gra­du pro­na­šla i spa­lje­no Ta­ri­će­vo ti­je­lo.
Pre­su­dom Ape­la­ci­o­nog su­da Ba­kić je osu­đen na mak­si­mal­nu ka­znu za ubi­stvo, dok je dru­gom pr­vo­ste­pe­nom pre­su­dom bio osu­đen na 20 go­di­na za­tvo­ra za te­ško ubi­stvo, a Ra­ši­ću je ka­zna pre­i­na­če­na sa 18 go­di­na za­tvo­ra na oslo­ba­đa­ju­ću pre­su­du. Ba­kić i Ra­šić su pu­šte­ni iz pri­tvo­ra u mar­tu 2015. go­di­ne, a u pri­tvo­ru su pro­ve­li šest i po go­di­na. Nakon odlaska na služenje zatvorske kazne, Bakić je tražio da robija u Crnoj Gori, što mu je i odobreno.
Iz uprave ZIKS-a „Danu” su ranije potvrdili da je Bakić počeo štrajk glađu.
– Zatvorenik V.B. koji se nalazi na izdržavanju kazne zatvora u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija od 19.4.2018. godine je dana 5. juna 2018. godine stupio u štrajk glađu kako bi izrazio nezadovoljstvo razvrstavanjem u 4. klasifikacionu grupu prilikom utvrđivanja programa tretmana. S tim u vezi, treba istaći da se razvrstavanje zatvorenika u klasifikacionu grupu vrši shodno kriterijumima koji su utvrđeni u odredbama Pravilnika o kućnom redu u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, te da se imenovani od trenutka stupanja u štrajk nalazi pod stalnim nadzorom službenika Zavoda, a od strane medicinskog osoblja imenovani zatvorenik se svakodnevno obilazi radi praćenja njegovog zdravstvenog stanja – naveli su tada iz ZIKS-a.M.V.P.

Ukidana presuda

Pr­vom pr­vo­ste­pe­nom pre­su­dom Bakić je bio osu­đen za te­ško ubi­stvo na 35 go­di­na za­tvo­ra, a Ra­šić na 30, ali je ta pre­su­da uki­nu­ta zbog ni­za ne­do­sta­ta­ka i su­đe­nje je po­no­vlje­no.
– Je­dan od raz­lo­ga zbog ko­jih je otvo­ren pre­tres je to što je Vi­ši sud po­vri­je­dio na­če­lo za­bra­ne pre­i­na­če­nja na šte­tu okri­vlje­nog – osu­đu­ju­ći Ba­ki­ća za ob­lik te­škog ubi­stva, iako žal­bom tu­ži­o­ca to ni­je tra­že­no. Po­što je iz­o­sta­la žal­ba tu­ži­o­ca u od­no­su na prav­nu kva­li­fi­ka­ci­ju dje­la, ni pr­vo­ste­pe­ni sud u po­no­vlje­nom po­stup­ku, a ni Ape­la­ci­o­ni sud na pre­tre­su vi­še ni­je­su mo­gli da raz­ma­tra­ju te­ško ubi­stvo kao prav­nu kva­li­fi­ka­ci­ju dje­la. Zbog to­ga je Ba­kić sa­da pra­vo­sna­žno osu­đen za obič­no ubi­stvo – na­vo­di se u obra­zlo­že­nju pre­su­de.
Lisice na ruke Bakiću su ponovo stavljene u aprilu 2016. godine zbog sumnje da je počinio krivično djelo iznuda.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja portala "Dan on-line" je kažnjivo i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama.

Podaci, tekstovi, fotografije i informacije objavljene na ovom portalu mogu se koristiti isključivo u lične i nekomercijalne svrhe.
Zabranjeno je svako modifikovanje, kopiranje, štampanje, javno prikazivanje i reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno objavljivanje informacija sa ovog portala u komercijalne svrhe, bez pisane saglasnosti "Jumedia mont" d.o.o..

Prenošenje sadržaja portala "Dan-online" dozvoljeno je uz prethodno pribavljeno odobrenje vlasnika prava, uz obavezno navođenje izvora ili linkovanje izvornog sadržaja portala "Dan on-line".

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"