Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Polovina građana ne vjeruje Vladi * Borovu brataničnu zaposlili pred izbore * Policija 10 godina ignorisala zahtjeve tužilaštva  * Isplatili A2A iako nisu uzeli 32 miliona od EPCG * Oči svijeta uprte u Helsinki * Narodna * Narod krpi ko stigne
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 16-07-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
MIJOMIR PEJOVIĆ, POSLANIK DEMOKRATSKE CRNE GORE :
Ministar Pavle Radulović okrenuo se sada Nacionalnoj turističkoj organizaciji, za koju želi da bude tutor lokalnim turističkim organizacijama.

Vic Dana :)

Šta plavušina mama kaže ćerki koja ide na sastanak?
– Ako nisi u krevetu do 12, dođi kući.


Dođe lik u teretanu i pita instruktora:
– Na koju spravu da idem da bih privukao što više žena?
– Na bankomat, on je tu ispred...


Šeta se zec šumom i ugleda jedan dugačak red. Odluči zec da vidi šta se dešava. Krene on da se progura na početak reda, govoreći:
– Izvinite, oprostite, izvinite...
Kad je konačno došao na početak reda, medo koji je stajao ispred njega kaže mu:
– Je`l ti mali, šta si došao ovamo? Mrš nazad.
I odgurne ga skroz na kraj reda.
Ali zeka ne odustaje. Ponovo to uradi, ali medo ga ponovo odgurne.
Ponovi se to tako nekoliko puta, kad na kraju zec popizdi i kaže:
– E sad ni neću da otvorim pekaru.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Hronika ARHIVIRAN PREDMET PREBIJANJA SAŠE PEJANOVIĆA
Policija 10 godina ignorisala zahtjeve tužilaštva 
Saša Pejanović Policija 10 godina ignorisala zahtjeve tužilaštva  Policija sve ovo vrijeme odbija da tužilaštvu dostavi imena službenika koji su u noći prebijanja Aleksandra Pejanovića ulazili u betonjerku i brutalno pretukli poznatog sportistu Za tužilaštvo nije bilo dovoljno ni svjedočenje pojedinih policajaca koji su javno saopštili da je prebijanje naređeno „odozgo”, misleći na tadašnji vrh Uprave policije
Predmet prebijanja bivšeg bokserskog reprezentativca Aleksandra Pejanovića ni poslije deset godina nije završen, a, prema saznanjima „Dana”, zbog nedostatka dokaza privremeno je i arhiviran. Kao glavni razlog nepostupanja u ovom slučaju tužilaštvo je u nekoliko navrata saopštavalo da im nije dostavljena dokumentacija iz Uprave policije. Tako sve ovo vrijeme policija odbija da tužilaštvu dostavi imena službenika koji su u noći prebijanja Aleksandra Pejanovića ulazili u betonjerku i brutalno pretukli poznatog sportistu.
Za tužilaštvo nije bilo dovoljno ni svjedočenje pojedinih policajaca koji su javno saopštili da je prebijanje naređeno „odozgo” misleći na tadašnji vrh Uprave policije.
Alek­san­dar Pe­ja­no­vić je pritvoren na­kon učešća na pro­test­nom mi­tin­gu protiv vla­di­nog pri­zna­nja ne­za­vi­sno­sti Ko­so­va 2008. go­di­ne.
Od tada do danas nijesu utvrđena imena maskiranih policajaca koji su uplai u betonjerku i beomučno ga tukli.
Biv­ši po­li­ca­jac Go­ran Stan­ko­vić svje­do­čio je da se pre­bi­ja­nje do­go­di­lo i da je na­re­đe­nje sti­glo sa vr­ha. Na­kon to­ga je na­pu­stio slu­žbu zbog pri­ti­ska i pri­jet­nji ko­je je do­bi­jao.
