Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
MA od Raja Božovića uzeo 69.000 eura * Kandidat za odbornika DUA dobio ugovor pred izbore * Držalom od sjekire mladiću slomio lobanju * Novcem od odštete kupio kćerki stan * Ponosu po nosu * Bog zna, a to je dovoljno * Ulazak u istoriju
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 04-09-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
MLADEN BOJANIĆ, BIVŠI POSLANIK:
Brajovića na sudu ne mogu spasiti ni najbolji svjetski advokati, svima je jasno.

Vic Dana :)

Mujo razgovara s Hasom o svojoj sreći nakon par piva, pa pita:
– Haso, znaš li da je moj srećni broj sedam? Rodio sam se 07.07.1977. u 7 sati, 7 minuta i 7 sekundi, na lutriji sam osvojio 7 miliona eura i sve to sam uložio na konjskim trkama na konja broj 7!
Haso se zapanji i reče:
– Mujo, pa to je fantastično! Naravno, konj broj 7 je bio prvi?
Mujo uzdahne i otpije gutljaj piva:
– Jok, sedmi....Riješili Crnogorci da promijene radno vrijeme.
– Odsad ćemo da radimo samo u srijedu! reče vođa radnika. Ima li neko pitanje?
– Ima. Hoćemo li svaku?Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Hronika U PODGORIČKOM OSNOVNOM SUDU ZAKAZANO SUĐENJE DRŽAVI PO TUŽBI OSLOBOĐENOG ROŽAJCA Rasprava o Kalićevom zahtjevu za naknadu štete
Sudija Milica Radović zakazala je za 9. oktobar ročište na kojem će se raspravljati o naknadi štete Safetu Kaliću, koji je bio optužen za pranje novca. U pitanju je samo jedan od sporova koje je Kalić pokrenuo protiv države, dok su ostali predmeti delegirani u još dva crnogorska suda. Prvo suđenje biće održano u podgoričkom Osnovnom sudu. Nije poznato koliki je iznos tužbenog zahtjeva u ovom predmetu, ali, prema preliminarnim rezultatima vještačenja, država će zbog štete nastale zbog privremenog oduzimanja imovine Rožajcu Safetu Kaliću morati da isplati najmanje 300.000 eura.
Safet Kalić ranije je podnio tri tužbe u kojima je vrijednost sporova pojedinačno opredijeljena na 20.000 eura. Radi se o cifri koja je formalno utvrđena, jer je stvarno nastala šteta trebalo da bude utvrđena vještačenjem. Tužbe se odnose na stvarnu štetu nastalu na Kalićevoj imovini i na otuđenje stvari iz njegovih objekata. Tužbe su podnesene protiv države, Vlade i Uprave za imovinu.
Safet Kalić uhapšen je u oktobru 2015. u Austriji. Za vrijeme skrivanja mijenjao je pasoše i identitet, a kod njega je prilikom hapšenja u Austriji pronađen lažni pasoš izdat na Kosovu na ime Murik Rifat, rođen 1970. u mjestu Lipnja.
Kalićevo hapšenje bilo je razlog da Viši sud u Bijelom Polju odloži izricanje presude u postupku koji je pokrenut, očekujući njegovo izručenje. Kada je stigao odgovor od njemačkih nadležnih organa, koji su takođe tragali za njim, da postoji mogućnost da Kalića privremeno izruče Crnoj Gori kako mu se više ne bi sudilo u odsustvu, bjelopoljski sud je odlučio da postupak, ipak, završi bez njega. U decembru naredne godine Kalići su oslobođeni svih optužbi.
Krajem avgusta 2011. godine, na zahtjev Specijalnog tužilaštva, Viši sud je donio odluku o privremenom oduzimanju imovine Kalića, čija je vrijednost procijenjena na 28.000.000 eura, a bile su oduzete nekretnine u Rožajama, Podgorici, Ulcinju i na Svetom Stefanu.
Nakon što je Vr­hov­ni sud Cr­ne Go­re sta­vio tač­ku na slu­čaj u ko­jem su Ro­ža­jac Sa­fet Ka­lić i nje­go­va su­pru­ga Ami­na i brat Mer­su­din bi­li op­tu­že­ni za pra­nje nov­ca, tako što su pravosnažno oslobođeni, krenuli su u naplatu štete. Su­di­je Vr­hovnog su­da na če­lu sa pred­sjed­ni­com Ve­snom Me­de­ni­com od­ba­ci­le su kao neo­sno­van za­htjev za za­šti­tu za­ko­ni­to­sti ko­ji je ulo­ži­lo Vr­hov­no dr­žav­no tu­ži­la­štvo.
Zbog toga će sada moći da naplate višemilionsku štetu.
Sa­fet, Mer­su­din i Ami­na Ka­lić pra­vo­sna­žno su oslo­bo­đe­ni u ju­lu 2016. go­di­ne. Oni su bi­li op­tu­že­ni za pra­nje 7,7 mi­li­o­na eura za­ra­đe­nih od šver­ca dro­ge. Na­kon iz­ri­ca­nja oslo­ba­đa­ju­će pre­su­de, Ka­li­ći­ma je vra­će­na mi­li­on­ska imo­vi­na u Ro­ža­ja­ma, Ul­ci­nju, Pod­go­ri­ci i na Sve­tom Ste­fa­nu, ko­ja je go­di­na­ma bi­la u blo­ka­di dok je tra­ja­lo su­đe­nje. Čla­no­vi po­ro­di­ce Ka­lić pod­ni­je­li su ranije za­htjev za van­sud­sko po­rav­na­nje Mi­ni­star­stvu prav­de Cr­ne Go­re, ka­ko bi na taj na­čin na­pla­ti­li go­di­ne su­đe­nja i štetu nastalu privremenom blokadom njihove imovine. U me­đu­vre­me­nu, sre­di­nom ju­la 2017. go­di­ne obje­lo­da­nje­no je da su Ka­li­ći pro­tiv dr­ža­ve pod­ni­je­li tri tu­žbe zbog šte­te ko­ja je na­sta­la na nji­ho­voj imo­vi­ni to­kom tra­ja­nja sud­skog po­stup­ka, od­no­sno kra­đe iz obje­ka­ta ko­ji su im bi­li pri­vre­me­no od­u­ze­ti.
– Rje­še­nje o su­đe­nju u od­su­stvu okri­vlje­nom Sa­fe­tu Ka­li­ću br. 120/132 od 25. 4. 2012. go­di­ne do­ni­je­to je na pred­log dr­žav­nog tu­ži­o­ca. Na glav­nom pre­tre­su od 23.11.2015. go­di­ne, ka­da je kon­sta­to­va­no da su is­pu­nje­ni uslo­vi za dr­ža­nje pre­tre­sa u od­su­stvu okri­vlje­nog Sa­fe­ta Ka­li­ća, a na osno­vu ra­ni­je do­ni­je­tog rje­še­nja o su­đe­nju u od­su­stvu, bio je pri­su­tan dr­žav­ni tu­ži­lac. Kod sve­ga na­pri­jed na­ve­de­nog ne­pri­hva­tlji­vi su na­vo­di iz pod­ni­je­tog za­htje­va da je okri­vlje­nom Sa­fe­tu Ka­li­ću su­đe­no u od­su­stvu bez pred­lo­ga i iz­ja­šnje­nja dr­žav­nog tu­ži­o­ca – pi­še u pre­su­di su­di­ja Vr­hov­nog su­da.
A.O.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"