Tri pripadnika MUP-a su u pr­vom po­stup­ku osu­đe­ni na po se­dam mje­se­ci za­tvo­ra, dok su nji­ho­ve ko­le­ge Do­bri­vo­je Đu­ri­čić i Bo­jan Ra­du­no­vić, pra­vo­sna­žno oslo­bo­đe­ni op­tu­žbi. U dru­gom po­stup­ku oslo­bo­đe­ne su i po­li­cij­ske star­je­ši­ne pod­go­rič­kog Cen­tra bez­bjed­no­sti Rat­ko Ron­do­vić i Du­šan Ra­i­če­vić. Oni su bi­li op­tu­že­ni za ne­sa­vje­stan rad u slu­žbi, od­no­sno da su ne­pred­u­zi­manjem ovla­šće­nja iz svo­je nad­le­žno­sti stvo­ri­li uslo­ve i ot­klo­ni­li pre­pre­ke da za­sad ne­po­zna­ti pri­pad­ni­ci in­te­r­vent­ne je­di­ni­ce u be­to­njer­ci CB Pod­go­ri­ca pre­bi­ju Pe­ja­no­vi­ća.
U do­sa­da­šnjim sud­skim po­stup­ci­ma zbog pre­bi­ja­nja Pe­ja­no­vi­ća osu­đe­na su sa­mo tro­ji­ca po­li­ca­ja­ca. Slu­žbe­ni­ci pod­go­rič­kog Cen­tra bez­bjed­no­sti Ivi­ca Pa­u­no­vić, Mi­lan Klja­je­vić i Mi­lan­ko Le­ko­vić spro­ve­de­ni su to­kom 2015. go­di­ne u Za­vod za iz­vr­še­nje kri­vič­nih sank­ci­ja na od­slu­že­nje za­tvor­skih ka­zni na ko­je su osu­đe­ni. Oni su pro­gla­še­ni kri­vim za kri­vič­no dje­lo mu­če­nje pu­tem po­ma­ga­nja, a su­di­ja Osnov­nog su­da u Pod­go­ri­ci La­ri­sa Mi­ju­ško­vić Sta­ma­to­vić osu­di­la ih je na po tri mje­se­ca za­tvo­ra. Pri­li­kom iz­ri­ca­nja pre­su­de, po­li­caj­ci su oslo­bo­đe­ni op­tu­žbi za na­no­še­nje te­ških tje­le­snih po­vre­da Pe­ja­no­vi­ću.
Iz­ri­ču­ći pre­su­du, su­di­ja je obra­zlo­ži­la da je sud utvr­dio da su Pa­u­no­vić, Klja­je­vić i Le­ko­vić kri­vi po op­tu­žni­ci za mu­če­nje pu­tem po­ma­ga­nja na osno­vu is­ka­za po­koj­nog Pe­ja­no­vi­ća i na osno­vu iz­ja­ve biv­šeg po­li­caj­ca Go­ra­na Stan­ko­vi­ća.
Po­li­caj­ci su tom pri­li­kom oslo­bo­đe­ni op­tu­žbi za na­no­še­nje te­ških tje­le­snih po­vre­da jer ni­je mo­glo bi­ti utvr­đe­no vri­je­me na­no­še­nja po­vre­da.
Osu­đu­ju­ću pre­su­du ko­ju je iz­re­kla su­di­ja Mi­ju­ško­vić Sta­ma­to­vić po­tvr­dio je Vi­ši sud, na­kon što su di­rek­tor­ka Ak­ci­je za ljud­ska pra­va Tea Gor­janc Pre­le­vić, di­rek­tor­ka Cen­tra za gra­đan­sko obra­zo­va­nje Da­li­bor­ka Ulja­re­vić i pred­sjed­nik Uprav­nog od­bo­ra In­sti­tu­ta Al­ter­na­ti­va Ste­vo Muk ape­lo­va­li na dru­go­ste­pe­ni or­gan da ne do­zvo­li da dje­lo za­sta­ri i da tor­tu­ra nad Pe­ja­no­vi­ćem osta­ne ne­ka­žnje­na.
Po­li­caj­ci su ogla­še­ni kri­vim jer su otvo­ri­li vra­ta spe­ci­jal­ci­ma ko­ji su do­šli da pre­tu­ku Pe­ja­no­vi­ća, a nije­su pri­ja­vi­li šta se do­go­di­lo. Sva tro­ji­ca osu­đe­nih po­li­ca­ja­ca, kao i dvo­ji­ca ko­ji su u me­đu­vre­me­nu oslo­bo­đe­ni, tvr­di­li su da se u spor­nom pe­ri­o­du ni­je de­si­lo ni­šta sum­nji­vo i da Pe­ja­no­vić ta­da ni­je po­vri­je­đen.
Pri­li­kom ape­lo­va­nja na Vi­ši sud da od­lu­či o žal­ba­ma na pre­su­du tro­ji­ci po­li­ca­ja­ca, iz ne­vla­di­nih or­ga­ni­za­ci­ja su pod­sje­ti­li da su sud­ski vje­šta­ci kod Pe­ja­no­vi­ća utvr­di­li 19 te­ških i la­kih tje­le­snih po­vre­da.
Pe­ja­no­vić je ubi­jen u ma­ju 2011. go­di­ne, a za to ubi­stvo je na 13 go­di­na za­tvo­ra pra­vo­sna­žno osu­đen po­li­ca­jac Zo­ran Bu­la­to­vić.M.V.P.


Formalna saslušanja

Vrhovni državni tužilac Ivica ​Stan­ko­vić je no­vu is­tra­gu na­lo­žio na­kon što mu je iz NVO Ak­ci­ja za ljud­ska pra­va upu­će­no pi­smo u ko­jem je in­for­mi­san o 12 slu­ča­je­va ko­ji ni­je­su ni is­tra­že­ni ni­ti pro­ce­su­i­ra­ni zbog ne­pro­fe­si­o­nal­nog po­stu­pa­nja nad­le­žnih dr­žav­nih tu­ži­la­ca. Tim povodom više pri­pad­ni­ka In­ter­vent­ne je­di­ni­ce po­li­ci­je sa­slu­ša­no je u okvi­ru no­ve is­tra­ge o pre­bi­ja­nju sa­da po­koj­nog Alek­san­dra Sa­še Pe­ja­no­vi­ća. Međutim sve to je ostalo mrtvo slovo na papiru.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"